Прескочи до съдържание

Иран - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Иран. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Нужно ли е да носим брачно свидетелство?

- Може ли да се купуват онлайн билети за вътрешните полети?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-красивата джамия в Иран?

- Какви са традиционните храни в Иран?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Благодаря ви, мили дами!

Чета новини и следя що годе обстановката там, но знам, че новинарски нещата изглеждат не  така, както от мястото на събитието. @Rainy макар, че съм изчела де що има написано от теб:thank_you::thank_you::thank_you:, би ли споделила за 

Преди 1 час, Rainy каза:

Когато тръгвахме, имахме план с @Mary как да реагираме при военен конфликт и това съвсем сериозно

...че то като замесиш и други хора, предполагам знаеш как стомаха ти се свива.

Преди 1 час, Rainy каза:

Мисля, че говориш за есента на 2020. В такъв случай ти предлагам изобщо да не четеш новините - по-точно да не се притесняваш от новините.

И да...за есента

На 2020 планирам Иран и има доста време до тогава, живот и здраве, и мир в Иран:sun_bespectacled:

Връзка към коментар
преди 13 минути , Kalina Ivanova каза:

@Rainy макар, че съм изчела де що има написано от теб:thank_you::thank_you::thank_you:, би ли споделила за 

...че то като замесиш и други хора, предполагам знаеш как стомаха ти се свива.

И да...за есента

На 2020 планирам Иран и има доста време до тогава, живот и здраве, и мир в Иран:sun_bespectacled:

Разбира се, че бих. Аз не съм писала за Иран - просто работната ми динамика, с която си изкарвам хляба, е в повече последните месеци, но няма лошо! За твоето пътуване ще имаш пътеписание от мен 🙂

В няколко точки: 

• Носех(ме) доста сериозна сума в евро КЕШ като резерв.
  • Направихме план за сухопътно изнасяне от Иран на север през Турция - коли има и не е проблем.
  • Имахме съвършено позитивна нагласа и не смятахме, че ни е нужно, но просто си "купихме" здравна застраховка - което чета, че не е редовна практика при всеки...

Поздрави сърдечни!

Връзка към коментар
преди 10 минути , Rainy каза:

Разбира се, че бих. Аз не съм писала за Иран - просто работната ми динамика, с която си изкарвам хляба, е в повече последните месеци, но няма лошо! За твоето пътуване ще имаш пътеписание от мен 🙂

В няколко точки: 

• Носех(ме) доста сериозна сума в евро КЕШ като резерв.
  • Направихме план за сухопътно изнасяне от Иран на север през Турция - коли има и не е проблем.
  • Имахме съвършено позитивна нагласа и не смятахме, че ни е нужно, но просто си "купихме" здравна застраховка - което чета, че не е редовна практика при всеки...

Поздрави сърдечни!

...така както бих постъпила и аз.

Може би ще имам още куп въпроси, но ще изчакам пътеписа ти. 

Благодаря!

и

Поздрави!

Връзка към коментар
преди 3 часа, Rainy каза:

Ние започнахме да планираме Иран февруари тази година за пътуване през септември - поне тогава си купихме билетите. За тези няколко месеца почти отписвахме на няколко пъти пътуването, и то съвсем сериозно - Иран беше на прага на война няколко пъти, а в началото на Септември гледах ежедневно дали Пегасус не са отменили полетите. Когато тръгвахме, имахме план с @Mary как да реагираме при военен конфликт и това съвсем сериозно. 

Обаче при нас имаше една не малка разлика - напрежението идваше отвън.

Сега проблемите са вътре в страната и всяко нещо може да се окаже проблем - както информираността, така и липсата/наличието на гориво.

Преди няколко дни гледах снимки на километрични опашки за гориво.

Говори се за много пострадали и убити обикновени/протестиращи хора. Казвам говори се, защото ... нямаше никаква информация.

Лично аз не мога да си представя една седмица да нямам връзка с останалия свят и да не знам какво се случва. Това за мен е плашещото и неприятното.

Комуникацията е била почни невъзможна по познатите ни начини.

