Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 22 минути , neuromancer каза:

Някой знае ли къде в София мога да намеря от ония пликове за дрехи, които се вакуумират? Аз мислех че имам, ама да остарели и за нищо не стават..

И в Pepko, даже в настоящата брошура до 14.01.2026

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте пак:) Някой има ли престава къде може да се гледа филма за Христо Проданов “Жестокият Път” от чужбина, дори платено?

Публикувано:

Все още върви като прожекция по кината. След като спре предполагам ще се появи платен по стрийминг платформите.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Предстои ни ремонт и обзавеждане на ново жилище, та оглеждаме за мебели, уреди, врати... Почти във всеки магазин ни предлагат турски столове и маси, та се чудехме дали няма как да прескочим някой и друг посредник и да пазаруваме директно от турски мебелен магазин. Или поне някъде из Южна България да си направим разходка. Някой има ли опит, идеи, предложения, съвети?

Публикувано:
преди 27 минути , Lindt каза:

Някой има ли опит, идеи, предложения, съвети?

Бих Ви посъветвал да се разходите до РУМ Кремиковци. Купихме някои неща  от там за мен и дъщеря ни и се оказаха доста добри. Имаше и опции за дамаски, корекция на размери и т.н.  

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Предстои ни ремонт и обзавеждане на ново жилище, та оглеждаме за мебели, уреди, врати... Почти във всеки магазин ни предлагат турски столове и маси, та се чудехме дали няма как да прескочим някой и друг посредник и да пазаруваме директно от турски мебелен магазин. Или поне някъде из Южна България да си направим разходка. Някой има ли опит, идеи, предложения, съвети?

Относно мебелите не мога да дам съвет, тъй като още не сме стигнали до тази фаза, но за електроуреди и врати мога да споделя нашия опит до момента. Пообиколихме доста места, събрахме страшно много мнения от всякакви познати и непознати, както и на място разговрахяме с доста голяма част от тях. Ето и малко повече информация според нашия опит от първа ръка:

• Вратите ги поръчахме от една фирма в София (казват се Extreme Design), тъй като получихме страшно добра обратна връзка и дори човека, с който работим (шефът на фирмата) има страхотно отношение през цялото време и ни помага много при избора им (дава страшно много насоки без да ни натиска буквално за нищо). Но... чак след месец ще мога да дам и финално мнение колко е добра тази фирма (или пък не), защото все още сме на фаза избор и поръчка.
  • За електроуредите - буквално обиколихме всички магазини в София (то повечето ги има и в цялата страна де) и след много консултации (и на живо, и по имейл, и по телефон) се спряхме на определни марки и модели. При поръчката им от едно място, получихме и много хубава отстъпка. Навсякъде разпитвахме и повечето търговци са доста тегави, но ако поръчаш повече уреди от едно място, можеш да си договориш и отстъпка. Ние успяхме да договорим отстъпки в размер от 10 до 20%, което за повече уреди заедно си е повече от страхотно (разбира се взехме от там, където отстъпката беше 20% 😄).

Като цяло е страшно тегав целия процес, ама колкото повече не ти пука и си нахален, нещата се получават. И най-важното - докато не си поискаш отстъпка, и да настояваш да е хубава, никой не ти дава ей така... Поне до това заключение стигнахме ние по трудния начин 🙂 

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Внимателно с тези отстъпки, че понякога се получава обратен ефект. Качествената стока обикновено се продава на определена цена и търговската надценка там е значително по-ниска. Когато преди десетина години правих проучване за оборудване на кухня се оказа, че препоръките отвсякъде бяха за конкретна марка. Умишлено не назовавам марката, за да не се приеме за реклама, но е водещ германски производител. Възможно е сега препоръките да са насочени към друга марка - всичко е въпрос на моментно производство и съответното качество. След като се спряхме на въпросната марка електроуреди договорихме максимална отстъпка от 3% от търговеца, а взехме накуп - фурна за вграждане, плот /котлони/ за вграждане, пералня, микровълнова. Така че отстъпките са нещо относително и не бива човек да се ръководи от тях...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Не само че ги предлагат почти във всеки магазин, но и са едни и същи в различните магазини. Или са турски, или са полски. Поне ние като гледахме цените тук не бяха по-високи обаче от цените в сайтовете на производителите (ние на полски попадахме сякаш) и то без да броим доставката, така че не съм сигурен дали галимацията ще си заслужава.

