Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
В момента, Madonna каза:

Понеже ми предстои да взема билети за вътрешните полети в Тайланд, къде да гледам за да сваля цената?

Ден с ден не си приличат. Проверете си в jetcost - немски, австрийски, австралийски, каквото изпадне. По различен брой билети, по 1, по 3, по 5.

А как се решихте на Чианг Май? Понеже ви казаха, че точно в началото на април горят ниви, има замърсяване и са най-високите температури за годината точно тогава? :dntknw:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Argentique каза:

Ден с ден не си приличат. Проверете си в jetcost - немски, австрийски, австралийски, каквото изпадне. По различен брой билети, по 1, по 3, по 5.

А как се решихте на Чианг Май? Понеже ви казаха, че точно в началото на април горят ниви, има замърсяване и са най-високите температури за годината точно тогава? :dntknw:

Благодаря, ужасно сложно ми звучи това с различните версии 🙁

Ами, четох, четох и не ми се стори чак непоносимо горещо - но ще разберем. А пък и навсякъде, където четох пишеше, че хората бягат от горещините на север към Чианг Мей.  Но ще кажа как е било като се върнем.  Имаме 17 нощувки и все някак трябва да ги разпределя - мисля, че най-трудна ще е жегата за издържане в Банкок, заради бетонните настилки и сгради.

Не мога да си представя какво е да горят ниви...

Публикувано:

Запали купчина сено и дишай за да придобиеш усещане.

Небето става мрачно , хората са с маски ...не че много не носят по всяко време , но в тоя период съвсем.

Публикувано:
Преди 1 час, Madonna каза:

Искаме да е диво, тихо, местно, но да не е съвсем изолирано

Това описание ми напомня като  за Koh Yao Noi

Публикувано:

Здравейте,

Имам полети за Банкок за датите 23.12.2026 - 03.01.2027. Предвидил съм няколко дни за Банкок, но се оглеждам за варианти и за плажна почивка с директен полет от Банкок около 27.12-01.01. Ще се радвам, ако ми дадете предложения.

Видях, че за Ко Самуи не препоръчват много този период, понеже все още се води дъждовен. 

Имам интерес към Фу Куок, Виетнам. В момента цените за декември са многократно увеличени спрямо другите месеци. Давам пример с VietJet:

image.png.59ae15561e4e132995635f7afc0dbb1e.png

image.png.500e6860caa5cbdc0ee5049bb2a60fc2.png

Предполагам ще намалят цените, според мен не е възможно абсолютно всеки един ден през декември да се продава на една и съща цена. Кога мога да очаквам промяна на цените, някой има ли наблюдение? Иначе другите АК все още не са публикували календара си за този маршрут през декември. Предполагам, че когато го направят, ще има промяна на тези цени.

Отворен съм и за други предложения. За момента не намирам изгодни полети от Банкок - рано ли е или в този период е нормално да е толкова скъпо? В краен случай ще отидем до Краби, но първо ще опитам с нещо друго.

Публикувано:
На 28.01.2026 г. в 2:33, r_nikolov1 каза:

Здравейте,

Имам полети за Банкок за датите 23.12.2026 - 03.01.2027. Предвидил съм няколко дни за Банкок, но се оглеждам за варианти и за плажна почивка с директен полет от Банкок около 27.12-01.01. Ще се радвам, ако ми дадете предложения.

Видях, че за Ко Самуи не препоръчват много този период, понеже все още се води дъждовен. 

Имам интерес към Фу Куок, Виетнам. В момента цените за декември са многократно увеличени спрямо другите месеци. Давам пример с VietJet:

image.png.59ae15561e4e132995635f7afc0dbb1e.png

image.png.500e6860caa5cbdc0ee5049bb2a60fc2.png

Предполагам ще намалят цените, според мен не е възможно абсолютно всеки един ден през декември да се продава на една и съща цена. Кога мога да очаквам промяна на цените, някой има ли наблюдение? Иначе другите АК все още не са публикували календара си за този маршрут през декември. Предполагам, че когато го направят, ще има промяна на тези цени.

