Прескочи до съдържание

Истанбул - конкретни въпроси

k_veleva

Препоръчани мнения

Другият ми въпрос е свързан с посещението на парк Емиргян с използването на ферибот. В този случай разходката по Босфора излишна ли е? Каква е продължителността на пътуване? 

От кое пристанище искате да тръгнете за Емиргян?

Връзка към коментар

Откъдето ми препоръчате. Мислех да вземем от моста Галата корабче за разходка по Босфора, но сега като ви чета ... Все още подреждам програмата, така че имам време да проуча кое къде да хванем....

Връзка към коментар

Откъдето ми препоръчате. Мислех да вземем от моста Галата корабче за разходка по Босфора, но сега като ви чета ... Все още подреждам програмата, така че имам време да проуча кое къде да хванем....

От Еминьоню(моста Галата) не виждам удобен транспорт с корабче до Емиргян.

Единствената възможност, която аз виждам е в 18,30 часа, което не мисля, че е целта. :)

Друг вариант е от Бешикташ до Истиние, но предвид, че корабчето тръгва в 8,15 и имате придвижване до там от поне 30-40 минути(може и повече) от Лалели(ако сте отседнали там) мисля, че и този вариант не става.

Още един вариант е да се придвижите до Ченгелкьой(Çengelköy) и от там да хванете корабче до Емиргян.

И още един вариант от Кабаташ, но тук ценово не е много удовлетворителен този вариант.

Не знам колко опит имате с придвижването в Истанбул, но вариантите до Емиргян с корабче, не са от най-директните. :(

Това е, което намерих аз. Ако някой друг види по-добър вариант да казва. :)

Връзка към коментар

Здравейте,

открих ви случайно миналата седмица. Предстоеше ми пътуване до Истанбул и прочетеното тук доста ми помогна.

Естествено специални благодарности на Мари.

Все още ми е трудно да се справя с корабчетата в ситуации, които не са планирани предварително. Преди години ги ползвахме за  Принцовите острови и се справихме успешно, но бях прочела предварително.

Сега от последната обиколка  искахме от Еминьоню да стигнем до Пиер Лоти и бях прочела, че може и с корабче (до Фенер), оказа се  че от Еминьоню в продължение на близо километър има 5-6 различни  гарички. Докато стигнем до тази която ни трябва за да стигнем до Фенер преминахме през голяма автобусна спирка (направо си беше като малка автогара от където тръгват автобуси) знаех че може и с автобус до Еюп и напарво се качихме. 

Макар че имах у мен разпечатана схема на линиите на корабчетата се оказа не лесна задача.

Стори ми се, че на самата сграда на спирките пише до къде стигат корабчетата, така ли е или съм се заблудила.

Примерно ако искам да стигна от Еминьоню до Бешикташ май трябва  да знам  точно на коя компания е корабчето за да го намеря от къде точно тръгва. 

Другото, което не ми е ясно как да разбера кои са  редовните корабчета (през 20-30 мин.) и от кои има само по два курса на ден. Имах идея при следващо пътуване да отделим  един ден и да се помотаем до азиатската част с корабче, после примерно до най-севрените спирки към Черно море, но се змислям че ако не е планирано за да знам разписанието на всяка линия може и да увиснем на някоя морска спирка и да трябва да търсим автобус или трамвай за да се върнем.

Връзка към коментар

ina.bg, аз обикновено предварително(в сайтовете) съм проверила на коя компания е корабчето, което ми трябва и след това само отивам на нейния пристан. Най-много корабчета(според мен) има  Şehir Hatları.

Искам да обърна внимание, че разписанията обикновено са сезонни! Проверявайте непосредствено преди пътуване разписанията и обикновено на тях е отбелязано до кога са.

Можете да си вземете и хартиени разписания от пристанищата на съответната фирма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, радвам се, че попаднах на този форум и съм сигурна, че по този начин можем да си бъдем взаимнополезни.

Предстои ми пътуване до Истанбул след две седмици и както винаги искам да съм добре подготвена, за да можем да се насладим на разходката. Вече съм била в Истанбул и съм разгледала основните забележителности, затова този път решихме да видим други интересни места. Ще бъдем само за един ден и това е програмата ни по предварително проучване - Парк Yildiz, Rumeli Hisari, парк Емиргян. Освен това сме привлечени от увеселителния парк Виаленд. И точно тук срещнах трудност с организацията. Може ли някой да ни каже с какъв транспорт се стига до там и от коя точка е най-лесно. Смятаме да завършим разходката с посещение на кафе Пиер Лоти и пътуване с корабче по Златния рог. Приемам предложения и за други места, които си заслужават да бъдат видяни в обсега.

