Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 18 минути , Jenbel каза:

Да, много е странно. Проверих на сайта на МВнР, не е отпаднало изискването за Arrival Card. 

Според мен се объркаха нещо, защото ние реално имахме 26 часа престой. Може просто да не са сметнали правилно и да са ни преценили като трансфериращи. Което е било в наша полза 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, stebal каза:

Той не беше ли безплатен? По мои спомени от далечната 2017 - да.

Не, не е безплатен. Но ми се ще някой със скорошен опит да каже как е най-удобно да се плаща.

Публикувано:
преди 3 часа, vino4erpec каза:

Здравейте, как е най-удобно и най-изгодно да се плаща обществения транспорт в Куала Лумпур?

Кое визираш под обществен транспорт в КЛ? - Метрото, автобуси?

Свърши безплатния обяд с автобуса за туристи в КЛ, вече се плаща. 

Със сигурност до преди 4 месеца туристите можеха да използват метрото с купуването на жетон от машинките на спирките или от човек на гише, ако на спирката има такова. Плащането е само в брой. Започнаха да слагат някакви машинки с плащане с карта, ама познавайки им скоростта, няма да са много. Местното население си плаща с карта Touch&Go, която е и дигитален портфейл. С нея се плащат паркинзи, тол такси и т.н., но за турист е мисия невъзможна да я купи, защото я продават само на едно място в Централна гара. Тя също се зарежда на тези машинки и познайте как - в брой, разбира се! Само новият им модел на тези карти има апп към нея и може да се зарежда през него, но тя пък е само за местни - изискват л.к. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей, @DaBo, основно метрото имам предвид. Четох за картите Touch&Go, май са почнали да ги продават на повече места. Доколкото разбрах, има някакви двудневни пасове, които включват трансфер от/до летището и неограничено возене на метрото, но не включват къмютъра до Бату Кейвс. Освен това, ми се струват неоправдано скъпи - 133 MYR. Каква е ориентировъчната цена на такситата, четох, че били евтини, и кое приложение евентуално за ползваме?

Публикувано:
преди 42 минути , vino4erpec каза:

Здравей, @DaBo, основно метрото имам предвид. Четох за картите Touch&Go, май са почнали да ги продават на повече места. Доколкото разбрах, има някакви двудневни пасове, които включват трансфер от/до летището и неограничено возене на метрото, но не включват къмютъра до Бату Кейвс. Освен това, ми се струват неоправдано скъпи - 133 MYR. Каква е ориентировъчната цена на такситата, четох, че били евтини, и кое приложение евентуално за ползваме?

Grab - това е приложението. Пътуването с граб е наистина много изгодно. Недостатък е в час пик, когато има задръствания. За Бату кейвс - с граб е най-удобно, за там не се колебай. Ако използваш метрото - купуваш си жетон с кеш, най-лесно и бързо е. Трябва обаче да знаеш началната си и крайната си спирка, цената се определя от разстоянието. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Да питам и тук, освен в темата за Singapore airlines, някой знае ли нещо за промоцията Time to fly travel fair 2025 ?https://www.singaporeair.com/en_UK/ru/corporate/newsroom/press-release/2025/october---december-2025/sia_time_to_fly_2025/

Ако правилно разбирам, промоцията е за return tickets ОТ Сингапур до 77 дестинации със SIA, съответно до 61 дестинации със Scoot, т.е. предназначена за сингапурците, щом начална точка е Сингапур. Не ми е ясно ще можем ли да се възползваме с начална точка някоя от промоционалните дестинации.

Онлайн разпродажбата ще бъде от 24 октомври до 6 ноември.

Публикувано:
преди 28 минути , Jenbel каза:

Да питам и тук, освен в темата за Singapore airlines, някой знае ли нещо за промоцията Time to fly travel fair 2025 ?https://www.singaporeair.com/en_UK/ru/corporate/newsroom/press-release/2025/october---december-2025/sia_time_to_fly_2025/

Ако правилно разбирам, промоцията е за return tickets ОТ Сингапур до 77 дестинации със SIA, съответно до 61 дестинации със Scoot, т.е. предназначена за сингапурците, щом начална точка е Сингапур. Не ми е ясно ще можем ли да се възползваме с начална точка някоя от промоционалните дестинации.

