Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

По добре виж прогнозата за местата, където ще си точно преди да заминеш. Днес в Маракеш ще е 27 градуса, но сутрин и вечер е хладно. Другата седмица го дават да има дни с максимални до 15 градуса. Та е променливо. Аз нося и къси и дълги панталони според място, ден и час.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ето малко обратна връзка и от мен за Мароко. Нямам време за подробен пътепис със снимки, затова ще нахвърлям някои неща тук.

Ако наемате кола, препоръчвам Ентърпрайз. Запазихме я от букинг за 131 евро за 5 дни с пълна застраховка - рено меган или подобна. Нямат офис в терминала, но като пристигнете из пишете в уотс ъп и ви взимат. На нас ни дадоха даже по-голяма гола. Много любезни и отзивчиви. При връщането не направиха проблем, че цялата предница беше в разпльокани буболечки от каране по магистрала.

По време на Рамадан наистина няма проблем с храната по туристическите места, има какво да се яде, магазинчетата си работят и в най затънтените селца. Но по автентичните локални места или някаква улична храна често е затворена през деня, а много не отварят и вечер. В казабланка си бях харесал едни мекици и един човек с пържени морски неща и така и не ги видях отворени.

По пътя от Аит Бенхаду към Дадес Гордж спирахме в Уарзазад за бързо кръгче в медината, но стана такова само в безплатната част. След това обаче спряхме в Kasbah Amridil, която много ми хареса. Частно е и има два входа с два билета. Десният ми се струва по добър, там може да се качите в кулите, откъдето има страхотна гледка. Билетът е 40 дирхама, а за екскурзовод дадохме 100, разказа интересни неща кой и как е живял там. Според мен си заслужава. Падна се високо, младо, усмихнато момче, което даже си записа някои думи на английски, които искаше да запомни. Не бързаше, хареса ми как се постара. Казваше се Lamine. Ако търсите храна в района и ги питате, най вероятно ще ви изпратят тук - Resto dar dmana. Явно си имат договорка, но храната беше супер вкусна. 130 дирхама. Носят местно козе сирене с мед. Голям тажин със зеленчуци и едни от най вкусните кебапи на шиш по 3 на човек, малък десерт и чай. Не е евтино, но в района няма опции, а тук беше приятно. Може да си купите и зехтин от селото, но е скъп. Аз взех все пак един литър, защото много го харесах. Нефилтриран е и ми го дадоха в две шишенца от безалкохолно. 😄Струва 100 дирхама литъра, но дори скъп поне е отишъл при местни хора.

В дадес щяхме да се качваме да гледаме завития път, но закъсняхме и направо към маймунските пръсти се отправихме за една пътека и разходка. Тук по добре предварително си заредета карта с пътеката, че ние се затрихме още в началото и започна едно качване по сипеи, накрая загубихме супер много време и не я разходихме, но пак изгледахме залеза, според мен е приятно и ще се хареса на хора, падащи си по разходки. Ако сте в района бих ви препоръчал Chez Aicha Tamlalt, вечерта селото беше пусто, но работеха. Доста базово местенце, но хората май готвеха в къщата си, защото жената слезе от горния етаж. Много вкусно и цените бяха ниски. 45 дирхама за тажин или кускус, естествено не очаквайте изобилие от месо. Имат и места с гледка към реката и скалните формации, през деня сигурно е хубаво.

В Казабланка останахме малко и нямам много препоръки, може би най много ми харесаха едни кексове в медината. Едно парче беше 1.5 дирхама, да 1.5. След като взех е 4 и ги изядохме, се върнахме за още 6, че да имаме за другия ден за пътуването. Намираше се някъде около Тази позиция, късно се сетих да я запазя, ще прикача снимка. А това са мекиците и морските дарове, които не успях да опитам.

Джамията в Казабланка е единствената в Мароко, в която може да се влиза от друговерци. Но има турове на всеки кръгъл час, ние не успяхме да се доредим, та го предвидете, ако имате желание.

Ако искате евтин и качествен зехтих по пътя от Казабланка към Есауира след края на магистралата има много места. 40 дирхама литър. Отново нефилтриран. Пишете в гугъл и ще ви излезнат.

Есауира на мен много ми хареса колко е спокойна, бих отишъл да изкарам седмица зимата, ако е 20 градуса. Храната е евтина и вкусна, няма луди шофьори. При Chez Krimo за 100 дирхама плато с пържени морски неща за двама, скаридки, малко пипала от октопод, калмари, риба, сардини. Напълно достатъчно. Схемата с рибния пазар е известна. При Nada може да намерите пастички, тарталетки за по 9 дирхама парчето и до с доста задоволително качество. А около нея има още доста пекарни, включително за автентични кроасани.

