Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , Ardent каза:

Да, от години бг картата ми е е-сим с безкрайни минути и интернет.  Като цяло в този смисъл няма разлика между физическа и е-сим карта. 

Аз ползвах някаква промоция от Мароканския Виваком, сега точно тази промоция я няма, но има разни подобни.

e-SIM - IAM Portal - Maroc Télécom, Искат обаче да си дадеш данните от паспорта за да я активираш. 

Следят и те явно като емирствата.

Интересно ще е дали има някой посредник дето да предлага мобилен номер с еСим и повече гъвкавост.

Публикувано:
преди 2 часа, Hakkâri Spor каза:

еСИМ картите имат ли мобилен номер изобщо? Не съм улучвал такова чудо.

аз имам някаква на Roamless и там в приложението има страница за набиране на телефон, ама не съм пробвал... Номер на който да ме търсят не мисля, че има

Публикувано:

Ще бъда една седмица в Мароко и кацам в Маракеш. Мисля да остана там поне 4 дни. Според вас има ли смисъл да се местя в друг град, или е по-добре да си нощувам в Маракеш през цялото време и да правя еднодневни екскурзии?

Публикувано:
Преди 1 час, Марин каза:

Ще бъда една седмица в Мароко и кацам в Маракеш. Мисля да остана там поне 4 дни. Според вас има ли смисъл да се местя в друг град, или е по-добре да си нощувам в Маракеш през цялото време и да правя еднодневни екскурзии?

Всичко зависи от това какви са ти плановете и целите. Долината Урика, водопадите Узуд, пустинята Агафай, Есауира и Уарзазат са сравнително близо да Маракеш, има еднодневни турове до тях, и така няма смисъл да се местиш. За Маракеш му сложи един ден разходка из забележителностите, и ето ти една седмица. Но пък ако държиш да видиш и нещо друго извън Маракеш, с влак можеш да отидеш във Фес, който е най- типичният арабско- ислямски град в Мароко.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, muchachote каза:

Всичко зависи от това какви са ти плановете и целите. Долината Урика, водопадите Узуд, пустинята Агафай, Есауира и Уарзазат са сравнително близо да Маракеш, има еднодневни турове до тях, и така няма смисъл да се местиш. За Маракеш му сложи един ден разходка из забележителностите, и ето ти една седмица. Но пък ако държиш да видиш и нещо друго извън Маракеш, с влак можеш да отидеш във Фес, който е най- типичният арабско- ислямски град в Мароко.

Благодарско 

Публикувано:
преди 13 часа, Марин каза:

Има тема с бързи въпроси за Мароко, там можеш да се ориентираш. Има и много теми из форума, в които споделяме какви програми сме планирали и какво се е полулило. В тези теми ще откриеш и доста полезна информация за пътуването в тази страна, включително препоръка за конкретен банкомат за теглене на пари, коли под наем, любимо заведение за хранене и много други.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

При влизане в Мароко какви проверки се правят, че при ранни полети си правя някой друг сандвич и да знам колко да се престаравам, за да не ги изхвърлят? А и после се мятаме на колата та пак е добре да има нещо за подхапване.

Публикувано:
преди 2 часа, horus92 каза:

При влизане в Мароко какви проверки се правят, че при ранни полети си правя някой друг сандвич и да знам колко да се престаравам, за да не ги изхвърлят? А и после се мятаме на колата та пак е добре да има нещо за подхапване.

Мен ме попитаха само в кой хотел/рияд ще се настаня.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, horus92 каза:

И мен ме питаха къде ще отседна, като аз бях в апартамент в новата част през Airbnb. Записаха си името му, слагат печат и минаваш. Няма да е проблем храната.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Позоляват ли да се застане на гише като група (неговорещи английски/френски в групата) ?

При заминаване от Мароко към София, търсите ли къде да принтирате бордните карти или отивате директно с паспортите да чекирате куфарите и там издават билети, без нужда да се принтира на А4 предварително?

Публикувано:
15 minutes ago, lio said:

Позоляват ли да се застане на гише като група (неговорещи английски/френски в групата) ?

При заминаване от Мароко към София, търсите ли къде да принтирате бордните карти или отивате директно с паспортите да чекирате куфарите и там издават билети, без нужда да се принтира на А4 предварително?

