Прескочи до съдържание

Белгия - въпроси и отговори

Lyubina

Препоръчани мнения

Идеите за музеи са, ако времето е лошо и неподходящо за малки деца. Ако ви се ходи под дъжда, осигурете на децата (а и за себе си) дъждобрани, защото както вече съм казвала, често комбинацията от вятър и дъжд е доста неприятна, въпреки сравнително приемливите температури.

Иначе, два дни из Брюксел, без ходене по музеи дори може и да са ви много, ако само ще ходите. Но пък, от друга страна, с деца, ходенето вероятно ще е с различно темпо. Ще спирате повече, ще си купувате пържени картофки, вафли, сладоледи, ще пиете бири 😉 Забавлявайте се!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте,

Търся информация за двупосочно придвижване от летището в Шарлероа до Международното летище на Брюксел. Интересува ме най- евтиния вариант ? С flibco за 5 euro до Brussels South Charleroi Airport (in front of terminal building) » BRUXELLES - Gare du Midi (Brussel Zuid / rue de France)  и оттам нов превоз ли ?

Връзка към коментар

Аммммм, някъде съм разсъждавала по темата. От Шарлероа да Брюксел - с шатъл. Това е най-добрия вариант. След това, градски транспорт до Шуман и автобус №12 до международното летище в Завентем. Не знам колко ще излезе шатъла, както е известно цените се менят, след това градския траспорт до Шуман е 2,10€ и 4€ с автобус 12 до международното летище.

Ако вземете влак от Гара Миди до Завентем, еднопосочният билет е 8,90€.

Като че ли това е най-евтиният вариант, но със сигурност не е най-бързия.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

С късно кацане на Шарлероа в 22:50 часа, можем ли след това, към 23:30 да се придвижим до Гент с обществен транспорт?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Евентуално само с Флибко ако имат такива късни автобуси. Влаковете последните са към 23:30.

Според мен е рисковано.

Тук вижте за влаковете : www.belgiantrain.be  , иначе и Гугъл Мапса също показва адекватно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Мирослав Василев
На 3.08.2019 г. в 4:07, BlackArt77 каза:

С късно кацане на Шарлероа в 22:50 часа, можем ли след това, към 23:30 да се придвижим до Гент с обществен транспорт?

Има автобус на Флибко в 00:15, това е и последния за деня, следващия е на другата сутрин.

Връзка към коментар
На 3.08.2019 г. в 4:07, BlackArt77 каза:

Миналата година март използвахме този полет и после последния автобус на Флибко в 23,50ч до Гент и Брюж. Доста треперих да не останем на летището в Шарлероа, но всичко мина добре.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, искам да питам някой пътувал ли е от летище Шарлероа до Брюж? Защото ще пъруваме до Брюксел, но ми се иска май пъряо да отидем в Брюж и вечерта да си хванем автобуса от там до Брюксел.също така някой пътувал ли е за ден от Брюксел до Амстердам? 

Връзка към коментар

Прочети съседните теми, поне 5 пъти е споменавана отсечката Шарлероа - Брюж.

До Амстердам съм ходил за уикенд, за един ден не мисля, че си струва парите за влака...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Брюксел-Амстердам може да се вземе за два часа  в посока с Thalys, но цената наистина е висока. Ако говорим и за зимния период, остава ви много малко светло време да се разходите из Амстердам.

Но пък, ако е за идеята - защо пък не. Но разходът наистина ще е сериозен. Влаковете тръгват от Gare du Midi на всеки час и 52 минути и пристигат приблизително след 2 часа на централната гара в Амстердам. Цените, които проверих за произволна дата варират от 44 до 82€ в посока.

Разбира се, има и по-евтин вариант с по-нормалните ;) влакове, но ще ви отнеме повече време.

Връзка към коментар

Мисля, че ако ти се разхожда някъде, по-добър вариант е Антверп(ен). Красив град, невероятна гара, редовни и евтини влакове и достатъчно близо до Брюксел за еднодневна разходка.

Връзка към коментар

От Антверпен до Амстердам най добре с  Flixbus, но трябва предваритено да се купят билетите по рано, излиза най изгодно  някъде по 6-9 евро с намалението може да стане и на 5 евро /по схемата с валчери от Ebay/.

Но Амстердам за един ден не си заслужава. Ако денят е един Антверпен е добро предложение, много хубав град препоръчам го.

Връзка към коментар
преди 11 часа, Lyubina каза:

Брюксел-Амстердам може да се вземе за два часа  в посока с Thalys, но цената наистина е висока. Ако говорим и за зимния период, остава ви много малко светло време да се разходите из Амстердам.

Но пък, ако е за идеята - защо пък не. Но разходът наистина ще е сериозен. Влаковете тръгват от Gare du Midi на всеки час и 52 минути и пристигат приблизително след 2 часа на централната гара в Амстердам. Цените, които проверих за произволна дата варират от 44 до 82€ в посока.

