Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Водопада на имлил, с импровизирано кафенце 🙂
PXL_20260312_165143285_PANO.jpg.0f026806e2ea459de737353e8f15e87c.jpg
Имлилски превоз
PXL_20260312_173041364.jpg.8e399bb7a5965ad82658b861578335ff.jpg

Планински къщи в Имлил
PXL_20260312_154359075.jpg.492cd6e64c7923e75c3cc36a293a600e.jpg

Дачията на UPA Car
PXL_20260313_105750559.jpg.6ba577eaec562d943b0a746b8de0fdcb.jpg

Излизаме от Атласките планини:
PXL_20260313_123737668.jpg.fd058f991f66e3ac11e89da74ed8d88f.jpg

Paradise Valley
PXL_20260314_134946107.jpg.f32a1a41b404a2497b48fb1a8a45f1b3.jpg

Може да ядете риба, и в същото време рибата да яде вас :
PXL_20260314_150732320.jpg.2b4afdea458bf1b6b8d3303a8aab1706.jpg

Дюните на 1 час от Агадир, посока Есауира:

PXL_20260315_140021996.jpg.d07021577bc92863e7be0f87d40419c4.jpg
PXL_20260315_131455971.jpg.a1b6bc1b358fc84eca078b6b6c2d1a40.jpg

Рибен Тажин в Imsouane (La Paix restaurant)

PXL_20260315_161828482.jpg.46fa461977ed58c7f2122b1fbd84853a.jpg

Руините на замъка в Диабат
PXL_20260316_165832020.jpg.ec180eb375eab8b79d9fdc3f24d8ce6c.jpg

Рибарите в Есауира

PXL_20260316_112135795.jpg.d5fd2f133b247584e6ac967afd088f6d.jpg

Улова:

PXL_20260316_113211131.jpg.242ce71e031c9fc804e289998c43a49b.jpg

Плажа на Диабат

PXL_20260316_181914360.jpg.07d77e02f1f7710e1a91fd380f2ffcab.jpg

И за последно, Есауирския арт 🙂
 PXL_20260316_125215881.jpg.a5110aa7ac2be99d80fc9dc4ab9c6512.jpg

PXL_20260316_125215881.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:

Не знам дали е за тук,ако модератор прецени да го премести. 
Моята 4-годишна дъщеря  забрави телефона ми при качването на самолета на летище Маракеш на 24 март. Според проследяването устройството все още се намира там. Писах имейл до Swissport,които отговориха че не обслужват  полетите нс Уиз и да се опитам да се свържа с полицията по телефона, но ако някой планира скоро пътуване и минава оттам лично, ще бъде много любезно, ако може да направи запитване на място. Телефонът е Samsung S20 5G в пластмасов калъф със стикери на гърба (разполагам и с IMEI номера).

FB_IMG_1774683316081.jpg

Публикувано:
1 hour ago, pepsii said:

Моята 4-годишна дъщеря  забрави телефона ми при качването на самолета на летище Маракеш на 24 март. Според проследяването устройството все още се намира там. Писах имейл до Swissport,които отговориха че не обслужват  полетите нс Уиз и да се опитам да се свържа с полицията по телефона, но ако някой планира скоро пътуване и минава оттам лично, ще бъде много любезно, ако може да направи запитване на място. Телефонът е Samsung S20 5G в пластмасов калъф със стикери на гърба (разполагам и с IMEI номера).

Къде точно е забравен, на терминала в Маракеш?

Публикувано:
преди 11 минути , horus92 каза:

Къде точно е забравен, на терминала в Маракеш?

Да срещу гейт а3, на Медина сандвичи

Публикувано:

Той дали не е прибран от служителите, в такъв случай. Как биха го дали на непознати. Струва ми се нереално просто да си седи толкова дни. Иначе говорих с приятел в Уиз, но не мога да обещая нищо. Той каза, че последният полет за сезона е днес и каца там след 40минути. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
2 hours ago, pepsii said:

FB_IMG_1774683316081.jpg

Съвсем спокойно забрави за него. Аз си забравих/загубих врата възглавница с гащи и чорапи на Агадир. След седмица се връщам на същото летище, питам и ...нищо - 'ми не сме ги намерили'. 😞

П.С. Поне в твоя случай ще е добре за детенцето...на 4 г телефон......думи нямам!

Публикувано:
преди 21 часа, travelss каза:

Съвсем спокойно забрави за него. Аз си забравих/загубих врата възглавница с гащи и чорапи на Агадир. След седмица се връщам на същото летище, питам и ...нищо - 'ми не сме ги намерили'. 😞

П.С. Поне в твоя случай ще е добре за детенцето...на 4 г телефон......думи нямам!

