Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
On 10/31/2025 at 10:45 AM, emi_cen said:

Здравейте, Края на месец ноември ще посетим Виетнам (Ханой, Да Нанг) и Тайланд (Ко Самуи) с дете на 4,5 години. От стар опит като ергени тогава ползвахме Аутан с 20% Икаридин. Какво е подходящо според вас за детето? Има Аутан Джуниър с 10%, но дали е подходящо? Какво ще препоръчате друго или в допълнение за защита? Аптечка като цяло препоръки, не само за защита от комари с такова малко дете? Благодаря.

Те комарите са различни.За Азия само с DEET.За Камбоджа ползвах Jungle Formula с 50% DEET поръчан от Амазон uk.Направо сърби от високото съдържание на DEET.Ама там си има малария и особено около Angkor Wat, комарите бяха като врабчета.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 8.11.2025 г. в 20:37, Valery каза:

Намирам ги на цена около 800 евро. Тази цена Ок ли е за региона според вас?

Висока е цената, но ако държиш да летиш с катарските авиолинии едва ли ще падне до пролетта като се има предвид, че те вече нямат промота.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 31.10.2025 г. в 18:10, T.E.Lawrence каза:

Няма проблем за влизането повече от веднъж.

Това сигурно ли е за Тайланд, след като второто влизане е от държава, с която България няма безвизов режим?

Публикувано:
преди 7 часа, Zaro каза:

Това сигурно ли е за Тайланд, след като второто влизане е от държава, с която България няма безвизов режим?

В темата за визите за Тайланд писах новата новина от последните няколко дни, че затягат положението, но евентуалният проблем е за повече от две последователни влизания, без да си летял до страната си. Основната драма им е с тези, дето се опитват да живеят и работят там с туристическа виза. Като показваш полети, с които си личи че си турист, че обикаляш за по няколко седмици, няма да има проблем. 

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Трябва ли да се попълват някакви формуляри онлайн преди влизане в Тайланд, Лаос и Камбоджа?

За Лаос намерих информация, че се попълва имиграционна карта няколко дни преди влизане и още веднъж няколко дни преди напускане на страната. Как стои въпросът с другите две държави?

Публикувано:

Попълва се arrival card за Тайланд три дни преди влизане :

https://tdac.immigration.go.th/manual/en/index.html

За Лаос има e-Visa (50$) , но може и Visa on Arrival (40$).Не се попълва нищо друго :

https://laoevisa.gov.la/index

За Камбоджа също има e-Visa :

https://www.evisa.gov.kh/

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

За тези които ще обикалят ЮИА и най-вече Тайланд, ето официалните изисквания:

• Immigration officers can deny you entry if you’re entering Thailand visa exempt more than two times per year. This will be especially challenging if you are staying for a maximum of 60 days, leaving the country for only short intervals and/or not returning to your home country. In other words, multiple border runs are strongly discouraged. 

• If you enter by air, you can obtain a thirty-day extension of your 60 day tourist visa by using Form TM7 and paying 1900 baht. However, the extension of stay will be limited to 7 days for your second visit.   

• If you’re making a land crossing into Thailand, expect additional scrutiny and further extensions with Form TM 7 will not be available. 

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

При попълване на arrival card за Тайланд трябва да впиша номер на полет, но аз ще пътувам от Истанбул-Шарджа-Тайланд с прикачване на един билет. Кой номер на полет да попълня? Този с който излитам от Истанбул или на втория полет, с който кацам в Тайланд?

Публикувано:
преди 13 часа, Mili Ivanova каза:

При попълване на arrival card за Тайланд трябва да впиша номер на полет, но аз ще пътувам от Истанбул-Шарджа-Тайланд с прикачване на един билет. Кой номер на полет да попълня? Този с който излитам от Истанбул или на втория полет, с който кацам в Тайланд?

Здравейте, Шарджа е без виза, нали? Благодаря!

Публикувано:
12 minutes ago, Lilija said:

Да , то е просто емирство в състава на държавата ОАЕ.

Публикувано:
44 minutes ago, Lilija said:

Ех времена.Навремето като пътувах с Air Arabia през Шаржа ме държаха по 3 часа докато ми дадат виза и ми сканираха ретината.

