Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, 777_300ER каза:

А между другото някой влизал ли е в Сингапур и/или Индонезия с лекарства с рецепта? Понеже на мен ще ми се наложи и освен рецептата на английски друго необходимо ли е?

Според този сайт: https://www.hsa.gov.sg/personal-medication/check-requirements няма нужда от предварително одобрение за моите медикаменти при влизане в Сингапур, но чисто документално не съм сигурен за doctor’s letter дали ще е нужен или само рецептата ще е достатъчна. От това, което прочетох в нета, мисля, че ще е най-добре да се подсигуря, но не знам в действителност как е положението.

Да, влизал съм и в двете държави с много лекарства, за които е нужна рецепта, в т.ч. имуносупресори, антихипертензивни медикаменти, адреналин, урбазон и какво ли още не.  Абсолютно никой от тамошните власти не прояви интерес. За всеки случай при пътувания извън ЕС нося копие на удостоверение от лекар за необходимостта от някои от лекарствата, но досега не ми се е случвало някой да ми го иска или да ми задава някакви въпроси. 

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, нашето пътуване към Палаван наближава, покрай проблемите с полетите в Близкия изток, сега кацаме ден по-рано и ще имаме 1 нощувка в Манила - кацаме около 9ч единия ден и на следващия в 11 летим за Палаван. Въпросът ми е къде да запазя нощувка в Манила - хем да е удобно и близо до спирка на шътълите за летището, тъй като сме с чекиран и ръчен багаж, хем да е удобно за разглеждане на двореца и другите неща, които май са концентрирани в центъра на крайбрежната? Приемам с благодарност препоръки за това какво си струва да се види в Манила - изобщо не беше част от плана....

Имам и друг въпрос - какъв е шанса при негъвкава резервация с PAL от Манила за Пуерто Принцеса, като кацнем в Манила живот и здраве, да ни разрешат да летим същия ден с полет по същото време - тоест предния ден на текущата резервация? Билетите са купени през trip.com, а не директно от сайта им, но реално причината за промяната в плана е канселираните полети на PAL от Дубай, с който първоначално трябваше да сме.

Не стана много бърз въпроса, но благодаря на отзовалите се!

Публикувано:

Ние сме вече от седмица в Тайланд. В Канчанабури взехме кола под наем от хотела за един ден и много ни хареса да сме свободни и независещи от транспорт. Да, Grab, Bolt, Indrive работят прекрасно, но не и за 5ма човека. На много малки места големи коли не се предлагат и или трябва да се натикаме като сардини в малка кола, или 4ма се качваме в колата и поръчваме скутер за най-големия ни син. Не ни е ОК. 

Та, днес пристигнахме в Самуи, където ще останем седмица. И колкото и да избирах мястото да е до хубав блаж, Рибарското селище и забележителности, не мога да си представя да сме седмица тук и да разчитаме на приложенията.  Аааа и 2 скутера взехме в Као Сок - ужасно беше за мен, децата много се забавляваха. 

И пиша всичко това за да попитам дали някой е вземал кола под наем в Самуи дали може да препоръча от къде да вземем. Четем ревюта, препоръки - повечето хора, които четохме препоръчват да вземем от малка местна компания. Но те нямат пълна застраховка, а при инцидент депозита, който е около 250 лв остава да покрие разходите. 

Моля за споделяне на опитност.

• Харесвам 1
Публикувано:

Последни дни в Тайланд…какво да си донесем в Бг. Купих Масаман къри и Тамаринд пасти, кокосово мляко, лайм на прах и пържен чесън.  Опитвам се да намеря 

• Mae Ploy Tom Yum paste
  • Pantai Nam Prik Pao
  • lemongrass
  • galangal
  • лайм листа

Какво си вземате вие от тази част на света?  И къде да го търся? Утре летим от Самуи към Банкок и имаме пълен ден в БКК. В голямата жега ще сме в Терминал 21 или друг голям Мол. 

Искаме да вземем и плодове, но четох , че не е разрешен вноса в Турция, пътуваме през Истанбул. 

Как вие бихте прекарали последния ден в БКК с минимално време навън? 35 С , усеща се като 45 С

Публикувано:

Няма да имате проблеми с плодовете, ако са в чекирания багаж.

Аз бих си взел някакви снаксове, бутилка ром и пържени копринени буби. 

Естествено от моловете и пазарите можете и някоя дрешка да си вземете, ако си харесате нещо.

• Харесвам 1
Публикувано:

При такива температури по-добре да сте някъде вътре. Подправките би трябвало да ги има във всеки супермаркет. Ако сте в мол, проверете в супермаркета там. В моловете по-принцип са големи магазини и би трябвало да ги има. 