Благодаря за послеписа, телефона е мой, дадох и го да погледа песнички .

преди 22 часа, horus92 каза:

Той дали не е прибран от служителите, в такъв случай. Как биха го дали на непознати. Струва ми се нереално просто да си седи толкова дни. Иначе говорих с приятел в Уиз, но не мога да обещая нищо. Той каза, че последният полет за сезона е днес и каца там след 40минути. 

Ами ще пробвам по телефона с моя френски 😉

• Харесвам 1
Публикувано:

Моят опит се оказа безрезултатен, съжалявам. Той писа на негова позната, която била в Маракеш преди 3 дни да види дали е там, а с екипажа нямаше как да се свърже, то те не знам дали и имаше как да излезнат. Може би ако беше по рано.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Привет, @pepsii, на 1-ви май кацам в Маракеш и се прибирам от там за София на 10-ти май. В случай, че проблемът с телефона не е разрешен, мога да питам на летището за него.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

В началото на май месец ми предстои пътуване до Маракеш и попаднах на информация, че някои музеи са с безплатен достъп всяка първа неделя на месеца, за всички посетители (освен ако вече не са закупени билети, буквално се отивало на място и пускали желаещите) Прочетох я тук - https://toptravelandfood.com/museums-to-go-for-free-in-marrakesh/ чатджипити потвърждава (случвало ми се е да ме подвежда и гледам да не го взимам за последна инстанция). Вие знаете ли дали това е вярно?

Един от дните, в които ще съм там е точно първата неделя на месеца и се чудя дали да не си поразместя програмата, в случай че някои от местата, които искам да посетя са със свободен достъп.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здрав

На 7.04.2026 г. в 21:34, Blood_red_sky каза:

Привет, @pepsii, на 1-ви май кацам в Маракеш и се прибирам от там за София на 10-ти май. В случай, че проблемът с телефона не е разрешен, мога да питам на летището за него.

Здравей , не е разрешен . Ако имаш време ще съм много благодарен , защото по телефони и мйели ударих на камък .

Публикувано:
На 4.03.2026 г. в 1:00, horus92 каза:

Ето малко обратна връзка и от мен за Мароко. Нямам време за подробен пътепис със снимки, затова ще нахвърлям някои неща тук.

Ако наемате кола, препоръчвам Ентърпрайз. Запазихме я от букинг за 131 евро за 5 дни с пълна застраховка - рено меган или подобна. Нямат офис в терминала, но като пристигнете из пишете в уотс ъп и ви взимат. На нас ни дадоха даже по-голяма гола. Много любезни и отзивчиви. При връщането не направиха проблем, че цялата предница беше в разпльокани буболечки от каране по магистрала.

По време на Рамадан наистина няма проблем с храната по туристическите места, има какво да се яде, магазинчетата си работят и в най затънтените селца. Но по автентичните локални места или някаква улична храна често е затворена през деня, а много не отварят и вечер. В казабланка си бях харесал едни мекици и един човек с пържени морски неща и така и не ги видях отворени.

По пътя от Аит Бенхаду към Дадес Гордж спирахме в Уарзазад за бързо кръгче в медината, но стана такова само в безплатната част. След това обаче спряхме в Kasbah Amridil, която много ми хареса. Частно е и има два входа с два билета. Десният ми се струва по добър, там може да се качите в кулите, откъдето има страхотна гледка. Билетът е 40 дирхама, а за екскурзовод дадохме 100, разказа интересни неща кой и как е живял там. Според мен си заслужава. Падна се високо, младо, усмихнато момче, което даже си записа някои думи на английски, които искаше да запомни. Не бързаше, хареса ми как се постара. Казваше се Lamine. Ако търсите храна в района и ги питате, най вероятно ще ви изпратят тук - Resto dar dmana. Явно си имат договорка, но храната беше супер вкусна. 130 дирхама. Носят местно козе сирене с мед. Голям тажин със зеленчуци и едни от най вкусните кебапи на шиш по 3 на човек, малък десерт и чай. Не е евтино, но в района няма опции, а тук беше приятно. Може да си купите и зехтин от селото, но е скъп. Аз взех все пак един литър, защото много го харесах. Нефилтриран е и ми го дадоха в две шишенца от безалкохолно. 😄Струва 100 дирхама литъра, но дори скъп поне е отишъл при местни хора.

