Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Преди 1 час, slujitel каза:

Здравейте,  да питам носите ли лекарства? И има ли някакви особености?

Нося винаги в ръчния багаж, не съм имала проблем до момента.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, agenta каза:

Моля за съвет за официален сайт

https://gdrfad.gov.ae/en

Принципът обаче, е че лицето трябва да има "спонсор" - т.е. хотел, агенция, авиокомпания, които гарантират за него. Те са представляващите го пред властите. За това е бил и съветът да го направите през местна авиокомпания, която предлага услугата (например Emirates). Wizz не предлагат подобни услуги.

"If you don't belong to one of the listed countries or from a GCC nation, you will need a valid visa applied for by a sponsor prior to your arrival in the UAE. 
Sponsors could be:

1. Hotels and tourist companies can apply, on your behalf, for
    a. 30-day Tourist Visa, which can be extended to 40 day
    b. 14-day Service Visa, or
    c. 30-day Visit Visa, which can be extended for 30 days

2. Airlines and airlineshandlers can apply on behalf of their crew members for a 96-hour Transit Visa
  3. Other UAE organizations may apply only for Visit, or Service Visas
  4. Individuals (relatives or friends) already resident in the UAE may also, subject to guidelines, apply on your behalf for a Visit Visa

https://www.gdrfad.gov.ae/en/visa-information-and-tips"

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, slujitel каза:

Здравейте,  да питам носите ли лекарства? И има ли някакви особености?

Моите бяха в чекирания багаж, като към всяко лекарство имаше и упътването му, но нямахме никакви проблеми.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте😀, на 25.01. ми предстои пътуване до Дубай с Wizz и имам няколо въпроса свързани с него:

1. Предвид това, че кацам в събота около 19ч, ще има ли откъде на летището (Ал Мактум) да си купя NOL карта?

2. Пак по същото време, ще има ли на летището откъде да си купя местна SIM карта с интернет?

3. В сайта на метрото пише,  ще станция Nakheel е затворена, но някой може ли да потвърди, дали това се отразява на пътуването от Ibn Battuta до Дейра (както и обратно)?

4. За автобусите от Дубай до Абу Даби Е100 и Е101 и в двете посоки ли може да се плаща с NOL карта, защото някъде четох, че само от Дубай може да се плаща с нея, а наобратно трябва да се купи билет.

5. От гледна точка на времетраене на пътуването и натовареност откъм пътници, кой от двата автобуса ще препоръчате, Е100 или Е101, ако тръгвам от Дейра и се връщам после пак там? Тръгването мисля да е сутринта и връщане късния следобяд. Е100 ми е по-близо, но предполагам минава през повече задръствания в Дубай, а и е по-нарядко.

Благодаря предварително.😀

• Харесвам 1
Връзка към коментар

1.Да има работещо.

2.Нямам на идея поне аз 

3.В момента има ремонтни дейности заради експото и за това е затворена тази метро станция. Транспорта до Дейра не се засяга, просто метрото се движи до Ibn Battuta и от там има осигурен безплатен автобусен транспорт, който се движи по засегнатия участък до следващата работеща спирка на метрото.

4. В автобусите има устройства за маркиране на картите и съответно и в двете посоки може да се ползва картата. Билета ти е реално самата карта, но трябва да заредите пари в нея защото се таксува отделно там колкото беше мисля 50 дирхама на посока или 25 не помня.

5.Аз лично съм пътувал само със 101 от Ibn Battuta, но съм спал по-близо до него, но не знам дали не е по-добре да си ханете метрото до там и да се качите на него, че от Дейра до Абу Даби ще дойде малко множко с автобус.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ние използвахме и двата автобуса, на отиване сутринта в 7:30 с  Е100 от Al Ghubaiba Bus Station, защото хотела ни беше в Дейра. А на връщане с Е101 /  просто той тръгваше в момента 20:30 ч. от Абу Даби / и с двата автобуса пътуването беше около 2 часа и  бяха пълни. 

И в двете посоки може да се плаща с NOL карта, но трябва да имаш заредени дирхами. Цената е  25 дирхама за посока. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Бюрото за Нол карти на летището е последното офисче вляво, преди изхода. Ние бяхме през декември, даже нямаше надпис тогава. Но е най-последното.