Не съм сигурна съвсем в цифрите, но около три 4-5 пъти са намалили литрите гориво, които може да си купи човек там. Това означава, че и транспорта може да се окаже проблем в даден момент. Цената също е увеличена, но на това се намира парично решение.

преди 2 часа, Kalina Ivanova каза:

И да...за есента

На 2020 планирам Иран

Имаш много време и възможност да следиш отблизо случващото се там.

Не разчитай на 100% информираност от които и да било информационни агенции - и едните и другите послъгват.

Потърси място, където общуват/пишат местни хора и от тях ще получиш най-добра информация. Защото Иран е прекрасен и заради хората си!

Онзи ден прочетох нещо написано точно от местен човек: Ние нямаме нужда да си закачите иранския флаг и да се молите за нас, имаме нужда да не спирате да идвате в Иран! По този начин ще помогнете на страната, а не с постване на различни картинки.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз се върнах октомври и правим планове за април. Единственото, което ме спираше , беше липсата на комуникация в момента(няма как да си направим резервации), но по форумите прочетох, че вече са намерили решение и на този въпрос - вместо WhatsApp в момента използват предимно igap.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Mary каза:

говори се, защото ... нямаше никаква информация

Ето за това ми беше  първо питането, че то новини има, ама не е като да са от "окото на бурята".

Много е хубаво,че при вас нещата са се стекли по най-приятния за вас начин...четох сводките ви и гледах снимки...и никъде не си пролича, че сте имали съмнения или план "Б". Адмирации за това!

преди 2 часа, Ивайла каза:

Аз се върнах октомври и правим планове за април. Единственото, което ме спираше , беше липсата на комуникация в момента(няма как да си направим резервации), но по форумите прочетох, че вече са намерили решение и на този въпрос - вместо WhatsApp в момента използват предимно igap.

...за април 2020? А не ви ли терзаят някакви притеснения за толкова скорошно пътуване към Иран ...или филма си е в мойта глава?!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Ето за това ми беше  първо питането, че то новини има, ама не е като да са от "окото на бурята".

След 10 месеца информацията може да е коренно различна от настоящата... 

преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Много е хубаво,че при вас нещата са се стекли по най-приятния за вас начин...четох сводките ви и гледах снимки...и никъде не си пролича, че сте имали съмнения или план "Б". Адмирации за това!

Нашето пътуване се стече прекрасно - ако изключим едни дертове с резервацията само на един хотел. Всички бяхме изумени от безпроблемността 🙂 

А за проличаването - никога и никъде не споделяме публично притеснения, ако няма нужда - което е около 99.9% от случаите. Всъщност, ние наистина не се притеснявахме - освен за изпускане на полети, но там историята е друга 😄 

Връзка към коментар

Аз отдавна съм спряла да вярвам на 100% на новините. Изобщо не им обръщах внимание и бях с положителна нагласа. Най-малките ми страхове, които съм имала напълно изчезнаха още първия ден, след като видях колко е спокойно и с какво уважение се отнасят хората към нас. А дизелът и септември месец им беше проблемен, но си го разливаха по земята без да им пука. Тировете бяха наредени в две редици и чакаха, но нас като ни видеха и ни пращаха най-отпред на опашката. Техните коли са бензинови и там нямаше проблем.

Докато бяхме там, тук пак са давали по новините, че се случва нещо в Иран, и дъщеря ми и приятели бяха притеснени и ни пишеха " бързо връщайте се... големи сте смелчаци да сте в горещата точка на света" :laugh:

В действителност аз съм там и виждам, че нито има засилено полицейско присъствие, нито хората са притеснени. Изобщо не се притеснихме и си продължихме да се наслаждаваме на пътуватето си.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 22 минути , Роси 777 каза:

Аз отдавна съм спряла да вярвам на 100% на новините. Изобщо не им обръщах внимание и бях с положителна нагласа. Най-малките ми страхове, които съм имала напълно изчезнаха още първия ден, след като видях колко е спокойно и с какво уважение се отнасят хората към нас. А дизелът и септември месец им беше проблемен, но си го разливаха по земята без да им пука. Тировете бяха наредени в две редици и чакаха, но нас като ни видеха и ни пращаха най-отпред на опашката. Техните коли са бензинови и там нямаше проблем.

