Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

За да видя такива жълти оризови тераси около Сапа, с растения достигнали своята зрялост, но преди да са започнали жътвите, има ли значение кога ще отида: последните 1-2 седмици на август или първите 1-2 седмици от септември? Не искам да се надъхвам за пейзажи, а когато отида на място да стърчат някакви изтормозени стебла.

adfhgajkf1755584097771-1755740181399.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам едно питане във връзка с ел.декларация , която се попълва преди влизане в Малайзия. Необходимо ли е да се попълва отново, ако второто влизане е само след 3 дни?

Публикувано:
преди 2 минути , liliya каза:

Имам едно питане във връзка с ел.декларация , която се попълва преди влизане в Малайзия. Необходимо ли е да се попълва отново, ако второто влизане е само след 3 дни?

За всяко влизане се попълва.

• Благодаря 1
Публикувано:

Така си и помислих, но причнципно се получава така, че ще трябва да я попълня още когато съм там за второто влизане.

Публикувано:

Питах в "моята " тема, но питам и тук като повече трафик 🙂 

На път съм да взема билети с RJA през Истанбул: Истанбул – Аман- Банкок – Истанбул, 1 април – 19 април. Така хващаме ваканцията на децата и тайландската Нова година (Songkran) въпреки, че още се чудя дали това е „страхотно преживяване“ или „таралеж в гащите“ (май и двете).

След доста четене във форума, проект-аджендата ни е такава:

• 3 дни Банкок (основните забележителности)

• 3–4 дни Чианг Май

• 1 ден Пай

• после 6–7 дни на юг за море (още не сме решили къде) – търсим просторни плажове, по-малко тълпи и по-дивичка природа

Ще съм много благодарна за:

1. Идеи къде на юг бихте препоръчали за такъв тип море.

2. Какво още си струва да включим в програмата (без да я правим маратон).

3. Ориентировъчен бюджет за 5-членно семейство за 19 дни – знам, че хотели и вътрешни полети мога да проверя онлайн, но храната и ежедневните разходи ми е трудно да ги калибрирам.

Всякакви съвети ще са ми много ценни. Благодаря ви, без вас нямаше да се престрашим

• Харесвам 1
Публикувано:

Май няма да ходим в Тайланд през Април...първоначално ми се стори чудесно време (особено, в момента в който всички минаваме през вирус и ни е много студено последните дни вдигайки температура), обаче чета отзиви, че е най-горещия месец и всъщност голяма жега. Какво мислите? Знам, че всеки има различен температурен толеранс, но толкова ли горещо се усеща? Мислех си и да махнем Банкок и да оставим само Чианг Мей и море. Мислех и дали да не отидем до Виетнам...въобще не искам да се отказвам от това пътуване, и търся начини да го "закърпя" 🙂 Какво мислите?

Публикувано:

Да задам и аз едни въпрос за този регион. 
Колебая се за едно пътуване Сингапур-Лангкави(или Пенанг)-Куала Лумпур (като от тук може да се отиде и до Малака). Обаче като най-добър вариант с оглед на ангажиментите по работата ми се очертава да е януари. Лангкави и Куала Лумпур май ще са добре тогава, обаче в момента гледам само бури и гръмотевици в Сингапур. Иначе имам вариант и септември да го направя, което май не прави по-добри нещата.

Някакви препоръки?

Дани Магелани
Публикувано:
преди 35 минути , ivailo_radev каза:

Да задам и аз едни въпрос за този регион. 
Колебая се за едно пътуване Сингапур-Лангкави(или Пенанг)-Куала Лумпур (като от тук може да се отиде и до Малака). Обаче като най-добър вариант с оглед на ангажиментите по работата ми се очертава да е януари. Лангкави и Куала Лумпур май ще са добре тогава, обаче в момента гледам само бури и гръмотевици в Сингапур. Иначе имам вариант и септември да го направя, което май не прави по-добри нещата.

Някакви препоръки?

Пенанг не ми е фаворит.

Публикувано:

В Сингапур вали доста често, дори и в сух сезон. Вали и изсъхва. Рядко е по-продължителен дъждът. 

Ланкави вече не е това, което беше. За съжаление там местното управление е поето от по-крайна ислямска партия и извън хотелите и няколкото фрий шопа, дори бира няма откъде да вземе човек. В ресторантите извън ресортите не се сервират алкохол. Иначе си е готин откъм природа и плажове остров, но за туриста е по-добре да стои в хотел от голяма верига и да излиза извън него само за дневни трипчета. Преди имаше бийч клубове по плажовете, организирани удобства за плажуващите, сега нищо. Най-много сок в найлоново пликче може да си купи човек. 

Пенанг не е плажна дестинация, въпреки че има някой друг плаж. Там се ходи за яденето - кулинарната столица на Малайзия, главният град е много пъстър и цветен.

Мелака... за няколко часа е ок. 