Ако сте в Дейра, се хваща метрото до Ал Губайба и от там автобусите за Абу Даби. Не е нужно да се ходи до Ибн Батута, тя е в другия край на града.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А някой ходил скоро може ли да каже ако си е зареждал картата за всички линии дали все още е възможно. Последно, като бях преди година тези сребърните карти можеше да се зареждат за 7 дена за всички линии и струваше 110 дирхама, но сега вече не виждам в сайта на транспорта им да може, възможно е само за сините, а те са персонални и не са за туристи. Остават тия ред тикет ама те излизат по-скъпо

Връзка към коментар
В момента, Ivko каза:

А някой ходил скоро може ли да каже ако си е зареждал картата за всички линии дали все още е възможно. Последно, като бях преди година тези сребърните карти можеше да се зареждат за 7 дена за всички линии и струваше 110 дирхама, но сега вече не виждам в сайта на транспорта им да може, възможно е само за сините, а те са персонални и не са за туристи. Остават тия ред тикет ама те излизат по-скъпо

Ние отиваме на 21,01, може ли да ми обясниш какво питаш? Сребърните карти не са ли пластика, в която зареждаш пари и си пътуваш в метрото и автобусите?

Връзка към коментар
преди 59 минути , slujitel каза:

Ние отиваме на 21,01, може ли да ми обясниш какво питаш? Сребърните карти не са ли пластика, в която зареждаш пари и си пътуваш в метрото и автобусите?

Да но преди можеше да ги заредиш, като нашите тук за определени дни и ти излизат по-евтино. Примерно имаше опция да избереш за 7 дена струваше 110 дирхама и пътуваш 7 дена неограничено с целия транспорт без да мислиш в коя зона си и колко дирхама ще ти дърпат. Аз карта си имам още от първото ми ходене те важат 5 години и до сега съм ходил три пъти и си я нося и само я зареждам, но сега гледам е изчезнала тази опция в сайта им има я само за сините карти, но те са поименни. Когато сложиш картата в машините за зареждане и имаше опция дали да заредиш пари в нея или да купиш 7 дена неограничено.

П.С. Хмм мисля,че все още може сега се рових в сайта им:

You can get the one day pass on the Red card for 20 AED. You can get the seven days passes on Silver or Gold Nol card for 110 AED. You can top up the Red ticket with up to five one-day passes. You need to get each pass on the day of travel, and it is valid until midnight of the day of purchase.

7F715D2E-346E-4C99-943F-FB517EAB6FB7.jpeg

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, SPQR89 каза:

3. В сайта на метрото пише,  ще станция Nakheel е затворена, но някой може ли да потвърди, дали това се отразява на пътуването от Ibn Battuta до Дейра (както и обратно)?

Тук леко подведох понеже последно, като пътувах участъка между станциите DMCC и Ibn Battuta беше затворен и се качвахме на автобуси, но сега прочетох, че “Passengers can travel between Station 37-DMCC and Station 39-Ibn Battuta seamlessly, without having to take a shuttle bus. Nakheel Harbour & Tower metro station and its connected multi-storey car park, will remain closed until further notice” значи станция Nakheel си остава затворена, но вече метрото си минава по трасето там.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 часа, Ivko каза:

Тук леко подведох понеже последно, като пътувах участъка между станциите DMCC и Ibn Battuta беше затворен и се качвахме на автобуси, но сега прочетох, че “Passengers can travel between Station 37-DMCC and Station 39-Ibn Battuta seamlessly, without having to take a shuttle bus. Nakheel Harbour & Tower metro station and its connected multi-storey car park, will remain closed until further notice” значи станция Nakheel си остава затворена, но вече метрото си минава по трасето там.

Имам въпрос, ако някой друг знае да каже, моля. Трябва ли да остане някаква минимална сума в сребърната нол карта, или мога да си оставя едни последни 5 дихрама за пътя до летището и да се я донеса в България празна?

Връзка към коментар
преди 40 минути , slujitel каза:

Имам въпрос, ако някой друг знае да каже, моля. Трябва ли да остане някаква минимална сума в сребърната нол карта, или мога да си оставя едни последни 5 дихрама за пътя до летището и да се я донеса в България празна?