За Маракеш е писано много, почти няма какво да добавя освен да се пазите от всякакви дядовци на колело, които ще ви кажат, че някаква си джамия била отворена и да ви заведат, после няма отърване и решават, че ще ви го играят гид. Егати схемата даже бяха двама дядовци, които го играеха комбина. Някакви много странни неща се случват в този град. Например след като оставихме колата решихме да чакаме автобус, но беше почти ифтар и явно в този час не може да се разчита. Както си чакахме един спря, реших че ще иска да ни кара той, то пък той тръгна да спира едно такси да ни закара само за 100 пари, междувременно отзад се появи някакъв и започна да му се кара, но накрая ни откара за 100 пари и се чудя пак ли някаква схема беше. 😄

За препоръка мога да дам магазинче за арган уж еко био мио. Девойката вътре беше много отзивчива, не се натрапваше, всичко имаше цени, имаха и пос терминал. Cooperative Issafarnbio е мястото. Имат и други продукти. 100мл арган в стъклени тъмни флакони беше 170 дирхама, което се връзваше със съветите на доста хора, че истинският върви около 200. Тя даже не искаше да се пазари и се шегуваше, че ние се опитваме, в крайна сметка като взехме 5 смъкна на 150 и смея да кажа, че съм много доволен. Моята кожа на лицето е супер чувствителна и от всякакви масла и кремове лесно се изпъпчвам, а от това нямам никакъв проблем.

А ако искане не толкова подреден туристически хаос, минете през този район. Тук много местни пазаруваха. Пак на кексовете налетяхме и тук. Пак на смешни пари и имахме за полета на връщане, където и по една шавармичка внесохме, купена от вечерта, за да не ядем гадните преоценени сандвичи на уиз.

Ако искате евтин пилешки тажин за 25 дирхама - това е мястото. Няма го в гугъл, просто беше до риада ни и минавахме покрай него всяка вечер. Само местни ходят, не е много голям тажинът, берберски е, но е много вкусен. Няма обозначения на ресторант, освен че като е отвпрен се вижда една витрина и до нея къкрещи тажини, минава се навътре, за да се стигнат масите.

Имаше още едно място, където ядохме супата им харира, преди ифтар направо сядаш на една маса с местните и чакаш да залезе слънцето, после сърбаш супата с чай и техните хлебчета, които са като баница с пълнеж.

Ако някой ходи в Мароко и види Малкият принц на берберски, моля да го вземе, аз не го открих, а накрая се бях запътил към едни книжарници втора употреба преди дядото с колелото да ни отвлече. И да има го на берберски, видях издания в нета. Събирам за една семейна приятелка книгата на всякакви езици.P2231594.JPG.eb9a6a73705948985fc172a8b07a0c94.JPG

20260222_125606.jpg

20260222_130725.jpg

20260223_170220.jpg

P2231618.JPG

P2241660.JPG

P2251668.JPG

P2231629.JPG

20260226_143412.jpg

20260225_130604.jpg

20260224_171318.jpg

20260222_175116.jpg

• Харесвам 23
  • Благодаря 1
Публикувано:

@horus92, много красиви снимки и страхотни препоръки за маршрут и месетенца за хранене! Есауира наистина е истинско бижу, което си заслужава да се види. Сега ми се ходи пак 😀.

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди малко Ал Барид на летишето ме таксува 35 дихрама за теглене на 2000. Показва си ореди да таксува и може да се откажеш.

Обикноеен револут съм.

Не е викенд, нито пък съм теглил тоя месец, вообще за първи път тегля от револут. Та таксува като за 2035 дихрама. Станаха 189 евро вместо 186 ако я нямаше таз таксичка.

PXL_20260310_151634686.jpg

Публикувано:
На 10.02.2018 г. в 7:18, Янко Велков каза:

Навярно малко късно, но...

До преди около година беше забранено да се изнасят марокански дирхами от страната, но след това видях, че обменят в едно обменно бюро в Гранд Мол Варна - само че, предвид че е екзотична валута, очаквайте да ви ги продават много скъпо и взимат много евтино. Обменни бюра се срещат на често в големите градове, като обменят всички основни валути: DSC_0537.jpg.8f5b1b6a21a2e0dd033c0b9d350f6a4a.jpgАктуална информация за началото на 2016-та.

Имайте предвид, че всеки настоящият крал беше започнал обновяване на банкнотите, и в обръщение най-вероятно все още са по два различни вида от всеки номинал - 20, 50, 100 и 200 дирхама - по-старата серия изглеждат така:

Untitled.jpg.b1fce04a597c64eb566d4b1bf9441191.jpgПо-новите са в същите цветове, но малко по-малки като размери, и портрета на Мохамед VI-ти е в дясната страна.

радвам се, че виждам парични банкноти, винаги съм се интересувала как изглеждат, благодаря, че споделяте и ги показвате)

• Благодаря 1
Публикувано:

имам въпрос по-скоро от личен характер: има ли тук някоя жена, която е имала връзка с мъж мароканец? разбира се, обръщам се към жените, защото в момента общувам с един мъж и разговорът с него ми харесва, но нямам пълно доверие към него, тъй като те имат свои правила и традиции, и се страхувам, че може да ме измами

и още един въпрос: ако се преместваш да живееш в друга страна, колко скъпо е това и изобщо струва ли си заради климата?