Онлайн разпродажбата ще бъде от 24 октомври до 6 ноември.

Мисля, че не. Поне от това, което е описано, началната точка е Сингапур. Но не пречи да опиташ на 24.10. като избереш полет. Виж му цената на предния ден и после сравни с тази на 24.10. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Привет, кацаме в КЛ от Камбоджа уж следобед (два пъти променяха часовете досега) и на другия ден хващаме някой по-ранен автобус за Cameron Highlands. До автогарата ми се струва скучно да се нощува, в кой район на града ще ме посъветвате да търся за една вечер - хем да е по-интересно, хем сутрин да не се губи много време в път? Ок сме и с обществен транспорт.

После ще се върнем в КЛ за три нощувки – вероятно ще търся апартамент и да попитам пак за оптимален район. Идеи за времепрекарване – наситено обикаляне из града, Batu Caves, аз искам и до Малака да се пробваме. Шопинг и молове - нулев интерес.

Публикувано:

Коя автогара в КЛ? Много са....

За трите нощувки търси нещо около Кулите, мол Павилион, Bukit Bintang. Също вариант е Централна гара или Чайнатаун като последен вариант. Ако сте 2-3 човека, най-добре пътувайте с граб. На същите пари ще излезе.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , DaBo каза:

Коя автогара в КЛ? Много са....

Мда, не се сетих някак. 😄
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Публикувано:
преди 25 минути , Argentique каза:

Мда, не се сетих някак. 😄
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

На KL Sentral търси нещо за тази една вечер. Там спира всичко от летището, а на сутринта оттам трябва да хванете тъмно синята линия на КТМ, може и KLIATransit, но се върви по-дълго. Трябва да си купите билети от машинките преди входа, но се плащат в брой (поне до преди няколко месеца). В тези комутъри/влакове има вагони само за жени, трябва да се спазва това. 

IMG_9132.JPG.9543c583188c20de0f7084fee28b6b62.JPG

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, дайте предложение за трип от Hanoi до  Ninh Binh. Чудим се на кой вариант да се спрем , да бъде ли и с 1 нощувка, само дневен трип ли. С дете на 4 г и половина  сме. Моля за вашия опит, и кой маршрут?

Публикувано:

Препоръчвам ви да си вземете дневен индивидуален трип с кола само за вас. Цената не беше много по-висока от тази на груповите пътувания. А предимствата са, че тръгвате и се връщате когато пожелаете, седите на всяко място, колкото вие искате. Разбира се няма гид, а само шофьор. 

На нас ни организираха тази дневна екскурзия от хотела, тъй като имахме сериозни размествания в програмата, заради тайфуна Яги.

Турът до Транг Ан е подходящ за малко дете в частта с лодките по реката, но има след това и изкачване (по желание) на едни високи хълмове с доста стъпала, където за детето не е особено подходящо. Накрая има посещение на старинната част на гр. Хоа Лу.

Другият вариант е Там Кок, тaм не зная как точно протича трипът. Мисля, че пак има лодки по реката, но как продължава след това не съм наясно.

Публикувано:

Някой обменял ли е скоро без проблем евро банкноти от стария дизайн в Тайланд? Принципно правило номер едно е да са възможно най-нови и със старите долари е проблем, но ми дадоха стари евро и се чудя дали да си играя да ги сменям. 

Публикувано:

Здравейте, Края на месец ноември ще посетим Виетнам (Ханой, Да Нанг) и Тайланд (Ко Самуи) с дете на 4,5 години. От стар опит като ергени тогава ползвахме Аутан с 20% Икаридин. Какво е подходящо според вас за детето? Има Аутан Джуниър с 10%, но дали е подходящо? Какво ще препоръчате друго или в допълнение за защита? Аптечка като цяло препоръки, не само за защита от комари с такова малко дете? Благодаря.

Публикувано:
преди 4 минути , emi_cen каза:

Здравейте, Края на месец ноември ще посетим Виетнам (Ханой, Да Нанг) и Тайланд (Ко Самуи) с дете на 4,5 години. От стар опит като ергени тогава ползвахме Аутан с 20% Икаридин. Какво е подходящо според вас за детето? Има Аутан Джуниър с 10%, но дали е подходящо? Какво ще препоръчате друго или в допълнение за защита? Аптечка като цяло препоръки, не само за защита от комари с такова малко дете? Благодаря.