С плодовете в Истанбул няма да имате проблем, ако са в чекирания багаж. Но в София - ако ви накарат да си пуснете багажа през скенера, може и да се заядат. Видят ли големи куфари от Турция и веднага насочват за проверка на скенера. Плодове извън ЕС мисля, че може да се внесат до 2 кг. на човек.

Иначе в София има вече магазини за азиатски продукти, както може да се поръчат разни подправки и пасти с фирма превозвач от Англия или ЕС. 

Например: https://www.raanthai.co.ukhttps://www.thai-food-online.co.uk, https://www.tjinstoko.eu и т.н. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 52 минути , Адриан ХН каза:

Няма да имате проблеми с плодовете, ако са в чекирания багаж.

Аз бих си взел някакви снаксове, бутилка ром и пържени копринени буби. 

Естествено от моловете и пазарите можете и някоя дрешка да си вземете, ако си харесате нещо.

Конкретна марка за ром знаеш ли? 

Какви снаксове? 

Бубите ще ги пропуснем 🙃

Публикувано:
преди 2 минути , Madonna каза:

Какви снаксове? 

Бубите ще ги пропуснем 🙃

Добрият ром е карибски 😉, не е азиатски. 

Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

При такива температури по-добре да сте някъде вътре. Подправките би трябвало да ги има във всеки супермаркет. Ако сте в мол, проверете в супермаркета там. В моловете по-принцип са големи магазини и би трябвало да ги има. 

С плодовете в Истанбул няма да имате проблем, ако са в чекирания багаж. Но в София - ако ви накарат да си пуснете багажа през скенера, може и да се заядат. Видят ли големи куфари от Турция и веднага насочват за проверка на скенера. Плодове извън ЕС мисля, че може да се внесат до 2 кг. на човек.

Иначе в София има вече магазини за азиатски продукти, както може да се поръчат разни подправки и пасти с фирма превозвач от Англия или ЕС. 

Например: https://www.raanthai.co.ukhttps://www.thai-food-online.co.uk, https://www.tjinstoko.eu и т.н. 

Ние летим до Истанбул , после с кола.  

а кои плодове биха оцеляли ? Манго, драконов плод и passion fruit харесваме. И кокоси , но те заемат повече място.

Благодаря за инфото за магазинчето!

Публикувано:

Влизаш в един 7/11 и каквито снаксове ти харесат. 

Няма лошо в домашната колекция да има и азиатски ром.

Аз лично съм донасял драконов плод, папая, манго /не много меко/, ананас, от малките банани, мангостини

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Madonna каза:

Ние летим до Истанбул , после с кола.  

а кои плодове биха оцеляли ? Манго, драконов плод и passion fruit харесваме. И кокоси , но те заемат повече място.

Благодаря за инфото за магазинчето!

В този случай не знам дали е удачно да носите плодове, щом сте до Истанбул и е забранено. Ако направят проверка на куфарите, ще конфискуват плодовете, но ще платите глоба. 

Публикувано:
преди 17 минути , DaBo каза:

В този случай не знам дали е удачно да носите плодове, щом сте до Истанбул и е забранено. Ако направят проверка на куфарите, ще конфискуват плодовете, но ще платите глоба. 

Добре.  А какво друго да си вземем с нас?  Да си имаме Азия за по дълго 😊

Публикувано:

Хм, не съм разбрал за глобите за плодовете. Ние донесохме 2-3-4 кила, преобладаващо в ръчния багаж - манго, мангостини, лонган и още други знайни и незнайни творения на природата, както и 2 кила сушено манго.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Madonna каза:

Добре.  А какво друго да си вземем с нас?  Да си имаме Азия за по дълго 😊

Вземете си сушени плодове вместо пресни - сушеното манго е супер! Има и сушен дуриан и т.н. 

Вижте за тази верига супермаркети - https://www.bigc.co.th

Също си вземете чипс с местен вкус. Например чипс Lay's имат специални азиатски вкусове, които ги няма тук:

Спойлер

f8b7090098b6e05ae646fc7fd4b552b1.jpg.34995cdfdac622c6f48ff1912fea6400.jpg

Овкусени ядки с най-различни вкусове:

Спойлер

Screenshot2026-04-16at10_08_21.png.ddabb4c11433e4f8a3547160e06b63ff.png

Нудели:

Спойлер

81euLpWP5SS.jpg.957130ced940fd77f9fc7224d6b6a89d.jpg

3 в 1 чай на прах, много са популярни там, с различни вкусове:

Спойлер

71RHovZGCL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.29bb09f4c2323ec2eabaa8752bae0a8a.jpg

Имат разни медицински мазила - тигрова мас, кремове за мускулно-ставни болки тип Волтарен - казва се Counterpain и подобни. 