Зависи на какви служители попаднете. На някои гишета минаваха по двама-трима заедно, на нас ни се скараха, като тръгнахме заедно и ни пратиха на отделни гишета. Мен не ме питаха нищо, но иначе масово питаха за име на хотел, така че може да разпечатате резервация за хотел на хората, които не говорят език.

При чекирането онлайн за полета от Маракеш не се генерира бордна карта, а само потвърждение за чекирането. Пише, че трябва да се разпечата и да се отиде с него на гише, но ние не сме разпечатвали нищо - отидохме на гише с паспортите и ни издадоха бордните карти.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 14 часа, horus92 каза:

Ние през Декември носихме храна  - сандвичи и ролове от Берьозка, бананов чипс, ядки в шоколад, протеинови барчета - нищо не са ни казвали.

• Благодаря 1
Публикувано:

Да изясним финално дали банкоматът на летището тегли таксата или не. Тегли я. За 2000 дирхама, ми взеха 192.43 евро. 35 дирхама такса. Отделно се прецаках, че не съобразих съботния ден, отдавна съм отвикнал да тегля екзотични пари от револют. Финално това е курс 10.3934, което не е безкрайно зле. Пак е по добре от летищните чейнджове.

Screenshot_20260221_105137_Revolut.jpg

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, horus92 каза:

Да изясним финално дали банкоматът на летището тегли таксата или не. Тегли я. За 2000 дирхама, ми взеха 192.43 евро. 35 дирхама такса. Отделно се прецаках, че не съобразих съботния ден, отдавна съм отвикнал да тегля екзотични пари от револют. Финално това е курс 10.3934, което не е безкрайно зле. Пак е по добре от летищните чейнджове.

Screenshot_20260221_105137_Revolut.jpg

А като гледам и доста по-добре от това да обмениш в ТАВЕКС в БГ да речем.

Тегленето от банкомат в Мароко остава най-добрият вариант, ако греша поправете ме.

Тук идва въпросът обаче от каква карта теглиш, ако си на обикновен план в револют имаш само някакви около 200 евро лимит, после си слагат и те 1% върху сумата.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 20.02.2026 г. в 22:01, jul каза:

Не мисля, че храна ще е проблем. По-скоро проверките са бихме трия, какъв си, къде отиваш...

Телефонът ми пак е творил и вече не мога да коригирам....

• Смея се 1
Публикувано:

Включване от Ait Ben Baddou. Естествено последващите неща може вече да са писани, но вече не помня къде какво съм чел. Ако ще ходите към стария град има един официален мост, на който май те изнудват за пари, не го проверих това, но може да се мине през неофициалния мост тук - https://goo.gl/maps/JHXAr4NS7iS52LP29. За него се стига през официалния паркинг, минава се през супер живописна уличка, следобед в 16ч няма никого. От тук се правят и яките снимки, светлината следобед е прекрасна. На официалния вход ще ви изнудят за 20 пари, които според мен са тотален скам, дават ти някакъв билет, но пак изглежда като добре организиран скам. Четох една статия, според която, ако завиете надясно след моста и заобиколите през маслинената градина в подножието на хълма, ще се озовете на друг вход без скамаджии. 5-10 минути ходене е. От там излезнахме и реално не го проверих. Това е горе долу локацията - https://goo.gl/maps/rkWMdCQfXw3w65Z88. Като влезете в града, ако при изкачване стигнете до една бабка, която ще ви изнудва за 10 пари, това не е пътят, върнете се и се качете по друг път. Гледката към околността по залез е чудесна.

А сега докато пиша, още една ситуация, за която да ви предупредя, ако сте с кола. От Ait Ben Haddou на включване към главния път за Quarzazat има кръстовище със стоп и веднага след него полицаи дебнат. Спряха ни и се опитаха да ни изкарат, че не сме спряли на стопа, което не е вярно, защото имаше трафик, а и пред нас имаше друга кола, която също спряха, а и тя спря на стопа. Та според мен се опитаха да изкарат някой дирхам, но след като обяснихме точно ситуацията, нямаше за какво да се хванат и ни пуснаха.

