Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Колкото и да странно за мен, останаха ми 580 дирхама. Преди да замина нямаше марокански дирхами в бюрата.  Ако някой има интерес и е от София,  може да ми пише. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Monika_Koko каза:

Колкото и да странно за мен, останаха ми 580 дирхама. Преди да замина нямаше марокански дирхами в бюрата.  Ако някой има интерес и е от София,  може да ми пише. 

Ако ти останат до март, ще ги взема.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой бил ли е в Мароко по време на Рамадан. Ще сме там от 21 до 28 февруари, а точно тогава започва и се чудя какви неудо ства би ни създало това. Четох, че заведенията няма да работят през деня. Съвсем нищо ли не работи? Като цяло планът е да наемем кола и да се врътнем наоколо.

Публикувано:
преди 10 часа, horus92 каза:

Някой бил ли е в Мароко по време на Рамадан. Ще сме там от 21 до 28 февруари, а точно тогава започва и се чудя какви неудо ства би ни създало това. Четох, че заведенията няма да работят през деня. Съвсем нищо ли не работи? Като цяло планът е да наемем кола и да се врътнем наоколо.

Бях по време на Рамадана - работят заведенията, улична храна също има достатъчно.  Може би в малките населени места има ограничения. Аз бях в Маракеш и там си работеха заведенията, магазините, пазарите.

• Благодаря 1
Публикувано:

Наскоро се завърнах от Маракеш. Тръгнах със средна сума в дирхами, на доста места се плаща с карта, а еврото спокойно се използва на доста места. Не ми се наложи да тегля от банкомат. 

За градините искаха предварителна резервация, поне така беше около Коледа. 

От летището си хванахме автобус, който ни закара до централната част.

• Харесвам 2
Публикувано:

Относно транспорта: В последните дни обиколих страната изцяло с обществен транспорт (влакове/автобуси). Разписанията се спазват точно, пътуването е комфортно и няма никаква драма. С влаковете не се колебайте да запазвате първа класа, разликата в цената не е съществена, но има значителна разлика в комфорта.

• Харесвам 7
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, започнах да планирам пътуване до Мароко и осъзнах, че ще бъда там по време на Рамадан. Някой бил ли е в страната през свещения месец? Какво мога да очаквам?

Публикувано:
преди 1 минута , Марин каза:

Здравейте, започнах да планирам пътуване до Мароко и осъзнах, че ще бъда там по време на Рамадан. Някой бил ли е в страната през свещения месец? Какво мога да очаквам?

Току-що публикувах въпроса и чак след това видях, че има почти същия по-нагоре 😂 Но все пак, ако някой има лични препоръки или съвети, ще се радвам да ги чуя.

Публикувано:

В туристическите райони изобщо не би трябвало да има проблем. Мисля, че няма от какво да се притеснявате.

• Харесвам 1
Публикувано:

Свободен полет с балон - с взимане от Маракеш 🇲🇦

Резервирахме полета с балон чрез Booking (фирмата е Marrakesh Ballooning):

https://www.booking.com/attractions/ma/pro9g4nzup1j-hot-air-balloon-with-berber-breakfast-and-camel-ride-experience.bg.html?selected_currency=EUR&aid=332731&label=mkt123sc-271511d4-8652-4c21-bcfb-d09b1c934d60&ufi=-38833&date=2026-01-21&timeslot=ATS-PRo9G4nZUp1J-202601210000-nullnull&ticket_type=OF0kBmhd70h9 на промоционална цена от 86€ на човек. Неприятното беше, че им бях писал откъде ще ни вземат още предния ден, но никой не ми отговори. Чак към 22 часа ми изпратиха на имейл локацията. Взеха ни от място, близо до рияда, след това около час и нещо обикаляхме да вземем и другите хора. Самият полет траеше 45 минути. Очаквахме да се издигнем по-високо. След него хапнахме традиционна мароканска закуска (вижда се на последната снимка), която беше много вкусна, но ни бяха оставили само за около 15 минути там, което не беше достатъчно да се насладим изцяло. Отделно, в офертата пише, че има включен сертификат, но никой не ни го предостави.  
Ако Ви предложат за цена до около 100€ на човек, си заслужава, защото дори и в България свободния полет с балон е много по-скъп, но определено организационно им куцат много неща.