Разбира се, има и по-евтин вариант с по-нормалните 😉 влакове, но ще ви отнеме повече време.

Горе долу към 100 лв за звама е двупосочен гледах. За 3 чаА и нещо но не е такава драма, чв щв пътуваме малко повече, след като ще тфъгнем рано и ще се върнем късно

Връзка към коментар
Преди 1 час, alexnpopova каза:

Горе долу към 100 лв за звама е двупосочен гледах. За 3 чаА и нещо но не е такава драма, чв щв пътуваме малко повече, след като ще тфъгнем рано и ще се върнем късно

Ако не е драма дългото пътуване, наистина погледнете Flixbus, защото там цените са значително по-ниски, и при добро желание може ако се тръгне рано сутринта да отидете до Амстердам и късно вечерта да се приберете в Брюксел.

Поне до преди известно време автобусите тръгваха от северната гара в Брюксел и пристигат на гара Sloterdijk в Амстердам (която е на 1 спирка с влак от централна гара), на летището (от там също имате бърза връзка с центъра на града - пак с влак и/или автобус) или Bijlmer (което да си призная, не ми е познато). Пътуването е около 4 часа в посока и цената, както вече е ясно, варира.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам доста колеги ходят от Брюксел до Амстердам за 1 ден с фликс. Казват ,че около 2 часа и половина на посока е.

Аз лично, не си падам по наркотиците и проституцията и някакси не видях какво може да ме накара да се върна в този град отново.

Ако съм ограничен във времето бих посетил други места.

Лично мнение де 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 7.10.2019 г. в 17:27, alexnpopova каза:

Здравейте, искам да питам някой пътувал ли е от летище Шарлероа до Брюж? Защото ще пъруваме до Брюксел, но ми се иска май пъряо да отидем в Брюж и вечерта да си хванем автобуса от там до Брюксел.също така някой пътувал ли е за ден от Брюксел до Амстердам? 

Ние сме пътували 🙂 Само че бяхме два дена в Брюж, след което отидохме до Брюксел с влак и оттам обратно до Шарлероа с Фликсбус.

Връзка към коментар

Като сте в Брюксел, ако имате интерес, има страхотна изложба на Brancusi в Bozar. За първи път са събрани толкова много негови произведения на едно място.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

преди 19 часа, Ushakal каза:

Като сте в Брюксел, ако имате интерес, има страхотна изложба на Brancusi в Bozar. За първи път са събрани толкова много негови произведения на едно място.

Благодаря много за предложението, но май не си падам особено по музеите и изкуството. Обикновено когато пътувам винаги е за по 1-2 дни в град и реално предпочитам да усетя цялата атсмосфера на града и да разгледам, от колкото да посещавам музеи. Когато времето е ограничено, програмата е малко по интензивна.

преди 23 часа, Vency каза:

Имам доста колеги ходят от Брюксел до Амстердам за 1 ден с фликс. Казват ,че около 2 часа и половина на посока е.

Аз лично, не си падам по наркотиците и проституцията и някакси не видях какво може да ме накара да се върна в този град отново.

Ако съм ограничен във времето бих посетил други места.

Лично мнение де 🙂

и аз не си падам много по тези неща, но реших че в крайна сметка съм на 200 км от там и предпочитам поне да отида да го видя, защото иначе не бих отишла специално в Амстердам на екскурзия. 

Връзка към коментар
преди 2 часа, alexnpopova каза:

и аз не си падам много по тези неща, но реших че в крайна сметка съм на 200 км от там и предпочитам поне да отида да го видя, защото иначе не бих отишла специално в Амстердам на екскурзия. 

Ами тогава вместо да губите толкова време посетете Гент и Брюж и не си давайте зор. Определено са МНОГО по красиви градове от Амстердам.

А атмосферата е в пъти по-приятна.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 23 часа, Lyubina каза:

@AlexandraKo, с удоволствие ще помагаме.

И тъй като наскоро се поразходих пак из Брюксел, да кажа че има лека промяна в цените на билетите и маршрута на автобус 12, който свързва летище Завентем с центъра на града. Маршрутът вече не свършва до Шуман-площад Люксембург, а се движи до метро станция Трон. Това си е вид удобство, особено за хората които по някаква причина са около гара Миди. Така се осъществява доста по-лесно връзка между гарата, резп. пристигащите с влак или от Шарлероа със шатъла и международното летище. 

Здравейте,

и на нас ни предстои пътуване от Летище Шарлероа до хотел Ibis budget (намира се на няколко километра от международното летище), който е до спирка Bourget. Машрута е ясен до гара Миди, от там разглеждам варианта с метро с номер 2 или 6 до спирка Trone и от там с автобус 12 до спирката ни Bourget, виждам че има спирка там този автобус, което щe ни е голямo удобство. Въпроса ми е за цените на метрото какви са за единично пътуване и има ли някакви варианти за 10 пъти или някакви часове? Също така от къде се закупуват билетите за автобус 12 и на какви цени са, с него също има ли варианти за няколко пътувания, тъй като искаме да си оставим багажа в хотела и да се върнем до центъра с него за разходка и после пак обратно до хотела, тоест ще го ползваме няколко пъти, също така на какъв интервал от време са тези автобуси?...До колко часа работят тези линии?

