Прескочи до съдържание

Автомобили под наем - пълни инструкции. Много подробни.

Препоръчани мнения

На 22.05.2022 г. в 14:22, ivan69 каза:

Мисля да си направя пълна застраховка при доставчика,да ми е мирна главата.

Мъдър избор. Рент-а-кар компаниите са големи факири, когато изклинчиш и не им купиш пълната застраховка и в 98% от случаите ще намерят начин да ти вгорчат пътуването.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 22.05.2022 г. в 14:22, ivan69 каза:

Да дам отчет.

Сутринта писах мейл на доставчика и го питах за допълнителната застраховка.После се обадих и по телефона,но нещо не се разбрахме.Изненадващо ми отговориха на мейла. Ако си направя пълна застраховка за 26е  на ден,ще ми блокират само 100е за гориво. Иначе с частична и без застраховка блокират500е. Мисля да си направя пълна застраховка при доставчика,да ми е мирна главата.

Аз не бих постъпил така. 

За 60-70 евро бих си сключил външна целогодишна застраховка и нито на посредника, нито на доставчика бих им плащал "рекета". Но както и @chandni е написала това крие своите рискове - предимно нерви (евентулано) след като екскурзията ти приключи.

Всъщност тази дилема сме я коментирали многократно и всяка теза (избор) има своята логика т.е. има своите "+"-ве и "-"-и. 

-------

Ти какъв покерджия си след като ще си плащаш всичко като поп. :wink:

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар

+1 .
 Имам големи съмнения за метода и начина на изчисление при фигуративните “98% от случаите ще намерят начин да ти вгорчат пътуването” .

При мен този процент е твърда 0% ,това при едни 40-50 наема , при които не съм заплащал каквато и да е опционална застраховка . 

Едно хубаво проучване на рентакар доставчика за последните няколко месеца ще минимизира до нула всякакви неприятни изненади …

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Имам много интересен казус с rentalcars.com. Преди десетина дни резервирах кола с тях. Днес видях, че цените са доста надолу оттогава, анулирах я и един час по-късно направих нова резервация на друга кола. Платих 470 лв. (около 370 лв. за колата и 100 лв. за пълна застраховка от сайта). По време на плащането всичко беше нормално, но след като ми дойде потвърждението, забелязах, че пише, че съм платил 305 лв. и нямам включена застраховка. В банковата сметка пише, че са изтеглени 470 лв. Какво да предприема?

Връзка към коментар
преди 15 минути , Suunto каза:

Какво да предприема?

Пробвай най-лесното:

image.png.a6aabf7875ad1827a9cd168085a7c521.png

Само не знам какво точно разбираш под пълна застраховка от брокер.

Пари ще ти се блокират, защото това не се признава от фирмата, която ще ти даде колата.

Ако има проблем, ще си платиш, пък после ще трябва да се разправяш с rentalcars.com за възстановяване на парите ...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Писах си с чата на rentalcars. Пратиха ми имейл, в който се вижда, че 469 лв. са Preauth. , а реално Captured са 305. Казаха да се обърна към банката. Интересно къде са изчезнали тия 160 лв.

Връзка към коментар
преди 2 минути , neuromancer каза:

Само са блокирани, не са отишли никъде. Няма да ги има в стейтмънта.

Говорих и с банката, не могат да ми помогнат.

А защо и от кого всъщност са блокирани? Кога ще бъдат отблокирани? Дали има нещо общо, че преди това анулирах друга резервация и сега ще чакам да ми преведат парите от нея?

Връзка към коментар

Ами както взимат депозит за някаква сума и после се връщат, това значи преауторизация. Защо не знам. Нищо не се прави и накрая сумата се оправя, ако не стане някоя грешка.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Пуснах си искане за издаване на кредитна карта с идеята, че може би ще ползвам скоро рент-а-кар.

Одобриха ме, чакам картата. Влизам в банкирането - гледам, че едната буква от името ми е объркана (липсва в изписването на латиница спрямо това в ЛК). Сега се опитвам да се свържа с банката, но първата служителка ми рече като я издядяли, след това да се пуснело преиздаване и че спроед нея не било проблем. Това е време, което по-скоро не мога да губя.

Вярно е, че вероятно на доста места не гледат/не сравняват имена, но при рент-а-кар все пак ти вземат личните документи, та доколко наистина не би имало проблем според вас?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не бих разчитал на думите на някакъв служител на банката, че "не било проблем". А ако все пак стане проблем на място като отидеш да вземеш колата, тогава дали същият служител ще поеме отговорност?! Точно като отидеш в офиса на рентакар компанията в чужбина, ще гледат латинските надписи на КК дали съвпадат с тези по паспорт/л.к. Това е тяхното основание след това да си търсят парите от банката, а банката - от теб след това. За мен това е перфектното основание за заядлив служител да ти образува изречение, че с тази КК не можете да вземете колата и че ще трябва да представиш алтернативна КК или ДК.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 минути , vorbis каза:

Аз не бих разчитал на думите на някакъв служител на банката, че "не било проблем". А ако все пак стане проблем на място като отидеш да вземеш колата, тогава дали същият служител ще поеме отговорност?! Точно като отидеш в офиса на рентакар компанията в чужбина, ще гледат латинските надписи на КК дали съвпадат с тези по паспорт/л.к. Това е тяхното основание след това да си търсят парите от банката, а банката - от теб след това. За мен това е перфектното основание за заядлив служител да ти образува изречение, че с тази КК не можете да вземете колата и че ще трябва да представиш алтернативна КК или ДК.

Благодаря, аз съм на абсолютно същото мнение.

А дебитна карта работи ли с рент-а-кар, тъй като я споменаваш?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Victoria каза:

Благодаря, аз съм на абсолютно същото мнение.