Връзка към коментар

...

Ще бъдем само за един ден и това е програмата ни по предварително проучване - Парк Yildiz, Rumeli Hisari, парк Емиргян. Освен това сме привлечени от увеселителния парк Виаленд.

...

На база на моят скромен опит, тази програма за един ден е неизпълнима, освен, ако не искате да видите изброените неща само от входовете им.

Ето начините да стигнете до Виаленд от сайта им. Ако решите да използвате градски транспорт, можете да избирате различините автобуси от сайта и да видите маршрут и разписание.

В Пътеводителя за Истанбул съм дала някои подробности.

Връзка към коментар

Преди 10 дни стигнахме до Телеферика за Пиер Лоти, но понеже беше неделя опашката беше голяма и преценихме, че нямаме достатъчно време да чакаме. Ако някой планува да го ползва имайте предвид, че кабинките, които се движат са 2 нагоре и 2 надолу и става доста бавно.

Връзка към коментар

Преди 10 дни стигнахме до Телеферика за Пиер Лоти, но понеже беше неделя опашката беше голяма и преценихме, че нямаме достатъчно време да чакаме. Ако някой планува да го ползва имайте предвид, че кабинките, които се движат са 2 нагоре и 2 надолу и става доста бавно.

И при нас имаше опашка. Бяхме в основата на стълбището водещо към входа на станцията и отне 30-40 минути, докато ни дойде реда. На връщане по този повод слезнахме през гробището, по-бързо стана. Ако опашките ви отчайват и не сте съвсем кът с времето цъкайте пеша, изгледа отгоре си заслужава, ако е хубаво времето :)

Връзка към коментар

Здравейте,

Имам няколко въпроса към познаващите Истанбул - Ъхламур павилион и Ъхламур музей са различни неща, нали? И първото е в Бешикташ, другото - в Шишли? Може ли от Йълдъз парк да се стигне директно до Йълдъз дворец през горния край на парка, без да се връщам до големия булевард Долмабахче? И може ли от Йълдъз дворец да се стигне пеша до Ъхламур павилион напряко по уличките , без отново да се слизам до големия булевард Долмабахче?

И някой знае ли къде по - точно се намира този музей:

Palace Collections Museum    

Saray Koleksiyonları Müzesi
Dolmabahçe Palace
Dolmabahçe Caddesi, Beşiktaş

Пише, че е в бившата кухня на двореца Долмабахче, но не се сещам това къде точно е спрямо двореца - трябва ли да се влиза вътре в самия дворец? Аз съм ходила там, но  за тази колекция гидовете не са ни казвали нищо...

Редактирано от Ивайла
Връзка към коментар

Искам да попитам от квартал Лалели с кой номер тролей мога да стигна до Босфора? И от къде да си го хвана? На коя спирка по ред да слезна? А после до колкото четох някъде тролея продължава и до кулата Галата, а там спирката как се казва?  А някой случайно да знае и до колко чеса работят тролейте?

Когато стигна на пристанището как мога да кажа че искам разходка с корабче по Босфора, а не просто да отида на отсрешния край?

Благодаря много за информацията предварително :)

Редактирано от natali_tehno
Връзка към коментар

post-2978-0-24979500-1427714478_thumb.pngИскам да попитам от квартал Лалели с кой номер тролей мога да стигна до Босфора? И от къде да си го хвана? На коя спирка по ред да слезна? А после до колкото четох някъде тролея продължава и до кулата Галата, а там спирката как се казва?  А някой случайно да знае и до колко чеса работят тролейте?

Когато стигна на пристанището как мога да кажа че искам разходка с корабче по Босфора, а не просто да отида на отсрешния край?

Благодаря много за информацията предварително :)

Излизате на главната улица в Лалели и хващате трамвая.Слизате на спирка Еминюню. Там е моста Галата. В средата, на който  тръгват корабите на фирма TurYol

Връзка към коментар

Здравейте, инсталирах си Moovit на телефона и се зарадвах, че лесно ще се ориентирам как да стигна до дадена точка с различен вид транспорт, но се оказа, че програмата показва недовършената Метро линия, затова реших да си направя резервни варианти с прикачване. Оказа се, че за да изпълним предварителната програма, ще ни се наложи да слизаме и да се качваме поне 10 пъти на автобуси и метро. Някой знае ли дали в Истанбул предлагат дневни карти за градския транспорт и от къде могат да се купят, цена?

Също така предложете най-кратък вариант за предвижване от Форум Истанбул до парк Емиргян.

