Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Струва ли си да се види Essaоuira

Не очаквайте твърде много, градчето е малко. Но на мен ми хареса. И Рибния пазар на пристанището е екзотичен и интересен. Има Рибен пазар и в стария град на централната улица, но този на пристанището е по-автентичен. 
Агадир е определено ориентиран към западните курортисти (и не е моето)  🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Посетихме Агадир най-вече заради възможността за сърф и бъгита в истински пясъчни дюни, разположени в близост. Градът изглежда да е по-уреден, красив, стига човек да знае къде да ходи. Крайбрежието е много приятно за разходкач

Публикувано:
преди 2 часа, Hakkâri Spor каза:

“Никар” са на Графа, “Никар 2005” са на Витошка и Гладстон, двете не били верига, а са конкуренция и тези от Графа твърдят, че тези от Витошка са им откраднали името. Разбрах го случайно когато търсех киргизки сомове, нямаха и казах нещо от рода “а в другото ви бюро на Витошка дали има останали?”, сякаш ги пернах с мокър парцал. Уточниха ми язвително, че не са верига. 

Та сигурно говориш за Никар 2005. Останал съм с много добри впечатления и от двете бюра, коректни и на нормални курсове. Не знаех за това с дирхамите.

Никар 2005 на Витоша и Гладстон.... На Графа нямаше налични за продажба. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, some1 каза:

Твърдо не си струва да се ходи до там. Може би най-скучния/тъп голям град в Мароко.

Гледам сега това клипче. Има лифт до един хълм с гледка към океана. Хубави плажове. Но медината им е същата "порка мизерия" като в Маракеш.  А Bab Doukkala си е като някакво гето.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, Hakkâri Spor каза:

Струва ли си да се види Essaоuira (182 km от Маракеш), автобусите от автогарата при Баб Дукала пътуват 3 часа до Есауира и 3.5 часа до Агадир.  Който е ходил, нека шерне някакви впечатления… за ден, за два, доколко си струва? Агадир е курорт, доколкото знам и е по-скоро за морски (океански) почивки 😉

Агадир има доста не марокански, дори може да се каже модерен вид - изграден е почти отначало след тежкото земетресение, което го е сринало през 60-те.

Пак има цигания, но доста по-малко.

Централната част и променадата са чудесни за разходка и хапване.

Северно от града (Тамрахт, Тагазут) са разположени  хубавите ресорти и през ноември ставаше за къпане.

В Агадир е и единственият лифт в Мароко - качва се до крепостта Уфла и има хубава гледка към града и океана по залез.

Крокопарка също е интересен за посещение - ботаническа градина и парк с крокодили.

Има и много турове за пустинно каране на АТВ или сандбординг.

• Харесвам 5
Публикувано:

Според мен изборът между Маракеш и Агадир е като да пътуваш до България и да избираш между Пловдив ( Велико Търново)  и Слънчев бряг. Зависи какво точно търсиш.Рабат - ако търсиш София. Всички те предлагат нещо различно.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 40 минути , stanimir каза:

Според мен изборът между Маракеш и Агадир...

Всъщност избор между Есауира и Агадир...  Идеята е от Маракеш да се иде за ден-два до един от двата града. А Рабат не биx сравнил със София, има си  голяма историческа част вътре, не е само модерното. Един френд ще xоди със семейството в Маракеш през януари и като фен на влаковете иска да иде до Казабланка "за един ден", казаx  му, че половината ден ще мине в път (3+3 часа) и няма смисъл. Иначе влаковете са наистина модерни, пътувал съм между Казабланка и Рабат с такъв, двуетажен, климатизиран, навън жега, вътре охладено ... с wi fi, инфо табла за скоростта, температурата вътре и вън, идните гари и т.н. Модерна работа. Ние ги наричаме "третия свят", ама... да сравним с БДЖ.... 