Отворен съм и за други предложения. За момента не намирам изгодни полети от Банкок - рано ли е или в този период е нормално да е толкова скъпо? В краен случай ще отидем до Краби, но първо ще опитам с нещо друго.

Нова година е времето ден година храни. Виетджет излизат по-читави цени обикновено шест месеца преди датите, ако няма промо преди това, но не вярвам за Нова година да има голяма промяна. 

преди 11 минути , Madonna каза:

Ние се отказахме от Чианг Мей и Чианг Рай за в това пътуване и търсим с какво да ги заменим. За момента Аютая и Канчабури сякаш могат да ги заменят. 

Някакви предложения?

Канчанабури ми е любимото място в Тайланд, което не е на море. Топ дневни трипове. Ама колкото и да е близо, не го правете от Банкок, защото тълпите ще ви разкажат играта. Букнете си там нещо, да изпреварвате сутрин навалицата. 

• Благодаря 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Решихме да пътуваме с нощен влак от Банкок до Сурат Тани, мисля че ще е приключение за децата ( те не са се возили на влак още 🫣 )

1234Asia ли да ползвам за закупуване? И колко по - рано да ги купя? Чудя се дали да взема 2ра класа или 3 купета 1ва класа. Пътуването с влак има и възпитателна цел, но май чак приключение в общ вагон не искам да си причиня. 

Каква е вашата опитност?

Четох, че е студено и е добре да имаме топли дрехи - ще имаме. Какво друго?

Публикувано:

Предполагам имаш предвид 12GO.asia ? Ами да , може от там да купиш срещу малка комисионна.

Иначе това е официалния сайт , но е трагичен.Има куп имитиращи сайтове които са само посредници.

https://dticket.railway.co.th/DTicketPublicWeb/home/Home

Не бих казал , че е студено , но усещането е много субективно. Така или иначе ще сте с дрехите под чаршафите , едва ли ще се събличате.Обшия вагон е като такъв с купета за четирима, само дето вместо врати има плътни завеси с които се изолирате от коридора.Повечето чужденци бяха в седящ вагон, което доста ме изненада.В спалния бяха основно тайландци.Предполагам , защото местата свършват много бързо още с пускането им в продажба 30 дни предварително и местните са по-наясно. Обикновено в Третия свят е обратното 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, stanimir каза:

Предполагам имаш предвид 12GO.asia ? Ами да , може от там да купиш срещу малка комисионна.

Иначе това е официалния сайт , но е трагичен.Има куп имитиращи сайтове които са само посредници.

https://dticket.railway.co.th/DTicketPublicWeb/home/Home

Не бих казал , че е студено , но усещането е много субективно. Така или иначе ще сте с дрехите под чаршафите , едва ли ще се събличате.Обшия вагон е като такъв с купета за четирима, само дето вместо врати има плътни завеси с които се изолирате от коридора.Повечето чужденци бяха в седящ вагон, което доста ме изненада.В спалния бяха основно тайландци.Предполагам , защото местата свършват много бързо още с пускането им в продажба 30 дни предварително и местните са по-наясно. Обикновено в Третия свят е обратното 🙂

Да, да 12GO.asia ! Но има и един 123Asia, може би се обърках с него. 

Публикувано:

Здравейте, 

Предстои пътуване до Палаван и Камбоджа, интересува ме дали има запознати относно трансферните бусове от Пуерто Принцеса до Ел Нидо и обратно - навсякъде има макс до 15кг багаж на пътник, а ние сме с ръчен и чекиран багаж, 2 възрастни. Отбелязано е, че свръхбагаж се заплаща - въпроса е да не ни одрусат, може ли например да се вземе по 2 билета на човек, и да има място за куфара?

На Ангкор - със скутер от Сием Реап, и има ли изобщо място за паркиране или с някакъв градски транспорт?