По-добре купете на място нещо от 7/11. Имаше едни розови пластмасови флакони с пулверизатор, които бяха изключително ефективни. Не бих рискувал с европейски заместители специално за тази дестинация. Аутан съм купувал за друг тип дестинации като Куба, Панама и Перу, но така и не сме го използвали, за да дам обратна връзка...

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз препоръчвам да купите там местен продукт. Идеята е, че местните продукти борят успешно местните комари 😀.

Като ходихме на Пукет преди години бях купила тайландски репелент, който успешно ползвахме както там, така и на други дестинации след това. Не му разбрах името, защото беше на тайландски, помня, че беше спрей в прозрачна опаковка с розова капачка и го избирах да съдържа 20% активно вещество. 
За детската аптека, аз носех всичко основно и важно, когато детето ми беше малко. Най-често сме ползвали Фенистил гел и противоалергични препарати за разни алергични кожни прояви. Дори сме носили урбазон еднократни дози за първа помощ, не се наложи да ги ползваме. Предполагам е излишно да ви напомням да си вземете препарати за всички възможни стомашно-чревни нарушения, вкл. пробиотик, който детето да приема поне 2 седмици преди заминаването ви.
Попълнете си аптеката съобразно слабите места на детето, а и за цялото семейство. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте! През декември ще правя триседмично пътуване до Югоизточна Азия с посещение последователно на Тайланд, Лаос, Камбоджа и обратно в Тайланд. Пътуването между държавите ще е със самолет. Доколкото се запознах, за Тайланд не ми е нужна виза, въпросът е ще има ли някакъв проблем, че ще вляза в страната два пъти в рамките на месец? За Лаос и Камбоджа електронна виза ли препоръчвате, или виза при пристигане? Благодаря!

Публикувано:
На 28.10.2025 г. в 15:46, T.E.Lawrence каза:

Някой обменял ли е скоро без проблем евро банкноти от стария дизайн в Тайланд? Принципно правило номер едно е да са възможно най-нови и със старите долари е проблем, но ми дадоха стари евро и се чудя дали да си играя да ги сменям. 

Да си отговоря сам, може на някой да му свърши работа. Едни от най-големите tt exchange ми отговориха ,че приемат. Иначе в редит има писаници ,че не навсякъде приемат. 

преди 7 часа, emi_cen каза:

Задължително на място  и гледайте да има deet в съставките. Тези от бг не вършат работа. 

преди 1 час, Северен каза:

Здравейте! През декември ще правя триседмично пътуване до Югоизточна Азия с посещение последователно на Тайланд, Лаос, Камбоджа и обратно в Тайланд. Пътуването между държавите ще е със самолет. Доколкото се запознах, за Тайланд не ми е нужна виза, въпросът е ще има ли някакъв проблем, че ще вляза в страната два пъти в рамките на месец? За Лаос и Камбоджа електронна виза ли препоръчвате, или виза при пристигане? Благодаря!

Няма проблем за влизането повече от веднъж. Не виждам причина да не си извадите онлайн виза, където има възможност, вместо да висите там след пътя на опашка и да се занимавате с документи. Още повече, че Камбоджа намали цените и вече онлайн визата е същата цена, като визата при пристигане. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:

Първото нещо, което направихме в Тайланд като пристигнахме е да си купим 2 репелента с DEET в тях. Единият беше спрей, а другия лусион. Интересното е, че за 2 седмици в Банкок и Ао Нанг почти не ги иззползвахме и кьорав комар не видяхме. Та си ги върнахме и успешно си ги ползвахме в Бг месеци наред.

Публикувано:

Здравейте 

планирам пътуване за пролетта във Виентнам и Камбоджа. Харесал съм си билети с Катарците до Камбоджа и връщаме през Виетнам (връщане през Ханой или Хо ши мин). Намирам ги на цена около 800 евро. Тази цена Ок ли е за региона според вас?

Публикувано:

За мен не е ок, висока е. Трябва да можеш да си сглобиш пътуването под 700. Ако държиш да летиш с катарците или датите ти са фиксирани без възможност за гъвкавост, тогава нямаш избор.  

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.