Гост Публикувано: 22 август, 2018 Сподели Публикувано: 22 август, 2018 преди 21 минути , Happy_Traveler каза: Охоо... алкохол да искаш в Иран, в големите градове всеки 3-ти пие и си имат, лесно ще си намериш, не бой се! Нямах предвид това, ама карай 🙂 Ще го имам предвид някога - когато Щатите и Иран се сдобрят... 🙂 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 22 август, 2018 Сподели Публикувано: 22 август, 2018 преди 5 часа, Георги Матеев каза: Между другото с ирански печат съм влизал вече 2 пъти в САЩ и 1 път в Канада - и на никого на паспортен контрол не му направи впечатление, нито ме питаха защо съм ходил в Иран. А единият имиграционен със сигурност видя печата. Отделен въпрос е, че в същия паспорт имам визи от Афганистан, Сомалия и Еритрея и никой не попита нищо и за тях. Та може би малко се преувеличава с този проблем? Или е въпрос на късмет, знам ли. Мисля си, че последните месеци се влошиха нещата, то и този ход на иранците е с цел да спасят донякъде туризма, няма да го правят, ако проблемът е преувеличен. А и дори само да спести досадни въпроси на паспортния контрол пак си е някакъв бонус. 3 Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 Нещо не разбрах за визата - на сайта на външно пише, че VOA , обаче при необходими документи пише, че се изисква покана от канещото лице.. Някой знае ли за каква покана става въпрос? Българите, пътуващи за Иран, следва да получат виза – входна или транзитна, която може да бъде с бизнес, туристическа, журналистическа или друга цел. Визата се получава от Посолството на ИР Иран в София. Входните визи са с валидност до три месеца, а транзитните до десет дни от датата на издаването им. Притежателите на обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Иран, с цел туризъм или бизнес, могат да получат виза за пребиваване до 30 дни, също и при пистигане на международните летища „Имам Хомейни” и „Мехрабад” в Техеран, както и на летищата в градовете Шираз, Табриз и Машхад. В редки случай, когато канещата страна обоснове необходимостта от по продължително пребиваване, валидността на визата може да бъде удължена до 90 дни. За целта, на съответното летище: - следва да бъде представен паспорт с валидност най-малко 6 месеца; - една снимка; - покана от канещото лице, фирма, компания и т.н. като задължителните й реквизити трябва да включват - данните по паспорт на поканеното лице и личните данни по национална карта на канещата организация/лице, заедно с телефон за връзка. Ако канещо е посолството, писмо от ръководителя на мисията. След като горните условия са изпълнени на място се попълва формуляр с искане за виза. Таксата за виза е 75 евро. В случай, че кандидатът не притежава медицинска застраховка за пътуване зад граница, срещу 15 евро получава такава заедно с визата си. Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 31 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 31 октомври, 2018 От текста оставам с впечатление, че покана е необходима само тогава, когато с VoA е необходимо пребиваване над 30 дена; при останалите случаи не би трябвало да е нужна. 1 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 31 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 31 октомври, 2018 преди 12 часа, Ивайла каза: Нещо не разбрах за визата - на сайта на външно пише, че VOA , обаче при необходими документи пише, че се изисква покана от канещото лице.. Някой знае ли за каква покана става въпрос? Българите, пътуващи за Иран, следва да получат виза – входна или транзитна, която може да бъде с бизнес, туристическа, журналистическа или друга цел. Визата се получава от Посолството на ИР Иран в София. Входните визи са с валидност до три месеца, а транзитните до десет дни от датата на издаването им. Притежателите на обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Иран, с цел туризъм или бизнес, могат да получат виза за пребиваване до 30 дни, също и при пистигане на международните летища „Имам Хомейни” и „Мехрабад” в Техеран, както и на летищата в градовете Шираз, Табриз и Машхад. В редки случай, когато канещата страна обоснове необходимостта от по продължително пребиваване, валидността на визата може да бъде удължена до 90 дни. За целта, на съответното летище: - следва да бъде представен паспорт с валидност най-малко 6 месеца; - една снимка; - покана от канещото лице, фирма, компания и т.