Иначе ето съвети в телеграфен вид:

- Ако имаш приятели, които се занимават с интериорен дизайн, хвани ги те да пуснат запитванията и да поискат отстъпка. Или ти се направи на такава. За електроуреди отстъпките са добри, както и за неща правени по поръчка.

- Конкретно с уредите имахме добра комуникация с Вето, Техномикс са на другата крайност, мога да влезна в подробности, ако е нужно.

- За едри мебели според мен или поръчкови или Икеа, и тук мога да влезна в детайли, ако е нужно.

- За врати, внимавай много и не се нахвърляй на добра цена. Ние хлътнахме по един по препоръки, в последствие се оказа, че като му станахме клиенти вече е бил във фаза на серийно завличане на хора, бесен късмет, че ги изпълни след много закани за дела и спорове, и нерви. Май бяхме едни от последните преди да хлопне кепенците. Даже май го описвах случая тук. Масово не се спазват срокове и т.н.

По-подробни насоки, при по-подробни входни спефикации от твоя страна 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Lindt каза:

Може директно до Одрин примерно да отидете и да се пазарите на място, имат превози (нямам идея за цена на транспорта) до България. Има и фирми, които посредничат между турски магазини и потребителя в България. Организират да закупиш стоката и тя да дойде при теб. Свекърва ми преди време предпочете този вариант, поръча входна врата. Трябва да кажа, че много ядове насъбра с тази врата. Тя не е от хората, които ще се хвърлят на нещо евтино или ще се подлъжат по дебели отстъпки. Когато дойде вратата качеството не ѝ хареса, както и със зор  я монтираха. В този ред на мисли аз не бих се занимавала нито от тук с посредник да купувам от Турция, нито да отида до там, да платя и да се надявам всичко, което след дни ми доставят в България да е точно. Иначе в Пловдив виждам разни мебелни магазини с турска стока, но нямам лични наблюдения ни за цени, ни за асортимент -  някои от турските мебели на мен ми идват прекален кич. Ние минахме етапа с ремонти и обзавеждане и съм се откъснала от това.

Допълвам, че мебелистът, който ви прави кухнята, също може да ви предложи марки ел. уреди и да ви даде отстъпка. Нашият ни беше близък и ни предостави цялата си отстъпка от уредите за кухнята.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , chandni каза:

Ние минахме етапа с ремонти и обзавеждане и съм се откъснала от това. 

Мозъкът сам блокира цялата тази част от живота, както се блокират всички травмиращи събития 🙂

• Харесвам 10
  • Браво 2
  • Смея се 3
Публикувано:
В момента, Георги каза:

Мозъкът сам блокира цялата тази част от живота, както се блокират всички травмиращи събития 🙂

Това се замислих и аз пишейки коментара си - беше голям стрес. Изпитвам ужас от това 😀

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 часа, Lindt каза:

Мога да ти помогна, но трябва да ме ориентираш какъв ви е бюджетът. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

Предстои ни ремонт и обзавеждане на ново жилище, та оглеждаме за мебели, уреди, врати

@Lindt, вратите, поставени от строителя ли ще подменяте или жилището ви се предава без врати? Защото когато ние избирахме  апартаменти, бяха с входна и интериорни врати. Стана ми интересно сега без врати ли ги продават при тези безбожни цени. 🙄

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 минути , chandni каза:

@Lindt, вратите, поставени от строителя ли ще подменяте или жилището ви се предава без врати? Защото когато ние избирахме  апартаменти, бяха с входна и интериорни врати. Стана ми интересно сега без врати ли ги продават при тези безбожни цени. 🙄

Без врати, и по-добре! Има само входна, но аз бих си взел по-добра (и друг цвят), та не ми е голяма далавера - сега ще я толерирам 10-15 години, че може и повече.

Гледахме един апартамент, в който бях сложили интериорни врати, които дори не се затваряха. Това само дето после ще си прави човек труда да го кърти и хвърля. Дори да са хубави врати, има добър шанс да не ти пасне на представата за цвят и модел.

Друг пък беше с черно-бели плочки в целия апартамент и баните направени. Не знам какъв е шансът човек да си го хареса и припознае, че да му свърши работа.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ние бяхме на шпакловка, с врати, не са ми хипер любими, но ги преглътнах някак си и сега не ми правят впечатление. Но възникнаха проблеми и с ел. инсталацията и с ВиК. Та плащахме на спецЯлисти да преправят. 🤨 Голямо предизвикателство е новото строителство ...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , chandni каза:

Ние бяхме на шпакловка, с врати, не са ми хипер любими, но ги преглътнах някак си и сега не ми правят впечатление. Но възникнаха проблеми и с ел. инсталацията и с ВиК. Та плащахме на спецЯлисти да преправят. 🤨 Голямо предизвикателство е новото строителство ...