На 4.03.2026 г. в 1:00, horus92 каза:

Ето малко обратна връзка и от мен за Мароко. Нямам време за подробен пътепис със снимки, затова ще нахвърлям някои неща тук.

Ако наемате кола, препоръчвам Ентърпрайз. Запазихме я от букинг за 131 евро за 5 дни с пълна застраховка - рено меган или подобна. Нямат офис в терминала, но като пристигнете из пишете в уотс ъп и ви взимат. На нас ни дадоха даже по-голяма гола. Много любезни и отзивчиви. При връщането не направиха проблем, че цялата предница беше в разпльокани буболечки от каране по магистрала.

По време на Рамадан наистина няма проблем с храната по туристическите места, има какво да се яде, магазинчетата си работят и в най затънтените селца. Но по автентичните локални места или някаква улична храна често е затворена през деня, а много не отварят и вечер. В казабланка си бях харесал едни мекици и един човек с пържени морски неща и така и не ги видях отворени.

По пътя от Аит Бенхаду към Дадес Гордж спирахме в Уарзазад за бързо кръгче в медината, но стана такова само в безплатната част. След това обаче спряхме в Kasbah Amridil, която много ми хареса. Частно е и има два входа с два билета. Десният ми се струва по добър, там може да се качите в кулите, откъдето има страхотна гледка. Билетът е 40 дирхама, а за екскурзовод дадохме 100, разказа интересни неща кой и как е живял там. Според мен си заслужава. Падна се високо, младо, усмихнато момче, което даже си записа някои думи на английски, които искаше да запомни. Не бързаше, хареса ми как се постара. Казваше се Lamine. Ако търсите храна в района и ги питате, най вероятно ще ви изпратят тук - Resto dar dmana. Явно си имат договорка, но храната беше супер вкусна. 130 дирхама. Носят местно козе сирене с мед. Голям тажин със зеленчуци и едни от най вкусните кебапи на шиш по 3 на човек, малък десерт и чай. Не е евтино, но в района няма опции, а тук беше приятно. Може да си купите и зехтин от селото, но е скъп. Аз взех все пак един литър, защото много го харесах. Нефилтриран е и ми го дадоха в две шишенца от безалкохолно. 😄Струва 100 дирхама литъра, но дори скъп поне е отишъл при местни хора.

В дадес щяхме да се качваме да гледаме завития път, но закъсняхме и направо към маймунските пръсти се отправихме за една пътека и разходка. Тук по добре предварително си заредета карта с пътеката, че ние се затрихме още в началото и започна едно качване по сипеи, накрая загубихме супер много време и не я разходихме, но пак изгледахме залеза, според мен е приятно и ще се хареса на хора, падащи си по разходки. Ако сте в района бих ви препоръчал Chez Aicha Tamlalt, вечерта селото беше пусто, но работеха. Доста базово местенце, но хората май готвеха в къщата си, защото жената слезе от горния етаж. Много вкусно и цените бяха ниски. 45 дирхама за тажин или кускус, естествено не очаквайте изобилие от месо. Имат и места с гледка към реката и скалните формации, през деня сигурно е хубаво.

В Казабланка останахме малко и нямам много препоръки, може би най много ми харесаха едни кексове в медината. Едно парче беше 1.5 дирхама, да 1.5. След като взех е 4 и ги изядохме, се върнахме за още 6, че да имаме за другия ден за пътуването. Намираше се някъде около Тази позиция, късно се сетих да я запазя, ще прикача снимка. А това са мекиците и морските дарове, които не успях да опитам.

Джамията в Казабланка е единствената в Мароко, в която може да се влиза от друговерци. Но има турове на всеки кръгъл час, ние не успяхме да се доредим, та го предвидете, ако имате желание.

Ако искате евтин и качествен зехтих по пътя от Казабланка към Есауира след края на магистралата има много места. 40 дирхама литър. Отново нефилтриран. Пишете в гугъл и ще ви излезнат.

Есауира на мен много ми хареса колко е спокойна, бих отишъл да изкарам седмица зимата, ако е 20 градуса. Храната е евтина и вкусна, няма луди шофьори. При Chez Krimo за 100 дирхама плато с пържени морски неща за двама, скаридки, малко пипала от октопод, калмари, риба, сардини. Напълно достатъчно. Схемата с рибния пазар е известна. При Nada може да намерите пастички, тарталетки за по 9 дирхама парчето и до с доста задоволително качество. А около нея има още доста пекарни, включително за автентични кроасани.