н. като задължителните й реквизити трябва да включват - данните по паспорт на поканеното лице и личните данни по национална карта на канещата организация/лице, заедно с телефон за връзка. Ако канещо е посолството, писмо от ръководителя на мисията. След като горните условия са изпълнени на място се попълва формуляр с искане за виза. Таксата за виза е 75 евро. В случай, че кандидатът не притежава медицинска застраховка за пътуване зад граница, срещу 15 евро получава такава заедно с визата си. Със сигурност не трябва покана за престой до 30 дни. Кацаш, подаваш на едно гише попълнена форма + снимка + иранска застраховка (ако нямаш такава те карат да си правиш на място), изчакваш около 1 час да те извикат (ако си късметлия) и отиваш на друго гише да платиш 80 евро и да си получиш паспорта с визата. Бавно и досадно, но ефективно. 4 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 3 януари, 2019 Сподели Публикувано: 3 януари, 2019 (редактирано) На 12.11.2018 г. в 17:07, Botko каза: Пътуването ми бе от 10 октомври до 09 ноември 2018 г. С настоящата тема искам да споделя информация относно моето пътуване в Иран. Не наблягам на конкретика на местата за посещение,но бих отговорил на всеки с информация и факти ако мога да бъда полезен. Плана беше изцяло мой,базиран на моите интереси,прочетена информация от всякакви източници вкл.magelanci. Благодаря на всички,които са ми били полезни с всякаква информация и се надявам и аз да бъда полезен на всеки,който търси подобна за Иран. Не се притеснявайте да пътувате,да опознавате и да откривате Иран. За мен тази страна е различна и близка,подценявана и очерняна незаслужено! Открих много общи неща,като характер,думи,музика,храна...и много различия,които заредиха душата ми с онзи дух на откривателя. Ако мога да опиша страната с няколко добри слова, това са: - Хората! Добри,отзивчиви,готови да помогнат.Честни и усмихнати! - Природата! Различна и вълнуваща за всички обичащи планини,каньони,пустиня или дори острови малко докоснати от цивилизацията. - История и култура! Иран не е само земя на полумесеца. Корените на човешкото присъствие са много дълбоки и съответните цивилизации са дали отпечатък върху това ,което ще срещнете и днес. - Транспорт и храна! Няма да срещнете трудности да пътувате с автобус,влак или самолет. Такситата са евтини и безброй.Хранате е евтина и вкусна не само в ресторантите ,но и в по малките локални закусвални и места за хранене. Гладен и жаден няма как да останете. Пътуването ми беше от Пловдив/Хасково с автобус на Метро до Истанбул. От Истанбул/Сабиха Гьокчен до Техеран -двупосочен с Пегасус еър. Виза и застраховка: е-visa Попълних формуляра 20 дни преди пътуването. След 5 работни дни на е-поща получих мейл с текст,че съм одобрен и файл с "визата". Обадих се за допълнителна информация в консулската служба в София,увериха ме ,че в моя случай визата ще бъде издадена/входирана на мястото на което съм заявил да я получа - летище Имам Хомейни в Техеран (IKA). На самото летище процедурата е за 10-15 мин. Първоначално представяте застрахователна полица в която ако е издадена извън Иран,трябва да пише ,че важи за Иран. В моя случай,предвид дългия престой сметнах,че по евтино и по спокойно ще ми е да си я платя на място. Цената на застраховката е 14 евро/16 $ Ако нямате такава първото гише е това.След това се връщате на гишето за визи,плащате 75 Евро(толкова е за граждани на ЕС) и за около 1-2 мин.