Връзка към коментар

Здравейте, инсталирах си Moovit на телефона и се зарадвах, че лесно ще се ориентирам как да стигна до дадена точка с различен вид транспорт, но се оказа, че програмата показва недовършената Метро линия, затова реших да си направя резервни варианти с прикачване. Оказа се, че за да изпълним предварителната програма, ще ни се наложи да слизаме и да се качваме поне 10 пъти на автобуси и метро. Някой знае ли дали в Истанбул предлагат дневни карти за градския транспорт и от къде могат да се купят, цена?

Също така предложете най-кратък вариант за предвижване от Форум Истанбул до парк Емиргян.

Няма дневни карти.

Има Истанбулкарт, за която съм писала в Магеланския пътеводител за Истанбул.

Относно придвижването до парка? Предполагам с метро ще е най-бързо. Днес прочетох информация, че за фестивала на лалето ще има автобуси, които ще се движат от станцията на метрото до Емиргян, но не се задълбочих в нея. Ще прочета пак.

Връзка към коментар

Ето я информацията за фестивала на лалето.

Понеже инфото е на турски, а аз не разбирам нищо от него ще се помъча да внеса някаква яснота по-късно. :(

Ето и Фейсбук-страница на Емиргян, където пускат по-нови снимки.

Допълвам информация за допълнителния транспорт до парка.

Връзка към коментар

благодаря за съветите, ще опитам да пренаредя програмата и ще оставя накои неща за следващия път :-)

И по възможност да е през седмицата, половин ден най-малко за парк Емиргян. А ако си любителка на цветята , може и повече.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ви за бързите отговори, благодаря ви, че ви има, какво щях да правя без вас :-)

Имате ли актуална информация за Метрото в Истанбул, понеже чета противоречиви неща и се чудя дали на Yenikapi може да се направи директно прикачване от М1 на М2 или трябва с друг транспорт да се стигне до първата спирка на М2 от другата страта на моста? Целта ни е парк Емиргян и доколкото схващам, трябва да слезем на спирка Ayazaga и да се прехвърлим на автобус за още 6 спирки.

Също така знаете ли дали от Форум Истанбул може да се закупи Истанбулкарт или трябва да се ходи до Еминьоню за нея?

Никъде не видях информация на български за цената на билетите на градския транспорт и то актуална - сякаш повечето информация е стара и цената варира от 1,5 до 3 лири за билет. Това е важно, за да преценя дали си заслужава да се купува карта, понеже доколкото разбрах в сайта за нея се дават 10 лири безвъзвратно, освен тези, които трябва да предплатим за билети.

Връзка към коментар

Най-актуалната информация е в пътеводителя. :)

Не може директно да се прекачите на Йеникапъ - излизате от едното метро и отивате на другото, но не използвате друг транспорт, а две билетчета/жетончета/маркирания. 

Защо трябва от Форум Истанбул да купувате картата?

Истанбулкарт си струва при всички положения!

Погледнете какво съм писала в пътеводителя и си направете сметка.

С една карта могат да пътуват повече от един човек, но така губите малко от намаленията при прекачване.

Връзка към коментар

Здравейте,

Имам няколко въпроса към познаващите Истанбул - Ъхламур павилион и Ъхламур музей са различни неща, нали? И първото е в Бешикташ, другото - в Шишли? Може ли от Йълдъз парк да се стигне директно до Йълдъз дворец през горния край на парка, без да се връщам до големия булевард Долмабахче? И може ли от Йълдъз дворец да се стигне пеша до Ъхламур павилион напряко по уличките , без отново да се слизам до големия булевард Долмабахче?

И някой знае ли къде по - точно се намира този музей:

Palace Collections Museum    

Saray Koleksiyonları Müzesi

Dolmabahçe Palace

Dolmabahçe Caddesi, Beşiktaş

Пише, че е в бившата кухня на двореца Долмабахче, но не се сещам това къде точно е спрямо двореца - трябва ли да се влиза вътре в самия дворец? Аз съм ходила там, но  за тази колекция гидовете не са ни казвали нищо...

Понеже не съм ходила там имах нужда от консултация. Знам, че вече имате и отговор, но все пак да кажа това, което научих от tom777:

Намират се в Бешикташ, на площ от 25км2. Ето местоположението.

Това са две сгради - Merasim и  Maiyet , кьошк  /мини замък/, построени в средата на 18 век по времето на Abdülmecit.

Архитект е Nigoğos Balyan, син на Garabet Amira Balyan.

Maiyet е по малкия кьошк. Използвал се от семейството на Abdülmecit, както и като харем.

В момента работи като кафене.

Merasim е по големия и по представителен. Използвал се за посрещане на държавни и видни личности. Работи като музей, входа е 2.5ТЛ.

Наоколо има доста липи /ихламур/ откъдето идва името Ъхламур.