Тези от вас, които вече сте били в различни градове, как бихте ги подредили като лични предпочитания? Някакъв ваш Топ 3, Топ 5, Топ 10...

(по азб. ред пиша някои):

Агадир

Бени Мелал

Ел Джадида

Eраxидия

Есауира

Казабланка

Кенитра

Маракеш

Мекнес

Моxамедия

Надор

Рабат

Танжер

Тетуан

Уарзазат

Ужда

Фес

Шефшауен

• Харесвам 2
Публикувано:
На 25.12.2025 г. в 9:49, Hakkâri Spor каза:

Всъщност избор между Есауира и Агадир...  Идеята е от Маракеш да се иде за ден-два до един от двата града. А Рабат не биx сравнил със София, има си  голяма историческа част вътре, не е само модерното. Един френд ще xоди със семейството в Маракеш през януари и като фен на влаковете иска да иде до Казабланка "за един ден", казаx  му, че половината ден ще мине в път (3+3 часа) и няма смисъл. Иначе влаковете са наистина модерни, пътувал съм между Казабланка и Рабат с такъв, двуетажен, климатизиран, навън жега, вътре охладено ... с wi fi, инфо табла за скоростта, температурата вътре и вън, идните гари и т.н. Модерна работа. Ние ги наричаме "третия свят", ама... да сравним с БДЖ.... 

Тези от вас, които вече сте били в различни градове, как бихте ги подредили като лични предпочитания? Някакъв ваш Топ 3, Топ 5, Топ 10...

Агадир

Бени Мелал

Ел Джадида

Eраxидия

Есауира

Казабланка

Кенитра

Маракеш

Мекнес

Моxамедия

Надор

Рабат

Танжер

Тетуан

Уарзазат

Ужда

Фес

Шефшауен

Отговарям ти в тази тема, защото може да е полезна информация за някой други. В апартамент близо до автогарата сме, но не бих ползвал автобус до Есауира,като видях хората ползващи ги....още повече да го причиня на децата.За пръв път сме в тази част на Африка.Бяхме с тур от Get your guide. Взимат те от място и те връщат където искаш. 3 часа е в посока като се спира на някое кафене за почивка и после в някое място, където произвеждат арганово масло. Пътува се толкова,защото пътя минава през села и градове,в които има полицейски постове и се движат бавно. По пътя се движат мотопеди, велосипедисти,каруци и магарета.Отделно се спазват ограниченията,защото дебнат на много места с радар. На места имаше и ремонт на пътя. На връщане се качихме за малко магистралата.Имахме 5 часа за разходка в Есауира, които са напълно достатъчни за да се обиколи пристанище, стария град, да хапнеш някъде и да поседиш на плажа. Въпреки, че се пътува повече е вариант за ден да видиш и други части на Мароко, да усетиш мириса на океана,да видиш повече от бита на местните.... Отделно нашия шофьор беше забавен и ни разказа доста неща за живота в Мароко. Шашна ни с доста думи на български - оказа се,че има приятел от Варна и беше приятен събеседник...общо взето сме доволни от дневната разходка. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 минути , Otnesen каза:

Отговарям ти в тази тема, защото може да е полезна информация за някой други. В апартамент близо до автогарата сме, но не бих ползвал автобус до Есауира,като видях хората ползващи ги....още повече да го причиня на децата.За пръв път сме в тази част на Африка.Бяхме с тур от Get your guide. Взимат те от място и те връщат където искаш. 3 часа е в посока като се спира на някое кафене за почивка и после в някое място, където произвеждат арганово масло. Пътува се толкова,защото пътя минава през села и градове,в които има полицейски постове и се движат бавно. По пътя се движат мотопеди, велосипедисти,каруци и магарета.Отделно се спазват ограниченията,защото дебнат на много места с радар. На места имаше и ремонт на пътя. На връщане се качихме за малко магистралата.Имахме 5 часа за разходка в Есауира, които са напълно достатъчни за да се обиколи пристанище, стария град, да хапнеш някъде и да поседиш на плажа. Въпреки, че се пътува повече е вариант за ден да видиш и други части на Мароко, да усетиш мириса на океана,да видиш повече от бита на местните.... Отделно нашия шофьор беше забавен и ни разказа доста неща за живота в Мароко. Шашна ни с доста думи на български - оказа се,че има приятел от Варна и беше приятен събеседник...общо взето сме доволни от дневната разходка. 

