Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да, букнал съм риад точно по средата в горния край на медината. Ив Сен Лоран го включвам защото сме в първата неделя на месеца и е безплатен, а така или иначе ще бъдем в градините. Дворците май ще ги скипна, мисля, че след андалусийските няма с какво да ме изненадат подобен тип комплекси. Джамията ще видим отвън, така или иначе не можем да влезем...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Именно морската идилия ме привлича, но не знам дали наистина си заслужава биенето на толкова път.

За мен не си заслужава Есауира за ден.

Много харесвам Есауира (бях за повече дни преди доста години) и бих отишла отново с удоволствие.

Тези еднодневни турове, обаче, предполагат в най-хубавото време - рано сутрин и късен следобед/привечер, да не си там, а на път.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Svetulche каза:

Тези еднодневни турове, обаче, предполагат в най-хубавото време - рано сутрин и късен следобед/привечер, да не си там, а на път.

Да, това е един много добър довод! Явно два дни ще го даваме лежерно в Маракеш...

Благодаря на всички!

• Харесвам 1
Публикувано:

Скоро бяхме за седмица в Мароко и направихме Есауира за 1 ден през Get your guide - на практика евтините варианти само те извозват, там на място те пускат да си обикаляш и после те събират, гидът нищо не разказва в бусчето. Аз избрах този вариант точно заради превоза - там си бяхме набелязали какво да видим и къде да хапнем. Имахме 4 часа и наистина не стигат за много, но топнахме крачета в океана 🙂 Беше страшна жега, но в Есауира духаше много силен вятър и дори си облякохме леки дрешки, къпещите се в океана излизаха тресящи се от студ... 

И аз се чудех за Аит Бен Хаду, но е доста дълъг път за 1 ден и реших, че ще се изтощим, пък и много от отзивите бяха точно в тази посока - че е повече път, отколкото давидиш нещо на място, та остава за следващия път... Направихме 1 ден в долината Имлил с разходка до едни водопади и ни хареса, после имаше обяд при местно семейство. Пътят не беше особено добър, отделно че се кара бавно, защото има доста полиция по пътищата и проверки.

В Маракеш - има с какво да се запълнят 2 дена определено, медресето ни хареса, в другите музеи не влязохме, че младежите (демек децата ни) нещо не бяха много въодушевени за музеи. Вечер на главния площад е голяма лудница (за мен), но си заслужава да се види (чуе!), както и разходки из медината и суковете и забавните опити да те заговарят отвсякъде. Аз мога да се пазаря и в началото имах хъс, но последните дни направо вече ми писна. Предупреждаваха ни много да внимаваме за всякакви измами и опити за подвеждане, но може би защото бяхме 4 човека и не сме имали проблем някой да ни дърпа за нещо или да се опитва да ни иска пари за услуги, но от моторите и скутерите определено трябва да се пази човек - не намаляват хич покрай хора.

Ние отидохме почти 3 часа по-рано на летщето - точно защото бях чела много разнопосочна информация, но минахме за 20 мнути двете проверки на багажа и чекирането. Хартиен пас явно не е необходим вече - бяхме с Раян и си минахме с онлайн бординг пасовете.

• Харесвам 7
Публикувано:

За летището и ние бяхме за 3 часа преди полета, от които 1 час сме чакали да airBaltic системата да си заработи на чекина, де факто цялата опашка на чекина го чакаше. Иначе паспортния контрол беше добре и security контрола пак добре. Беше вторник все пак, Март месец.

Поздрави от Рига.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 часа, mradulova каза:

Хартиен пас явно не е необходим вече - бяхме с Раян и си минахме с онлайн бординг пасовете.

А, това е много важна информация, която променя коренно нещата в случай, че пътуваш като нас без чекиран багаж...

Някой друг може ли да потвърди?

Публикувано:
1 minute ago, Duke said:

А, това е много важна информация, която променя коренно нещата в случай, че пътуваш като нас без чекиран багаж...

Багаж или без багаж - май нямаше значение - трябваше да се редиш на чекина, да ти проверят документите.
Но може нещо да се е променило от Март месец?