ти казват Добре дошъл в Иран. Получавате и копие от визата на смартфона,която може да показвате при поискване(при пътуване с влак например) Визата е принтирана на лист.Нищо не се слага в паспорта! Нямам дори печати ,че съм влизал и излизал от Иран. На гърба на паспорта лепят стикер с някакъв ID номер,който вероятно се разпознава и дава информация за лицето притежател на паспорта! Валута и разплащания: Евро и Ирански риали. За късмет за тези 30 дни в Иран,валутния курс не претърпя големи спадове или качвания нито при официалния,нито при "черния". Официалния курс е около 48 500 риала за 1 евро. Черния/сарафски е беше към 150-155 000. Ако си изкарате туристическа разплащателна карта-вид дебитна...курса ще е по банковия по който ще ви обменят парите,така ,че е неизгодно. В големите градове има сарафски бюра,по сигурно е да влизате в тях,макар,че от вън ще ви дърпат за по изгоден курс. Сарафи е и мястото за обмяна на валута. Може да разчитате на помощ и от местата за настаняване : хотели,собственици на хостели,почти всички имат доверени хора или директно ще ви сменят пари по същия курс,който е и в бюро Обменях суми от по 50 евро. Сменяш 50 евро и печелиш от "тото"-то...7,5 милиона 🙂 Официалната валута е Риал,но всички говорят и смятат в Томан. Неудобство е докато свикнете да махате по една 0. 100 000 риала = 10 000 томана. Разговорно ще ти кажат десет(дох) - ,сещаш се за десет хиляди томана! Хубаво е да научите цифрите.На фарси-арабските цифри са малко по различни от арабските които ние познаваме,но са лесни за запомняне! На летището ще се опитат да ви предложат услугата на по нисък курс или направо да ви обяснят банковия(50 000),че само той е валиден. Имаше бюро ,но не опрях до него ,защото момчето ,което седеше до мен в самолета ми смени 20 евро. За да пръждосам "сарафите" предложих да си купя евро по 50 000 от тях,понеже имам риали! Транспорт от летището до Техеран. Възможно е да ползвате Метро-то но трябва да чакате до към 5-6 часа сутринта или ако полета ви пристига след това време! Цената на билета (единичен) за метрото е 10 000 риала(13 ст.) Ако си изкарате карта със зареждане излиза 5000. Варианта при пристигащ ранен полет като моя (02:30) е такси! Такси може да си поръчате от хотела в който сте настанен,ако сте резервирали предварително.Цената е около 850 000 риала.Плюс/минус 100 000 в зависимост до/от коя част на града сте. От летището цената е 10-15 евро за курс до града.Летището е на около 50-60 км от центъра! Ако имате риали,минавате тънко по иранския курс споменат по горе. Транспорт в Иран. При предварително закупуване на билет за автобус,влак или самолет винаги имайте предвид,че в Иран е 1397 г.Месеца и датата са други от вашите,така,че синхронизирайте желаната дата за да няма изненади. Има и калкулатори за тази цел,които синхронизира европейската дата с местната! Такси Цената на бензина е 10 000 риала(13 ст). Това определя и ниската тарифа на такситата и общественния транспорт. Такситата нямат апарат. Таксуват в зависимост от разстоянието и града. Някой си позволяват да ви вземат повече ,но дали ще ви вземат 60 ст или ще ви "излъжат" и ще ви поискат 1 лев за мен бе без значение. В малките градове са коректни и попаднал един път в такси,научаваш тарифата в града.Приблизително +/- 10/20 %. В големите градове се използва приложение за такси,което съм ползвал само чрез иранци,които с удоволствие помагат да минеш по "тънко". Винаги питайте за цената преди да се качите! Внимавайте с шофьор,който говори английски 🙂 Обикновенно той е наясно,че за вас 1 евро е нищо пред реалните 30-50 цента! Понякога заради трафика и километрите съм давал и повече от мен,защото ми е било съвестно! Тарифата за час такси извън града е от 350 000 до 500 000 риала.Престоя е около 500 000 риала на час. Ограничение в километри няма.Но ако смятате на изминати километри 500 километра и 8 часа са около 22-25 Евро сметнато в риали е към 3 300 000- 4 000 000. Автобус Извънградските автобуси са чисти и почти нови. VIP варианта ,предимно нощни автобуси е с много големи седалки,почти кресла! Автобусите имат 24-26 места(вместо 52). 