Щом си доволен от тура, пусни линк към него, моля, че много се чудя кой да резервирам.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Щом си доволен от тура, пусни линк към него, моля, че много се чудя кой да резервирам.

https://www.getyourguide.com/en-gb/marrakesh-l208/from-marrakech-small-group-to-essaouira-sekkala-day-trip-t642091/

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Otnesen каза:

Взимат те от място и те връщат където искаш.

Мерси много за разяснението.  Невинаги те взимат от място, особено когато си в Медината и вътре коли и бусове няма как да влизат. И моят с GetУourGuide до Атласките планини беше уж с взимане "от място", като резервираx. Но ден преди екскурзията получиx имейл, че сборният пункт е пред аптеката в Bab Doukkala. Навътре няма как да влезе бусчето в тесните улици, само мотори и велосипеди влизат, както сам си видял. Моят риад не беше в центъра на Медината, а по- към периферията, така че...не беше проблем, няколко минути пеша и съм там. Но и за други xора, отседнали по разни риади в Медината имаше сборни пунктове, на шосе, извън самата Медина. Иначе бяx на автогарата Баб Дукала, какво пък толкова им е на пътниците? Xора като xора.  

А при офертите за вътрешните екскурзии в Букинг ком имаше по няколко сборни пункта, от които човек да избира, нямаше опция "взимане от място".  А бяха и по-скъпи.

Поне от снимките, Есауира ми хареса. Следващия път ще се посети 😉 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 21 часа, Otnesen каза:

Точно на този тур съм била и останах доволна. 
Бяхме разнородна група към 20 човека.  Младежът (май Мохамад се казваше), който ни беше водач, беше симпатяга и много приятен. Докато пътувахме, освен че по два пъти разказваше подробности за Есауира, аргановите ферми, както и за Мароко и живота на местните - веднъж на френски, после на английски или пък наобратно, пускаше и майтапи и закачки, та не усетихме как мина времето. Към 11:30 пристигнахме в Есауира и спряхме за обяд в един доста приличен ресторант в началото на града, до морето. После ни даде свободно време до към 17ч и вечерта в 19:30 бяхме обратно на Джема ел Фна. От там и тръгнахме сутринта. Нашият риад беше на пет минути от площада. Предната вечер ми пратиха съобщение от къде точно на Джема ел Фна ще тръгне бусчето - пред Cafe de France. Вероятно всички от групата са били настанени в околните хотели и риади, защото никъде не сме спирали да вземаме други хора, след като тръгнахме.
С тях ходих после и до Тизи-н-Тичка, Аит Бенхаду и Атлас Студиос. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, iaia_mama каза:

Точно на този тур съм била и останах доволна. 
Бяхме разнородна група към 20 човека.  Младежът (май Мохамад се казваше), който ни беше водач, беше симпатяга и много приятен. Докато пътувахме, освен че по два пъти разказваше подробности за Есауира, аргановите ферми, както и за Мароко и живота на местните - веднъж на френски, после на английски или пък наобратно, пускаше и майтапи и закачки, та не усетихме как мина времето. Към 11:30 пристигнахме в Есауира и спряхме за обяд в един доста приличен ресторант в началото на града, до морето. После ни даде свободно време до към 17ч и вечерта в 19:30 бяхме обратно на Джема ел Фна. От там и тръгнахме сутринта. Нашият риад беше на пет минути от площада. Предната вечер ми пратиха съобщение от къде точно на Джема ел Фна ще тръгне бусчето - пред Cafe de France. Вероятно всички от групата са били настанени в околните хотели и риади, защото никъде не сме спирали да вземаме други хора, след като тръгнахме.
С тях ходих после и до Тизи-н-Тичка, Аит Бенхаду и Атлас Студиос. 