Публикувано:
преди 28 минути , Duke каза:

Ние бяхме също с ръчен багаж само. Отидох на гишетата и попитах дали трябва да чакам за хартиена бордна карта и отговорът беше - не. Така се и оказа. Пътувахме април.

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:

Отскоро в цяло Мароко вече се минава директно с електронните бордни карти на Раян и хартия не е нужна. Днес бях така без проблем на 2 летища - Тетуан и Маракеш.

Подчертавам, че нововъведението важи само за Раян полети. За всички останали авиокомпании системата е като досега - отиваш на гише и ти печатят хартиена бордна карта.

Не знам Раян как са се преборили с мароканската бюрокрация, но евала за улеснението.

Снимката е от RAK отпреди малко.

20260807_114055.jpg

@Duke 2 часа са напълно достатъчни. А лаундж още няма (освен статусен на RAM), което по принцип е странно... много е тъжно без салон 🙂

• Харесвам 13
Публикувано:

Тоест, стандартни два часа преди полет без чекиран багаж и с електронни бордни карти на Раян е достатъчно време за Маракеш?

А, случайно нещо да се чува за салон на RAK?

• Харесвам 1
Публикувано:

Раян нали още миналата година казаха "край на хартиените бордни карти", сигурно навсякъде водят тази борба, вкл. и на гръцките острови. Ама не опира ли и до четци на баркодове и т.н.? Някои летища (например Бишкек, по последен спомен) нямат и го карат на късане на хартийки на гейта.

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Включвам се и аз с няколко въпроса бързи въпроса тъй като ни е първо посещение на Маракеш и Марко като цяло и организирахме малко спонтанно това пътуване. @Duke дали няма да се засечем - ние сме от 04.09 до 07.09?

- Та първият въпрос е от летището до хотела (намира се в близост до гарата) какъв транспорт е най-добре да ползваме (4ма възрастни сме и кацаме късно вечерта) - дали такси от летището или да си резервираме предварително транфер ( през Booking имам опция за трансфер за 5евро на човек). 

- Имаме два пълни дни и половина престой, в тази връзка си мислим единият ден да отделим за някоя екскурзия извън Маракеш - дали екскурзия до пустинията и яздене на камила си заслужава или екскурзията до Есаурия или екскурзията до водопадите - всички са на ориентировъчно една и съща цена през booking - около 20 евро на човек. 

- неделята е ясна - заради безплатните музеи оставаме в самия Маракеш, ще си направим резервация за градините ( дано все още има билети)

- За интернет се чудя дали да си пусна план от оператора ( 500 MG на ден )или да си взема карта с неограничен интернет и да го ползвам прес Esim? 

- Да препоръчате някои добри ресторантчета, които си заслужава да не пропуснем? 

Благодаря предварително. 

Публикувано:
На 26.08.2026 г. в 12:02, sasho_n2 каза:

@Duke дали няма да се засечем - ние сме от 04.09 до 07.09?

Да, по същото време и очевидно летим със същите полети на Раян...

По отношение на интернет и аз имам питанка и ще включа @Георги Матеев, защото мога да разчитам на неговото компетентно мнение конкретно за Маракеш. Има ли смисъл за два дни и половина да купувам eSIM, при положение, че в хотела има Wi-Fi и имам свалени карти в MAPS.ME? И по-скоро, дали офлайн режима на MAPS.ME е подходящ за Медината в Маракеш от гледна точка на GPS сигнал или е по-добре да не рискувам и да купя eSIM? 

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 32 минути , Duke каза:

Има ли смисъл за два дни и половина да купувам eSIM, при положение, че в хотела има Wi-Fi и имам свалени карти в MAPS.ME? И по-скоро, дали офлайн режима на MAPS.ME е подходящ за Медината в Маракеш от гледна точка на GPS сигнал или е по-добре да не рискувам и да купя eSIM? 

С наличен интернет винаги е по-добре, а и есимовете доста поевтиняха, та не е проблем. Имай предвид обаче, че GPS сигналът понякога се губи в медината със или без интернет, иначе като цяло maps.me върши работа.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 50 минути , Duke каза:

Да, по същото време и очевидно летим със същите полети на Раян...

