Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Исландия

Light

Препоръчани мнения

Публикувано:

май се спрях на Budget и направих резервация само с остовния пакет на застраховки, аз ли не отрих допълнителни или те не предлагат, но за сега обмислям варианта на Емил Чолаков за друга ЗК...

Странното за мене че никъде докато правих резервация не ми искаха данни за кредитна карта...това нормално ли е...

Ако искаш да си с външната застраховка е точен избор, само гледай да имаш необходимата сума за блокиране по картата. 

В сайта на Budget няма опция да се купят допълнителните застраховки, така че е нормално, резервация без кредитна карта също е нормално. 

Публикувано:

А дали ще може картата която ще се ползва за гаранция да е на друго име, а не на името на шофьора...че неговата е с по-малък лимит

Публикувано:

А дали ще може картата която ще се ползва за гаранция да е на друго име, а не на името на шофьора...че неговата е с по-малък лимит

Ще трябва изрично да попиташ Budget. В краен случай може да се наложи вторият човек да бъде записан като шофьор и да се плати таксата за това, май беше 6€ на ден. При това положение сигурно е по-ок да да се плати допълнителната застраховка на място, това би трябвало да смъкне блокираната сума и така и шофьора ще се вмести с неговата карта. 

Допълнителен вариант е шофьора да надвнесе предварително по картата си, така че да може да се блокира по-голяма сума. 

Публикувано:

При това положение сигурно е по-ок да да се плати допълнителната застраховка на място, това би трябвало да смъкне блокираната сума и така и шофьора ще се вмести с неговата карта. 

тази допълнителна застраховка на място Budget ли я правят или .... че съвсем са омотах

Публикувано: (редактирано)

Имахме положителен резултат описан във форума за връщане на пари от тях, но в момента не мога да го открия. 

Аз съм този с положителния резултат. (Може би, не единствения)

Щета в Италия (измислена драскотина на джантата). Възстановена от www.worldwideinsure.com на 100%.

Описвал съм случай подробно (със снимки) ама не се сещам в коя тема беше (сигурно нещо от типа на "кола под наем в Италия...)

Аз си сключих годишна застраховка - 41 паунда .

Възстановяването на парите мина за 3-4 седмици и то защото не бях си взел от рент-а-кар комопанията някои от документите т.е. бързо става.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1

От Копенхаген за твоите дати е 210 паунда т.е. също около 240 евро с Icelandair.

От Амстердам е малко по-скъпо. До Амстердам тогава ще може да се лети директно от София - Transavia.

Разгледай кои полети ще ти паснат без преспиване за да спестиш нощувка.

Без много да съм проучвал Копенхаген ми се вижда удачно, щото може и Малмьо да ползваш като междинно от София.

Или пък си избери град в който не сте били, остави си 1-2-3 дни  и така ще имаш 2 в 1. :)

To това беше идеята с нощувката в Лондон защото не сме били, но easyJet всеки ден си вдигат цените и вече тази опция (като сложа и цената на хотела) излиза на същите пари колкото да си вземем двупосочни билети с AirBerlin от София. (~400 евро)

Не знам дали да продължа да чакам с надеждата да паднат цените или да взимам за да не се вдигнат още.... от една страна има почти 7 месеца, от друга това е Исландия и търсенето е голямо.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Публикувано:

да попитам отново, за тези ходили в зимните месеци, има ли някаква възможност за посещение на ледена пещера , самостоятелно без да се ползват услугите на разни организирани турове.....

Публикувано:

да попитам отново, за тези ходили в зимните месеци, има ли някаква възможност за посещение на ледена пещера , самостоятелно без да се ползват услугите на разни организирани турове.....

Да, това е интересно.

Аз до сега не съм срещал някъде да се коментира, а и се съмнявам да е възможно, от гледна точка на сигурността.