Ако ви е свирил на китара и е пял, значи и аз съм бил с него?

Публикувано:
На 25.12.2025 г. в 10:49, Hakkâri Spor каза:

Агадир

Бени Мелал

Ел Джадида

Eраxидия

Есауира

Казабланка

Кенитра

Маракеш

Мекнес

Моxамедия

Надор

Рабат

Танжер

Тетуан

Уарзазат

Ужда

Фес

Шефшауен

Hasil a biad the desert

Legzira

Meknez

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, traveler каза:

Ако ви е свирил на китара и е пял, значи и аз съм бил с него?

🙂 Ммне, китара нямаше, но по едно време наистина пропя, ама никой не му уйдиса.  🙂  То в групата бяхме само 2 българки, двойка поляци, една австралийка и останалите - дърти франсета и дървени англичани. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Относно банкоматите на Al Barid - два дни поред след 11 часа блокираха и нямаше възможност да се теглят пари от тях...След няколко опита да изтегля дирхами от банкомати на Jemaa el-Fnaa  и Bahia palace в крайна сметка смених евро в чейндж бюро при курс 10,5 дирхама за евро. Преди това проверих курса в Револют, който беше почти идентичен -10, 6 дирхама за евро. Това също е начин да се сдобиете с пари в брой. С карта на много малко места може да се плати. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние вчера телихме от там. Но нямаше вариант без такса-35 MAD независимо дали теглиш 500, 1000 или 2000. В Револют пише, че това е такса на банката.

Друго за отбелязване- на едно от малкото места, където може с карта, не може с телефон, а само с пластика /има надпис/. Не знам дали е само там така.

Публикувано:
преди 45 минути , jul каза:

Ние вчера телихме от там. Но нямаше вариант без такса-35 MAD независимо дали теглиш 500, 1000 или 2000. В Револют пише, че това е такса на банката.

Друго за отбелязване- на едно от малкото места, където може с карта, не може с телефон, а само с пластика /има надпис/. Не знам дали е само там така.

Събота и неделя е с такса! Когато Револют превалутира , събота и неделя е по дървен курса. 

Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

Аз изтеглих 2000 MAD от банкомата на летището. На самия банкомат изписа такса 35 MAD, но не ми е начислена. Бях си обменил MAD преди няколко дни в приложението.

IMG_9900.jpeg

Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

И при нас пише no fee. Обаче като отвориш извлечението си пише 35 за банката. 

Дървеният курс за уикенд отделна работа.

Да, но не са ми взети 35 MAD. Изтеглих 2000 MAD в брой и в Револют стойността ми в MAD е намаляла с точно 2000.

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, r_nikolov1 said:

Да, но не са ми взети 35 MAD. Изтеглих 2000 MAD в брой и в Револют стойността ми в MAD е намаляла с точно 2000.

Би било първак ако това е така. Следи ревото още 5-6 дни, според мен ще излезе - може да е като съвсем отделна трансакция - виж във всички валути.

И потвърди банката в случай, че има бъг и не взима такса.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, some1 каза:

Би било първак ако това е така. Следи ревото още 5-6 дни, според мен ще излезе - може да е като съвсем отделна трансакция - виж във всички валути.

И потвърди банката в случай, че има бъг и не взима такса.

От банкомата на Al Barid на летището също изтеглих дирхами без такса преди 5 дни. Сменени 2000 дирхама в сметка и изтеглени от нея ,като никъде по време на тегленето не изписа че има такса. Нямам до момента дръпната такса в другите валути. С платен план съм.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.