Прескочи до съдържание

Великобритания - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , mililia каза:

Револют, май са били безконтактни. Трябва да има знака с вълничките /за интернет/, нали?

Нямам Револют, но да, трябва да има знак за безконтактна на картата.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

@mililia, Имам Oyster която не се очертава да ползвам в следващите няколко месеца (а може и повече). Ако искаш, мога да ти я дам. В нея няма останала и стотинка, така че никакъв проблем 😉 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Не знам дали въпросът ми е за тук, защото не е толкова бърз, колкото екзистенциален 😂 - как се справя човек с карането на кола в Кралството, ако е свикнал да кара на Континента?

Че ни влязоха едни бръмбари в главата с Роцев за обиколка по едни затънтени места из английската провинция, където се стига за 9 дена път с камили (или с автобус). Та ще ни трябва кола и дилемата е - да пътуваме с нашата кола с ляв волан на дясно движение, но поне Роцев (който е шофьорът) си я познава и ще трябва да се справя само с обратното движение, или да наемаме кола на място, която ще е с правилната конфигурация за волан за пътните условия, но непозната откъм поведение...

Публикувано:

с движението се свиква лесно, просто караш където и другите

иначе с колата е малко по-трудно, защото човек е свикнал и нещата ги прави автоматично... аз затова взех автоматик и така въобще не мислиш от коя страна ти е лоста за скоростите (и пак ми се е случвало да посягам във вратата за лоста без да мисля). Освен лоста за скоростите другите неща са абсолютно същите.

с вашата си кола нямам идея как е, сума хора карат коли с обратен волан, сигурно е трудно при изпреварване, ама то не е задължително 😀

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Роца каза:

Не знам дали въпросът ми е за тук, защото не е толкова бърз, колкото екзистенциален 😂 - как се справя човек с карането на кола в Кралството, ако е свикнал да кара на Континента?

Че ни влязоха едни бръмбари в главата с Роцев за обиколка по едни затънтени места из английската провинция, където се стига за 9 дена път с камили (или с автобус). Та ще ни трябва кола и дилемата е - да пътуваме с нашата кола с ляв волан на дясно движение, но поне Роцев (който е шофьорът) си я познава и ще трябва да се справя само с обратното движение, или да наемаме кола на място, която ще е с правилната конфигурация за волан за пътните условия, но непозната откъм поведение...

И моите 5 стотинки 🙂 

Не го правете с автобус! Не е същото... За това съм категорична. За другия въпрос съм леко раздвоена. 

• Самолет и кола под наем пести време, макар че вие не сте далече от Дувър, ама пак. Ако решите кола под наем - задължително автоматик. Има един трик, който аз използвах в Кралството: знак P. Означава НОВ шофьор 😄 Хората са подготвени за глупостите, които може да направите. Аз правих много глупости 😞 Залепят се с магнитчета (вече), така че не може да я повредите. 

Related image

А колко бързо се свиква - изключително индивидуално е! На мен ми трябваше една година, на някои хора - един ден буквално.

• Лична кола - има огромни предимства, особено по-отношение на комфорта с багаж. Освен това вие сте (минимум) двама, така че ще му помагаш на Роцев за видимост. А, да! И само му повтаряш Keep left! - pardon, Restez sur la gauche! 😄 Аз се чувствах чудесно с моята английска кола на континента, нямате основание вие да не се чувствате така... Освен това в Кент има чудни места и ще ги видите.

Който и от двата варианта да изберете, няма да сбъркате. Само не с градски транспорт... Ще помагам с маршрута ❤️ 

Публикувано:

Благодаря ви за мненията!

Нашата кола от 2 години е автоматик, така че, ако ще наемаме, също ще е автоматик, че да не мисли за скоростите. Аз нямам проблем да съм ко-пилот, докарвам дори и глас като от навигатора 😂😂😂. Мерси за знака "Р", ще го имам предвид :). 

@Rainy, ако изобщо се навием на пътуването, ще те питам и за маршрут, и за разни други неща. Корнуол ни се върти в главата, плюс малко нагоре, към Шропшър, а ако имаме достатъчно време, ще ни прекарам и през Котсуолдс (в зависимост от наличните отпуски другата пролет). Та ако ще сме с ферибот, сигурно ще е до Пуул. 

Затова засега се "подковавам" теоретично... пък и не само. Роцев се е запалил по една компютърна игра, където кара ТИР-ове, та го пратих да пообиколи малко виртуално Острова, да се упражнява 😂😂😂

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Трябва да реша следната задача.

В неделя на 18-ти съм в Кардиф, а полета ми за София е в 21:55 от Лутън.

Иска ми се да видя Стоунхендж, така че да пристигна на летището поне час и половина преди полета.

Какво точно да взема от Кардиф, за да стигна до Стоунхендж? 

Колко време ще ми трябва в Стоунхендж? 

От там как да се придвижа до летището в Лутън, така че да не си изтърва полета?

Публикувано:
На 19.05.2019 г. в 14:39, Rainy каза:

Има един трик, който аз използвах в Кралството: знак P. Означава НОВ шофьор 😄

А може явно и просто разпечатка на хартия, съжалявам, че не снимах бележката на задното стъкло на една кола пред нас "внимание, американски шофьор" 🤣 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Rainy каза:

@Shlosera В колко часа пристигаш в Кардиф или там ще нощуваш и визираш следващия ден?