За Маракеш е писано много, почти няма какво да добавя освен да се пазите от всякакви дядовци на колело, които ще ви кажат, че някаква си джамия била отворена и да ви заведат, после няма отърване и решават, че ще ви го играят гид. Егати схемата даже бяха двама дядовци, които го играеха комбина. Някакви много странни неща се случват в този град. Например след като оставихме колата решихме да чакаме автобус, но беше почти ифтар и явно в този час не може да се разчита. Както си чакахме един спря, реших че ще иска да ни кара той, то пък той тръгна да спира едно такси да ни закара само за 100 пари, междувременно отзад се появи някакъв и започна да му се кара, но накрая ни откара за 100 пари и се чудя пак ли някаква схема беше. 😄

За препоръка мога да дам магазинче за арган уж еко био мио. Девойката вътре беше много отзивчива, не се натрапваше, всичко имаше цени, имаха и пос терминал. Cooperative Issafarnbio е мястото. Имат и други продукти. 100мл арган в стъклени тъмни флакони беше 170 дирхама, което се връзваше със съветите на доста хора, че истинският върви около 200. Тя даже не искаше да се пазари и се шегуваше, че ние се опитваме, в крайна сметка като взехме 5 смъкна на 150 и смея да кажа, че съм много доволен. Моята кожа на лицето е супер чувствителна и от всякакви масла и кремове лесно се изпъпчвам, а от това нямам никакъв проблем.

А ако искане не толкова подреден туристически хаос, минете през този район. Тук много местни пазаруваха. Пак на кексовете налетяхме и тук. Пак на смешни пари и имахме за полета на връщане, където и по една шавармичка внесохме, купена от вечерта, за да не ядем гадните преоценени сандвичи на уиз.

Ако искате евтин пилешки тажин за 25 дирхама - това е мястото. Няма го в гугъл, просто беше до риада ни и минавахме покрай него всяка вечер. Само местни ходят, не е много голям тажинът, берберски е, но е много вкусен. Няма обозначения на ресторант, освен че като е отвпрен се вижда една витрина и до нея къкрещи тажини, минава се навътре, за да се стигнат масите.

Имаше още едно място, където ядохме супата им харира, преди ифтар направо сядаш на една маса с местните и чакаш да залезе слънцето, после сърбаш супата с чай и техните хлебчета, които са като баница с пълнеж.

Ако някой ходи в Мароко и види Малкият принц на берберски, моля да го вземе, аз не го открих, а накрая се бях запътил към едни книжарници втора употреба преди дядото с колелото да ни отвлече. И да има го на берберски, видях издания в нета. Събирам за една семейна приятелка книгата на всякакви езици.P2231594.JPG.eb9a6a73705948985fc172a8b07a0c94.JPG

20260222_125606.jpg

20260222_130725.jpg

20260223_170220.jpg

P2231618.JPG

P2241660.JPG

P2251668.JPG

P2231629.JPG

20260226_143412.jpg

20260225_130604.jpg

20260224_171318.jpg

20260222_175116.jpg

😍

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
1 minute ago, irkrivoshieva said:

имам въпрос по-скоро от личен характер: има ли тук някоя жена, която е имала връзка с мъж мароканец? разбира се, обръщам се към жените, защото в момента общувам с един мъж и разговорът с него ми харесва, но нямам пълно доверие към него, тъй като те имат свои правила и традиции, и се страхувам, че може да ме измами

Да те измами как? Да ти сложи бурка, да чу;ка сестра ти, да ти иска пари и да не ги върне... какво имаш предвид?

И питай в бг мама.

Публикувано:
преди 14 часа, travelss каза:

Да те измами как? Да ти сложи бурка, да чу;ка сестра ти, да ти иска пари и да не ги върне... какво имаш предвид?

И питай в бг мама.

религията също играе роля, може би не е нужно да си налагаш религия, ако излизаш с мароканец?

преди 14 часа, travelss каза:

И питай в бг мама.

за бурката това е традиция и съм чувала, че зависи от региона дали се носи, а и не всички жени я носят

Публикувано:

Ох, добре - излей мъката 🙂 давай.

Жена с бурка в Мароко не съм виждал. 

Със закрита коса, да.

Ако ще се жениш - 99% ще трябва да приемеш исляма. Хубавото е, че няма да режеш карабината 🙂

Кажи повече....

Публикувано:

Бракът на жена с християнка с мюсюлманин е разрешен по принцип, обратното - не. По другите въпроси- зависи къде ще живеете - най-добре нито в България, нито в Мароко. Семейството играе много важна роля и думата им се слуша и уважава. 

Публикувано:
преди 3 часа, irkrivoshieva каза:

Гледай “90 дни до сватбата” по ТЛС,  американка с мароканец. Културните различия са огромни.

• Харесвам 3
Публикувано:

Моля бързите въпроси за Мароко да не се разводняват с лични драми. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
16 hours ago, phasma said:

Преди малко Ал Барид на летишето ме таксува 35 дихрама за теглене на 2000. Показва си ореди да таксува и може да се откажеш.

