Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 11 минути , Nivea каза:

Преди няколко дни  в саита fly4free излезе изгодно предложение за хотел в Брюксел. Аз букнах, като въведох номера на картата си. Сега обаче го търся и нокъде не мога да го намеря. Нямам потвърждение на резервация на мейл, търсих назад в сайта, свалена е обявата. А аз нямам спомен нито кой е хотела, нито през кой сайт го букнах.

На всичко отгоре и искам да го канцелирам а не знам къде да отиде. Пффф, идиотска работа.

Някой с идея какво мога да направя.

https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/junior-queen-suite-at-top-rated-4-hilton-brussels-for-only-e69-e34-5-30-per-person/

Връзка към коментар
На 3/16/2018 в 12:54, venceremos каза:

3-часов тур на Segway като за сефте много ли е?
Винаги съм искала да пробвам това изживяване и сега си харесах един тур в Никозия (44 евро), за който има отлични отзиви, но все пак да питам хората с опит :)

Според мен няма да е много. Аз съм била на едночасов, като се спира от време на време покрай забележителности за да разкажат по нещо. Единствено ми беше трудно в самото начало, доста време ми трябваше, докато схвана, че се завива с накланяне на лоста настрани, аз се опитвах като кола да го карам :)  После ми беше супер забавно и лесно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искам да попитам как работят автоматичните пощенски станции на куриерите? Случайно видях, че един от големите вече предлага възможност за пускане на пратка в неделя с получаване в понеделник, което е ми върши перфектна работа. Има такава станция на минути разстояние от нас. В офиса на куриера не знаеха изобщо как се работи с тях, подробна информация не открих с бързо търсене. Интересувам се:

- как се подготвя товарителницата?

- от станция до адрес доставя ли се или е само станция-станция?

- кога се събират пратките (например Фантастико е с работно време до 00ч. и до станциите има достъп в работното време на магазина)?

- някакви други особености?

Връзка към коментар
преди 1 час, Sju каза:

- как се подготвя товарителницата?

- от станция до адрес доставя ли се или е само станция-станция?

- кога се събират пратките (например Фантастико е с работно време до 00ч. и до станциите има достъп в работното време на магазина)?

- някакви други особености?

По-скорошния ни опит е със Спиди, но за Еконт беше подобно. Препоръчвам вкъщи и да не е само електронна, а да си я принтираш физически, защото на място не ти принтира товарителница. Предполагам се очаква куриера да внимава в кое чекмедженце коя пратка се намира, ама сигурно се разсейват и...нашата пратка за София се оказа в Силистра, случайно намерена там абсолютно необозначена. Намерихме я чрез споделяне във фейсбук. Съветът ми е да си подготвиш товарителница хартиена и да я залепиш видимо на пратката, за да няма подобни проблеми. От това, което гледахме не са прецедент такива случаи при пратки с АПС. 

Специално за Спиди ще е необходимо да имаш онлайн регистрация преди това, което пък минава през физическа верификация в някой клон. 

Доставя се станция - адрес, няма проблеми. 

Връзка към коментар

За Спиди точно става дума. Преди няколко години исках да ми дадат достъп до виртуален кабинет, но ме отказаха с досадна процедура. Явно още не са се отърсили от тези усложнения и няма да успея да пратя пратката си утре. 

Възникват ми още въпроси, за някой друг път, когато не ми е спешно. Автоматично ли се определя в кое отделение се слага пратката, някъде въвеждам размер и се отключва клетка ли, маркирам баркода на генерираната в къщи товарителница? Или отивам на място, отварям някое, което ми пасва, пъхам подготвената пратка, заключвам (някак) и си тръгвам? 

Връзка към коментар
преди 23 минути , Sju каза:

Автоматично ли се определя в кое отделение се слага пратката, някъде въвеждам размер и се отключва клетка ли, маркирам баркода на генерираната в къщи товарителница?

Ето така е. Въвеждаш товарителницата ръчно като номер или я сканираш на скенера и автоматично се отваря избрана клетка. Ако клетката ти е малка, на екрана излиза бутонче да си поискаш по-голяма. Има ПОС терминал, ако има нещо да се плаща по пратката, слагаш пратката, затваряш ръчно клетката, тя се самозаключва и така. 

Като цяло процеса на оставяне и взимане е супер лесен и става за секунди.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 28 минути , dimitrov6 каза:

Защо не мога да вляза в някои сайтове ,когато съм в някои държави.Примерно Дневник,Quidco.Dnevnik не мога от Турция.

Защото"няма цензура". И вайбър не е активен навсякъде.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, dimitrov6 каза:

Защо не мога да вляза в някои сайтове ,когато съм в някои държави.Примерно Дневник.Dnevnik не мога от Турция.