Най-хубавите острови на Малайзия са откъм източния бряг - Redang, Tengah, Perhentian, Tenggol, Tioman и т.н. Работят само в сухия сезон тоест от март до октомври. 

На източния бряг откъм континенталната част има два хубави ресорта - Tanjong Jara Resort https://www.tanjongjararesort.com/ и Club Med Cherating https://www.clubmed.com.my/r/cherating-beach/y

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 4 часа, Madonna каза:

Май няма да ходим в Тайланд през Април...първоначално ми се стори чудесно време (особено, в момента в който всички минаваме през вирус и ни е много студено последните дни вдигайки температура), обаче чета отзиви, че е най-горещия месец и всъщност голяма жега. Какво мислите? Знам, че всеки има различен температурен толеранс, но толкова ли горещо се усеща? Мислех си и да махнем Банкок и да оставим само Чианг Мей и море. Мислех и дали да не отидем до Виетнам...въобще не искам да се отказвам от това пътуване, и търся начини да го "закърпя" 🙂 Какво мислите?

За жега си е жега, но зависи. Аз съм от Пловдив и си е едно приятно топло време. :crazy: Колежката от Самоков, която пускаше климатик да духа на студено на 20 градуса външна температура, сигурно ще припада там.  Иначе навсякъде на закрито  в Тайланд държат темепратурата на "хладилник", така че охлаждането не е проблем.  По-големият проблем е, че на 15ти е тяхната нова година и очаквайте да ви заливат с вода отвсякъде, особено пък Банкок.

За Чианг Май пък февруари - април е сезонът с ужасен въздух, когато минават Делхи. Тогава горят остатъчната реколта и е брутално. 

Виетнам винаги е по-добра идея от Тайланд, ако плажът не е приоритет. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , DaBo каза:

Пенанг не е плажна дестинация, въпреки че има някой друг плаж. Там се ходи за яденето - кулинарната столица на Малайзия, главният град е много пъстър и цветен

Ние все пак се отказахме от идеята за Cameron highlands, след като попрочетох малко отзиви и погледах снимки и ще ходим за два пълни дни и три нощувки в Пенанг точно заради града и кулинарния туризъм. Плажове  не  ни интересуват,  преди това имаме 3 дни плаж в Камбоджа и ни е предостатъчно.

В Пенанг вероятно ще идем с фуникуляра до Penang hill, ако хванем още малко природа по пътечките, ще е чудно.Там как е от към алкохол в столицата? 

• Харесвам 2
Публикувано:

На Пенанг няма проблем с алкохола. Никъде другаде няма проблем, само на Ланкави и по източния бряг извън резортите. Малайзия е султанат и е разделена на щати. Всеки щат/област си има султан и местна власт, които са подчинени на централната в КЛ, но си имат собствените правомощия. На последните избори са избрани по-религиозни управляващи и резултатът е налице.

Трябва да се гледа какво пише на заведението - ако пише, че е халал, няма алкохол. Има такива места, но не са много. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 7.01.2026 г. в 10:03, Madonna каза:

Бил съм в Тайланд в края на април - началото на май. Топло е, но не е нетърпимо.

Публикувано:
преди 58 минути , Адриан ХН каза:

Бил съм в Тайланд в края на април - началото на май. Топло е, но не е нетърпимо.

Ох, олекна ми 🙂 понеже купихме билетите 🙂 Сега остава да измисля програмата.

Публикувано:

Оглеждам едни полети от Пенанг до Куала Лумпур с Firefly Airlines, но кацат на Sultan Abdul Aziz Shah Airport - SZB. Какво ви е мнението за въпросното летище по удобно ли е от KLIA. Хотела ни е в Чайна таун до централния пазар.

@DaBo

Публикувано:
преди 20 минути , Йосиф Милчов каза:

Оглеждам едни полети от Пенанг до Куала Лумпур с Firefly Airlines, но кацат на Sultan Abdul Aziz Shah Airport - SZB. Какво ви е мнението за въпросното летище по удобно ли е от KLIA. Хотела ни е в Чайна таун до централния пазар.

@DaBo

Там няма удобен градски транспорт (да не кажа почти никакъв) и предвижването става само с автомобил, а във вашия случай ще е с граб. Ако искате да използвате граб, тогава е приемливо, разстоянието до Чайнатаун е около 25 км. 

В случай, че не искате/няма да използвате граб, тогава изберете полет до КЛИА, защото оттам има автобуси (най-евтиният вариант до града) или влак (най-скъпият). Имайте предвид, че автобусите и влака спират на Централна гара, а оттам до Чайнатаун е една спирка с червената линия на LRT. Ходенете пеша между Централна гара и Чайнатаун би било много трудно, просто градът не е направен да се ходи пеша (изключая даунтаун). Така че е най-добре да се използва граб, без значение от летището, защото ще ви закара до хотела.