Обикноеен револут съм.

Не е викенд, нито пък съм теглил тоя месец, вообще за първи път тегля от револут. Та таксува като за 2035 дихрама. Станаха 189 евро вместо 186 ако я нямаше таз таксичка.

PXL_20260310_151634686.jpg

Ченджа до хотел Али е супер. Имаше бая опашка, но персонала работи май по-бързо и от банкомат 🙂

Курса беше 10.60 при официален 10.84. на банкомата на Ал барид имаше стабилна опашка

PXL_20260310_201458075.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:

Чейнджът на площада със змиите, ама един с голяма електронна табела с курсовете, също даваше добър курс преди 2 седмици. 10.61

• Харесвам 2
Публикувано:

Таксата от 35 дирхама на банкоматите на Al Barid все още не се прилага. Изписва я на банкомата като теглиш, но полсе като си провериш Революта не е начислена и банкомата пуска точно сумата, която си искал.

Нито банкомата я удържа от изтегкената сума, нито Револют я начислява. Теглете смело за сега.

За тези, които ще шофират:

В Маракеш е лудница, не се спазват правилата за движение, очите на четири. Моторчетата хвърчат от всички посоки, дори на червен светофар. Пешаходците в цяло Мароко ходят по улиците все едно са тротоари. Необезпокоявани и небързащи. Могат дори да ходят срещу колата, чакайки колата да ги заобиколи. Внимавайте на места с пътни пазари, пасища, навсякъде, буквално изскачат от нищото.

На входовете и изходите на градовете обикновено има полиция.

Навсякъде се следи за скорост, снимат и спират - глобавят. Спазвайте ограниченията.

За храната:

При възможност, изисквайте, съгласявайте се да ви готвят вечери и закуски в местата за настаняване. Вкусно е и спестявате много време в лутане за храна.

Закуската обикновено е от техните хлебчета, палачинки, яйца, портокалов сок и тн.

Вечерите са предястие (супа/салата), основно (тажин), десерт (плодове/крем/сладки/друго).

По пазарите:

Винаги се пазарете, като ви кажат цена, помислете колко най-много ще дадете и дайте по-ниска цена, те сами качват и се срещате по средата, получавате желаната от вас цена. Научени са да не изпускат продажба, ако си тръгнете ще ви гонят и ще се съгласят на вашата цена или близка до нея.

Работно време на обектите по време на Рамадан:

Повечето места за посещение с вход затварят в 16:30. Павильонът на градините Менара затваря в 15:00.

Планирайте си добре времето, за да не оставате изненадани.

Хранене по време на Рамадан:

Местните не консумират през деня, но туристите си хапват. Готви се за туристите и са уважавани в правото си да се хранят.

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, lio said:

Таксата от 35 дирхама на банкоматите на Al Barid все още не се прилага. Изписва я на банкомата като теглиш, но полсе като си провериш Революта не е начислена и банкомата пуска точно сумата, която си искал.

Нито банкомата я удържа от изтегкената сума, нито Револют я начислява. Теглете смело за сега.

За тези, които ще шофират:

В Маракеш е лудница, не се спазват правилата за движение, очите на четири. Моторчетата хвърчат от всички посоки, дори на червен светофар. Пешаходците в цяло Мароко ходят по улиците все едно са тротоари. Необезпокоявани и небързащи. Могат дори да ходят срещу колата, чакайки колата да ги заобиколи. Внимавайте на места с пътни пазари, пасища, навсякъде, буквално изскачат от нищото.

На входовете и изходите на градовете обикновено има полиция.

Навсякъде се следи за скорост, снимат и спират - глобавят. Спазвайте ограниченията.

За храната:

При възможност, изисквайте, съгласявайте се да ви готвят вечери и закуски в местата за настаняване. Вкусно е и спестявате много време в лутане за храна.

Закуската обикновено е от техните хлебчета, палачинки, яйца, портокалов сок и тн.

Вечерите са предястие (супа/салата), основно (тажин), десерт (плодове/крем/сладки/друго).

По пазарите:

Винаги се пазарете, като ви кажат цена, помислете колко най-много ще дадете и дайте по-ниска цена, те сами качват и се срещате по средата, получавате желаната от вас цена. Научени са да не изпускат продажба, ако си тръгнете ще ви гонят и ще се съгласят на вашата цена или близка до нея.

Работно време на обектите по време на Рамадан:

Повечето места за посещение с вход затварят в 16:30. Павильонът на градините Менара затваря в 15:00.

Планирайте си добре времето, за да не оставате изненадани.

Хранене по време на Рамадан:

Местните не консумират през деня, но туристите си хапват. Готви се за туристите и са уважавани в правото си да се хранят.