В Китай няма google, няма youtube, няма вайбър:lol:

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Емика каза:

В Китай няма google, няма youtube, няма вайбър:lol:

Има ако си пуснеш VPN... xD Коментирахме го в бързите въпроси за Китай, Хонконг, Макао и Тайван :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да попитам и аз:) За съжаление скоро ми предстои раздяла с вярната колица и нейното бракуване:( Самата процедура по бракуването ми е ясна. Интересува ме само дали има някакъв срок, в който колата трябва след това да се отпише в КАТ? Питам, защото ще я бракувам в Бургас, а е с пловдивски номера и се води в КАТ-Пловдив. И тьй като скоро не се очертава да ходя към Пловдив, особено в работен ден, може да минат няколко месеца, докато направя отписването в КАТ.

Връзка към коментар
преди 38 минути , Hayasko каза:

Да попитам и аз:) За съжаление скоро ми предстои раздяла с вярната колица и нейното бракуване:( Самата процедура по бракуването ми е ясна. Интересува ме само дали има някакъв срок, в който колата трябва след това да се отпише в КАТ? Питам, защото ще я бракувам в Бургас, а е с пловдивски номера и се води в КАТ-Пловдив. И тьй като скоро не се очертава да ходя към Пловдив, особено в работен ден, може да минат няколко месеца, докато направя отписването в КАТ.

Прочети това https://nordholding.bg/novini/kak-se-brakuva-leka-kola/

Струва ми се, че описаният от теб начин е различен от реда, описан по-горе.

Нито в ЗДП, нито в АПИС не намирам срок. Има срок за регистрация - 1 м., но за дерегистрация не виждам. По-добре звънни в КАТ и питай.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 3/28/2018 в 14:12, Емика каза:

Прочети това https://nordholding.bg/novini/kak-se-brakuva-leka-kola/

Струва ми се, че описаният от теб начин е различен от реда, описан по-горе.

Нито в ЗДП, нито в АПИС не намирам срок. Има срок за регистрация - 1 м., но за дерегистрация не виждам. По-добре звънни в КАТ и питай.

Благодаря, и аз не намирам никъде срок. Аз не описвам начин на бракуване, става въпрос след бракуването дали има срок:) Или се има предвид, че примерно кола с пловдивски номер може да се бракува само в Пловдив?

Връзка към коментар
преди 23 часа, Hayasko каза:

Или се има предвид, че примерно кола с пловдивски номер може да се бракува само в Пловдив?

Със сигурност можеш да я бракуваш в друг град. Нашата я бракувахме в София, а регистрацията й не беше софийска.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Алооо, @Фичо шегаджията :)

В крайна сметка моето търсене за телефон приключи. Намерих добра промоция на телефона, който дебна в един от по-читавите български сайтове: https://brosbg.com/xiaomi-mi-a1-dual-sim-gsm-2693 Цената с промото е колкото е горе-долу от западните складове на китайците и амазон. 

Чудех се до последно за новата nokia 6, 2018 модел, но очакваната разлика от 150лв ме пречупи, въпреки че дизайнът ми харесва повече. Замислих се за момент дали не си заслужават повечето пари, после обърнах сумата в самолетни билети и решението беше ясно :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 28 минути , Георги каза:

Алооо, @Фичо шегаджията :)

В крайна сметка моето търсене за телефон приключи. Намерих добра промоция на телефона, който дебна в един от по-читавите български сайтове: https://brosbg.com/xiaomi-mi-a1-dual-sim-gsm-2693 Цената с промото е колкото е горе-долу от западните складове на китайците и амазон.
 Чудех се до последно за новата nokia 6, 2018 модел. 

:)

Честито! :smile3:
И моето търсене приключи, и аз се чудех до последно между  Samsung A3 (2017) и Нокия, ама Нокия 5,  съвсем сходни характеристики( да не кажа еднакви) имат двата телефона ...
В крайна сметка корейчето спечели заради размера (много държах да е по-малък и лек, а чак за Айфони не ми се дават пари).  Намерих го от един български сайт за 365лв. и вчера си го получих. :smile3: 
Phone_174344.jpg.40e78d8698dc9409c1bc88343837825e.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Ужас!

Язък, че толкова обяснявах за проблемите и недостатъците при тези модели - препълнени с ненужни приложения и неПолучаването на време на всички актуализации на операционните системи свързани най-вече със сигурността.

пс. Майтапа настрана, но да са ви честити и на двамата и да си ги ползвате безаварийно :P

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 25 минути , cybersimo каза:

Ужас!

Язък, че толкова обяснявах за проблемите и недостатъците при тези модели - препълнени с ненужни приложения и неПолучаването на време на всички актуализации на операционните системи свързани най-вече със сигурността.