Същото запитване имам за спящия рейс от Ангкор за Сиануквил и лодката до Ко Ронг - разрешават ли с големи куфари и много ли е скъпо?

Благодаря на отзовалите се!

Публикувано:
На 13.02.2026 г. в 15:37, VIadi каза:

На Ангкор - със скутер от Сием Реап, и има ли изобщо място за паркиране или с някакъв градски транспорт?

Не може да се паркира на пътя около Байон, а малко встрани. По другите места има къде. Видяхме много хора с колелета. Градски транспорт - не, а и не би вършил работа, защото храмовете са навсякъде. 

На 13.02.2026 г. в 16:16, spear каза:

Здравейте 

След 2 дни влизам в Камбоджа с еднопосочен билет. Дали ще ми искат билет за напускане на страната?

Онзи ден не искаха билетите. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 52 минути , VIadi каза:

Същото запитване имам

за спящия рейс от Ангкор за Сиануквил и лодката до Ко Ронг - разрешават ли с големи куфари и много ли е скъпо?

Благодаря на отзовалите се!

За Ангкор има къде да се паркира около храмовете. Повечето хора наемат туктук.

За спалния автобус до Сиануквил и кораба до Ко Ронг имаше много хора с големи куфари.

Не разбрах за кое скъпо се пита, багаж не се доплаща във вашия случай.

преди 16 минути , spear каза:

Здравейте 

След 2 дни влизам в Камбоджа с еднопосочен билет. Дали ще ми искат билет за напускане на страната?

Във визата и електронната бланка за влизане в страната се попълва дата и място на излизане. Билети не са ни искали, но ние си излязохме откъдето сме писали.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Argentique каза:

Не разбрах за кое скъпо се пита, багаж не се доплаща във вашия случай.

За свръхбагаж имах предвд ьали е приемливо доплащането, но то явно няма. Остава само казуса на Палаван, и там има възможност за автобус , а не бус или миниван, но отново е посочено ограничение 15кг. А автобусите пише, че пътуват по-дълго, около 7ч или 7ч и половина, и това е по разписание, най- вероятно е дори повече. Вановете го дават около 5 часа, което пак не е малко, но е по- добре - кацаме около обяд и ми се ще да се настаним по светло....

Публикувано:
На 13.02.2026 г. в 18:28, VIadi каза:

За свръхбагаж имах предвд ьали е приемливо доплащането, но то явно няма. Остава само казуса на Палаван, и там има възможност за автобус , а не бус или миниван, но отново е посочено ограничение 15кг. А автобусите пише, че пътуват по-дълго, около 7ч или 7ч и половина, и това е по разписание, най- вероятно е дори повече. Вановете го дават около 5 часа, което пак не е малко, но е по- добре - кацаме около обяд и ми се ще да се настаним по светло....

За камбоджанските автобуси да вметна. Има безброй фирми - уж с най-добри отзиви е Giant ibis, ама аз като погледнах две седмици преди деня на пътуване, се оказа, че имат само един нощен автобус дневно от Сием Реап до Сиануквил и вече нямаше места. Затова купих за Virak Buntham Express - Luxury hotel 😃. Имаха един на вечер за 7 часа път (20 и много $) и много автобуси за 9 часа (18$). Взехме от вторите и стигнахме. Долните редове са на нивото на пода и няма прозорец, т.е. си в затворено пространство със стени от пет страни и перденце към коридора. Отделно много се чуват гумите, двигателят, всяка дупка се усеща, а са безброй. Аз въобще не можах да спя. Дават някакво тънко одеяло и възглавница - чисти бяха. Плюс шише вода. В автобуса с обувки не се влиза. Имаше WC и една спирка по пътя направиха. WC беше до шофьора и добре, че бяхме по-назад. На втория ред има прозорец, обаче е кучи студ от климатика - вземете си якетата. В Сиануквил никой не те буди, ние се усетихме, че сме на последна спирка, чак когато слезе половината автобус.
Вирак продават и билети автобус+фери за Ко Ронговете с гарантирана връзка, обаче решихме да не се обвързваме чак толкова. Пред автобуса в Сианук е пълно с туктукове и за 2-3 долара те карат първо да си купиш билети за фери и после до самото пристанище. Билети се плащат в долари или местни пари само в брой. Предварително не купих за фери, че не се знаеше дали автобусът ще пристигне навреме (подрани с час даже).