Ами мен ми ги взима май 35 дихрама. Пише си че 2035 съм изтеглил.Screenshot_20260311-134537.png.28dc9c9e3bcbec9be04b9f86a19261d5.png

Публикувано:
преди 2 часа, phasma каза:

Ами мен ми ги взима май 35 дихрама. Пише си че 2035 съм изтеглил.Screenshot_20260311-134537.png.28dc9c9e3bcbec9be04b9f86a19261d5.png

Нямаш обърнати преди теглене дирхами. 

При мен съм с обърнати предварително дирхами, изписва, че има такса, но реално няма, както и да го смятам.

• Харесвам 1
Публикувано:
16 hours ago, lio said:

Нямаш обърнати преди теглене дирхами. 

При мен съм с обърнати предварително дирхами, изписва, че има такса, но реално няма, както и да го смятам.

Не знаех че трябва да се обърне предварително 😞 

Благодаря за разяснението!

Публикувано:

За хората които изкат да си напазаруват марокански занаятчийски неща, без да се пазарят като за световно и на нормални цени (фиксирани), горещо препоръчвам Ensemble artizanal https://maps.app.goo.gl/yjS3Pfj1h3TpRcXD8

Това е официален занаятчийски центр, на 15 минути пеш от jemmа el fna. Има 30 на магазина, много кожени неща, от дърво, метал, има всичко. Няма навалици от туристи и доста приятно да си избереш нещо без да ти досаждат продавачите. Или можете да го използяате за калибрация на цени които са "нормални" и след това да си знаете колко промерно струват нещата като тръгнете да се пазарувате в суковете. Например децки кожени пантофи 40 дихрама, възрастни 80-100, бабушите пак около 100 -120 дихрама. Колани от 50 до 100 дихрама и така. Преди 15 години взимах кожени пантофи оттам, изкараха 14 години 🙂 Свга се презаредих 🙂Работят до 18:00, в 17:30 вече могат да не ви пуснат.

Дерзайте!

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

И от мен един глас за пазаруване в Ensemble artizanal. Отидохме да си сверим часовника за цените, а си тръгнахме с множество сувенири, керамика и др. Няма го изтощителното пазарене и е удобно, че цените са фиксирани. Не препоръчвам да се яде в кафенето там с масите на открито, защото храната е лоша.  

На 11.03.2026 г. в 13:47, lio каза:

По пазарите:

И аз така си мислех за мароканските търговци, но ни се случи точно обратното. В най-туристическия сук, където продават всичко, в павилион с бижута, дърт и нахален продавач, когото изнервиха преди нас две туристки, се опита да ни пробутва "берберско" сребро (каквото и да е това 😀). Той настояваше за цена от 40 евро на една гривна от обикновен метал, опитахме пазарлък безуспешно, като ни писна му казахме, че няма да я купим на тази цена и той директно ни изгони, побутвайки ни към вратата с "bye,bye" и ръкомахайки тип "къш-къш от тука" 😆.  

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Jenbel каза:

И от мен един глас за пазаруване в Ensemble artizanal. Отидохме да си сверим часовника за цените, а си тръгнахме с множество сувенири, керамика и др. Няма го изтощителното пазарене и е удобно, че цените са фиксирани. Не препоръчвам да се яде в кафенето там с масите на открито, защото храната е лоша.  

И аз така си мислех за мароканските търговци, но ни се случи точно обратното. В най-туристическия сук, където продават всичко, в павилион с бижута, дърт и нахален продавач, когото изнервиха преди нас две туристки, се опита да ни пробутва "берберско" сребро (каквото и да е това 😀). Той настояваше за цена от 40 евро на една гривна от обикновен метал, опитахме пазарлък безуспешно, като ни писна му казахме, че няма да я купим на тази цена и той директно ни изгони, побутвайки ни към вратата с "bye,bye" и ръкомахайки тип "къш-къш от тука" 😆.  

В Маракеш се случва и това, да.

Но вижте в Есауира например, много по-ниски цени и любезни търговци.

Има достатъчно магазини, сукове, като ви изгонят някъде, другаде ще се пазарят и продават.

• 2 седмици по-късно ...
Георги Матеев
Публикувано:

Споделям хитър трик за покупка на по-евтини влакови билети в Мароко.

През май ще ходя в Мохамедия и разрових сайта на ONCF. Всички цени по-долу са на база на един и същ влак (TL612, линия Маракеш-Казабланка-Мохамедия-Рабат-Танжер) тръгващ в 10:35 от Маракеш.

Билет Маракеш-Мохамедия: 105 дирхама

Билет Маракеш-Казабланка: 49 дирхама

Билет Казабланка-Мохамедия: 18 дирхама

При този видимо по-изгоден вариант влакът не се сменя, остава се в същата композиция, просто са отделни билети, но при желание може да се направи пауза за разходка в Казабланка.

Обаче!

Билет Маракеш-Рабат (със спирка в Мохамедия): 49 дирхама - което аз взех.

