Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2020: Правила, участие и срокове

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , bad kid каза:

Почерпка? 🤓

Йессс. 🙂

преди 8 минути , slujitel каза:

Тази година пуснах за спорта, дори мислех да не участвам, защото нямах нищо подходящо според мен, то взех, че се класирах.

Като във вица, дето Господ рекъл: "Моше, дай ми поне един шанс, пусни фиш!" 🙂

• Смея се 4
Публикувано:
преди 42 минути , Цвета каза:

А сега какво следва?

Ще общуваме в страничката за качване на снимките: https://magelanci.com/calendars2020/

Там ще ви пиша каквото е нужно, но ще стане утре 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, Ivko каза:

календарите като цяло.

Ами айде до Венеция да отидем на Карнавала през февруари, за да се снимаме и за 2021 година ще се гледаме на календара после. 😉

Браво на печелившите! Много хубави снимки има.! 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Въпреки, че не участвам със снимки, внимателно следя и гласувам. Само 13 от избраните от мен снимки са в календарите. Разбирам, че регламента е за не повече от една снимка на човек, но това означава (според моя вкус), че няма 24 души, които да са кандидатствали с подходяща според мен снимка. А това ми се струва доста слабо участие. Не искам да съм много критична, но наред с отлични снимки, имаше такива, които са снимани в движение, през прозорец или с "криви" хоризонти, а за отрязаните върхове на обектите да не говорим. Разбира се, те бяха отхвърлени още на първия тур. Но за да станат още по-красиви календарите ми се струва, че трябва да се позволи най-добрите снимки да бъдат включени. Но, ...регламентът е такъв и вероятно той се одобрява от мнозинството. А относно обработката на снимките може доста да се говори. Не смятам, че има някоя професионална снимка, която да не е обработвана. Друг е въпросът дали това е направено по подходящ начин. Знаете, че и самите фотоапарати "променят" цветовете.

Поздравления на участващите със снимки в календарите. 

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, Diana Doncheva каза:

Въпреки, че не участвам със снимки, внимателно следя и гласувам. Само 13 от избраните от мен снимки са в календарите. Разбирам, че регламента е за не повече от една снимка на човек, но това означава (според моя вкус), че няма 24 души, които да са кандидатствали с подходяща според мен снимка. А това ми се струва доста слабо участие. Не искам да съм много критична, но наред с отлични снимки, имаше такива, които са снимани в движение, през прозорец или с "криви" хоризонти, а за отрязаните върхове на обектите да не говорим. Разбира се, те бяха отхвърлени още на първия тур. Но за да станат още по-красиви календарите ми се струва, че трябва да се позволи най-добрите снимки да бъдат включени. Но, ...регламентът е такъв и вероятно той се одобрява от мнозинството. А относно обработката на снимките може доста да се говори. Не смятам, че има някоя професионална снимка, която да не е обработвана. Друг е въпросът дали това е направено по подходящ начин. Знаете, че и самите фотоапарати "променят" цветовете.

Поздравления на участващите със снимки в календарите. 

Това с обработката е въпрос на вкус.

Но от друга страна - вкусът се възпитава.

От 24-те само една е пре, преобработена (лично мнение). Надявам се, че в календара ще попадне нейна "по-смирена" версия.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 22 минути , ven62 каза:

От 24-те само една е пре, преобработена (лично мнение). Надявам се, че в календара ще попадне нейна "по-смирена" версия.

Това няма как да стане, ако не изразиш в мнението си, коя точно е снимката 🙂

Публикувано:
преди 4 минути , master_of_germs каза:

Това няма как да стане, ако не изразиш в мнението си, коя точно е снимката 🙂

А ако изразим мнение, участникът има ли право да махне част от грима?

• Харесвам 4
Публикувано:

Снимките няма да бъдат коригирани значително спрямо това, което е в момента, така че не разчитайте 🙂

Не забравяйте, че това което е свръх преработено за един човек е абсолютно допустимо за друг, лоша снимка за един е добра за друг. Така че вменяване на лично мнение като абсолютна истина не е ок. Имате пълното право да намирате кусури на база на личния си вкус, това не значи че всички ще се юрнем да следваме и "оправяме" чужди снимки на базата на нечие еднолично мнение. Хората са харесали снимката такава каквато авторът я е публикувал и ние ще се постараем в календара да влезе максимално близо до този си вид, до който е участвала в гласуването. 

• Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:

Имайте предвид, че при печат на хартия цветовете няма да са толкова ярки и контрастни, както на мониторите и телефоните. Колкото до обработката, болшинството автори са се доверили на тази, която фотоапаратите им са направили. Не е задължително най-добрата, но това са възможностите на техниката. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

А ако изразим мнение, участникът има ли право да махне част от грима?

Според мене не е редно, защото за снимката е гласувано такава, каквато е. А и нищо не ви гарантира, че след последваща обработка няма да стане още по-зле.  Ако участникът е сложил обработена снимка, то тя отговаря на неговото виждане за кадъра. Но аз въпреки всичко смятам, че това е форум и че критиката е градивна и полезна. Хубаво е да чуваме мнения.

• Харесвам 4
Публикувано:

Между двата кръга и аз изразих мнение, че има доста обработка в някои снимки. Наясно съм, че сега не може, но не е лошо да се помисли за по-точни критерии какви обработки се разрешават в правилата. Аз лично се бях подразнила не от силата на цветовете, а от тяхната смяна. Просто за мен една от снимките трудно ще се види в природата в тези цветове 😉  Но глас народен (магелански) - глас божи. 

Иначе не съм съгласна с мнението за отрязването на върхове е ии т.н. Понякога е търсен ефект и хората може да са искали да покажат това. Календарът е супер! Е и на мен ми липсват снимки като човешки лица, екзотични племена и т.н., но очевидно такива трудно ще минат дори на втори тур. 

Публикувано: (редактирано)
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Но аз въпреки всичко смятам, че това е форум и че критиката е градивна и полезна. Хубаво е да чуваме мнения.

Абсолютно съм за, но нека е аргументирана критика. Някакъв флейм тип "снимка 1, 2, 3, 10, 15 са супер клишета и са ми досадни, не мога да ги гледам" не е ок. Критика тип "тая снимка е с прекалено засилено синьо, тук небето е изгоряло и тук балансът на бялото може да се стопли" е ок. Дори съм си мислел да имаме рубрика, където да се критикува и коментира даден кадър - само може да помогне на цялостното вдигане на качеството на снимките.

Но разликата между конструктивна критика и сипване с големия черпак не винаги е добре изразена, а двете се приемат по коренно различен начин. Трябва да сме наясно и че не всеки е способен да даде конструктивна критика, фотографията хич не е лесна материя. 

За това предлагам, ако някой от участниците иска снимката му да бъде "разкостена" да си каже публично тук, като е перфектно наясно че може някои от коментарите да не му харесат. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Публикувано:
7 minutes ago, Goal & Boss said:

По същество. Аз имам следното предложение:

1139313446_Bordeaux-LeMiroirdeau.jpg.7e9f22daa51ad26a6a6e8238f6c26ca7.jpg.241ae3ad04afc7393711f134234de779.jpg

Е недостижима е Европа, пак е прекрасно със или без Локо Сф 😆

Публикувано:

Аз също бих искал да се изкажа!

Не одобрявам календар, в който няма мои снимки! Това за мен винаги е било най-важното в един календар! Не одобрявам и всички вас, защото не сте гласували за моите снимки. И ви се обиждам! Не одобрявам и света в който живеем и тази свобода на мненията!

В Империята също всяка година си правим календар със снимки от военните ни кампании из Галактиката (планети, преди да ги атакуваме, бунтовници, след като ги арестуваме, ей такива обикновени и земни неща ...). Правим си конкурс и участвам само аз в него, разбира се, но щурмоваците винаги гласуват за моите снимки и винаги се класирам аз!

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 24
  • Замислям се 2
Публикувано:
13 minutes ago, Брани said:

Аз също бих искал да се изкажа!