Е А1, както подсказва името е Android One, което по-чист и бързоъпдейтващ се андроид извън техните скъпи пиксели няма да намериш...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 34 минути , cybersimo каза:

Ужас!

Язък, че толкова обяснявах ...:P

Ха-ха, знам, знам, точно за теб се сетих като писах поста и предположих, че нещо такова ще си помислиш, като/ако го прочетеш. :biggrin:
В крайна сметка - не са чак толкова много ненужните приложения, аз това първо направих - "дизейбъл" на тези, които не ме интересуват. 
Апропо - каква е разликата между "disable" и "force stop"? :unsure:

И да продължа с тъпите въпроси.  :biggrin:
Аз досега почти не съм ползвал мобилен нет (да, да, има такива динозаври :biggrin:) , ползвах само WiFi, когато и където има. 
Сега обаче вероятно ще си актуализирам тарифния план, имам някакво предложение за 12лв такса и включени 1000минути, 6000MB на висока скорост в страната, 1650MB в роуминг  и въпросът ми е: 
За какво, приблизително, стига, да кажем, 1GB  нет, колко MB горе-долу отиват при минута разговор на Вайбър, Уотсъп, Скайп ?

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

disable би трябвало да го изключва завинаги (но за всеки случай може да провериш след рестарт на телефона дали не се е включило отново).

force stop - изключва приложението "на сила", в случай че искаш да го деинсталираш нaпример, а то е активно в паметта

ти добре си ги изключил, проблема е че заемат ненужно място и не могат да бъдат деинсталирани, защото, видиш ли, Самсунг са решили, че те могат по-добре от теб да преценят какво приложение ти трябва и какво - не.

най-вероятно, ако си си купил 16гб модел имаш около 10гб или по-малко достъпни. при 32гб модел самсунг, току-що разпечатан съм виждал 20гб достъпни за потребителя...

и не - добавянето на sd карта не може да компенсира това, защото първо е доста по-бавна и второ много приложения се бъгват или не работят нормално от sd картата, ако изобщо може да се прехвърлят или инсталират там.

sd картата може да се използва пълноценно само за снимки и музика

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
On 4/1/2018 at 6:57 PM, Фичо said:

И да продължа с тъпите въпроси.  :biggrin:
Аз досега почти не съм ползвал мобилен нет (да, да, има такива динозаври :biggrin:) , ползвах само WiFi, когато и където има. 
Сега обаче вероятно ще си актуализирам тарифния план, имам някакво предложение за 12лв такса и включени 1000минути, 6000MB на висока скорост в страната, 1650MB в роуминг  и въпросът ми е: 
За какво, приблизително, стига, да кажем, 1GB  нет, колко MB горе-долу отиват при минута разговор на Вайбър, Уотсъп, Скайп ?

Понеже никой не ти е писал, ще дам (не)компетентно си мнение. :)

1 Гигабайт в общия случай не е малко. Имала съм два случая да не ми стигне - в първия чаках да ми прекарат нет и си пуснах интернет на компютъра от телефона, а във втория се оказа, че едно приложение за видеонаблюдение ми го е източило, защото не съм видяла, че трябва да му сложа отметка да не точи мобилни данни в бекграунд режим. Като цяло си комбинирам уайфай вкъщи и в офиса + мобилен почти навсякъде другаде. На същия принцип в Малайзия (7 дена) и в Сингапур (5 дена) бяхме изхарчили примерно към 300 мегабайта, без да се ограничаваме.

Общо-взето у нас спазвам следния принцип - видеа, ъпдейти на приложения и други "точещи" неща - на уайфай, стандартна употреба на приложения - и на мобилен. Приятелка наскоро каза, че 2 гигабайта са почнали да не ѝ стигат, но това е защото често пуска ютюб видеа на малката като са навън.

Също така телефонът ти вероятно има информация за Data Usage - може да видиш колко харчиш на уайфай и разбивка по приложения. Поне моят го има. Предвид, че си си взел нов, може би няма да имаш много статистика обаче.

Редактирано от Victoria
Връзка към коментар

Да натъртя към казаното от Victoria, добре е да имаш повече мегабайти в абонамента, защото хотспотът е наистина полезна опция, която се случва да ползваш по-често от колкото си мислиш. Преди няколко месеца бяхме в хотела в Правец, който в четири-пет или незнамситамколко звездната си красота предлагаше нет само по кабел и във всяка стая имаше само една розетка. Та хотспотът ни спаси там. 

Друга причина е като пътуваш из Европа с новите правила за роуминг да можеш да ползваш по-активно данни - вървят си бързо като постоянно проверяваш някои неща, ползваш гугъл мапс за навигация и т.н.

И най-вече, данните са евтини, за 1-2 лева повече получаваш голямо удобство. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.