Лятото работи от 09.30 до 17.00, без понеделник и четвъртък, а зимата 09.30 до 16.00.

Ето и още информация, но е пак на турски.

Снимки.

Клип.

И още снимки.

Добавям само още нещо, което съм научила от pina:

Там са посрещани чуждестранни гости, включително поета Ламартин, чиито са думите:  ''Ако имаш право на един последен поглед, погледни Истанбул! '' 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте! Опитвам се да включа в програмата ни неща, които не сме посетили предия път и да бъде малко по-разчупена. Искам да ви попитам дали правилно съм се ориентирала:

От Еминьоню до Принцовите о-ви до колкото разбирам може да се хване корабче в 12:40 часа на Turyol. Как протича пътуването? За едно билетче корабчето минава през островите и в 16:00 тръгва на обратно?

Надявам се, че съм намерила правилната началната точка – с червено кръгче

post-2978-0-72932900-1427871725_thumb.png

http://www.turyol.com/en/tarifeler.asp#   

На следващия ден си мисля да вземем от Еминьоню до азиатския браг  корабче на Sehir hatlari http://en.sehirhatlari.com.tr/en/timetable/uskudar-eminonu-357.html  – за него не можах съвсем да се ориентирам. Дали се тръгва от същото място като за Прицовите о-ви? През 15-20 мин са, което е добре.

посещение на Бейлербей двореца

Хващане на корабче от Çengelköy за Емиргян парка в 12:25ч или  15:25ч

http://sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/cengelkoy-istinye-368.html

От Емиргян парка до Румелихисар от спирка TERSANE (42T, 40T)

post-2978-0-16294900-1427871764_thumb.png

От Румели хисар към Кабаташ (42Т, 22, 43R) и после с трамвая към Еминьоню

Ще се радвам да ми кажете ако бъркам някъде. Хубав ден, макар и дъждовен : ))) 

Редактирано от Petinka_iv
Връзка към коментар

1. Как да стигна от Еминъоню до Къз кулеси.

2. Не ми стана съвсем ясно от Еминъоню до Юскюдар има ли караб и от там да се предвижа до мястото от където мога да хвана лодка за самата кула на девицата или трябва да стигна до кадикъой

Връзка към коментар

Petinka_iv, без да съм ползвала точно това корабче от Еминьоню до Принцовите острови се опитах да разсъждавам над разписанието от сайта:  

Мисля, че това, което си оградила като начална точка не е така - от там тръгват фериботите до Харем(ако не бъркам). 

Корабчетата на Turyol по принцип тръгват от другата страна на моста Галата - като застанеш с лице към моста - от лявата му страна.

Сега за маршрута - не видях схема в сайта, но гледайки разписанието си мисля, че тръгва от Eminönü, след това спира на Karaköy, после на  Kadiköy, после следва  Kınalıada и последно -  Büyükada. В обратната посока, предполагам, че се движат в същия ред, но отзад-напред.

Ако някой е ползвал това корабче, нека да пише дали е така. :)

Sehir hatlari  - тръгват от другата страна на моста - като застанеш с лице към него от дясната страна. Ще видите кой пристан е техния.

От Емиргян парк до Румелихисар се движат следните автобуси.

2-1.png

Не знам защо сте избрали спирка Tersane, но от нея се движат следните автобуси.

2-2.png

От Румелихисар до Kabataş се движат тези автобуси.

2-3.png

Допълвам, за пътуването до азиатския бряг, че от корабчето ще слезнете на Üsküdar  и от там можете да ползавате следните автобуси  до Beylerbeyi Sarayı.

2.png

Сега остава и всички линкове, които сложих да се виждат. :lol:

ПП Допълвам и със скрийнчета, че сайта може утре да не показва това, което ми се иска. :)

Редактирано от Mary
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

1. Как да стигна от Еминъоню до Къз кулеси.

2. Не ми стана съвсем ясно от Еминъоню до Юскюдар има ли караб и от там да се предвижа до мястото от където мога да хвана лодка за самата кула на девицата или трябва да стигна до кадикъой

Вариантите са следните:

1. От Еминьоню с трамвая до Кабаташ и от там със специализираните корабчета, които се движат от Кабаташ до Кулата.

2. С корабче до Üsküdar и после може и пеша до кея, от който тръгват отново специализирани корабчета до Кулата. 

Мисля, че наскоро писах пак за това.

Редактирано от Mary
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Понеже не съм ходила там имах нужда от консултация. Знам, че вече имате и отговор, но все пак да кажа това, което научих от tom777:

Благодаря за отговора и за отделеното време...Старая се да не питам неща, които се намират сравнително лесно в интернет, но не винаги се получава...:)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.