В дадес щяхме да се качваме да гледаме завития път, но закъсняхме и направо към маймунските пръсти се отправихме за една пътека и разходка. Тук по добре предварително си заредета карта с пътеката, че ние се затрихме още в началото и започна едно качване по сипеи, накрая загубихме супер много време и не я разходихме, но пак изгледахме залеза, според мен е приятно и ще се хареса на хора, падащи си по разходки. Ако сте в района бих ви препоръчал Chez Aicha Tamlalt, вечерта селото беше пусто, но работеха. Доста базово местенце, но хората май готвеха в къщата си, защото жената слезе от горния етаж. Много вкусно и цените бяха ниски. 45 дирхама за тажин или кускус, естествено не очаквайте изобилие от месо. Имат и места с гледка към реката и скалните формации, през деня сигурно е хубаво.

В Казабланка останахме малко и нямам много препоръки, може би най много ми харесаха едни кексове в медината. Едно парче беше 1.5 дирхама, да 1.5. След като взех е 4 и ги изядохме, се върнахме за още 6, че да имаме за другия ден за пътуването. Намираше се някъде около Тази позиция, късно се сетих да я запазя, ще прикача снимка. А това са мекиците и морските дарове, които не успях да опитам.

Джамията в Казабланка е единствената в Мароко, в която може да се влиза от друговерци. Но има турове на всеки кръгъл час, ние не успяхме да се доредим, та го предвидете, ако имате желание.

Ако искате евтин и качествен зехтих по пътя от Казабланка към Есауира след края на магистралата има много места. 40 дирхама литър. Отново нефилтриран. Пишете в гугъл и ще ви излезнат.

Есауира на мен много ми хареса колко е спокойна, бих отишъл да изкарам седмица зимата, ако е 20 градуса. Храната е евтина и вкусна, няма луди шофьори. При Chez Krimo за 100 дирхама плато с пържени морски неща за двама, скаридки, малко пипала от октопод, калмари, риба, сардини. Напълно достатъчно. Схемата с рибния пазар е известна. При Nada може да намерите пастички, тарталетки за по 9 дирхама парчето и до с доста задоволително качество. А около нея има още доста пекарни, включително за автентични кроасани.

За Маракеш е писано много, почти няма какво да добавя освен да се пазите от всякакви дядовци на колело, които ще ви кажат, че някаква си джамия била отворена и да ви заведат, после няма отърване и решават, че ще ви го играят гид. Егати схемата даже бяха двама дядовци, които го играеха комбина. Някакви много странни неща се случват в този град. Например след като оставихме колата решихме да чакаме автобус, но беше почти ифтар и явно в този час не може да се разчита. Както си чакахме един спря, реших че ще иска да ни кара той, то пък той тръгна да спира едно такси да ни закара само за 100 пари, междувременно отзад се появи някакъв и започна да му се кара, но накрая ни откара за 100 пари и се чудя пак ли някаква схема беше. 😄

За препоръка мога да дам магазинче за арган уж еко био мио. Девойката вътре беше много отзивчива, не се натрапваше, всичко имаше цени, имаха и пос терминал. Cooperative Issafarnbio е мястото. Имат и други продукти. 100мл арган в стъклени тъмни флакони беше 170 дирхама, което се връзваше със съветите на доста хора, че истинският върви около 200. Тя даже не искаше да се пазари и се шегуваше, че ние се опитваме, в крайна сметка като взехме 5 смъкна на 150 и смея да кажа, че съм много доволен. Моята кожа на лицето е супер чувствителна и от всякакви масла и кремове лесно се изпъпчвам, а от това нямам никакъв проблем.

А ако искане не толкова подреден туристически хаос, минете през този район. Тук много местни пазаруваха. Пак на кексовете налетяхме и тук. Пак на смешни пари и имахме за полета на връщане, където и по една шавармичка внесохме, купена от вечерта, за да не ядем гадните преоценени сандвичи на уиз.

Ако искате евтин пилешки тажин за 25 дирхама - това е мястото. Няма го в гугъл, просто беше до риада ни и минавахме покрай него всяка вечер. Само местни ходят, не е много голям тажинът, берберски е, но е много вкусен. Няма обозначения на ресторант, освен че като е отвпрен се вижда една витрина и до нея къкрещи тажини, минава се навътре, за да се стигнат масите.

Имаше още едно място, където ядохме супата им харира, преди ифтар направо сядаш на една маса с местните и чакаш да залезе слънцето, после сърбаш супата с чай и техните хлебчета, които са като баница с пълнеж.