Не одобрявам календар, в който няма мои снимки! Това за мен винаги е било най-важното в един календар! Не одобрявам и всички вас, защото не сте гласували за моите снимки. И ви се обиждам! Не одобрявам и света в който живеем и тази свобода на мненията!

В Империята също всяка година си правим календар със снимки от военните ни кампании из Галактиката (планети, преди да ги атакуваме, бунтовници, след като ги арестуваме, ей такива обикновени и земни неща ...). Правим си конкурс и участвам само аз в него, разбира се, но щурмоваците винаги гласуват за моите снимки и винаги се класирам аз!

Решението е да помолиш за собствен календар за теб - специално издание .... или само един надпис "Магелнаци" , който да лепнеш някъде на твоя имперски календар - така ще имаш 2 в 1, или 1 в 2, не ги разбирам междугалактическите работи 🙂

А относно снимките - да, много добри са, харесват ми, но аз съм на мнение, че трябва да се приложи някаква "обща" художествена обработка на снимките, така че да са в един "цветови" порядък или по-скоро баланс. С това се отличават професионалните календари, че всички снимки са с еднакви цветови параметри. Не е много художествено издържано единия месец да се "осветиш" от засилени цветове, а следващия да се взираш в нещо по-мътно и бледо, което може и да си е ОК, но спрямо предната снимка ще бледнее 😉 ...

Публикувано:

Има страхотни снимки и тази година! Поздравления за класиралите се!

П.С. Селото в Уганда ми беше една от най-любимите, жалко, че и тя не се класира, но дано някога успея да видя това място. 🙂

• Харесвам 4
  • Благодаря 1

И така, докато сме активни да предложа още една точка за дискусия. Че ако го напиша това догодина август никой няма да ме отрази 🙂

Критериите в класирането са следните:

- брой гласове

- разноообразие на автори

- разнообразие на дестинации

Т.е., това което правим по първите два критерия е да намерим първите 24 човека с високо класирани снимки. Третия критерий е малко по-странен, защото влиза в сила, когато някой има по повече от една високо класирана снимка. Когато това се случи, избираме тази от двете, която не се повтаря по държава с другите избрани. 

Това осигурява разнообразие на дестинации присъстващи в календара, но създава проблеми по други две направления:

1. Снимки с "една кофа" гласове биват отхвърлени, защото друга снимка, с много по-малко гласове (но все пак класирана!) дублира същата дестинация.

2. Много често авторите, въпреки че кандидатстват със снимки, които са съгласни да са в календара, имат лични предпочитания, които лични предпочитания явно се споделят и от гласуващите след като едната снимка има много повече гласове от другата. Критерия за разнообразие на дестинациите обаче елиминира снимката, която авторът и магеланците обективно харесват повече. 

И така, предложението е следното: отпадане на критерия за разнообразие на дестинациите

Нюанси:

- Губим всякакъв контрол върху разнообразието на дестинациите. Теоретично означава, че може да имаме 10 снимки от Италия, от които 8 да са с по глас повече от Зимбабве, Непал и Суринам, но това няма да има значение вече, италианските ще бъдат в календара. 

- Печелим по-голяма представителност на гласуващите. Няма как снимка с 40 гласа да бъде предпочетена пред такава със 120, само защото е от дестинация, която не е дублирана. 

Усложнения на регламента от типа на авторите да добавят класиране по желания на собствените си снимки и това някак да влиза във формирането на календарите не ми допадат първо заради усложнения при организацията и защото предпочитам участието да е на бинарна основа - или искаш снимката да е в календарите, или не. А не - тази снимка я искам 50% ,тази 30%, а тази 20%. Добавяне на някаква тежест на гласовете, например да имаме коефициенти за брой гласове и уникалност на дестинация и на базата на някаква подобна схема да се изчислява крайна оценка(така 120 с/у 40 гласа ще има повече тежест на гласовете, а при 41 с/у 40 повече тежест за разнообразие) също не е на дневен ред по подобни причини. 

Така че на този етап промяна на регламента в тази посока не е приемлива - или махаме критерия за разнообразие на дестинации или си остава както е сега.

