Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Може и да съм питал по темата вече, ама остарявам и сам не си помня какво съм питал и казал. Та по въпроса.

В началото на октомври летим от Доха до Куала Лумпур с катарците, кацаме в 7:50, като до момента, доколкото следя полетите, кацат на сателитния терминал(KLIA1). После в 15:10 имаме полет с Малайзия от КЛ до Бали (обаче е на същия билет с катарския полет, та багаж няма да взимаме), като там пак доколкото следя, излита обикновено от гейт G или H на KLIA1. 

7:20 минути престой. Избих си от главата ходенето до града. Що така го взех - ми щото беше под 600 евро 😄

Сега чуденката ми е дали ще имаме време да си излезем и отидем до Tune Hotel на терминал 2, за да си пуснем душ и евентуално да дремнем 1-2 часа и после да се върнем на KLIA1 пак и евентуално дори да хапнем. В момента мога да си го запазя за 26 евро, което е никакви пари. 

Колко време би ми отнело от кацане на сателитния до стигане до Tune Hotel на KLIA2? Ясно ми е, че зависи от имиграционните най-вече и дали ще работи влакчето на сателитния, ама някой с опит, ако се изкаже, ще е супер.

Бонус въпрос - e-gate мога ли да ползвам, ако не съм бил преди това никога в КЛ?

Публикувано:

Не знам за e-gate, но ние сме минавали имиграционни и сме били в хотела за по-малко от час след кацане. Отивате на влакчето след като се мине емиграция и се слиза на клиа2. Там се излиза и се ходи по един закрит тунел до хотела и е около 10 минути.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да, катарците кацат на сателитния. Всички големи международни самолети кацат там. Влакчето уж вече работи, а за e-gate няма значение дали си влизал или не вече в страната. Само попълнете arrival digital card https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main. Ако сте с детето, не знам как става минаването през e-gate, но на имиграционните няма такива опашки, както едно време тоест бързо се минава. За толкова време престой може да слезете и до града.  

Между двата терминала - или шатъл буса им https://klia.info/bus/free_shuttle_bus.htm или клиа експреса https://www.kliaekspres.com/schedule/, но той е на всеки 20 мин, така че с шатъла ще е най-бързо. 

Може да хапнете и на клиа 2, там има нещо като мол. Дори там май има повече възможности за ядене от клиа 1. Ако имаш достъп до някой от лаунджовете на клиа 1, също е опция. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , DaBo каза:

Да, катарците кацат на сателитния. Всички големи международни самолети кацат там. Влакчето уж вече работи, а за e-gate няма значение дали си влизал или не вече в страната. Само попълнете arrival digital card https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main. Ако сте с детето, не знам как става минаването през e-gate, но на имиграционните няма такива опашки, както едно време тоест бързо се минава. За толкова време престой може да слезете и до града.  

Между двата терминала - или шатъл буса им https://klia.info/bus/free_shuttle_bus.htm или клиа експреса https://www.kliaekspres.com/schedule/, но той е на всеки 20 мин, така че с шатъла ще е най-бързо. 

Може да хапнете и на клиа 2, там има нещо като мол. Дори там май има повече възможности за ядене от клиа 1. Ако имаш достъп до някой от лаунджовете на клиа 1, също е опция. 

Благодаря ти. Без детето ще съм, с него не правя такива гимнастики. Достъп нямам до лаунджове този път, но реално се колебая още за лаунджа на Sama Sama на сателитния терминал. Дават го за 35 евро, не е нещо особено, но можем да пуснем по един душ и да хапнем леко. Или както вече писах, да отскочим до Tune Hotel-a и да хапнем другаде. Ще си го помисля още малко как да го направя 🙂

Но много ми помага информацията, че вече не трябва да правя някаква регистрация за е-gate, а само MDAC.

Публикувано:

7 часа е много да висиш в лаундж, по-скоро отидете в хотела. Починете си, разходете се из мола на КЛИА 2, това всъщност е терминалът на ЕърЕйжа. Ако ме питаш, там по-скоро ще намерите нещо интересно и евтино за хапване, отколкото на сателитния. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, DaBo каза:

7 часа е много да висиш в лаундж, по-скоро отидете в хотела. Починете си, разходете се из мола на КЛИА 2, това всъщност е терминалът на ЕърЕйжа. Ако ме питаш, там по-скоро ще намерите нещо интересно и евтино за хапване, отколкото на сателитния. 

Благодаря ти много, запазих си хотела направо 🙂

• Браво 1
Публикувано:

Може ли някой мил човек да потвърди долната информация 🙂 Отделно - паспорт с 6 м. валидност, мед. застраховка, резервации за хотели и полети. Ще разпечатам всичко, че друго си е хартишка 😄  Друго не трябва, нали?