Не не може защото трябва да имаш минимум 7.5 дирхама за да започнеш пътуване и ще ти останат вътре.

Връзка към коментар
преди 25 минути , Ivko каза:

Не не може защото трябва да имаш минимум 7.5 дирхама за да започнеш пътуване и ще ти останат вътре.

Тоест да тръгна към летището със 7,50 дихрама и ще ми останат 2,50? Извинявай, ама съм руса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , slujitel каза:

Тоест да тръгна към летището със 7,50 дихрама и ще ми останат 2,50? Извинявай, ама съм руса.

Да точно така иначе ако ще си вземаш карта за седмица в нея ти влиза пътя до летището не се заплаща отделно 🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , slujitel каза:

Аз оставям в нея пари за билет и 8 дирхама остатък. Като пристигна следващ път (или я дам на друг) да има пари за първо ползване.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
В момента, Дани Магелани каза:

Аз оставям в нея пари за билет и 8 дирхама остатък. Като пристигна следващ път (или я дам на друг) да има пари за първо ползване.

Не знам дали ще има следващ път, пък и нали може да се зареди на летището?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , slujitel каза:

Не знам дали ще има следващ път, пък и нали може да се зареди на летището?

Преди не можеше вечер късно.

А и приятелите винаги ги осигурявам с карти. Не ги връщам или занулявам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Дани Магелани каза:

И аз така направих, но може би следващият път ще си взема златна карта.

Ние бяхме със сребърна карта, но единия път се качих в първото вагонче със страх (оглеждах се постоянно за проверка) ама за сметка на това беше супер, и сега като ходя ще си взема златна.

На летището където кацат Flydubai (Dubai International (DXB) ) преди можеше, сега не знам как е. Но мисля, че промяна няма ама Вие сте на другото летище!

Връзка към коментар
преди 2 часа, Иван Попов каза:

Ние бяхме със сребърна карта, но единия път се качих в първото вагонче със страх (оглеждах се постоянно за проверка) ама за сметка на това беше супер, и сега като ходя ще си взема златна.

На летището където кацат Flydubai (Dubai International (DXB) ) преди можеше, сега не знам как е. Но мисля, че промяна няма ама Вие сте на другото летище!

На другото сме, и там има, поне така казват. Нямам на кого да подарявам картите, при това 3 на брой, в моя град няма или поне аз не знам други пътуващи самостоятелно като нас.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Иван Попов каза:

В първи вагон може да пътуваш и със сребърните 😜 защото голдън класата не винаги се пада отпред зависи от посоката и понякога е и отзад. И златна карта е само за живеещи там и е поименна и турист няма шанс да се здобие 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , Ivko каза:

В първи вагон може да пътуваш и със сребърните 😜 защото голдън класата не винаги се пада отпред зависи от посоката и понякога е и отзад. И златна карта е само за живеещи там и е поименна и турист няма шанс да се здобие 

А по какво се различава този вагон, да не вземем и ние да се объркаме?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, slujitel каза:

Ами той се води golden и реално нищо специално просто пътуваш отпред и гледаш, а и има по-малко пътници уж иначе на пода на станциите са обозначени кой вагон какъв е и реално може да се возиш в него, но ако те хванат ...

B127CE61-0ED1-4FB9-8FBA-4387F5679399.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, slujitel каза:

На другото сме, и там има, поне така казват. Нямам на кого да подарявам картите, при това 3 на брой, в моя град няма или поне аз не знам други пътуващи самостоятелно като нас.

Да да прочетох, че сте на другото летище. А може и да има хора пътуващи от твоя град, но ти да не ги познаваш. 😉

преди 5 часа, Ivko каза:

На мен на гишето ме питаха дали искам златна или сребрна...  много странно сега както ми казваш чак интересно ми стана, но не споря, може и да си прав. 🙂

Ако те хванат в този вагон без тази карта, глобата беше много солена. 

преди 4 часа, slujitel каза:

Няма да се объркате, то навсякъде всичко си пише.

Дубай е много лесен град за ориентиране. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.