• Смея се 1
Публикувано:

Здравейте, малко информация ми е необходима за няколко летища, че съм направила един хвърковат маршрут

и ми се ще да си спестя търчане и нерви. 

В последните години много летища оптимизират проверките и се надявам този процес да е стигнал и до Азия.

Конкретно ме интересува колко време предварително да се ходи на следните летища  (всички полети са през януари) :

- Don Mueang International Airport Bangkok - тук имаме полет в 13.25 ч до Куала Лумпур. Полетът е с АА.

(подвъпрос - откъде в Банкок можем да купим малайска валута - видях, че жетони за метрото в КЛ се купуват само кеш)

- Куала Лумпур (KUL) до Langkawi - пак с АА в 15ч.

Langkawi - летим за Сингапур с АА в 12.40 ч.

- Сингапур Чанги (полет към дома) - искаме да имаме време и да го разгледаме. 

Благодаря предварително на всички, включили се с информация!

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 21 минути , Eva eva каза:

Как да се придвижим най-бързо от Куала Лумпур до Сингапур? Май не ми се лети 🙂 

С автобус. Тагвам @DaBo

• Харесвам 1
Публикувано:

Най-добре е да летиш! Това е най-бързият вариант. Полетът е пряко сили 1 час. Много често и под час. Летят няколко авиокомпании, както от Клиа 1, така и от Клиа 2. Нискобюджетни, нормални авиокомпании, има по 2-3 полета на час.

Иначе с автобус се пътува 6-7 часа по разписания, но границата вече е много натоварена, въпреки че има няколко гранични пункта и често е повече от обявеното време. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

На границата освен това слизаш с багажа. Ако се закучи нещо на опашката автобуса просто в определен момент си тръгва и ви зарязва. На нас така ни се случи преди няколко години, останахме около 15 човека. После можеш да си хванеш градски автобус и за половин час си с Сингапур, но губиш още време в чакане, автобусите са пълни и като цяло е неприятно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Пак аз 🙂 Дайте идея какво да видим в Банкок? Това ще ни е второ посещение. Предния път разгледахме Двореца, Уат Арум, Иконсиам, Китайския квартал, Као Сан роуд и Храма с полегналия Буда. Сега не зам какво, освен една разходка по Чао Прая 🙂 Може някой аутлет да видим, но също и някой друг интересен храм 🙂 Благодаря предварително 🙂 

Публикувано:
преди 4 минути , Eva eva каза:

Пак аз 🙂 Дайте идея какво да видим в Банкок? Това ще ни е второ посещение. Предния път разгледахме Двореца, Уат Арум, Иконсиам, Китайския квартал, Као Сан роуд и Храма с полегналия Буда. Сега не зам какво, освен една разходка по Чао Прая 🙂 Може някой аутлет да видим, но също и някой друг интересен храм 🙂 Благодаря предварително 🙂 

Гледайте залеза от Wat Saket и след това се насладете на шоу в Rajadamnern Muay Thai Stadium.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 34 минути , Eva eva каза:

Не знам с колко време разполагате, но аз бих отишла до Аю́тая (древната столица на Сиам). Има организирани трипове - дотам с автобус, на връщане с корабче по реката. Ние разбира се отидохме с местния влак в двете посоки. 😃 60 ст. на посока билетчето, ама от района на летище DMK. От центъра малко по-скъпо ще е.

image.jpeg.90ed64582bd762e9eb363722c82a0f2d.jpeg

Аз съм фен на разни местни и ретро интериори и ми беше интересно в Къщата на Джим Томпсън, не знам на вас как ще ви е. Тя е до моловете близо. Може да се хване лодка от Pratunam Pier и по каналчето. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз мога да препоръчам да посетите Ancient city,  изключително красиво място,може да направите дневен трип до Патая,има много красива градина там Nongnooch botanical garden,също да се качите на Mahanakhon Skywalk,Erewan museum. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Пазара Чатучак, ако си падате по такива места. Работи само петък, събота и неделя и трудно може да се обходи целия.

Някой от моловете в модерната част.

За вечерта Скай бар.

Иначе еднодневни екскурзии извън града - Аютая, както беше споменато, плаващия пазар с трейн маркет, моста на река Куай с влаковата линия, тигри, слонове.

Според мен има какво да се прави. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.