6 часа пътуване е между 350-500 000 риала. Спира се за почивка.В цената е включен и пакет храна(сладки неща,сок,вода). Най дългото ми пътуване беше от остров Кешм до Исфахан - 15 часа. Цената беше 800 000 риала(около 5,5 Евро). Билет може да си закупите направо от автогарата или ако някой ви помогне онлайн.Изпращат ви билета на съобщение(WhatsApp) и на автогарата го показвате за да ви издадат хартиен. Влак Влаковете са модерни според стандартите на БДЖ ,а нощните са направо луксозни. За да закупите билет за влак (ако е и нощен) е хубаво да помислите от рано.Примерно седмица,за някой маршрути и 2 седмици преди това. Нужно е да покажете паспорта си при закупуване на билет. Преди качване на влака трябва да минете през полицейския офис на гарата.Без печат на билета от полицейски служител,няма да ви пуснат до перона.Преди перона има зона за сигурност-проверка,която ще следи дали имате печат от полицията и ще ви насочи,ако не сте минали от там. Моя опит е с дневен влак от Техеран до Дамгхан( за Машад) ,който включваше и закуска. Нощен от Табас до Керман.Имах щастието да пътувам сам в спално купе за 4-ма. Цената беше около 550 000 за 10 часа път(520 км). Влака си има плюсове и минуси. По бавен е от автобуса,но има повече простор и по спокойно се пътува.Ресторант вагоните нямат богато меню,но са евтини и предлагат за ядене.Ако имате "късмет" ще се запознаете с половината влак,ще ви почерпят за предстояща сватба,раждане на дете и някъде може и да ви свалят да погостувате ако имате време и желание 🙂 Социалния контакт с чужденеца се прехвърля от персонала към пътниците понякога и интереса може да се превърне в събитие и няма отърване! Неудобството за мен е нощния влак ако съм с други пътници. Предпочитам уединението на автобусната седалка! Лично мнение! Самолети От няколкото ирански авиокомпании за вътрешни полети не се възползвах. Или за моите дати нямаше полети или не ми пасваха,като време на излитане и кацане. Маршрута ми беше такъв,че се придвижвах между градове,които нямаха директни връзки или ако ги имаше не бяха всекидневни. Единственния вариант при който имаше някакъв шанс да избера полет вместо автобус и влак ,беше от остров Кешм до Исфахан.За съжаление за моята дата нямаше полет.Имаше предния ден и следващия. Цените на полетите са между 15- 25 Евро в Ирански риали,но е хубаво някой да ви помогне в резервацията,защото повечето сайтове са на фарси. Също така е удобно и през местни тур.агенции с офиси,но при всички положения трябва да сте в Иран. Извън Иран е невъзможно ,заради невъзможноста да се използва неИранска банкова карта! Морски транспорт Ползвах фери между Бандер Абас и остров Хормуз - 100 000 риала и около 1 час. И между остров Хормуз и Кешм - 90 000 риала и 50 мин. Корабчетата бяха нови и удобни.Разписанието се спазваше,но от Хормуз до Кешм хванах някакъв почивен ден-празник и беше пълен. За нощувки и маршрута - Утре! Макар на няколко места да се коментираше темата за нуждата ( и вида) от виза на Иран, все още мненията са разнопосочни. Накратко-какво препопъчваш? Виза,получена по електронен път или VOA ,издавана на летище IKA Техеран ( и не само) ? Доколкото успях да разбера са възможни и двата варианта, но издаването на виза на летището би отнело повече време,ако няма предварително одобрение за EVisa. Дори да отнеме повече време, това препятства ли или пък крие рискове от издаването й на място? Благодаря предварително! Редактирано 3 януари, 2019 от Georgie Връзка към коментар