Докато бяхме там, тук пак са давали по новините, че се случва нещо в Иран, и дъщеря ми и приятели бяха притеснени и ни пишеха " бързо връщайте се... големи сте смелчаци да сте в горещата точка на света" :laugh:

В действителност аз съм там и виждам, че нито има засилено полицейско присъствие, нито хората са притеснени. Изобщо не се притеснихме и си продължихме да се наслаждаваме на пътуватето си.

Благодаря, Роси!

За мен е важно да го кажат хора били там.

Това ми се искаше да чуя, без разбира се да подценявам сегашната ситуация в Иран.

Нека бъде светлина, нека има мир в света...както се пееше някъде...а пътища много, надявам се един от тях да ме отведе по вашите стъпки към Иран.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Иран ми е мечта от над 10 години. Още когато я имаше транс азиатската линия исках да мина разстоянието от Истанбул до Техеран с влак. Всеки път като се наканя и аз за там, все нещо става и ни облъчват, че не е о.к. да се ходи.  Май е време за там и да спрем да се влияем от журналисти. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 22 минути , Божидар каза:

Искам да попитам 130 евро за двупосочен билет до Иран от Истамбул как ви се струва.

За мен цената е повече от прекрасна. Това базовата цена с Пегасус ли е ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , BlackArt77 каза:

Да, за месец май са само тези цени.

преди 17 минути , BlackArt77 каза:

А  дали през онези сайтове можем да я свалим още малко.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Ивайла каза:

Супер е цената, особено ако е с багаж. Май месец може би за жените ще е горещо, проверете температурата в градовете, в които ще бъдете.

Още 25 е за чекиран багаж ретърн.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Цената е нормална, доколкото всяка година имат подобна.  Падала е и на 100-110 €. 

Преди месеци така и не успях да сваля  полетите им с повече от 4-5€ през познатите сайтове и купувах дирекно от Пегасус. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Божидар каза:

А  дали през онези сайтове можем да я свалим още малко

Аз лично не съм виждал намаления на Пегасус през сайтовете. Аз се оглеждам за началото на октомври в момента базовата цена е 137 евро и мисля да ги взема директно от сайта на Пегасус.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Работата се закучи към близкия изток.

Не цитирам новини, за да не политизирам темата, но те така или иначе са водещи.

Да ъпдейтна малко темата и да попитам....нещо ново от района или някой там ?

Връзка към коментар
преди 11 часа, Kalina Ivanova каза:

Не се знае какво ще стане, няма как да прогнозираме положението за напред. Аз си взех билети за началото на октомври пък каквото дойде.

Връзка към коментар
преди 17 часа, Kalina Ivanova каза:

Един познат руснак писа че било без промяна, въртели само малко повече новини по телевизията, той е в Исфахан и ще ходи към остров Кешм - писа ми да не се притеснявам, нямало проблеми. Общо взето и той казва - не слушай какво казват вашите медии за Иран, не е вярно.

Аз го мисля Иран за средата на септември и се надявам да е спокойно тогава.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 часа, Lorette каза:

Не се знае какво ще стане, няма как да прогнозираме положението за напред. Аз си взех билети за началото на октомври пък каквото дойде.

Аз имам билет за края на другия месец. Дано се успокоят нещата. Иначе наистина са сериозни.

Връзка към коментар

Руско семейство с дете, на 1 януари с кемпер влазоха в Иран през сухопътната граница, ще обикалят страната. Всеки ден постват снимки и споделят, колко са впечатлени от доброто отношение на хората към тях. В момента иранците са в траур, заради случилото се, но това не се е отразило на отношението им към тях. Не усещат и засилено полицейско присъствие, а се движеха покрай границата с Ирак, посока Персийския залив, даже в момента са малко преди Бендер-Аббас.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.