Ако някой ходи в Мароко и види Малкият принц на берберски, моля да го вземе, аз не го открих, а накрая се бях запътил към едни книжарници втора употреба преди дядото с колелото да ни отвлече. И да има го на берберски, видях издания в нета. Събирам за една семейна приятелка книгата на всякакви езици.P2231594.JPG.eb9a6a73705948985fc172a8b07a0c94.JPG

20260222_125606.jpg

20260222_130725.jpg

20260223_170220.jpg

P2231618.JPG

P2241660.JPG

P2251668.JPG

P2231629.JPG

20260226_143412.jpg

20260225_130604.jpg

20260224_171318.jpg

20260222_175116.jpg

Благодаря за ценната информация! 

Може ли да дадете номера в WhatsApp за рентакара? Искам да наема кола от Маракеш, а не от летището..

Публикувано:
49 minutes ago, Jioia said:

Благодаря за ценната информация! 

Може ли да дадете номера в WhatsApp за рентакара? Искам да наема кола от Маракеш, а не от летището..

Офисът, който ползвахме също е до летището, пращат шатъл, за да не ходите с куфарите. За опции от града не знам.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 26.12.2025 г. в 11:59, Otnesen каза:

Отговарям ти в тази тема, защото може да е полезна информация за някой други. В апартамент близо до автогарата сме, но не бих ползвал автобус до Есауира,като видях хората ползващи ги....още повече да го причиня на децата.За пръв път сме в тази част на Африка.Бяхме с тур от Get your guide. Взимат те от място и те връщат където искаш. 3 часа е в посока като се спира на някое кафене за почивка и после в някое място, където произвеждат арганово масло. Пътува се толкова,защото пътя минава през села и градове,в които има полицейски постове и се движат бавно. По пътя се движат мотопеди, велосипедисти,каруци и магарета.Отделно се спазват ограниченията,защото дебнат на много места с радар. На места имаше и ремонт на пътя. На връщане се качихме за малко магистралата.Имахме 5 часа за разходка в Есауира, които са напълно достатъчни за да се обиколи пристанище, стария град, да хапнеш някъде и да поседиш на плажа. Въпреки, че се пътува повече е вариант за ден да видиш и други части на Мароко, да усетиш мириса на океана,да видиш повече от бита на местните.... Отделно нашия шофьор беше забавен и ни разказа доста неща за живота в Мароко. Шашна ни с доста думи на български - оказа се,че има приятел от Варна и беше приятен събеседник...общо взето сме доволни от дневната разходка. 

Привет! Пуснах тема, на която чакам отговори, но да ви питам 🙂 Последните ми три дни в Мароко ще са за Мекнес, Рабат, Казабланка, Есауира и Агадир, идвайки от Шефшауен. Евентуално, обаче! На кое колко време да отделя, че се затруднявам - информацията ми идва в повече вече :) Отивайки до Есауира и Агадир се отклонявам от Маракеш. Може ли да пропусна нещо? Благодаря!

• Замислям се 1
Публикувано:

Не съм ходил в Агадир и може би от всички места бих прескочил него, защото е голям курортен град и е различен от останалите. Есауира е страхотна и не трябва да се пропуска, страшно много ми хареса! За джамията в Казабланка няма да е нужно супер много време, може да се комбинира с Рабат. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако трябва да се избира между Узуд и Урика, кои водопади си заслужават повече? Имам възможност и за двата, но трябва да съкратя 1 ден за Маракеш. Което ме навежда и към следващия въпрос - 1 или 2 пълни дни да отделя за Маракеш?

Публикувано:
преди 2 минути , 777_300ER каза:

Ако трябва да се избира между Узуд и Урика, кои водопади си заслужават повече? Имам възможност и за двата, но трябва да съкратя 1 ден за Маракеш. Което ме навежда и към следващия въпрос - 1 или 2 пълни дни да отделя за Маракеш?

Нищо общо нямат двата водопада. Узуд е голям водопад, Урика - нищо особено, аз отидох, защото имах излишно време.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 минути , 777_300ER каза:

Което ме навежда и към следващия въпрос - 1 или 2 пълни дни да отделя за Маракеш?

2 дни.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, Jioia каза:

Привет! Пуснах тема, на която чакам отговори, но да ви питам 🙂 Последните ми три дни в Мароко ще са за Мекнес, Рабат, Казабланка, Есауира и Агадир, идвайки от Шефшауен. Евентуално, обаче! На кое колко време да отделя, че се затруднявам - информацията ми идва в повече вече :) Отивайки до Есауира и Агадир се отклонявам от Маракеш. Може ли да пропусна нещо? Благодаря!

След Мекнес и Рабат, ако държите на Казабланка, то тогава логично следва Ел Жадида. И  тогава пропускате Есауира и Агадир. За Агадир аз изобщо не бих се и замислял, дали да го включвaм, освен ако няма да слизате и още по на юг по брега. Според мене Есауира и Ел Жадида са донякъде еднотипни, като Есауира е по-туристическа, а Ел Жадида - по-автентична.