Botko Публикувано: 3 януари, 2019 Сподели Публикувано: 3 януари, 2019 преди 20 минути , Georgie каза: Макар на няколко места да се коментираше темата за нуждата ( и вида) от виза на Иран, все още мненията са разнопосочни. Накратко-какво препопъчваш? Виза,получена по електронен път или VOA ,издавана на летище IKA Техеран ( и не само) ? Доколкото успях да разбера са възможни и двата варианта, но издаването на виза на летището би отнело повече време,ако няма предварително одобрение за EVisa. Дори да отнеме повече време, това препятства ли или пък крие рискове от издаването й на място? Благодаря предварително! Пробвай с е-виза.Не отнема време и не е трудно.За 5 работни дни ми отговориха с файл,че съм одобрен.Плащането и при е-виза и при VOA e на място,тъй че 75 евро все ще ги платиш на мястото на влизане и след това вече дефакто имаш виза!Предвид ранния час на пристигане на международните полети на летище IKA-Tехеран от Истанбул ,не отнема много време.При VOA ,Ще ти се наложи да попълнеш това,което попълваш при е-виза.Едва ли повече от 15-20 Мин.отнема заедно с плащането. При е-виза всичко бе за 5 мин.Не искам да звучи презастраховащо,но е-визата ми звучеше по сигурния вариант преди пътуването.Пробвах-стана. VOA би криело рискове ако имаш печати от Израел,виза от Йемен или СА.Когато получих файл за одобрение за всеки случай звъннах и в консулството в София.Казаха ми,че щом съм посочил във формуляра от къде искам да получа визата,като входна точка в Иран,от там трябва да я получа до датата,която е фиксирана в е-виза изпратена ми по е-поща. Успех. 3 1 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 29 март, 2019 Сподели Публикувано: 29 март, 2019 Тъй, сега да споделя за визите. Тази сутрин отидохме в посолството. Дадохме рапечатките на Application for visa и паспортите за да проверят какъв е статуса. Оказа се, че трябва да попълним още една бланка с допълнителна информация за всеки от нас. После извикаха един (в случая синът ми отиде на гишето) и направиха интервю. С каква цел пътува, къде ще ходи, с кого пътува. Разгледаха всички документи и казаха че ще ги изпратят на министерството и до 5 работни дни трябва да получим отговор, в най лошия случай до 10, което е точно петък преди да заминем. С две думи май се оказа, че попадаме сред хората, за които се иска интервю. По каква причина естествено не се знае. Или просто покрай новата им година са пропуснали заявките и сега се едно всичко от начало. Е дано този път всичко е наред. Питахме за плащането, казаха, че в банковия клон в брой. 2 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 Не дочетох цялата тема - обаче СПРЕТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ВИЗИ ОТ ПОСОЛСТВОТО, ако ще влизате със самолет. Имат практиката да отказват без причина и после разправии, за да я оправят! Сега виждам, че и с вас се е случило и после са ви пуснали - обичайното... Взимайте си ги при пристигане и толкоз. 1 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 @MayaS Този линк ли използвахте за виза или направихте традиционно кандидатстване? http://e_visa.mfa.ir/en/visa-arrival/ Благодаря! Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 2 minutes ago, Rainy said: @MayaS Този линк ли използвахте за виза или направихте традиционно кандидатстване? http://e_visa.mfa.ir/en/visa-arrival/ Благодаря! От същия сайт, но стандртно и получаването да е в посолството в София. Явно никой не обърна внимание на заявките. Излиза че най добре е да е направо на летището. Там ни питаха имаме ли подадена онлайн заявка за виза, казахме не и попълнихме заявка направо там. 1 Връзка към коментар
Sult Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 Да се включа и аз с моето скромно мнение по темата. Преди няколко дни се завърнахме от 11 дневно пътуване до Иран. Преди заминаването и след като вече бяхме купили билети 🙂 кандидатствахме на сайта за VOA и получихме: Your visa application has been rejected Reason for rejection: Please apply via travel agency. Please apply via host in Iran. Your sincerely, Department of Electronic Visa, Ministry of Foreign Affairs. Islamic Republic of IRAN Повторихме упражнението още веднъж и резултатът беше същия. Веднага предположих, каква е причината, да