Публикувано:

Доколкото знам, никой не охранява пещерите и не събира вход отпред (една от причините е, че никой не очаква наплив от хора, посещаващи ги сами). Има обаче няколко неща, които трябва да помислите преди това - в кои пещери е ок да се влиза (знам за заблудени туристи, които влизат в нещо, които им прилича на пещера, обаче се оказва само пукнатина в ледника, която е по-опасна, защото може по всяко време да се срути), как се стига до пещерата в зимни условия (4х4/superjeep - без подходящ транспорт до ледника няма как да се отиде), каква екипировка ще се вземе (каска/фенер/обувки) и как ще се сигнализира на спасителни служби в случай на злополука. Други неща за съблюдаване - подземните реки, които се оказват с много силно течение и свличането на лед от глетчера във всеки един момент, докато се отива към пещерата. Риск има и при организираните турове, но според мен е доста по-малък. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Доколкото знам, никой не охранява пещерите и не събира вход отпред ...........Има обаче няколко неща, които трябва да помислите ...каква екипировка ще се вземе (каска/фенер/обувки) и как ще се сигнализира на спасителни служби в случай на злополука. Други неща за съблюдаване - подземните реки, които се оказват с много силно течение...

Да, както и предполагах.

Не е за мен тази работа - да се правя на алпинист, пещерняк и кънкьор едновременно. А какъвто съм и блейка ... ще цопна и в подземната река. :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Абсурд. Пещерите се местят и променят постоянно, защото леда се движи, топи и т.н.. Гидовете ги проверяват регулярно, за да осигурят безопасно посещение на туристи. Сама няма да знаеш първо къде да я намериш тази пещера. Ние пътувахме в страшна буря и фъртуна поне 20 мин през сняг, без път, без видимост,с ония джиповете с големите гуми. Накрая се навряхме в една цепнатина, която се оказа пещера. Рискът да го правите сами това е много голям. А и как ще намерите пещера е въпроса.

• Харесвам 4

Искам да попитам: 
Някой от форумните събратя тук, посетили Исландия, и използвали коли под наем, случааайно така да е ползвал от Ленд Роувър Дефендърите? Интересува ме някой ако има информация, от коя фирма може да се намери Дефендър най-евтино, доколкото е възможно. Това дето аз намирам като цифри, е приблизително 1300-1500е за седмичен период, което имайки предвид че съм сам човек, не ме устройва кой знае колко.  

Редактирано от Plovdivian
Публикувано:

И аз имах желание да сме с Ленд Роувър, но за жалост това са си цените и се отказахме от варианта, а впоследствие станахме и повече хора, та сменихме концепцията.

Публикувано:

понеже започнах по в детайли си обмислям програмата да запитам до Reynisfjara Black Sand Beach освен по отклонение с номер 215 на главния път 1, дали има някакви пътечки от Вик да се отиде също....

Имахме положителен резултат описан във форума за връщане на пари от тях, но в момента не мога да го открия. 

Аз съм този с положителния резултат. (Може би, не единствения)

Щета в Италия (измислена драскотина на джантата). Възстановена от www.worldwideinsure.com на 100%.

Описвал съм случай подробно (със снимки) ама не се сещам в коя тема беше (сигурно нещо от типа на "кола под наем в Италия...)

.Основателя не се сеща, ти не се сещаш, аз също не се сещам..., но Гугъл се сеща     ;)

цък 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Публикувано:

понеже започнах по в детайли си обмислям програмата да запитам до Reynisfjara Black Sand Beach освен по отклонение с номер 215 на главния път 1, дали има някакви пътечки от Вик да се отиде също....

Има ли някаква конкретна причина да го целиш това? Да не би да се ослушваш да вземеш тур вместо кола под наем, туровете няма как да пропуснат плажа :)

Почти съм сигурен, че може да се мине през камъняците от едното място на другото, с малко повече ловкост и чекнене, но не съм пробвал дали е проходимо на 100%. Общо взето Вик и Rejnisfjara са от двете страни на нещо като скалисто полуостровче, което свършва горе-долу малко навътре в морето. Не можеш да го изкатериш, сложно ще е, остава ти да минеш през скалистите ръбове отпред. 