С други думи: ако купите директно билет за Мохамедия ще платите над двойно повече отколкото за билет до Рабат и просто слезнете в Мохамедия. Подчертавам, става въпрос за абсолютно еднакъв влак, просто ONCF неособено логично дава по-ниски цени между две централни точки, дори и да са по-далечни.

Предполагам това ще работи и за други маршрути. Между другото подобни промо цени са силно лимитирани, излизат за минимум след месец и свършват бързо, т.е. предварителното планиране и купуване на билети може да спести доста. За сравнение - непромоционалната цена Маракеш-Рабат стандартно е 220 дирхама, вместо 49.

И един ъпдейт. Al Barid за съжаление са си оправили системата и вече реално таксуват 35 дирхама за теглене от банкомат. Последното осчетоводено теглене от Революта ми (от 20 март) изглежда така:

Screenshot_20260322_105020_Revolut.jpg

Реално таксувани 2035 дирхама (€190.14), пуснати 2000 кеш.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 10.03.2026 г. в 21:44, Hakkâri Spor каза:

Гледай “90 дни до сватбата” по ТЛС,  американка с мароканец. Културните различия са огромни.

благодаря, не съм го виждала. ще го гледам!

Публикувано:

Изкарахме 1 седмица в Мароко 10-17 Март.

Marrakech->Imlil->Agadir-> Paradise Valley -> Taghazout -> Imsoane -> Essauira-> Marrakech

Времето беше с нас, освен в първите дни в Маракеш беше застудяване. Денем до 15, като падне слънцето някакакъв леден вятър се чустваше, та си бяхме с  якетата.

Програмата: Пристигане в Маракеш, трансфер от Риада за 20 евро. Риада наехме за 2 нощувки в един затворен комплекс близо до стените на медината за 80 евро на ден - 3 спални, останахме доволни, при положение че в риадите в медината беше бая по скъпо и с шумните ни деца щяхме да пречиме на другите гости, а тук всичко си беше за нас :

https://www.booking.com/hotel/ma/riadkechin.html?aid=304142&label=gen173nr-10CAEoggI46AdIM1gEaIoBiAEBmAEzuAEHyAEN2AED6AEB-AEBiAIBqAIBuAKW0v_NBsACAdICJDE0NDg5MDg3LWNmYzQtNGY4NS05NmZkLTU1OTVlM2YyN2VmY9gCAeACAQ&sid=f82a407e36079ce62de3d456110be41a&age=13&age=8&checkin=2026-10-20&checkout=2026-10-26&dest_id=-38833&dest_type=city&dist=0&group_adults=2&group_children=2&hapos=1&hpos=1&no_rooms=1&req_adults=2&req_age=13&req_age=8&req_children=2&room1=A%2CA%2C13%2C8&sb_price_type=total&soh=1&sr_order=popularity&srepoch=1774201419&srpvid=a6ea7ca0c12d0d03&type=total&ucfs=1&#no_availability_msg

В комплекса си имаше и ресторанти и магазини, даже и басейни - ама не ни трябваха.

Пари изтеглихме от Ал Барид на летището, ама ни одра 35 дирхама такса. После сменяхме кеш до хотел Али.

Локална SIM не взимахме, карахме с eSIM на Roamless през деня и на Wifi когато сме в хотелите. За 1 седмица аз похарчих 0.8ГБ, жена ми 0.7ГБ - това е основно навигация (Waze, Google maps), съобщения (WhatsApp, Telegram), търсене на информация, пращане и получаване на снимки , звънене през WhatsApp). Не пускахме видео, да не харчим много трафик. Ta изхарчих по-малко от 2 долара за 1 седмица.

Ден и половина бяхме в Маракеш, и понеже беше Рамадан, Jemma el Fna ми се струва че беше бая по-тиха от обикновенното.

Евала за препоръката за Snack Toubkal - екстра ястия на хубави цени и доста централно!

Из музеите само посетихме Медреса Бен Юсеф , някъде в 11:00 и вече беше бая гъч, опашка за билети се чакаше 10ина минути. 
Мажорел решихме да не ходим, след като нямаше билети за 8:30 - 9:00 периода, а идея гъча както в Бен Юсеф изобщо не устройваше, предпочетохме да се мотаеме из суковете.

На 3ия ден взимахме rent-a-car от една малка Мароканска фирма UPA car - договорихме се 2-3 седмици предварително по WhatsApp +212 660 670104 (Youssef) за Dacia Duster, manual за 450 MAD/ден, включена пълна застраховка. Юсеф докара колата в нароченото време пред Риада, написахме контракта, дадохме парите кеш и потеглихме. След 5 дена връщахме колата на летището в Маракеш - чакаше ни колегата на Юсеф - никви драскотини не гледаха - всичко точно и останахме много доволни.