В сайта за транспорта им виждам ето тази карта, но не мога да разбера тя ще ни свърши ли работа за по горе посочените метра и автобуси, също така ако става от къде може да се закупи тази карта на Миди има ли място от където може да се вземе?:

JUMP 24h - 48h - 72h + BUS Airport

Tarif pour 24h : 7,50 €
Tarif pour 48h : 14,00 €
Tarif pour 72h : 18,00 €

Pour acheter ce titre de transport, vous devez être en possession d’une carte MOBIB personnelle ou MOBIB Basic. Vous pouvez acheter une carte MOBIB dans les KIOSK, les BOOTIK et via GO Easy au prix de 5 €.

• Valable dans la zone MTB, c'est-à-dire (i) tout le réseau STIB (y compris sur le tronçon Bourget-Brussels Airport) avec possibilité de correspondance, (ii) les réseaux urbains du TEC et de De Lijn dans la Région de Bruxelles-Capitale et (iii) en 2ème classe, le réseau ferroviaire de la SNCB dans la Région de Bruxelles-Capitale. Plus d'info sur la zone MTB
  • Nombre de voyages : nombre illimité de voyages, pendant une période de 24, 48 ou 72 h selon la durée choisie, à compter de la première validation sur le réseau de la STIB
  • Support : carte MOBIB ou MOBIB Basic (coût = 5 €)
  • Public : tout public.
  • Points de vente :

Благодаря предварително за отговорите 🙂

Връзка към коментар

Тъй като в момента съм само с телефона и ми е трудно да дам повече детайли. Картите се купуват от машини или от Киоск, имат на Гара Миди. Билетите за автобус 12 са 4 Евро, ако се купят от автомат и 4,50 ако се купят от шофьор. Тези цени и спести са обаче само ако ще пътувате до летището. За останалите спирки по маршрута, вкл.до хотела може спокойно да си пътувате с дневната карта. 

Това е на кратко. 

Съжалявам, нямам нет, имам сериозни домашни ангажименти. 

Сигурна съм, че и другии Магеланци ще се включат с инфо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има карти за 10 пътувания /14 евро/, важи за метрото, автобуса и трамвая в рамките на 1 час.  мисля, че такава карта е най-удобна. Ако имате пластмасов носител само се зарежда от машините, ако нямате - купува се от киоск на метрото /киоск работи само до 18:00 или 20:00 ч. Проблемът на 12 е, че има доста задръствания. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , Ushakal каза:

Има карти за 10 пътувания /14 евро/, важи за метрото, автобуса и трамвая в рамките на 1 час.  мисля, че такава карта е най-удобна. Ако имате пластмасов носител само се зарежда от машините, ако нямате - купува се от киоск на метрото /киоск работи само до 18:00 или 20:00 ч. Проблемът на 12 е, че има доста задръствания. 

Задръстванията са част от Брюкселската реалност. Същото важи и за 21, и за всички автобуси. Все пак, от Гара Бордет едва ли ще имат по добър вариант за центъра. Трамваите не са по удобни, или поне на мен така ми се струва. 

А ако ще пътуват доста, може би дневните карти ще са по добро решение, но те ще си изчислят, в зависимост от плана.

@Георги, тези дни нямам време и възможност да съм на линия. Може ли да преместите последните мнения в темата за въпросите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имаме пътуване до Брюж и Брюксел в средата на октомври. Въпросът ми е в Брюксел, ако можете да дадете съвет кой от двата хотела е по-добър като квартал и локация, защото чета доста разнопосочни мнения за първия, както и за втория - Hotel Novotel Brussels City Centre или Hotel NH Brussels Bloom? Благодаря предварително.

Връзка към коментар
преди 2 часа, agenta каза:

Имаме пътуване до Брюж и Брюксел в средата на октомври. Въпросът ми е в Брюксел, ако можете да дадете съвет кой от двата хотела е по-добър като квартал и локация, защото чета доста разнопосочни мнения за първия, както и за втория - Hotel Novotel Brussels City Centre или Hotel NH Brussels Bloom? Благодаря предварително.

Hotel Novotel Brussels City Centre: е в непосредствена близост до историческия център. Съвсем наблизо е църквата Света Катерина и площада със същото име. Там и в околните улички има много ресторанти и кафенета.

Hotel Brussels Bloom: разположен е пак в централната част, но по голямо разстояние от историческия център в сравнение с гореспоменатия хотел. Съвсем близо е старата ботаническа градина, която сега е културен център. Наоколо са разположени и други големи хотели от висок клас. Булевардът, който е в непосредствена близост е натоварена пътна артерия. Пешеходната шопинг улица Nieuwstraat/Rue Neuve е в непосредствена близост.

Теб какво те притеснява относно кварталите?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.