те насочват към агенция 🙂 Когато останаха само няколко дни до пътуването потърсихме и други възможности, защото ни беше прекалено рисковано да вземем виза на летището. Кацахме в Техеран на Tehran Imam Khomeini International Airport (IKA) , а трябваше да летим за Шираз само след няколко часа от другото летище Tehran Mehrabad airport. Последвахме съвета им да кандидатсваме чрез агенция и в TripAdvisor и Lonely planet намерихме сайт, чрез който и други в нашето положение са се възползвали успешно: http://www.iranvisacode.com/ Разбира се срещу заплащане, но са много коректни. Плаща се чрез линк с кредитна карта, след като получиш визата (VISA GRANT NOTICE). Нататък процедурата е същата. След кацане на летището си плащаш 75,-EUR на банката и след 5 минути си получаваш визата, отново на е-мейла. Попитахме на гишето, каква е процедурата без електронно одобрение и отговорът беше, че е възможно, но одобрението трябва да се изчака на място. Имаше няколко туристи, които чакаха от часове. Не поставят никакви печати в паспорта. Надявам се информацията да е полезна. 4 1 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 Очевадно е, че искат да обезкуражат хората да си вадят визи по този начин, на мои приятели също им отказаха и пак така при кацане си взеха... Бог знае каква е причината... 1 Връзка към коментар
Sult Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 (редактирано) преди 6 минути , Happy_Traveler каза: Очевадно е, че искат да обезкуражат хората да си вадят визи по този начин, на мои приятели също им отказаха и пак така при кацане си взеха... Бог знае каква е причината... Не мисля, че е така. Всъщност няма никаква драма с визите за Иран, а просто има нещо, които всички знаем, как се нарича 🙂 Същото ще се получи и когато напрявят електронно правителство в България(което Бог знае защо все не е готово). Пак ще има посреднически агенции, защото държавните служители и те са хора 🙂 Редактирано 9 май, 2019 от Sult 1 1 Връзка към коментар
Роси 777 Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 Аз планирам на есен да влизаме през сухопътната граница в Иран, вече се обърках и не зная дали да попълвам ел. вариант и после да ходим в посолството в София, или направо там да питам дали ще ни дадът визи ? Моля, ако някой е бил със собствен автомобил да сподели, каква е процедурата 🙂 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 9 май, 2019 Сподели Публикувано: 9 май, 2019 5 minutes ago, Роси 777 said: Аз планирам на есен да влизаме през сухопътната граница в Иран, вече се обърках и не зная дали да попълвам ел. вариант и после да ходим в посолството в София, или направо там да питам дали ще ни дадът визи ? Моля, ако някой е бил със собствен автомобил да сподели, каква е процедурата 🙂 Роси, при сухопътно влизане трябва да имате предварително издадена виза. Ще споделя опита на мои приятели пътували 3 пъти до Иран. И трите пъти са подавали документи за виза направо в посолството, обикновено месец преди пътуването. От там е следвало ежеседмично ходене до подолството за да ги подканят да им разгледат документите и да дадат отговор. Излиза че хич не си дават зор. Седмица преди пътуването са успявали да ги насилят и да получат визи. Може би да пробвате 2 месеца по рано с онлайн кандидатстване и след това да ги тормозите. Има вариант да ви издадат скоростно виза от посолството, но ще е 75€, а не 50. 1 Връзка към коментар
desislavna Публикувано: 23 май, 2019 Сподели Публикувано: 23 май, 2019 На 26.04.2015 г. в 0:15, cck каза: Иран 50 EUR Уви вече не! 75 евро плюс някаква такса от 4 долара. 5 Връзка към коментар