А дебитна карта работи ли с рент-а-кар, тъй като я споменаваш?

Зависи от мястото и рент-а-кар компанията. По-западно няма да се мине без кредитна карта.

Най-добре да се провери с конкретната фирма ...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

с дебитна може да се наема по острови, в арабските страни и подобни по-лежерни места

също и ако е местна фирма, не от големите може и да мине, но трябва да се пита

аз бих се постарал имената да съвпадат, особено ако се наложи да се задейства застраховка те гледат какви ли не дреболии само и само да не платят

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Колеги,

В Италия, района ба Бари и околности, задължителни са детски столчета/седалки? 
Става въпрос за дете на 10 г. (30+ кг) и за дете на 5 г. (20+ кг), понеже дооооста солено излиза с тия седалки/столчета, то по-скъпо от самата колица.... (за 4 дни)

Мерси!

Връзка към коментар
На 5.01.2023 г. в 12:43, jorocontrola каза:

Зависи от мястото и рент-а-кар компанията. По-западно няма да се мине без кредитна карта.

Най-добре да се провери с конкретната фирма ...

Определено няма да мине. В Белгия преди 3 години  бях свидетел, как един италианец се разправяще на гишето, опитвайки да вземе кола с революта си, като вече бе платил с тази карта резервацията, Въпреки данданията кола не му дадоха .

Връзка към коментар
преди 13 минути , Stanimir_81 каза:

Колеги,

Става въпрос за дете на 10 г. (30+ кг) и за дете на 5 г. (20+ кг), понеже дооооста солено излиза с тия седалки/столчета, то по-скъпо от самата колица.... (за 4 дни)

Мерси!

Зависи колко са високи. Над 150см не искат столчета като гледам в Италия.

За малкото дете - аз съм си носил бустър от БГ, че наемът беше повече от цената тук, пък и го ползваме и сега, но детето беше на 6.

Поне Раян не го броят като екстра багаж, стига детето да седне на него в самолета.

Вие преценявате, но при мен схемата беше проста - ако коланът минава през гърдите, а не "души" детето, то вече е готово за бустър.

преди 2 минути , Климент каза:

Определено няма да мине. В Белгия преди 3 години  бях свидетел, как един италианец се разправяще на гишето, опитвайки да вземе кола с революта си, като вече бе платил с тази карта резервацията, Въпреки данданията кола не му дадоха .

Зависи от държавата и фирмата, както съм и написал ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Stanimir_81 каза:

Колеги,

Мерси!

в България как е? Предполагам, че в ЕС е горе-долу еднакво. За голямото дете може би не трябва, зависи от височината, за малкото вероятно да. Принципно може и да си носите столче, има и раница-столче, много удобно при пътуване със самолет.

ПП от търсене в гугъл, под 1.50м или под 12г трябва столче

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Колеги, чета, чета, и не знам през последните години (7) откакто не съм наемал кола, как са се променили нещата.
Конкретно за Бари, летище, да препоръчате сайт/фирма от която да букнем кола?

Излизат иначе тези нелоши оферти, но от заглавния пост на Георги, чета, че може да има подводни камъни, макар инфото от заглавния пост да е от 2016....

https://www.discovercars.com/en/book/5cbc93f2-d8d2-4652-b69e-cf0741dd7ea9/12a7fda4-f6d8-4cea-8097-1e5f72898745/ADSN 

Връзка към коментар
преди 18 часа, Stanimir_81 каза:

Колеги, чета, чета, и не знам през последните години (7) откакто не съм наемал кола, как са се променили нещата.
Конкретно за Бари, летище, да препоръчате сайт/фирма от която да букнем кола?

Излизат иначе тези нелоши оферти, но от заглавния пост на Георги, чета, че може да има подводни камъни, макар инфото от заглавния пост да е от 2016....

https://www.discovercars.com/en/book/5cbc93f2-d8d2-4652-b69e-cf0741dd7ea9/12a7fda4-f6d8-4cea-8097-1e5f72898745/ADSN 

Заповядай. Ето тук има ревюта на коли под наем в Бари. Успех!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

райън еър дават доста добра цена на малка кола за Бари, вкл. с доп.застраховка, бонус:включен допълнителен шофьор и вериги.

Каква е уловката?

Четохме много подробно полицата, направи ми впечатление нещо като “допълнителната застраховка може да не важи ма място като наемате колата и да се наложи да направите друга”. Видях че колата ще е от местна италианска фирма, авио аури, нещо такова? 

мерди!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Stanimir_81 каза:

Здравейте,

райън еър дават доста добра цена на малка кола за Бари, вкл. с доп.застраховка, бонус:включен допълнителен шофьор и вериги.

Каква е уловката?

По-скъпо ли е директно от фирмата?

Тази застраховка не е от рент-а-кар фирмата. Ако има проблем, плащаш и после търсиш парите от Раян ...

Връзка към коментар

Да, мерси. Решихме да резервираме директно от Сицили бай Кар, базова застраховка, а на място ще вземем пълна с опит за нулева франшиза и нисък депозит

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Още нещо колеги, което - поне аз - не открих да е коментирано.

Наемаме от Сицили бай кар. Трябва да посоча час на наемане и час на връщането на колата.

Кацаме в бари 7.05 местно време, ще посоча, че наемаме (примерно) в 8.00 ч. Какво се случва, ако отида по-рано? А, ако самолетът закъснее и аз закъснея и отида на гише в 8.30 ч.?

Връщане - пиша 18 ч., полетът ми е от 20 ч. ако я върна по-късно и с 1 минута - ясно ми е какво следва. Какво ако я върна обаче по-рано, с да речем половин-един час? Пак ли такса?

Мерси!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.