Пред самия Вик също има черен плаж, но усещането не е като на Rejnisfjara. 

питането ми е продиктувано  от това че по всяка вероятност ще сме в района в края на светлата част на деня и евентуално да се опитаме да направим една сутришна разходка от хотела където ще сме отседнали, преди да отпрашим нататък по маршрута и с оглед на това което гугъл-мапса ми предлага се питах дали някой го е правил, а и не мога преценя терена или по добре да заложим на царския маршрут и да не си правим експерименти... ще сме с кола

post-4721-0-90299700-1482303454_thumb.png

Редактирано от wiliko
  • Харесвам 1
Публикувано:

Силно ви съветвам да не експериментирате с 200 метровата назъбена мокра скала с гнездящи защитени птици между Вик и черния плаж. Вопиющо препоръчително е да не се отклонявате и си минете по царския заобиколен път. 10-15 минути е. За бреговата ивица пък е абсурдно. Вълните на скалите са убийци. Властите са особено чувствителни там. Има нови жертви на туристи самодейци и тази година.

Не ви препоръчвам още геройства от сорта на:

-да търсите сами в ледник пещери и да влизате в тях;

-да вървите върху ледник неорганизирано;

-да прокарвате нови пътеки извън обозначените;

-да паркирате колата извън указаните места - следите от МПС в дивия пейзаж се санкционират към 1000 евро - всеки записан шофьор.

-да се качвате на плуващи ледени блокове в лагуната;

-да катерите или стоите дълго под сипеите на изток

• Харесвам 4

Аз пък да питам относно т.н. "nesting season" на Dyrholaey. Май точно ще го хванем, а това беше едно от местата, които исках да видя най-много. Четох, че затварят достъпа до горния паркинг, но ще може ли да се качим пеша да се насладим на гледките или изобщо няма възможност? :/

Ще сме там около 17-18 Юни.

Редактирано от П.Кръстев
Публикувано:

не съм си и помислила да правя кое да е от изброените "геройства" описани от Бай Добри, просто попитах...ще си караме по царския определено  :)

Публикувано:

питането ми е продиктувано  от това че по всяка вероятност ще сме в района в края на светлата част на деня и евентуално да се опитаме да направим една сутришна разходка от хотела където ще сме отседнали ...

attachicon.gifReynisfjara.png

Вчера го гледах и аз точно по този начин. Има някакви черни пътища, но maps.google май не е най-подходящия съветник в случая. Ако съм във вашата ситуация - бих питал местните.

А би ли могъл и сега да питаш хотела в който ще отседнете.

Публикувано:

ще преценяваме на място и според времето с което разполагаме..в това е тръпката на едно пътуване да не е всичко под конец а да сме достатъчно отворени на бърза реакция съгласно обстановката, възможностите и желанието

Публикувано:

Аз пък да питам относно т.н. "nesting season" на Dyrholaey. Май точно ще го хванем, а това беше едно от местата, които исках да видя най-много. Четох, че затварят достъпа до горния паркинг, но ще може ли да се качим пеша да се насладим на гледките или изобщо няма възможност? :/

Ще сме там около 17-18 Юни.

Всяка година the environment agency of iceland оповестява какъв е достъпа - от кога до кога и къде. Обикновено рестрикцията е от края на май до към 25 юни, но почти винаги имаш възможност за пешеходен хайкинг по обозначен маршрут. Само направете сметка, че от 19 ч. вечерта до сутринта в 9 ч. целия трафик се преустановява, дори пешеходен. Т.е, ако идвате късно същия ден няма да можете, трябва на сутринта да катерите. Но споко, кайри има на доста места, не са само там, ще видиш. На 17 юни е националния празник на Исландия. Имай го предвид.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.