Не ви знам посоката след Ко Ронг, обаче при лошо време могат да спрат лодките или да има забавяне, така че е добре да не се планира полет в последния момент. Те са скоростни лодки и на връщане ми се случи най-голямото подскачане по вълни в живота досега, половината пътници бяха зелени, а просто валя един порой предишната нощ и излязоха вълни по два метра.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Argentique каза:

За камбоджанските автобуси да вметна. Има безброй фирми - уж с най-добри отзиви е Giant ibis, ама аз като погледнах две седмици преди деня на пътуване, се оказа, че имат само един нощен автобус дневно от Сием Реап до Сиануквил и вече нямаше места. Затова купих за Virak Buntham Express - Luxury hotel 😃. Имаха един на вечер за 7 часа път (20 и много $) и много автобуси за 9 часа (18$). Взехме от вторите и стигнахме. Долните редове са на нивото на пода и няма прозорец, т.е. си в затворено пространство със стени от пет страни и перденце към коридора. Отделно много се чуват гумите, двигателят, всяка дупка се усеща, а са безброй. Аз въобще не можах да спя. Дават някакво тънко одеяло и възглавница - чисти бяха. Плюс шише вода. В автобуса с обувки не се влиза. Имаше WC и една спирка по пътя направиха. WC беше до шофьора и добре, че бяхме по-назад. На втория ред има прозорец, обаче е кучи студ от климатика - вземете си якетата. В Сиануквил никой не те буди, ние се усетихме, че сме на последна спирка, чак когато слезе половината автобус.
Вирак продават и билети автобус+фери за Ко Ронговете с гарантирана връзка, обаче решихме да не се обвързваме чак толкова. Пред автобуса в Сианук е пълно с туктукове и за 2-3 долара те карат първо да си купиш билети за фери и после до самото пристанище. Билети се плащат в долари или местни пари само в брой. Предварително не купих за фери, че не се знаеше дали автобусът ще пристигне навреме (подрани с час даже).

Не ви знам посоката след Ко Ронг, обаче при лошо време могат да спрат лодките или да има забавяне, така че е добре да не се планира полет в последния момент. Те са скоростни лодки и на връщане ми се случи най-голямото подскачане по вълни в живота досега, половината пътници бяха зелени, а просто валя един порой предишната нощ и излязоха вълни по два метра.

Много благодаря за подробната информация, на Ко Ронг настаняването ни е откъм западния плаж, инструкциите от хоста са да вземем лодка до Сок сан, макар че от главното пристанище са около 6-7км май. Връщането ни е планирано с лодката и след това автобус до Пном Пен (01.05), а полета ни за БГ е на следващия ден вечерта (02.05). Надявам се да е наред всичко с лодките. Толкова ли е бурно морето там, на снимки от плажовете на острова водата е тепсия?

Публикувано:
преди 21 минути , VIadi каза:

Много благодаря за подробната информация, на Ко Ронг настаняването ни е откъм западния плаж, инструкциите от хоста са да вземем лодка до Сок сан, макар че от главното пристанище са около 6-7км май. Връщането ни е планирано с лодката и след това автобус до Пном Пен (01.05), а полета ни за БГ е на следващия ден вечерта (02.05). Надявам се да е наред всичко с лодките. Толкова ли е бурно морето там, на снимки от плажовете на острова водата е тепсия?