GPTempDownload.jpeg

GPTempDownload.jpeg

IMG_0927.jpeg

IMG_0890.jpeg

IMG_0865.jpeg

IMG_0900.jpeg

IMG_0915.jpeg

GPTempDownload.jpeg

IMG_0836.jpeg

IMG_0818.jpeg

IMG_0800.jpeg

IMG_0976.jpeg

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 18.09.2025 г. в 7:58, Георги Матеев каза:

1. Oncf.ma и oncf-voyages.ma (единствените 2 официални сайта) не се отварят от България без VPN, но не ги ползвай понеже начисляват допълнителна такса при плащане с немароканска карта. Купувай билети от www.supratours.ma - това пак е компания на ONCF и показва същите влакове и цени, но без нужда от VPN и без да начислява тази такса. Български карти често не минават, плащай с Револют, с него е ок. Moroccotrains.com е посредник и с по-високи цени. Има смисъл от предварителна покупка понеже често билетите по някои маршрути свършват.

2. Разписанията се спазват и влаковете като цяло са доста надеждни. В Казабланка има 3 жп гари, просто си избери коя ти е най-удобна в твоя случай.

3. Втора класа е напълно поносима, доста по-добре е от БДЖ, да кажем. За влак над 2 часа обаче препоръчвам първа класа, разликата в комфорта е осезаема и си струва парите.

Билети за градския транспорт само от шофьора при качване и само кеш. Цената е фиксирана (в Маракеш возенето е 4 дирхама) и не зависи от маршрута или броя спирки. Разписанията на градския транспорт в Гугъл ги забрави и не разчитай на тях освен като лек ориентир. Това всъщност важи за всеки град в Мароко.

Аз ходих до Аит бен Хаду с кола под наем. Иначе почти всяка агенция там ще ти продаде тур. На място обикновено цените са по-ниски отколкото онлайн, но все пак сравнявай и се пазари, ако се наложи.

На летището в Маракеш едно гишенце на Orange продава карти с интернет, но са доста надценени + процесът е досадно бавен. Ако телефонът ти поддържа есим си вземи предварително есим (виж най-добрата цена на esimdb.com), в пъти по-удобен вариант е и за сходни пари.

На кацане в Маракеш - в залата за ИЗЛИТАЩИ (не излизай от терминала, че после няма обратно влизане, на излитащи се отива по едно коридорче от залата за кацащи) - има банкомат на Al Barid Bank, отиди и си изтегли дирхами, ще ти трябват веднага за транспорт. Това е единствената банка в Мароко, която не взима такса при кеш теглене от чуждестранна карта. Това със сигурност и многократно проверено е възможно най-изгодния начин за сдобиване с дирхами. Чейнджовете са с големи маржове и ги избягвай.

За съжаление от 2026 г май вече има такса за теглене в брой и от Al Barid. Поне попаднах на такова мнение отпреди 6 дни.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, radimer каза:

За съжаление от 2026 г май вече има такса за теглене в брой и от Al Barid. Поне попаднах на такова мнение отпреди 6 дни.

Преди 2 седмици все още нямаше.

При теглене с Револют на всички от групата ни изписваше, че ще вземе такса 35 пари, но така и не взе на никой. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Мисля, че тук препоръчвахте LocationAuto. Това ли е сайтът, който ползвахте - https://locationmaroc.net/ Като избера някакви дати през февруари, не намира нищо, което е странно. Имате ли други препоръчани компании.