Критерият за уникалност на авторите си остава и няма да го пипаме за сега. 

За сега искам да видя само гледни точки, пък после може да го пуснем и на едно бързо гласуване. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

А ако се въведе ограничение още на входа авторите да представят по една своя снимка от дестинация? Така никой няма да изпада в терзания, че се е класирала по-малко любимата му снимка.

И ако се въведе още един показател - тежест по дестинация? Това при равни други условия би класирало снимката от Суринам пред тази от Италия.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

Но аз въпреки всичко смятам, че това е форум и че критиката е градивна и полезна. Хубаво е да чуваме мнения.

Да!Винаги е по-добре човек да е откровен,без да влага лошо лично отношение.Да чува мнението на всички,без да е необходимо да го приема.Съвсем нормално е да има различни гледни точки.Но всички те носят повече знания и са полезни!Поне според мен е така.

• Харесвам 1
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

А ако се въведе ограничение още на входа авторите да представят по една своя снимка от дестинация? Така никой няма да изпада в терзания, че се е класирала по-малко любимата му снимка.

И ако се въведе още един показател - тежест по дестинация? Това при равни други условия би класирало снимката от Суринам пред тази от Италия.

Проблемът се проявява и когато един автор има снимки от различни дестинации, да не кажа че основно тогава. 

Казах, че гледам максимално да страня от допълнителни показатели, но можеш да развиеш идеята 🙂 На базата на какъв обективен критерий да оценим Суринам пред Италия и всъщност редно ли е да го правим?

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Георги каза:

Казах, че гледам максимално да страня от допълнителни показатели, но можеш да развиеш идеята 🙂 На базата на какъв обективен критерий да оценим Суринам пред Италия?

Някакъв коефициент, базиран на броя магеланци, посетили съответната дестинация, според Атласа. Като най-ниската възможна стойност ще бъде 1, тоест никой няма да бъде ощетяван, а оттам нататък ще расте със стъпка, достатъчно малка, че да не криви резултатите и в същото време достатъчно голяма, за да заличи преднина от 1 глас на Италия спрямо Суринам.

Публикувано:

Календарът все пак е за пътуващи хора. Разнообразието на дестинациите според мен си е задължително. Всички ние се стремим да обикаляме все по-интересни места. Има държави, които са силно "фотогенични", това означава ли да изключим другите?  Така че аз съм за уникалността на дестинациите.

А аз попитах за правила за обработката, защото обикновено има такива. Като най-често са само до филтрите и възможностите, включени във фотоапаратите, без право на допълнителна компютърна обработка. Да, това дава пак предимство на хората, които почти професионално се занимават с фотография, а такива като мен със сапунерки имат по-малко възможности, но това си е честно. Тези хора са вложили повече усилия и средства от нас и е нормално да имат това предимство. Другото правило - по една снимка от автор връща баланса и е ок.  

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Георги каза:

всъщност редно ли е да го правим?

И да, и не. Все пак - при равни други условия - по-малко хора са били в Суринам и са виждали гледки оттам, било то и на снимка, отколкото в Италия. Няма лошо да се даде едно рамо и да се промотира дестинацията, ако щеш.

Знам, че е хлъзгава тая тема...

Публикувано:
27 minutes ago, Георги said:

- брой гласове

- разноообразие на автори

- разнообразие на дестинации

За мен водещи трябва да са самите снимки - нали за календар със снимки си говорим.

Би трябвало например - автора Х има снимка от Италия с 200 гласа и друга от Суринам с 50, автора Y има снимка от Италия с 60 гласа, и няма друга. Тогава за мен по-логично е автора Х да е със снимката си от Италия, другия автор просто отпада, и в календара кандидатства следващата по гласове снимка.

Така поне гарантирано:

-  ще има и разнообразие от дестинации (т.е. няма да се допускат повтарящи се)

- за всяка дестинация ще попадне най-добрата снимка, с най-много гласове.

- много лесно и бързо  на този принцип се прави класирането 😉 

Минус е, че ще има отпаднали автори, но пък не е ли по-важно календара да е с най-хубавите снимки.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.