Не съм бил в Казабланка, но дори и студентите от Мароко, на които съм преподавал, до един са ми казвали, че Казабланка е загуба на време.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз също бих препоръчал да не се ходи до Агадир. Модерен град, преоправен след голямо заметресение, туристически откъм разни пакетни туристи с излъскани хотели, не е нещо, за което си заслужава да се кара 3 часа от Маракеш или Есауира да видиш западната европа на Мароко.

Есауира е готина, Ел Жадида не сьм бил, но май също е готина.

Маракеш - 2 дена идеално.

Поздрави!

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

В началото на септември ще бъдем два пълни дни в Маракеш. На третия ден летим обратно към София в късния следобед. Предвид препоръките във форума ще отидем поне три часа по-рано на летището, което означава, че на практика този ден го отписвам от програмата...

В голяма чуденка съм дали в един от двата пълни дни да не отскочим до някоя забележителност извън града. Изборът ми е измежду:

Essaouira Coastal Day Tour

или

Ouarzazate & Ait Benhaddou Guided Day Trip

Според вас заслужава ли си упражнението или е по-добре да не претрупвам излишно програмата като останем и двата дни в Маракеш? Също така, тези организирани турове добър вариант ли са или да опитам да потърся индивидуален транспорт?

Публикувано:

То не е лошо да отскочиш, но ако имаш по-голям престой. А ако имаш само 2 дни в Маракеш и единият да го батисваш за пътуване извън града… не знам. За 1 ден не е достатъчно да се види всичко интересно в Маракеш. Поне направи предварителна резервация за градините Мажорел, защото като идеш на място не става, няма свободни часове. 
За летището и 2.5 часа по-рано да идеш не е драма. Но пътят от града до летището е половин час някъде и си го пресметни. С автобус е към 40 Мин от Джамаа Ал Фна и Бааб Дукала. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние бяхме на такъв тур до Essaouria и много ни хареса. Имахме много свободно време, хапнахме риба, пихме кафе и се разходихме по брега. А на летището не сме чакали изобщо на излизане, пък и на влизане не беше, както си го мислех. Питат за професията, което беше озадачаващо, но стана бързо.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , Hakkâri Spor каза:

То не е лошо да отскочиш, но ако имаш по-голям престой. А ако имаш само 2 дни в Маракеш и единият да го батисваш за пътуване извън града… не знам. За 1 ден не е достатъчно да се види всичко интересно в Маракеш. Поне направи предварителна резервация за градините Мажорел, защото като идеш на място не става, няма свободни часове. 
За летището и 2.5 часа по-рано да идеш не е драма. Но пътят от града до летището е половин час някъде и си го пресметни. С автобус е към 40 Мин от Джамаа Ал Фна и Бааб Дукала. 

И аз така мисля. Принципно съм решил два дни да го даваме лежерно, но в един момент се замислих дали няма да ми писне. От друга страна, разходките е ясно, че заради предполагаемата жега ще бъдат сутрин до обяд и от късен следобед нататък. Имам идея да посетим градините и евентуално Madrasa Ben Youssef, чудя се за музея на Ив Сен Лоран...

преди 12 минути , desislavna каза:

Ние бяхме на такъв тур до Essaouria и много ни хареса. Имахме много свободно време, хапнахме риба, пихме кафе и се разходихме по брега. А на летището не сме чакали изобщо на излизане, пък и на влизане не беше, както си го мислех. Питат за професията, което беше озадачаващо, но стана бързо.

Именно морската идилия ме привлича, но не знам дали наистина си заслужава биенето на толкова път. Другата опция като че ли повече ме привлича - най-малкото един от най-любимите ми филми е сниман там...

Публикувано:

E разбира се… Мадраса Бен Юсеф и до него е един Marrakesh museum, който е интересен (и не е скъп, мисля, че 50 дирхама). В южната част на медината са Bahia palace и El Badi Palace, те са 100 дирхама вход. 
В музея на Ив Сен Лоран не влязох, но мисля, че в сайта на градините Мажорел имаше комбинирани билети.  В този район е католическа катедрала, която е хубава, също и джамията Кутубѝя, която си е направо символ на града. 

IMG_3208.jpeg

И както каза Desislavna, питат за професия, за месторабота, за престой в града, искаха ми служебния пропуск, преписаха си нещо от него… на арабски (или дариджа), също да покажа бордни карти и хотелски резервации… отделиха ми поне 5 мин. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.