И при нас беше тепсия, но извън залива не беше. 😃 Вероятно с по-бавна лодка няма такива проблеми, ама не видях да има бавни. Имате време вие. 
И ние ходихме в Пномпен, билети пак на място купихме. На изхода от пристанището седеше един батко, питах го къде са минивановете и той ни заведе и багажа ни занесе, че и ни благодари после. Според мен е викач на фирмата Koh Rong Island Transport, които поне сутрин имат през половин-един час бусчета. Добрахме се комфортно за три часа и 15$ на калпак. Камбоджанци вероятно ползват друг транспорт, този е за туристи. Офисът им е току до този на Giant ibis

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, не успях да се ориетирам в темата! Споделете колко кутии цигари мога да внеса безмитно в Малайзия? Благодаря предварително!

Публикувано:

Не пуша и не искам да ви уча на лошо, но човекът с мен внесе 10 кутии в куфара, разпилени и скрити в дрехите. На два пъти при това. На скенер само единия път минахме на КЛИА 2,а на КЛИА 1 ни махнаха с ръка да не чакаме за скенер и да си ходим.
Иначе четох преди 2-3 седмици, че май по 1 кутия на човек.
Разбира се, при вас може да е различно – всеки си преценява риска. Цените на цигарите в Малайзия са сходни с българските май, друг е въпросът какво и къде има. Те не ги продават явно. Над главите на касиерите в някои магазини забелязах налепени листчета с прости черни надписи на бял фон на различни марки цигари.

• Харесвам 4
Публикувано:

За Филипините най-добре да се носят долари от тук и да се сменят там или да се тегли на банкомат? Някой има ли опит да сподели?

Публикувано:
18 hours ago, Pepi Popova said:

За Филипините най-добре да се носят долари от тук и да се сменят там или да се тегли на банкомат? Някой има ли опит да сподели?

Всички банкомати имат такса от 250-300 песо за чуждестранни карти. Обикновено лимита на теглене е 10000 песо. За обмяна на валута, доларът е най-изгодния вариант, но не знам точно колко точно ще е разликата при обмяна на подобна сума. Вероятно ще е по-малка от таксата на банкомата, но пък ще трябва да намерите и обменно бюро с добър курс.

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой би ли препоръчал тур оператор за екскурзии до вулканите Бромо и Иджен в Индонезия? В GetYourGuide виждам една добра оферта, но няма особен избор. Ако някой е ползвал други услуги и е останал доволен, ще съм благодарен да сподели.

Публикувано:
преди 19 часа, 777_300ER каза:

Някой би ли препоръчал тур оператор за екскурзии до вулканите Бромо и Иджен в Индонезия? В GetYourGuide виждам една добра оферта, но няма особен избор. Ако някой е ползвал други услуги и е останал доволен, ще съм благодарен да сподели.

Bromoijentrans

Много хора тук сме ги ползвали и друго освен суперлативи за тях не мога да кажа.

Като препоръка - опитайте да включите и друго освен вулканите. Водопадите на Ява са величествени.

Ако ви се чете:

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
4 hours ago, master_of_germs said:

Bromoijentrans

Много хора тук сме ги ползвали и друго освен суперлативи за тях не мога да кажа.

Като препоръка - опитайте да включите и друго освен вулканите. Водопадите на Ява са величествени.

Ако ви се чете:

Да, водопади със сигурност искам да посетя, но забравих да уточня за тях. Ще прочета и пътеписа.

Благодаря за обратната връзка!

Публикувано:

А между другото някой влизал ли е в Сингапур и/или Индонезия с лекарства с рецепта? Понеже на мен ще ми се наложи и освен рецептата на английски друго необходимо ли е?

Според този сайт: https://www.hsa.gov.sg/personal-medication/check-requirements няма нужда от предварително одобрение за моите медикаменти при влизане в Сингапур, но чисто документално не съм сигурен за doctor’s letter дали ще е нужен или само рецептата ще е достатъчна. От това, което прочетох в нета, мисля, че ще е най-добре да се подсигуря, но не знам в действителност как е положението.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.