Публикувано:
преди 11 минути , horus92 каза:

Мисля, че тук препоръчвахте LocationAuto. Това ли е сайтът, който ползвахте - https://locationmaroc.net/ Като избера някакви дати през февруари, не намира нищо, което е странно. Имате ли други препоръчани компании.

Ние ползвахме Sixt преди месец. До последно се чудехме от коя компания да вземем кола. Пратиха ни оферта по мейл. Когато кацнахме в Маракеш отидохме направо към офисите на рент а кар -  след излизане от сградата на летището, направо и после вляво.  Имаше няколко офиса един до друг и всички ни канеха да влезем. Ние отидохме само в Sixt, от които имахме оферта. На място ни направиха допълнително отстъпка, като платихме за 3 дни, а ползвахме колата 4 дни. Малко се притеснявахме дали всичко ще е наред, понеже в договора написаха 3 дни, но всичко беше точно. Съпругът ми взе номера на човека, с когото направи сделката, за да може да му се обади при връщане на колата, но нямаше нужда - той беше предупредил. Мога да взема номера, ако ще е от полза?

• Харесвам 1
Публикувано:
10 minutes ago, Madonna said:

Ние ползвахме Sixt преди месец. До последно се чудехме от коя компания да вземем кола. Пратиха ни оферта по мейл. Когато кацнахме в Маракеш отидохме направо към офисите на рент а кар -  след излизане от сградата на летището, направо и после вляво.  Имаше няколко офиса един до друг и всички ни канеха да влезем. Ние отидохме само в Sixt, от които имахме оферта. На място ни направиха допълнително отстъпка, като платихме за 3 дни, а ползвахме колата 4 дни. Малко се притеснявахме дали всичко ще е наред, понеже в договора написаха 3 дни, но всичко беше точно. Съпругът ми взе номера на човека, с когото направи сделката, за да може да му се обади при връщане на колата, но нямаше нужда - той беше предупредил. Мога да взема номера, ако ще е от полза?

А как изначално се свързахте с тях, за да ви дадат оферта? Иначе бих се възползвал от телефона, благодаря.

Публикувано:
преди 21 часа, horus92 каза:

А как изначално се свързахте с тях, за да ви дадат оферта? Иначе бих се възползвал от телефона, благодаря.

Това ни беше първото наемане на кола в чужбина, досега винаги сме ползвали транспорт тип Убер. Но четейки във форума различни мнения - въпреки, че бяха доста противоречиви,  се доверих.  Интересно е как на база виртуалното общуване си формираме мнение и създаваме доерие с хора, които никога не сме виждали 🙂 така беше, когато тръгнах за Индия с  @krasen_denev... в случая с Мароко се доверих на @Георги Матеев  , който отдавна чета с удоволствие. Знам какъв опит има в пътуването и начина, по който дава примери и сравнения ми кликва напълно. Препрочетох му постовете за Мароко няколко пъти понеже трябваше да убедя съпругът ми да вози семейството си в непозната страна от Африка и трябваше аз да съм сигурна, че е ОК.  В случая решаващо беше сравнението на @Георги Матеев с карането в Истанбул, което на нас ни е познато и сме ОК да го правим. Пратихме запитване до 5-6 компании, които дават коли под наем.  Гледах им рейтинга тук https://www.discovercars.com/, отговориха ни мисля 3 и така. Но ние взехме 9 местен бус, за да ни е широко и удобно. Дадоха ни ван Фиат на няколко месеца и всичко беше наред. Ще пратя номера по-късно, като го взема.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
On 1/23/2026 at 9:28 AM, radimer said:

Вчера теглихме от банкомата на Al Barid на летището. Изтеглихме 1000 дирхама, банкоматът изписа, че ще вземе такса 35 дирхама. В приложението на Револют са отразени 1000 дирхама, от които 35 такса на местната банка и 965 получени от банкомата. Обаче банкоматът даде 1000 дирхама. 

Предполагам, че не са си настроили банкоматите правилно, като са въвели таксите и в някакъв момент ще го коригират, но засега такса няма.

