Прескочи до съдържание

Нидерландия - кратки новини и въпроси

Ardent

Препоръчани мнения

Публикувано:

Трябва ти автобус 401, който тръгва от централната гара в Айнховен. Сутринта първият е в 6:04 ч.

image.png.12fe83641bc771f40cce443f446e6620.png

Да не се объркаш да гониш 400, защото той тръгва чак към 7:30. 

• Харесвам 4
  • 4 седмици по-късно ...
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Живот и здраве август имам едно ходене до Холандия за 4 дни. Отдавна не съм бил по ниските земи и имам няколко питанки към знаещите. 
-  по отношение на транспорта и по-точно влаковете. Като тръгна да проверявам за билети на сайта на железниците и ми излиза това: 

image.png.5d2ff69c2373a02ad72bae327b7d06c6.png

първо не мога да разбера защо като избера в ляво някакъв час, например 15:06>16:25  в случая, защо после вдясно при описанието на маршрута ми го показва изместено с един час -  16:06-17:25
второ какво би трябвало да означава този знак с правоъгълник с подгънат ъгъл - нещо като оставаща бройка билети на тази цена, или? 

Също така виждам редуцирана цена за off-peak hours с някакъв абонамент NS Flex Dal Voordeel, който струва 5.95€ на месец и изглежда като добра сделка, която веднага се изплаща 

image.png.7948f9b2a88986dca555c933e4a3eaad.png

аз ще имам пътувания извън пиковите часове, обаче май няма как да се възползвам, понеже изглежда е нужно да имам OV-chip card, пък тя май е само физическа и не се изпраща извън Холандия и трябва да я поръчвам на място и въобще някой има ли представа как и дали става това с намалението за пътуване извън пикови часове?

Публикувано:

За абонаменти трябва да имаш Нидерландски IBAN., иначе не става. Конкретно за този абонамент питах на гарата в Айндховен преди седмица и това ми казаха.

Публикувано:
преди 30 минути , Фил каза:

Живот и здраве август имам едно ходене до Холандия за 4 дни.

На регатата ли ще ходиш? 😝

преди 31 минути , Фил каза:

знак с правоъгълник с подгънат ъгъл - нещо като оставаща бройка билети на тази цена, или? 

На мен ми прилича на брой вагони. 😄 Билетите по дадена отсечка са на една цена.
Хич не се хаби да купуваш билет - навсякъде влизаш и се чекираш с банкова карта, на излизане се отчекираш.
Ние това не го знаехме и след закупен билет в Айндховен се отчекирахме с картите в Ротердам (всички така правеха) 😄 И така по още 22€ на местните железници за мръсния им и миришещ на тоалетна влак Айндховен-Ротердам. Сори, но такъв ни се падна. И когато още в Ротердам на гарата питахме служителки на тамошното жд, стоящи точно на турникетите с цел информиране на гражданите, защо няма табели за чекиране с хартиен билет - те ни скастриха защо не го знаем. :shok: И да, бях достатъчно културна във въпросите си. 
После се разправях с кой ли не с писане из нета, билети снимани пращах, с Револют оспорвах - нищо съществено, бла бла. Но да речем, в този ни уикенд използвахме доста безплатни неща от един сайт и сме квит.
Така че  неинформираността продължава да се заплаща. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 20 минути , Argentique каза:

Билетите по дадена отсечка са на една цена.

Независимо кога ги купувам - сега, или в последния момент? 

Цитат

използвахме доста безплатни неща от един сайт и сме квит.

Да, май някъде беше споменала, би ли ми припомнила къде писа за това, или пък кой е сайтът?

преди 20 минути , Argentique каза:

На регатата ли ще ходиш? 😝

аха :smile3:

Публикувано:
преди 8 минути , Фил каза:

При нас беше еднаква цената. Можеш да пробваш за след час и за след два месеца.

преди 9 минути , Фил каза:

Да, май някъде беше споменала, би ли ми припомнила къде писа за това, или пък кой е сайтът?

Активности от експедия 😄😄😄

Публикувано:
преди 21 часа, Duke каза:

Фичо, дай малко подробности за планираните маршрути и брой пътници, за да те насоча към правилното решение...

"Сам съм, други няма"! :wink:

Кацам и отлитам от Айндховен. имам два дни и съответно две нощувки в Амстердам, остават ми една нощувка (която още не съм резервирал) и около ден и половина и мисля да се насоча към района Хага-Делфт-Ротердам и там някъде да спя последната нощувка. Гледам че Амстердам-Хага, Амстердам -Ротердам  са възможни освен с влак и с Фликсбус, също и Хага-Айндховен, Ротердам-Айндховен, на добри цени.
Приемам и други идеи/предложения. 