P2221473.JPG

P2221495.JPG

P2221509.JPG

P2221537.JPG

P2221554.JPG

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
На 20.02.2026 г. в 23:29, lio каза:

Позоляват ли да 

Не се принтира нищо.  Чекирате се онлайн (до 24 часа преди полета) и отивате на опашката за чек-ин дори и да сте без чекиран багаж. И показвате паспорт. След малко ви принтират бордна карта със същото място, което ви е и на електронната бордна карта (която пък няма да ви трябва)

• Харесвам 2
Публикувано:
На 20.02.2026 г. в 22:15, iaia_mama каза:

Мен ме попитаха само в кой хотел/рияд ще се настаня.

Мен ме държаха около 5 мин и ме питаха освен къде ще отседна, а и колко време ще остана, какво и къде работя. Показвах разпечатката от букинг.ком (като полицайката си преписа нещо от резервацията ми). Показах си и пропуска от служебното ми място, тя си записа на арабски на листче данни от пропуска ми. Попита ме дали ще ходя извън Маракеш, казах, че да… показах и разпечатка от get your guide резервация до Атласките планини. Пита ме и дали за първи път съм в Мароко, казах не. Пита къде и кога съм бил, отговорих й. Другите хора на същата опашка се бавеха. При съседните опашки минаваха бързо. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте,

Интересувам се дали при наемане на автомобил в Маракеш се изисква Международно свидетелство за управление на МПС (МШК/IDP), издадено от СБА, за български граждани?

Благодаря предварително за информацията.

Публикувано:
23 minutes ago, Vunkara said:

Здравейте,

Интересувам се дали при наемане на автомобил в Маракеш се изисква Международно свидетелство за управление на МПС (МШК/IDP), издадено от СБА, за български граждани?

Благодаря предварително за информацията.

На нас не ни искаха.

Публикувано:

Уточнение относно тегленето на дирхами от Al Barid банкомат. Очевидно от края на декември банката е поискала да въведе 35 дирхама такса за теглене от немароканска карта, но поне допреди 11 дни това не беше конфигурирано правилно. Ето как изглежда последното теглене от Революта ми след осчетоводяване на транзакцията:

Screenshot_20260224_101152_Revolut.jpg.9c38a0cadbe58e172a349aa1c8e3f4f3.jpg

Независимо какво пише обаче са пуснати 2000 дирхама кеш (а не 1965, както показва скришнота) срещу взети €186.68, т.е. такса реално няма. И това не е единичен случай. Прилича на бъг от страна на банката, който може би вече е отстранен или ще бъде отстранен скоро.

След потвърждението от @horus92 може да обобщим, че най-вероятно и в момента все още няма реална такса за теглене ot Al Barid банкомат. Дано никога не се усетят за бъга 🙂

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
18 minutes ago, Георги Матеев said:

Уточнение относно тегленето на дирхами от Al Barid банкомат. Очевидно от края на декември банката е поискала да въведе 35 дирхама такса за теглене от немароканска карта, но поне допреди 11 дни това не беше конфигурирано правилно. Ето как изглежда последното теглене от Революта ми след осчетоводяване на транзакцията:

Screenshot_20260224_101152_Revolut.jpg.9c38a0cadbe58e172a349aa1c8e3f4f3.jpg

Независимо какво пише обаче са пуснати 2000 дирхама кеш (а не 1965, както показва скришнота) срещу взети €186.68, т.е. такса реално няма. И това не е единичен случай. Прилича на бъг от страна на банката, който може би вече е отстранен или ще бъде отстранен съвсем скоро.

Прав си. Аз мислех, че просто ще ми изтегли повече пари, което няма логика, защото банкоматът контролира само сумата, която пуска. Сега се промени револют и е както на твоя скрийншот. Реално пусна 2000. И сега ми пише, че ми е изтеглило 189.15, а не 192.43. Аз не знам и как щяха да ми върнат 1965, защото на банкомата пишеше, че връща големи купюри, а и 5 и 10 са монети. На мен ми даде по 200 дирхама.

Та по добре да не се чете предишният ми коментар за сега.

Screenshot_20260224_084128_Revolut.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:

Здравей,

След една седмица летя за Мароко и се чудя какви дрехи да си взема. Подходящо ли е времето за къси панталони?

Публикувано:
преди 23 минути , Марин каза:

Здравей,

След една седмица летя за Мароко и се чудя какви дрехи да си взема. Подходящо ли е времето за къси панталони?

Мароко е планинска страна и като навсякъде в планините нощем е хладно-студено, нищо че е пò на юг. Но през март дори и денем не е кой знае колко топло.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.