Добре сте си били, аз още преодолявам шока, че за шпакловка и боя в неделя получихме оферта грубо към 15 хиляди (28 евро/ квадрат без тониране).

Ние имаме подово отопление и термопомпа и се надяваме се тях да не възникнат проблеми 🙂

• Шок 9
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

за шпакловка и боя в неделя получихме оферта грубо към 15 хиляди (28 евро/ квадрат без тониране).

Направете ленински съботник с група магеланци. Вместо по горите да копаят фиданки, да метнат някоя ръка боя. :wink: За шпакловка не знам, ама съм боядисвала няколко пъти. :rolleyes: Даже маджун по прозорци съм слагала в студентска квартира, ама това умение вече е ненужно. 
Вчера чух цена - боядисване на 1 стая - 1500 лв (тук вероятно е по-евтино от София). За няколко часа някой ги изкарва тия пари. По-страшното е, че хората ги дават. А доста тук взимат толкова пари за месец.
(В крайна сметка защо се пъне младежта да учи. :rolleyes: Ставаш башмайстор и къртиш пари в сивата икономика с нула данъци. )

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами аз за доста хора съм чувал с по 2-3 дипломи ама ...самата хартийка не означава нищо.

Владееш ли добре занаят винаги ще имаш добър стандарт.Разбира се ,че ще се възползват от огромното търсене.Като брулнеш половин милион на строителя майсторите що да не ти досъдерат кожата ? 

• Харесвам 4
Публикувано:

Надявам се, примерно, лекари също да станат поне наполовина платени на бояджиите, че достатъчно усилия са полагали и продължават да полагат цял живот.
Аз понеже мога да си боядисам стена и определено не е най-трудното на света, ама зъб не мога да си пломбирам, та затова някак ми се струва нечестно. :rolleyes:
(Напоследък приятели масово сами си правят ремонти, просто иначе трябва за майстори да работят, че няма и да стигне)

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Бавно и полека доста “майстори” се връщат от чужбина и емигрантството … за наш ужас. Защо? Според мен мотивът им е пари и че тук изкарват повече. Имам такъв жив пример с братовчед, завърнал се от Лондон и от 2 г. уседнал в близост до Варна. Тази вечер и съпругът е водил разговор с  тукашен майстор по повод извънземните му цени. Да се освестят малко или кой ли ще има против да подсмърчат в Белгия примерно.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 21 часа, Argentique каза:

За шпакловка не знам, ама съм боядисвала няколко пъти. :rolleyes: 

Всичко изисква рутина и майсторлък. Особено шпакловката. Мъжът ми лятото се запъна да плаща на майстор, пък беше и малка, неапетитна квадратура и се хвана сам да шпаклова. Много скоро разбра, че тази работа не е като онази работа с мишката пред мониторите. 😀 Но това не значи, че майсторите трябва да обявяват такива брутално високи суми. Но този напън да се купуват жилища предполагам е напомпил и цените на довършителните строителни услуги.

• Харесвам 11
Публикувано:

Интересното е, че разни "майстори" сигурно вече имат по-големи приходи и от строителните инженери. И докато едните могат да вършат работата на другите (поне моите познати инженери и плочки си лепят, и покриви правят), обратното не е валидно.

Но си има пазар. Докато има хора, дето ще кажат какво ще се цапам за една стая сега, я да ходя на кафе, ще има и "майстори", които ще вадят пари. (Понеже знам коя местна квартална пиянка изкара 1500 лв за ден, затова се възмущавам. 😆)

• Харесвам 14
Публикувано:
14 hours ago, Lindt said:

Цените на мебели и тн в България са просто ужас. Качество е много зле също. По-добре си наемете бус и идете до Австрия/Германия или Италия. Там комбинация от техните мебелни магазини и втора употреба от ФБ. 

Кожен диван в състояние като нов 300Е. В магазина в Бг 2000Е. 

Маси, столове по 10на Е. 

Също вижте амазон с доставка до бг. Матрак 150 см х 200см 700лв. Супер качество. 

• Харесвам 10
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• traveler
    • nadia
    • Ирина
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.