Tisho Публикувано: 29 юли, 2019 Сподели Публикувано: 29 юли, 2019 С оглед на последните събития, как стои въпроса с визата? Идеята ми е да я взема при пристигане. Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 Не мисля, че нещо се е променило с визите, особено за българите. Може единствено да подадеш от тук онлайн и да пишеш вътре, че ще я получиш на летището, като си носиш разпечатка на апликацията. 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 преди 1 минута , MayaS каза: Може единствено да подадеш от тук онлайн и да пишеш вътре, че ще я получиш на летището, като си носиш разпечатка на апликацията. На мен лично ми отказват два пъти - препращат ме към агенция. Тук беше публикуван адрес - благодаря за което! Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 преди 29 минути , Rainy каза: На мен лично ми отказват два пъти - препращат ме към агенция. Тук беше публикуван адрес - благодаря за което! А ти защо не искаш да вземеш на летището при пристигане? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 преди 1 час, slujitel каза: А ти защо не искаш да вземеш на летището при пристигане? Не е да не искам. Ако не ми оставят друг начин, така ще направя. Причината е в полета ми. Аз идвам от Лондон - с прекачване в Истанбул. Дори не ми и хрумва да взема английския си паспорт, но когато представя билета - ще бъде изискан при кандидатстване за визата, искам да избегна въпроси защо летя обратно към най-омразната им държава, чиито граждани нямат право да посещават сами - и да се разхождат сами в - Иран. Когато имам оторизирана виза, няма да имам тези притеснения. Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 Преди 1 час, Rainy каза: Не е да не искам. Ако не ми оставят друг начин, така ще направя. Причината е в полета ми. Аз идвам от Лондон - с прекачване в Истанбул. Дори не ми и хрумва да взема английския си паспорт, но когато представя билета - ще бъде изискан при кандидатстване за визата, искам да избегна въпроси защо летя обратно към най-омразната им държава, чиито граждани нямат право да посещават сами - и да се разхождат сами в - Иран. Когато имам оторизирана виза, няма да имам тези притеснения. О, не знаех, че имат такива проблеми с Англия. А защо ще ти искат билет за връщане, на нас не са ни искали. Нито билети, нито резервации. Не, че имахме, но не са ни и питали. Връзка към коментар
Tisho Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 преди 3 часа, MayaS каза: Не мисля, че нещо се е променило с визите, особено за българите. Може единствено да подадеш от тук онлайн и да пишеш вътре, че ще я получиш на летището, като си носиш разпечатка на апликацията. Имаш предвид да подам заявка до иранското посолство, така ли? Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 30 юли, 2019 Сподели Публикувано: 30 юли, 2019 @Tisho Не до посолството а през сайте за e-visa пимерно 5 дена преди полета и при попълването има поле да си я получиш на летището. Това донякъде съкращава времето за чакане на самото летище. Там в залата се въртят 1-2ма служители, които ти вземат документите и питат дали имаш предврително подадени документи, ако имаш им ги даваш, ако не попълваш там на място, даваш му ги и чакаш да те викне да платиш, после пак чакаш и накрая ти казват, че визата ти е готова, връщат ти паспорта и след 10 мин да отидеш на гишетата за влизане в страната - толкова трябва за да се отрази електронната виза в системата. Ние след като се разправяхме доста с визите в София и не получиме, но искахме получаването да е в София, направо подадохме документи на летището. 1 hour ago, Rainy said: Не е да не искам. Ако не ми оставят друг начин, така ще направя. Причината е в полета ми. Аз идвам от Лондон - с прекачване в Истанбул. Дори не ми и хрумва да взема английския си паспорт, но когато представя билета - ще бъде изискан при кандидатстване за визата, искам да избегна въпроси защо летя обратно към най-омразната им държава, чиито граждани нямат право да посещават сами - и да се разхождат сами в - Иран. Когато имам оторизирана виза, няма да имам тези притеснения. Не мисля че самолетния билет ще ти създаде проблем, ако изобщо ти го поискат. На нас не са ни го искали. 1 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега