Прескочи до съдържание

Лондон - бързи въпроси

Препоръчани мнения

На 8.01.2024 г. в 18:57, Argentique каза:

Дайте ми акъл. 
Имаме другия месец кацане на Хийтроу Т4 в 12.30 и полет от Лутън в 20.50, в работен ден. Не ми се ще директно да заминем за Лутън и да дремем на летището, че и без това ще сме по самолети/летища от полунощ.

Имаме багаж, който можем да оставим дори за 2-3 часа някъде, за да се разходим навън (и да идем на кръчма). Приемам всякакви логистични идеи, шантави (но изпълними) също.  :smile3:
В Лондон съм била само веднъж за ден, на спринт по стандартните места (Бъкингамски дворец, Биг Бен, Сити, Скай гардън) и нямам против да видя друго, ако има възможност.

Предлагам ти Camden Town - един различен Лондон, т.е. без световни забележителности, но пък самият той забележителен с алтернативната си култура, шарени пазари, много кафенета, барове и кръчми, много приятна променада покрай Regent's Canal, също и Regent's Park, който и през зимата е приятен (ама през лятото много повече  🙂 ).
Как да стигнеш: от Хийтроу с Пикадили
лайн до St Pancras. Там на гарата оставяте багажа (има къде) и хващате Нордън лайн в посока Edgware или High Barnet//Mini Hill East. Слизате на втората или третата спирка, зависи на кой влак ще се качите. Разхождате се час-два, хапвате-пийвате и после отивате и си вземата багажите от Сейнт Панкрас. Там се качвате на метрото в посока Хамърсмит и слизате на третата спирка Бейкър Стрийт. Там от спирка S се качвате на автобуса за летище Лутън (около 17:20 или около 17:50 – през около 20-30 мин са). Тази спирка Stop S е по средата между гарите Бейкър Стрийт и Мерилебън (Marylrbone), a между двете гари разстоянието е 500м. Ако харесаш този вариант, мога да ти дам още детайли.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , Дани Магелани каза:

Пишат за новите изисквания при влизане.

Някой правил ли е след 01.01.2024г.  ЕТА за влизане в UK?

Има ли някакъв проблем за българи? 

За момента задължително за граждани на Катар. От 1 февруари - на държавите от Близкия Изток (Бахрейн, Кувейт...)

https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta

За нас (ЕС) - някога, вероятно 2025 и ще е в отговор на ETIAS

Връзка към коментар
преди 5 часа, iaia_mama каза:

Там се качвате на метрото в посока Хамърсмит и слизате на третата спирка Бейкър Стрийт. Там от спирка S се качвате на автобуса за летище Лутън (около 17:20 или около 17:50 – през около 20-30 мин са). Тази спирка Stop S е по средата между гарите Бейкър Стрийт и Мерилебън (Marylrbone), a между двете гари разстоянието е 500м. Ако харесаш този вариант, мога да ти дам още детайли.

Автобус 757 ли имаш предвид тук? Или National Express?

Връзка към коментар
преди 14 часа, searus каза:

Малко късно видях новината, но по-добре от никога, днес и утре пак ще има големи демонстрации в Лондон, ако някой се е засилил в този студ...

За 17 и 18 знае ли се нещо?

Връзка към коментар
преди 1 час, zvezda9001 каза:

За 17 и 18 знае ли се нещо?

Демонстрациите са през уикендите обикновено, за да съберат повече народ... Но никога не е късно за стачка в транспорта...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, iaia_mama каза:

Предлагам ти Camden Town - един различен Лондон.

Много благодаря за подробната препоръка. Camden съм го записала още преди за по-обстойно обикаляне, но сега направо слагам отметка на публикацията ти. Всъщност не знам кой колко сили ще има за шматкане, защото предната нощ/ден ще сме по самолети и ще гледам да намаля до минимум прехвърлянията в Лондон поне, че аз трябва да съм в час и да ги мисля.😱

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 1/13/2024 at 8:57 PM, Argentique said:

Много благодаря за подробната препоръка. Camden съм го записала още преди за по-обстойно обикаляне, но сега направо слагам отметка на публикацията ти. Всъщност не знам кой колко сили ще има за шматкане, защото предната нощ/ден ще сме по самолети и ще гледам да намаля до минимум прехвърлянията в Лондон поне, че аз трябва да съм в час и да ги мисля.😱

Аз също препоръчвам Camden - заслужава си да се види, точно защото предлага една различна версия на Лондон, но там си е голяма лудница особено през уикендите. Страшно много алтернативи за храна има в Camden Market - от аржентинско до гръцко, индийско, китайско. Ако сте решили да се запътите натам и случите на хубаво време, бих ви препоръчала да минете първо през Primrose Hill (спирка Chalk Farm пак от Northern Line и е на 15мин. пеш от Camden Town). Представлява парк с хълмче, от което има страхотна гледка към централен Лондон. Виждат се забележителности като Walkie-Talkie-то, The Shard, катедралата St. Paul's, London Eye - просто уникална гледка, която камерата ми не можа да обхване изцяло, но прикачвам снимка. 

IMG_4813.JPG

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 11.01.2024 г. в 13:25, vorbis каза:

Значи вече мога да нося в ръчния багаж тазгодишната реколта от ябълковия сайдер в бутилки от минерална вода. :biggrin: Отвориха работа на българските митничари.

Леле, това как ми напомни един полет от Прага до Ню Йорк точно година след атентатите. Още на полета от София видяхме две колоритни бабета (сега, като се замисля сигурно жениците са били на моите сегашни години, ама тогава ние нали бяхме млади и всичко живо ни се струваше дърто 😞 ), които се оказа, че продължиха и за Ню Йорк. Помня, че летяхме с А310 на чехите - голям кеф, ядене и пиене на корем, славни години на въздухоплаването - ние с жена ми на двойка до прозорец/пътека, а бабите ги бяха инсталирали на първия ред зад бизнеса на средните седалки. По едно време в самолета яко се размириса на пърцуца и почти моментално последва стенание "олеле, спука се бутилката с армагана за еди кой си..." Последва вадене от ръчния багаж на цифром и словом 12 (дванадесет) 500 мл. бутилки от минерална вода (тогава все още можеше да се пренасят течности) и пълна инспекция на пораженията с отделяне на годното от негодното. Тъй като остана една спукана бутилка, а мат'ряла течеше, едната баба почна да предлага наред на пътниците, че "да не иде зян" шльокавицата. Голям майтап, как са минали после през имиграционните така и не разбрахме, че им загубих дирите на летището... 

• Смея се 9
Връзка към коментар
На 11.01.2024 г. в 13:50, Captain45 каза:

На въпроса защо не й минава паспорта на автоматичните скенери, служителят й отговорил, че имало някакъв проблем и трябвало да й го преиздадат ако иска да минава на автоматите. 

Според мен това не е вярно. Много често ни се случва на автоматичните скенери паспорта на някой от нас да не мине. Минаваш на другия скенер и готово. Бъгват се, машини са все пак. От години пътуваме само с паспорти през автоматичните скенери и това се е случвало на различни места по света...

Връзка към коментар
преди 28 минути , Kosta Grudov каза:

на Gatwick около/след полунощ има ли отворени магазинчета за карти за интернет? Препоръки за оператор? За около 4-5 дневен престой. 

Ти на кой оператор си? Нашите цени за Великобритания специално са много ниски и не си струва карта, поне според мен. Мапс и сайтове нищо не теглят. Вече при вайбър с видео разговори и снимки се усеща трафик, както и при ютюб.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Kosta Grudov каза:

Виваком, но ютуб и видеоразговори няма да има, само изпращане на снимки, което няма да генерира кой знае какъв трафик, ще проверя цените, благодаря. 🙂

Аз съм на А1. За 20-минутен безсмислен разговор платих към 2 лв. 🙂

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Разговорите ще са рядкост, по-скоро изпращане на снимки по някой от месинджър каналите - Месинджър, Вайбър, Уатсап. 
Сега видях, че цените на Виваком са или 0.01лв за 1мб, което прави 10лв за 1гб.. за 4-5 дни да се изпратят 50-100 снимки, мисля, че ще е достатъчно 🙂
Интересното е, че Виваком имат и някакъв пакет за роуминг към UK специално - 10.99 за 5GB данни.. по-добре изглежда, а и имам 3 пътувания към UK следващите месец и половина, така че 2х10.99 - 22лв за 10гб би трябвало да ми покрие всичките пътувания и като цена ми е перфектно. 🙂

Само за инфо - на Теленор роуминг към UK е 0.02лв за 1мб. 

Благодаря! 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Kosta Grudov каза:

Разговорите ще са рядкост, по-скоро изпращане на снимки по някой от месинджър каналите - Месинджър, Вайбър, Уатсап. 
Сега видях, че цените на Виваком са или 0.01лв за 1мб, което прави 10лв за 1гб.. за 4-5 дни да се изпратят 50-100 снимки, мисля, че ще е достатъчно 🙂
Интересното е, че Виваком имат и някакъв пакет за роуминг към UK специално - 10.99 за 5GB данни.. по-добре изглежда, а и имам 3 пътувания към UK следващите месец и половина, така че 2х10.99 - 22лв за 10гб би трябвало да ми покрие всичките пътувания и като цена ми е перфектно. 🙂

Благодаря! 🙂

Аз много не съм запозната с цените, защото номерът ми е към фирма и не плащам😄. Но първия път като бях в Лондон за ден, попитах за телефонните разговори и интернет братовчед ми, който тогава живееше там. Отговорът беше: Щом майка ми, т.е. моята леля, не спира да се обажда, значи няма страшно😂

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Аз съм на А1. За 20-минутен безсмислен разговор платих към 2 лв. 🙂

@Argentique не е смешно😜. 20 минути давах инструкции вече на борда на самолета как се купува румънска винетка. То регистрационният номер на колата не пасваше, то с три банкови карти уж пробвахме. Накрая затворих и за минута-две приключи мъката. И що не си действах от самото начало така🙊

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Kosta Grudov каза:

Благодаря! 🙂

Мисля,че този пакет имаше и такса за активация още толкова, провери си за всеки случай. Аз иначе взимах карта веднъж и покритието беше толкова злe,че пак ми се налагаше да си ползвам дейтата...потрес са им операторите или ние сме много разглезени с бърз нет и затова.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Kosta Grudov каза:

Благодаря! 🙂

Миналата година ползвах на два пъти пакетът за 10.99 на Виваком, добра оферта е. Само трябва да не забравяте да го деактивирате всеки път, защото е абонамент и иначе си тече. Също така при мен нямаше друга опция за активирането му, освен по телефона, не ми излизаше в приложението или сайта като вариант сама да си го пусна...

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
преди 7 минути , Mistela каза:

image.png.66f08de7daba12095208d9769ea78232.png

за ориентир

Хубав ориентир, само че са пропуснали примерно от Гатуик до Виктория, ако не ползваш експреса, а всеки друг нормален влак, в извън пиковите часове (6:30-9:30) е само 9.50 с безконтактна карта. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.