- Визовият режим в Султаната Оман за държавите членки на Европейския съюз, в това число и за България е „on arrival”, като визите се издават при пристигане на самото летище. Българските граждани могат да получат безплатна туристическа виза за период от 14 дни, за което трябва да представят паспорт с валидност, изтичаща не по-малко от шест месеца след деня на пристигане, хотелска резервация и медицинска застраховка за целия период на престой в страната. Не се заплаща.

- За Малайзия – да попълним формуляра, не се заплаща

https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main?registerMain

- За Сингапур – трябва да имаме попълнена SG Arrival Card (SGAC) до 3 дни преди пристигане в Сингапур - https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/fvipa 

- За Виетнам – нищо

- За Тайланд - нищо

Публикувано:

За Сингапур потвърждавам, SG Arrival Card (SGAC) до 3 дни преди пристигане. На летището в Сингапур бяхме свидетели на множество (!) пристигащи чужденци, които не знаеха, че влизането в страната е с SGAC и нямаха картата. Съответно там на място сваляха приложението и попълваха. Кога са получили одобрението, не знам. 

За Виетнам - нищо, безвизов режим от 15 август т.г. Ние бяхме с визи, в апликейшъна за виза се попълваше подробно къде във Виетнам ще се пребивава. Сега като няма визи, не знам дали няма да искат да видят резервация за хотел, щото те си падат милиционерски режим там.  

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, Eva eva каза:

- За Тайланд - нищо

За Тайланд трябва и попълнена TDAC (Thailand Digital Arrival Card). Може и на летището, но е по-удобно и бързо да го направите онлайн, за да не губите време.

https://tdac.immigration.go.th/arrival-card/#/home

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Планирам семейната зимна ваканция в Тайланд и се колебая между Ко Самуи и Ко Чанг. Доста прочетох и изгледах за двата острова и околните и вече знам, че са много различни. Не сме фенове на места ала Слънчака, но пък обичаме комфорта и разнообразието. На Ко Чанг ми се вижда голяма дивотия. Така ли е? Какви неприятни изненади можем да очакваме? И изобщо става ли там? Нека кажат тези, които са били и на двете места. Знам, че е много индивидуално, но се опитвам да стъпя на нещо.

Публикувано:
преди 20 минути , Stefan каза:

Планирам семейната зимна ваканция в Тайланд и се колебая между Ко Самуи и Ко Чанг. Доста прочетох и изгледах за двата острова и околните и вече знам, че са много различни. Не сме фенове на места ала Слънчака, но пък обичаме комфорта и разнообразието. На Ко Чанг ми се вижда голяма дивотия. Така ли е? Какви неприятни изненади можем да очакваме? И изобщо става ли там? Нека кажат тези, които са били и на двете места. Знам, че е много индивидуално, но се опитвам да стъпя на нещо.

Не съм била на нито едно от двете места, но моят син беше няколко дни на Ко Чанг и според него това е "Раят на земята". Нали, с уговорката, че за някои хора раят е на Слънчака 🙂 Те бяха октомври, но не ги e валяло нито 1 час 🙂 Букнах им топ луксозен хотел на първа линия, на много прилична цена и са се размазали от кеф 🙂  Обиколили острова, показваха ми снимки на някакъв водопад 🙂 

f05f3dcd-aa9b-48ba-a663-37436183084c.jpg

55fdf146-7032-404a-b832-2b3bf8148f9c.jpg

bf2c26d5-afcd-4dac-8841-1bd50094ec6b.jpg

3d22d69f-8073-4630-b79b-ad76e55eac5a.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 часа, Stefan каза:

Била съм и на двата острова, макар и на единия- Ко Чанг доста отдавна. И моя фаворит е Ко Чанг. Ние бяхме на Белия плаж, в най-добрия тогава хотел (това беше 2018 все пак) и ни хареса всичко. Просто по-тропическо е мястото. Ако обичате тропически стил почивка е за вас, ако предпочитате по-луксозно да е всичко - в Ко Самуи.

До Ко Самуи е директен полет, докато до Ко Чанг е до Трат и след това фери. Но за мен не беше проблем.

• Харесвам 1
Публикувано:

Тогава в тази част на Тайланд е края на дъждовния сезон. Били сме за Коледа на Ко Самуи и случихме на уникално време, но ден-два след като тръгнахме беше се излял такъв дъжд, че имаше много наводнения и бяха затворили летището. Преди две години бяхме на круиз по същото време и след Банкок ни хвана някаква буря. Не можа да акостира на Ко Самуи откъм порта, та накрая в морето от другата страна на острова за уж по-тихо и спокойно, ама така ни люля... Изобщо тогава имахме няколко бая люлеещи ни дни, докато минем Gulf of Thailand и стигнем Хо Ши Мин. 