По отношение на интернет и аз имам питанка и ще включа @Георги Матеев, защото мога да разчитам на неговото компетентно мнение конкретно за Маракеш. Има ли смисъл за два дни и половина да купувам eSIM, при положение, че в хотела има Wi-Fi и имам свалени карти в MAPS.ME? И по-скоро, дали офлайн режима на MAPS.ME е подходящ за Медината в Маракеш от гледна точка на GPS сигнал или е по-добре да не рискувам и да купя eSIM? 

Аз проверих при оператора и цената им е 3 евро за 500 MB, които уж за google maps би трябвало да са достатъчни на ден? 

Публикувано:
преди 29 минути , sasho_n2 каза:

Аз проверих при оператора и цената им е 3 евро за 500 MB, които уж за google maps би трябвало да са достатъчни на ден? 

Цената на eSIM в Airalo за 7 дни с включени 3 GB е 14,50 евро

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Гарантирано работи, нали?

Има ли нещо специфично при инсталиране? Ще ми трябват два еSIM-а на два отделни Андроида. Нужна ли е апликация и как се процедира с инсталирането и активирането?

Публикувано:

Винаги е по-добре да си имаш Интернет, аз ползвах pay-as-you-go тарифата на roamless, ако не ви трябва много трафик, излиза доста евтино. картите не дърпат чак толкова, та да се притесни човек. Може би Roamless не е най-евтин на GB, но таксува горе-долу колкото ползваш само всеки ден, като закръгляше на 100мб, цената беше 3$ на GB, та минимум на ден е 30 цента... за whatsapp и карти харчих максимум 200МБ на ден. по тежките неща на wi-fi в хотела.
Хубавото е че заредения кредит си сиди и за следващите пътувания, без да изтича. Та Роумлес ми седи за да имам whatsapp където и да съм при нужда 🙂
Но ако имате нужда от повече GB, то да, другите оператори на е-сим може да са по на далавера.

За Такси vs Трансфер - трансфера може да е с една идея по-скъп, но няма пазарене и е една идея по сигурно ако е договорено с Риада. 
20 евро ни беше на нас март месец трансфера, а таксито беще нещо от сорта на 15 ако се пазариш.
Има също вариант с inDrive, но там много зависи от късмета. Ползвах веднъж из града (Маракеш), уж малко по-скъпа тарифа избрах за по-добра кола, дойде супер очукана отвънка, пича караше леко лудо, ама ни докара де 🙂

И друго - малко такси (petit taxi) може да взима легално само 3ма човека (в Маракеш) ! за Повече трябва голямо такси (Grand Taxi)

Поздрави!

• Харесвам 2
Публикувано:

В различните държави ползвам предимно BNE или AirAlo, но в Мароко най-евтиният вариант беше MobiMatter, цените са изгодни, а връзката си e екстра. Препоръчаxа ми го тук, даже мисля, че беше в тази тема. 

https://mobimatter.com/esim-morocco

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 8 часа, Duke каза:

Гарантирано работи, нали?

Има ли нещо специфично при инсталиране? Ще ми трябват два еSIM-а на два отделни Андроида. Нужна ли е апликация и как се процедира с инсталирането и активирането?

Да, работи съвсем нормално. Инсталира се лесно чрез QR код или чрез апа (не мисля, че той е задължителен). Есимът се активира автоматично в момента, в който се свърже към местната мрежа, тоест може да го инсталираш отсега.

Гледам днес имат даже още по-добра оферта: 3 GB - 30 дни - €1.77. Не виждам смисъл от Airalo и подобни на близо десеторна цена.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Да, работи съвсем нормално. Инсталира се лесно чрез QR код или чрез апа (не мисля, че той е задължителен). Есимът се активира автоматично в момента, в който се свърже към местната мрежа, тоест може да го инсталираш отсега.

Гледам днес имат даже още по-добра оферта: 3 GB - 30 дни - €1.77. Не виждам смисъл от Airalo и подобни на близо десеторна цена.