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, предстои ми пътуване до Мароко за периода от 2 до 6 март. Може ли да ми препоръчате Сафари Тур до Агафай? Агенция и цени? Благодаря предварително. Също така ме интересува в колко часа трябва да се тръгне, за да хванем залеза? Благодаря 🙂

Публикувано:
На 25.01.2026 г. в 22:00, Assya каза:

Вчера теглихме от банкомата на Al Barid на летището. Изтеглихме 1000 дирхама, банкоматът изписа, че ще вземе такса 35 дирхама. В приложението на Револют са отразени 1000 дирхама, от които 35 такса на местната банка и 965 получени от банкомата. Обаче банкоматът даде 1000 дирхама. 

Предполагам, че не са си настроили банкоматите правилно, като са въвели таксите и в някакъв момент ще го коригират, но засега такса няма.

Има такса. Ние теглихме от същия банкомат в ден събота 17 януари и ни бяха удържани таксите, които банкоматът показа на екрана, за карта на Револют 3%, за карта на Уникредит Булбанк - 4 %. Специално коментирахме с мъжа ми и той каза “Да пишеш на магеланци, че вече има такса” 😃. Така и неми остана време да пиша тук по-рано. Имам предположение, че е понеже беше ден събота, ама май не е много съдържателно. 
На опашката за въпросния банкомат на летището пред нас бяха двойка англичани и си снимаха екрана преди да изтеглят парите. Аз тогава се зачудих защо го правят и по-късно прозрях, че е заради таксата при теглене.  

• Благодаря 1
Публикувано:
28 minutes ago, Jenbel said:

Има такса. Ние теглихме от същия банкомат в ден събота 17 януари и ни бяха удържани таксите, които банкоматът показа на екрана, за карта на Револют 3%, за карта на Уникредит Булбанк - 4 %. Специално коментирахме с мъжа ми и той каза “Да пишеш на магеланци, че вече има такса” 😃. Така и неми остана време да пиша тук по-рано. Имам предположение, че е понеже беше ден събота, ама май не е много съдържателно. 
На опашката за въпросния банкомат на летището пред нас бяха двойка англичани и си снимаха екрана преди да изтеглят парите. Аз тогава се зачудих защо го правят и по-късно прозрях, че е заради таксата при теглене.  

За Уникредит не знам, но за теглене с Револют не взима такса. Погледнете си как е отразена транзакцията в приложението. Както писах, банкоматът показва, че се удържа такса, според Револют таксата е удържана от изтеглената сума, но банкоматът пуска цялата сума. 

Ние изтеглихме 1000 дирхама, банкоматът изписа, че ще има такса 35 дирхама. От сметката в Револют са излезли 1000 дирхама, от които би трябвало да сме получили 965 и 35 да са такса, но реално банкоматът даде 1000.

В един момент ще се усетят и ще го оправят, но на 24.01 (пак събота) беше така.

ATM.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Assya Да и при мен е същото в револют-а, и аз изтеглих 1000 дирхама и са излезли толкова и получих толкова. Вероятно си права, че е грешка на банковия софтуер, която ще поправят рано или късно. 
За тегленето с карта на Уникредит, банкоматът е “пропуснал” както и при мен, но Уникредит по-късно са начислили и удържали такса, но това си е от тях. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 30 минути , Hakkâri Spor каза:

еСИМ картите имат ли мобилен номер изобщо? Не съм улучвал такова чудо.

Да, от години бг картата ми е е-сим с безкрайни минути и интернет.  Като цяло в този смисъл няма разлика между физическа и е-сим карта. 

преди 4 часа, lio каза:

Да препоръчате еСим или план, който освен мобилни данни да има и редовен марокански номер с минути?

Аз ползвах някаква промоция от Мароканския Виваком, сега точно тази промоция я няма, но има разни подобни.

e-SIM - IAM Portal - Maroc Télécom, Искат обаче да си дадеш данните от паспорта за да я активираш. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.