Близка приятелка ходят от повече от 15 години на Ко Самуи за Коледа и НГ и казва, че една година ги вали, следващата не. 

Иначе Ко Самуи на нас много ни допадна. Бяхме за седмица и съчетавахме плаж/басейн с обикялане на острова с едно моторче. 

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, може ли някой да даде препоръка за водно бунгало на езерото Cheow Lan в Khao Sok? И въобще дали с нощувка на езерото по-добре може да се усети атмосферата  на мястото или дневен тур  ще е достатъчен?

Публикувано:
преди 3 часа, mbuch каза:

Здравейте, може ли някой да даде препоръка за водно бунгало на езерото Cheow Lan в Khao Sok? И въобще дали с нощувка на езерото по-добре може да се усети атмосферата  на мястото или дневен тур  ще е достатъчен?

За настаняване не мога да дам препоръка, че беше преди десетина години, но с еднодневен трип определено няма да се усети атмосферата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Планирам 4 нощувки в Khao Sok като само една от тях да е на lake raft house.Но тъй като цената  е сравнително висока, изпитвам известно колебание и ми се иска  чуя мнение на някой , който е бил там.

Публикувано:
преди 14 часа, mbuch каза:

Планирам 4 нощувки в Khao Sok като само една от тях да е на lake raft house.Но тъй като цената  е сравнително висока, изпитвам известно колебание и ми се иска  чуя мнение на някой , който е бил там.

преди 14 часа, mbuch каза:

Бяхме с една нощувка. Сутрин и вечер е приказно, обикаляхме с каяци. През деня беше пълно с лодки за еднодневни екскурзии.

Публикувано:

Здравейте, как смятате, кое летище в Банкок е по-удобно за ранен полет до Пукет? Ще нощуваме близо до Grand Palace в централен Банкок. Благодаря предварително!

Публикувано:

Здравейте, някой ако е бил във Виетнам след като отпаднаха визите, моля да сподели изискват ли нещо друго на летището?

Летим края на октомври. Разпечатах си на хартия , медицинска застраховка, хотелски резервации, резервация за влак, вътрешни полети.

Дали друго е необходимо?

Благодаря предварително.

Публикувано:
Преди 1 час, Роси 777 каза:

Здравейте, някой ако е бил във Виетнам след като отпаднаха визите, моля да сподели изискват ли нещо друго на летището?

Летим края на октомври. Разпечатах си на хартия , медицинска застраховка, хотелски резервации, резервация за влак, вътрешни полети.

Дали друго е необходимо?

Благодаря предварително.

Върнахме се преди 3 дни, абсолютно нищо не са искали.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, препоръки за сайт, от който да купя билети за ферито между Ланкави и Ко Липе? Или да купувам на място? 

И друго - да си взимам ли карта за интернет на летището в Куала Лумпур или да си карам на е-сим? Граб работи ли с е-сим?

Публикувано:
На 12.09.2025 г. в 18:46, Jenbel каза:

За Сингапур потвърждавам, SG Arrival Card (SGAC) до 3 дни преди пристигане. На летището в Сингапур бяхме свидетели на множество (!) пристигащи чужденци, които не знаеха, че влизането в страната е с SGAC и нямаха картата. Съответно там на място сваляха приложението и попълваха. Кога са получили одобрението, не знам. 

За Виетнам - нищо, безвизов режим от 15 август т.г. Ние бяхме с визи, в апликейшъна за виза се попълваше подробно къде във Виетнам ще се пребивава. Сега като няма визи, не знам дали няма да искат да видят резервация за хотел, щото те си падат милиционерски режим там.  

Ние бяхме в Сингапер юни месец, не сме попълвали накакъв SGAC - нито предварително, нито на летището. Това е супер странно. 

Публикувано:
На 9.10.2025 г. в 19:36, Monster каза:

Здравейте, препоръки за сайт, от който да купя билети за ферито между Ланкави и Ко Липе? Или да купувам на място? 

Аз обикновено ползвам този за района:

https://12go.asia/en

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 9.10.2025 г. в 20:13, feel_the_rush каза:

Ние бяхме в Сингапер юни месец, не сме попълвали накакъв SGAC - нито предварително, нито на летището. Това е супер странно. 

Да, много е странно. Проверих на сайта на МВнР, не е отпаднало изискването за Arrival Card. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.