В Кардиф ще съм от петък, а в неделя ще пътувам към София. Т.е. тръгвам си от Кардиф в неделя.

Публикувано:

@Shlosera

Директен влак до Салисбъри - през един час са: 

image.png.79048e6b9ac60a3f5f9d9b63ebf22fc1.png

В неделя градските автобуси не вървят. 

От Салисбъри - може и пеша, 2 мили са. -> http://www.connectingwiltshire.co.uk/plan-a-journey/tourism/travelling-to-stonehenge/#

Може и туристическия автобус -> http://www.thestonehengetour.info/timetable

В самия Стоунхендж - за мен един час е достатъчно, но вие ще имате повече време.

Връщането - за мен имате един основен вариант: с автобус на National Express. С влак през Лондон е крива история, и много скъпа.

image.png.20158adf19a2e5c010804f7fba16c5ae.png

Каквото и да правите, проверявайте си разписанията - август е много натоварен месец. Приятна разходка.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Великобритания все още в е ЕС, има ли някакви митнически ограничения за вкарване на цигари от България? Някъде пишеше 800 цигари (4 стека), за да се покажело, че са за персонална консумация. Това така ли е? Аз не пуша от доста години, но един мой близък пита.

Публикувано:
преди 5 минути , FlyTraveler каза:

Великобритания все още в е ЕС, има ли някакви митнически ограничения за вкарване на цигари от България? Някъде пишеше 800 цигари (4 стека), за да се покажело, че са за персонална консумация. Това така ли е? Аз не пуша от доста години, но един мой близък пита.

Аз никога не съм купувала цигари, но ето какво казва закона - точно 800 цигари. 

https://www.gov.uk/duty-free-goods/arrivals-from-eu-countries 

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Понеже краят на Ноември и аз ще отскоча със семейството до Лъндън, ме интересува как пътуват тинейджърите т.е. може ли с една PayPass карта да пътуват повече хора (Аз по принцип имам 3 карти и жената 1, ама все пак), предвид факта че децата нямат карти или да им купувам Ойстери?

• 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Има ли зона за трансферни пътници на летище Гетуик? Има ли начин да не се минава граничен контрол и да не се влиза в държавата, ако ползваш летището само за смяна?

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Как стои въпроса с карантината при пристигане в Кралството, има ли или няма?

Публикувано:

Да пусна и тук линка със страните (т.нар. коридори), от които се пътува без "самоизолация" в ОК, с наблягане на "само", защото никой не проверява нищо и никого, а ако случайно проверят, е само по телефон. Били издали 2 (две) глоби на хора, които били нарушили неколкократно карантината си и не са чули предупрежденията, телефонните 😁  И гранична полиция трябвало да ги препрати на обикновената полиция, за да ги издирят. Всеки четвъртък преразглеждат списъка и правят корекции, ако трябва (от днес за утре).

• Харесвам 2
  • 11 месеца по-късно ...
Публикувано:

Понеже не съм много в час с датите на ваканциите на учениците и студентите (и съответно разни други определящи фактори), имам следното питане: 
- в кои периоди е най-натоварена (и съответно са най-скъпи билетите)  дестинацията UK >>> България и респективно България >>> UK ?

Публикувано:

Малко наизуст ти отговарям, но обикновено учебната година започва началото на септември. После задължително имат ваканция около Хелуин , седмица преди 31.10 и няколко дена след. Следва Коледната ваканция, около 20.12 обикновено до към 5-6 .01. Февруари е другата ваканция . Тя точно от какво се определя не знам. Следва Великденската и после към края на юли започва лятната. Всичко това варира с няколко дена  в зависимост от това кога се пада събота и неделя. 

Преди 1 час, Фил каза:

Понеже не съм много в час с датите на ваканциите на учениците и студентите (и съответно разни други определящи фактори), имам следното питане: 
- в кои периоди е най-натоварена (и съответно са най-скъпи билетите)  дестинацията UK >>> България и респективно България >>> UK ?

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Фил каза:

Не очаквах такъв въпрос от теб 😉 главен виновник, като навсякъде, са училищните ваканции, както са ти казали, и понеже мааалко се различават всяка година, Гугъл ще ти е от най-голяма помощ (веднага изскача списък, но мога да опитам да кача и календара на нашето училище, там много нагледно е показано). Другите натоварени периоди са покрай bank holidays...

• Благодаря 1
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

От 1 октомври влизаме във Великобритания само с международен паспорт!

Считано от 1 октомври 2021 г. българските граждани могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, съобщават от МВнР.

Паспортът трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната.

Новите правила, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, важат за гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Изключение ще бъде правено единствено за получилите статут на уседналост или временен статут на уседналост във Великобритания. Те ще имат право да влизат на територията на страната с лична карта най-рано до края на 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тези категории граждани и след 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Допълнителна информация, включително митнически разпоредби (като режим на внасяне на валута, цигари и алкохол), застраховки и управление на МПС, внос и износ на растения, пътуване с домашни любимци, здравеопазване и друга важна информация за пътуващите за Великобритания, може да получите на този адрес.

• Харесвам 4
  • 2 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.