Използването на линиите на LRT и MRT става с жетон, който се купува от машинки на спирките в брой или карта/пластика "touch and go", но това е вариант повече за местни, защото на много малко места продават пластиките, струват някакви пари, макар и малко, и се зареждат също в брой на гишетата на спирките. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

Силно съветвам да се видят полетите Пенанг-КЛ в австрийския jetcost мобилна версия по 1 човече на търсене, че ми се струват добре намалени. Оня ден се прецаках за 11€, днес същите са по 7. 😃 Но не е за всички дати. Препращат към Оподо, просто там избирате версията без намаление (което е 1-2 €).

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

И едно малко по-различно предложение:

- автобус

Като се вземе времето за ходене до летището в Пенанг (има задръствания), самия полет (по принцип са точни, ама да не забравяме и времето в региона) от близо 1 час и още толкова от летището до КЛ, то е толкова, колкото с автобус от Джорджтаун до КЛ. 

Недостатък е евентуалните задръствания по магистралата, които трудно се предвиждат.

Затова за мен е най-удобно с много бърз влак. Те го наричат високоскоростен, ама баш такъв не е. 

Влакът тръгва от Butterworth, които е точно срещу Georgetown. Взема се фери между двата града, което е на всеки 15 мин и пътува 15 мин между тях. Цената е на градски транспорт, но за туристи има каса и на гишето се купува билет в брой. Но мое и с карта да има вече. 

Влакът има и първа класа/бизнес я водят. Има нет вътре и не се влияе от задръствания и тропически бури. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ние засега така смятаме - отиване със самолет, защото и без това кацаме от Камбоджа на Klia, а връщане с влак или в краен случай автобус с обявено времетраене 4 часа до КЛ Сентрал, другите са с повече и до TBS bus station. Но вероятно няколко дни по-рано ще се решава.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Argentique каза:

Ние засега така смятаме - отиване със самолет, защото и без това кацаме от Камбоджа, а връщане с влак или в краен случай автобус с обявено времетраене 4 часа до КЛ Сентрал, другите са с повече и до TBS bus station. Но вероятно няколко дни по-рано ще се решава.

Препоръчвам влак, заради непредвидимите задръствания по магистралата. Ако е нормален ден, няма проблем. Но ако е петък-неделя, учищна ваканция или някой от хилядите им празници (Малайзия е една от държавите с най-много почивни дни в света), тогава 7-8 часа не ви мърдат.

Тук виж за влака:

https://www.ktmb.com.my/ETS.html

Най-бързите са 3 часа и половина. Вътре обаче, както навсякъде в затворени пространства в Малайзия е много студено. Винаги си носете нещо да си сложите. 

Разписанието за тази година:

02 Jadual Tren ETS 1 Jan 2026_Fasa2_Rev2.pdf

В бизнес класата на влака дават храна и случалки. 😉

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

Препоръчвам влак, заради непредвидимите задръствания по магистралата. Ако е нормален ден, няма проблем. Но ако е петък-неделя, учищна ваканция или някой от хилядите им празници (Малайзия е една от държавите с най-много почивни дни в света), тогава 7-8 часа не ви мърдат.

Тук виж за влака:

https://www.ktmb.com.my/ETS.html

Най-бързите са 3 часа и половина. Вътре обаче, както навсякъде в затворени пространства в Малайзия е много студено. Винаги си носете нещо да си сложите. 

Разписанието за тази година:

Results_10289762.pdf 368.58 kB · 0 изтегляния

В бизнес класата на влака дават храна и случалки. 😉

Май файла е друг.

А от Банкок има ли читави влакове до съседни държави? 

Публикувано:
преди 10 минути , Madonna каза:

Не, а границата между Камбоджа и Тайланд е направо затворена сравнително отскоро поради двустранни неразбирателства.

Публикувано:
43 minutes ago, Madonna said:

Май файла е друг.

Има до Лаос.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Изчетох много теми във форума, едва ли всички, но много.  Не мога да избера остров за море последните 5-6 нощувки. Ще пътуваме от Чианг Мей и не мога да реша кой да бъде.

Искаме да е диво, тихо, местно, но да не е съвсем изолирано, че сме с 3ма тинейджъри и да имат какво да правят.

Гледах видеа на Ко Чанг, Ко Самуи, Ко Ланта и не мога да реша. 

Не искам скъп, лъскав остров - искам истински Тайланд.  И някакъв баланс между цена и качество. 

Какво казвате?

На 8.01.2026 г. в 17:07, Argentique каза:

Силно съветвам да се видят полетите Пенанг-КЛ в австрийския jetcost мобилна версия по 1 човече на търсене, че ми се струват добре намалени. Оня ден се прецаках за 11€, днес същите са по 7. 😃 Но не е за всички дати. Препращат към Оподо, просто там избирате версията без намаление (което е 1-2 €).

Понеже ми предстои да взема билети за вътрешните полети в Тайланд, къде да гледам за да сваля цената?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.