Много благодаря, Жорка, ще черпя при първа възможност!

Инсталирах без проблеми, сега остава и да работи на място в Мароко. Според теб на какво се дължи тази огромна разлика в цените между доставчиците? Досега eSIM съм ползвал само в Колумбия от Airalo, които са утвърдено име в бранша и въобще не съм поглеждал към алтернативите. Явно обаче трябва да го правя при толкова голяма ножица на цените. Тези Stellar доколко големи и надеждни са в това отношение? И въобще има ли някакво разделение на провайдери от гледна точка на сигурност по региони в света? 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, phasma каза:

Винаги е по-добре да си имаш Интернет, аз ползвах pay-as-you-go тарифата на roamless, ако не ви трябва много трафик, излиза доста евтино. картите не дърпат чак толкова, та да се притесни човек. Може би Roamless не е най-евтин на GB, но таксува горе-долу колкото ползваш само всеки ден, като закръгляше на 100мб, цената беше 3$ на GB, та минимум на ден е 30 цента... за whatsapp и карти харчих максимум 200МБ на ден. по тежките неща на wi-fi в хотела.
Хубавото е че заредения кредит си сиди и за следващите пътувания, без да изтича. Та Роумлес ми седи за да имам whatsapp където и да съм при нужда 🙂
Но ако имате нужда от повече GB, то да, другите оператори на е-сим може да са по на далавера.

За Такси vs Трансфер - трансфера може да е с една идея по-скъп, но няма пазарене и е една идея по сигурно ако е договорено с Риада. 
20 евро ни беше на нас март месец трансфера, а таксито беще нещо от сорта на 15 ако се пазариш.
Има също вариант с inDrive, но там много зависи от късмета. Ползвах веднъж из града (Маракеш), уж малко по-скъпа тарифа избрах за по-добра кола, дойде супер очукана отвънка, пича караше леко лудо, ама ни докара де 🙂

И друго - малко такси (petit taxi) може да взима легално само 3ма човека (в Маракеш) ! за Повече трябва голямо такси (Grand Taxi)

Поздрави!

Благодаря много за отговорите. А четох някде, че от скоро UBER оперират в Маракеш - те дали са надежден вариант за придвижване?

Георги Матеев
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Според теб на какво се дължи тази огромна разлика в цените между доставчиците? Досега eSIM съм ползвал само в Колумбия от Airalo, които са утвърдено име в бранша и въобще не съм поглеждал към алтернативите. Явно обаче трябва да го правя при толкова голяма ножица на цените. Тези Stellar доколко големи и надеждни са в това отношение? И въобще има ли някакво разделение на провайдери от гледна точка на сигурност по региони в света? 

Да, разликите в цените понякога са драстични, за някои дестинации съм виждал дори до 20 пъти разлика. Честно казано нямам идея на какво се дължи това, вероятно на коренно различни договорки между доставчици и местни оператори, мога само да гадая.

Не мога да отговоря и на другите ти въпроси, но досега винаги съм избирал най-евтините възможни есимове (говоря за десетки есимове от всякакви доставчици за какви ли не дестинации) и никога не е имало проблем и никъде не съм оставал без интернет. Единственото изключение беше на Фолклендските острови, където един доста скъп есим (т.е. не беше заради ниска цена) просто въобще не можа да се закачи към местния оператор, но после ми върнаха парите.

Airalo е нещо като booking.com - много утвърдена марка, но често най-скъпата възможна опция без да получаваш нещо повече за по-високата цена. В бъдеще сравнявай есим доставчиците на www.esimdb.com - ще бъдеш приятно изненадан какви ниски цени излизат.

@sasho_n2 Uber оперира отскоро в някои градове в Мароко, но много повече препоръчвам InDrive - по-евтин, по-разпространен и по-надежден е.

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:

Всяка година излизаш с по-добра оферта. Преди 2 години, като ходих в Мароко ми препоръча BreezeSim, от който бях много доволен, ама цената сега е в пъти по-добра 😄 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.