Намерете голям супермаркет, там ще има всичко.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Zaro каза:

Хм, не съм разбрал за глобите за плодовете. Ние донесохме 2-3-4 кила, преобладаващо в ръчния багаж - манго, мангостини, лонган и още други знайни и незнайни творения на природата, както и 2 кила сушено манго.

В България глоба няма, разрешени са до 2 кг на човек. Приемат го за лична употреба. Това за пресните плодове. За сушените няма никакъв проблем.

В Турция не знам какво е разрешено и какво е забранено, според Мадона е забранен вносът на пресни плодове, но от приятел дипломат там знам, че ако е забранено - конфискуват и слагат глоби. Друг е въпросът доколко проверяват куфарите на излизане от летището. Като цяло никой не обръща внимание на малките куфари. 

В Малайзия също има хиляди забрани и почти винаги карат пътуващите да си пускат куфарите на скенерите. Въпрос на късмет е какъв проверяващ ще се падне - някои са там просто да отбиват номера, че работят, говорят помежду си и не гледат в екраните изобщо, но има такива, които са много стриктни. 

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз не бях разбрала за плодовете и си носехме няколко пъти до Истанбул...

Вземете си ей това, червеното е по-силното от бялото. Освен за разни разтежения, става и за хрема (външна употреба). Според продавачите лекува всичко. 😃
Засега за ударено съм го ползвала - мина ми като на куче. 😃

image.png.01dbdd36e0962b143dc5647c47b54570.png

• Харесвам 2
Публикувано:

Бялата тигрова мас е много подходяща за лице, особено при запушен нос. Та, вземете си и от двете. 

Има мазила и с индийско орехче, те също са хубави за подобни проблеми. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Недейте да стимулирате пазарната икономика във връзка избиването на диви животни като тигри и тн.

*Лично мнение*

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 5 минути , lio каза:

Недейте да стимулирате пазарната икономика във връзка избиването на диви животни като тигри и тн.

*Лично мнение*

А да се прочете съставът на „тигровия“ балсам не се случи, преди да се пише???

https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_Balm

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 40 минути , DaBo каза:

Вземете си сушени плодове вместо пресни - сушеното манго е супер! Има и сушен дуриан и т.н. 

Вижте за тази верига супермаркети - https://www.bigc.co.th

Също си вземете чипс с местен вкус. Например чипс Lay's имат специални азиатски вкусове, които ги няма тук:

Покажи

f8b7090098b6e05ae646fc7fd4b552b1.jpg.34995cdfdac622c6f48ff1912fea6400.jpg

Овкусени ядки с най-различни вкусове:

Покажи

Screenshot2026-04-16at10_08_21.png.ddabb4c11433e4f8a3547160e06b63ff.png

Нудели:

Покажи

81euLpWP5SS.jpg.957130ced940fd77f9fc7224d6b6a89d.jpg

3 в 1 чай на прах, много са популярни там, с различни вкусове:

Покажи

71RHovZGCL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.29bb09f4c2323ec2eabaa8752bae0a8a.jpg

Имат разни медицински мазила - тигрова мас, кремове за мускулно-ставни болки тип Волтарен - казва се Counterpain и подобни. 

Намерете голям супермаркет, там ще има всичко.

Counterpain ползвам гръцкия вариант и съм мното доволна. За мен е най-доброто за болка в кръста, колената и т.н. Действа безотказно поне при мен.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Asya Assenova каза:

Counterpain ползвам гръцкия вариант и съм мното доволна. За мен е най-доброто за болка в кръста, колената и т.н. Действа безотказно поне при мен.

Не знаех, че има гръцки вариант. То сигурно има и други варианти, брандът май беше индонезийски, ако не се лъжа. Или имат производство там за ЮА. 

Публикувано:
преди 1 час, Madonna каза:

SangSom за мен е най-добър като ром там ако трябва да се купи изобщо. Иначе аз бих си взел от Тайланд -тайландка, но жена ми вече няколко години подред е против 🙂 

• Смея се 6
Дани Магелани
Публикувано:
преди 53 минути , mbuch каза:

SangSom за мен е най-добър като ром там ако трябва да се купи изобщо. Иначе аз бих си взел от Тайланд -тайландка, но жена ми вече няколко години подред е против 🙂 

Защото не я искаш за камериерка или детегледачка. 

Публикувано:

Стига бе, хора, при всичките багажи, които се мъкнат и страхотни неща, които могат да се купят, да се препоръчват ром и Sangsom е потресаващо. 😄 Това е като някой чужденец да пита какво да си вземе за спомен от България и да му кажеш водка Флирт. 

Аз винаги купувам сушено манго. Любимо ми е, а и на който съм подарил ,всички са във възторг. 

• Харесвам 5
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.