Публикувано:
На 12.06.2025 г. в 20:13, Фил каза:

Няма значение кога се купуват. Винаги ползвам NS приложението - има опция да избереш влакчето в зависимост от времето . Има значение дали ползваш Intercity или Sprinter в рамките на времето ,което си задал. В Off peak часовете цената е по-ниска. За Flix bus нямам наблюдения - по-удобно ми е с влакче. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 12.06.2025 г. в 19:55, Argentique каза:

Хич не се хаби да купуваш билет - навсякъде влизаш и се чекираш с банкова карта, на излизане се отчекираш

Това не е непременно добра идея, въпреки че абсолютно всички служители на общественият транспорт са длъжни да те убеждават, че е.

Работи добре за по-простички маршрути.

Примерно: летище Айндховен - (автобус) - Айндховен - (влак) - Амстердам. 

Чекираш се и отчекираш на автобуса, после на двете гари, после ползваш градски транспорт в Амстердам (пак с чекиране и отчекиране на всеки трамвай). Карта Revolut работи. В края на деня то ти взима точно, колкото би струвало с билети.

Обаче! За нещо по-сложно - примерно Маастрихт - Хертогенбош - Зволе - Гронинген е по-добре да си купиш билет за целия маршрут (онлайн или на каса на гара). Важи за цял ден и можеш да слизаш и да си посещаваш местата по пътя. Ако ползваш карта и се отчекираш в междинните градове, после ти ги смята като отделни пътувания и излиза по-скъпо. Проверил съм го през май 2025 😉

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, Фил каза:

"Сам съм, други няма"! :wink:

Кацам и отлитам от Айндховен. имам два дни и съответно две нощувки в Амстердам, остават ми една нощувка (която още не съм резервирал) и около ден и половина и мисля да се насоча към района Хага-Делфт-Ротердам и там някъде да спя последната нощувка. Гледам че Амстердам-Хага, Амстердам -Ротердам  са възможни освен с влак и с Фликсбус, също и Хага-Айндховен, Ротердам-Айндховен, на добри цени.
Приемам и други идеи/предложения. 

Щом си сам, няма вариант за ползване на групов билет. Ако цената е фактор, виж какво е положението с Фликсбус, защото така или иначе през последните година-две, пътуването с влак в Нидерландия е малко като тото - много закъснение, технически повреди, стачки и т.н. Напоследък винаги слагам по един час отгоре за придвижване до летището, че стана малко опасно да се разчита на разписанието. Иначе за нас влаковете са без алтернатива с групов билет, защото цената е два пъти по-ниска, а прекосяваме цялата страна и автобусите не са подходящ вариант...

преди 13 часа, домосед каза:

Обаче! За нещо по-сложно - примерно Маастрихт - Хертогенбош - Зволе - Гронинген е по-добре да си купиш билет за целия маршрут (онлайн или на каса на гара). Важи за цял ден и можеш да слизаш и да си посещаваш местата по пътя. Ако ползваш карта и се отчекираш в междинните градове, после ти ги смята като отделни пътувания и излиза по-скъпо. Проверил съм го през май 2025 😉

И това обаче не е съвсем вярно. На хартия електронния билет в приложението на NS е валиден цял ден по дестинацията за която е купен, но се активира при валидация или проверка от кондуктор във влака, след което формално не може да бъде използван за друг влак. Виж, ако купуваш отсечки на отделни билети, вече можеш да ползваш билетите по всяко време през деня. Обаче пък накъсването на отделни отсечки става безпредметно при гпупов билет, защото цената става неконкурентна и обезсмисля използването на този тип билети...

Иначе си абсолютно прав по отношение на банковите карти, които все още е препоръчително да се ползват само за инцидентни пътувания, точно като посочения от теб пример, а за основните пътувания е най-добре да се ползва приложението на NS или 9292 с малка надценка, но и възможност за купуване на комбиниран билет за влак и автобус...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 48 минути , Duke каза:

формално не може да бъде използван за друг влак.

Можеш да се забавиш и да хванеш по-късна връзка в град, в който задължително се прекачваш според билета. А не просто да слезеш на произволна гара и хванеш следващия влак. Аз имах 6 прекачвания до крайната цел, размотавах се на поне 3 от спирките за прекачване и на всяка следваща контрола билетът ми съветваше зелено.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, домосед каза:

Можеш да се забавиш и да хванеш по-късна връзка в град, в който задължително се прекачваш според билета. А не просто да слезеш на произволна гара и хванеш следващия влак. Аз имах 6 прекачвания до крайната цел, размотавах се на поне 3 от спирките за прекачване и на всяка следваща контрола билетът ми съветваше зелено.

Така, така, аз имах предвид, че с билет Утрехт - Хронинген, например, не можеш да слезеш в Зволе за разходка и после да вземеш друг влак за Хронинген. А, груповите билети, предполагат една цяла дълга отсечка, за да се рентира цената от 36 евро...

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.