От Маракеш потеглихме за Имлил (Атласките планини -това е местото откъдето хората почват изкачване на връх Тубкал).  Спахме в хотелчето Атлас Имола за 45 евро с закуска за 4има. Разходихме се до Имлилския водопад - доста приятна разходка.
Другия ден потеглихме за Агадир. 4.5 път, от които 2 часа магистрала. Магистралата е платена , за тез 2 часа платихме 51 MAD, Като Waze даже много точно ни предупреди баш за тази сума когато показа планирания маршрут.
Агадир ни впечатли с инфраструктурата си - пътища, тротоари, градинки, нови сгради - направо по-добре даже и от Испания. 
На някои от улиците имаше по асфалта мигащи светлинки - все едно караш по самолетна писта 🙂

Вечерка хората излизаха на плажа да си правят пикник, нали е Рамадан - та почват да ядат след залез.

Един от дните ходихме до Paradise Valley - на 1 час е от Агадир. Таз година имаше бая валежи, та Paradise Valley беше супер. Имаше много езерца, където хората се къпаха. Водата естесвенно е студеничка, но децата това не ги спря. Имаше и доста дълбоки езерца където смелчаците скачаха от 10ина метра - доста впечатляващо. Паркинга 10 Дирхама. 

Тагхазут - много популярно место за сърфинг - приятен плаж и като цяло градчето. Но вечер за да се яде се чакаха адски опашки, то толкоз гладни сърфъри на едно място не е шега 🙂
Imsoane - oще едно готино сърфърско място, този път бяхме по оперативни за хапването, преди сърфърите да направят задръстванията пред заведенията.

много готин fish tajine ядохме там.

За 2 нощувки се спряхме в Есауира. Градчето е готино и релаксиращо по сравнение с Маракеш. Сувенирите определено са по-евтини в Есауира.

Ядохме по обед на fish market-a - където си купуваш риба и морски гадове директно на място -супер пресни, за малко бакшиш ти я чистят и отиваш отсреща където за 10 дирхама на грилче ти я грилират, и за още малко кинти сядаш и консумираш. Ние решихме да се разглезим и взехме жив омар 1.7кг (350 MAD/кг след пазарене, 600 MAD), допълнихме с една малка акула и някакви други стриди и рибки за 130 MAD. За грилирането, 2 салатки, хляб и сядането ни таксувака 150 MAD. Фрешове отсреща си взимахме за 15 MAD портокал, 25 за нар. Омара не се предаваше лесно, и при грилирането даже разрезан на половината му мърдаха клешните - много необичайна гледка. 
Независимо че fish market и импровизираните масички не са много чисти - миехме си ръцете и нямахме проблеми. Както и през цялото пътуване - важно е ръцете да са ви чисти преди да ядете 🙂
Вечерта отскочихме до Diabat - там си има едни развалини на замък (Sultan Rachid Palace) - който сега го засипват пясъчните дюни. И в морето видях част от него също в ансамбл с скали.

Есауира определено си заслужава - но по-добре с преспиване - да е по лежерно.

За кормуването:

* В Маракеш кола не ви трябва - само ще е проблем за вас. Излизането от Маракеш и влизането си е стрес. Всички се врат отвсякъде - най опасни са разни моторчета. Ама и пешеходците са едни камикадзета - ужас. На светофар - на теб е зелено, за тях е червено - хич не им дреме - гледат да пресичат. Но щом излезеш от Маракеш - всичко е добре, карат си нормално, все едно си в друга държава. 

Полиция има доста, най вече преди влизане в населено място и на излизане. понякога блокират част от пътя и си слагат знак да намалиш. Имат си даже мобилни знаци за ограничение 20, които слагат 30ина метра преди самата полиция. Карахме с Waze и повечето полиция си беше отбелязана там. Но като цяло съм карал точно на лимита или леко под него, обикновени пътища са 60 или 80, където не ми беше ясно карах 60. В градовете е 60, но понякога 40.
Като преминавах покрай полицейските проверки - отварях прозореца и ги поздравявах с Bonjour - те бяха любезни и ни викаха да си продължаваме пътя.

Един познат караше леко повече (10км отгоре) и го гепиха, изкаха 150 MAD глоба на ръка (кажи речи рушвет), той не се върза, и най накрая шефа им му се наложи да пише официален фиш. Платиха си официално и ги пуснаха.

Фиксирани радари също много - Waze предупреждаваше за тях.

По магистрала за Агадир имаше полицай скрил се под голям знак с градовете и километражите, седеше баш под знака с мобилен ръчен радар. И после на toll  gate след плащането на таксата за магистралата имаше полиция, която си вече спираше нарушителите и ги глобяваше.

Ние не сме бързали заникъде, там минахме без глоби.

Паркингите -понякова имаше гледачи, дето изкаха 5-10 дирчама, да ти наглеждат колата. Давахме им, особенно когато имахме багаж в колата. Нямахме проблеми.

Общо взето страхотна е дестинацията, има по всичко за всеки! Ползвайте се докато Wizz/Ryan имат директни полети на готини цени.

Благодаря на всички в форума за полезните съвети.
Изкарахме чудесно!

• Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.