Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 часа, Радо каза:

Безглутеново и здравословно. 

Наздраве 😎🍷🍷

Ох! И аз съм на същата диета. Мъка, много мъка и неизпита амброзия има на този свят! 😃

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Тони каза:

Кето шоколадова торта, стана чудна!

Не си поиграх да стане и красива , но леко ме примързя. 🤣🤣🤣

20210213_143725.jpg

20210213_143717.jpg

20210213_154004.jpg

20210213_154011.jpg

Може ли рецептата,  много добре изглежда?

  • Харесвам 1
Публикувано:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2124145344328228&id=1628233937252707

Линк към страницата във фейсбук.

Ако нещо има проблем ще я снимам, но е дълга.

Аз замених кравето  масло в блатовете с кокосово.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 часа, Роца каза:

Алекс, при нас в супермаркетите само на листа продават, а всеки лист е 2г (затова съм дала и грамажите). С еритриол, обаче, не знам дали ще стане, понеже консистенцията му е различна от тази на захарта... То номерът при тези глазури е да натъманиш температурата (30-32 градуса) на глазурата спрямо замразената торта. Ако е много гореща, няма да стегне достатъчно бързо, ако пък е много студена, ще застине бързо и няма да се разлее добре, а ще остане на дебел пласт. А няма да се лъжем, глазурата е ефектна, ама не и много вкусна 😉

 

Като алтернатива мога да ти предложа и шоколадова огледална глазура. Тя е даже и без глюкозен сироп, но пък цветът е с по-малък ефект "уау" 😂

 

28052017-IMG_0882.jpg

 

За шоколадовата огледална глазура:
(Рецептата е от сайта Empreinte sucrée)
210 г захар
75 г вода
70 г пресято какао прах (100% съдържание на какао)
145 г пълномаслена течна сметана
8 г (4 листа) желатин (200 bloom)

Приготвяне на глазурата:
Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Сметаната се загрява на умерен огън, почти до завиране. В отделна теджера, захарта и водата се загряват до завиране (или до 103 градуса, ако имате сладкарски термометър). Пресятото какао се добавя към захарния сироп и се разбърква до хомогенна смес, като се внимава да не се вкарва въздух. Шоколадовият сироп се прибавя към горещата сметана, добавя се изцеденият желатин и се разбърква с пасатор на най-ниска степен, за да не се вкарва въздух. Готовата глазура се прецежда през сито, за да се отстранят мехурчетата въздух и се оставя да се охлади до 30-31 градуса преди използване.

 

Украсяване на тортата:

Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху обърната купичка с широко дъно, а самата купичка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура. Затоплената до 30-31 градуса глазура се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност.

След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от купичката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне.

@Роца, много ти благодаря, ама твоите торти, все Мишленови,че и многозвездни! Ти си  майсторица голяма, пък аз, торти взех за бъркам отскоро, че и кето - без захар, с шоколади със стевия , а то, със сурогати, трудно да  стане като твоите:(((
Чак до там няма да я докарам, ама това, със замразевата торта и заливането отгоре, нагряването на стените на формата, са много хитри трикове, от мастерската кухня. Аз правя друго - на дъното и на стените изрязвам хартия за печене, че наистина, понякога не се отлепва. Ама малко се успокоих, че и големите готвачи го имат тоя проблем:)

 

преди 7 часа, Дани Магелани каза:

За покриване на тортата, аз бих желирала сока на компот от вишни. Хем безвредно, хем лачено. Резервирана съм към боите.

Може и пресни плодове да наредиш на част от тортата.  

Ми компот нЕма:)))) Ама съм купила ягоди, мисля да наредя отгоре.

Наумила съм, утрешната вечеря да е аранжирана в червено и бяло, даже Просеко-то съм купила в бяла бутилка. 

 

преди 7 часа, Миланка каза:

@AlexandraKo за желатина в пакетчета - изсипваш в метална купичка, заливаш със студена вода (според описанието на пакетчето), разбъркваш хубаво и изчакваш 3-4 минути да набъбне. И сега следва моята технология (винаги отличен резултат) - загрявам вода до точка на кипене, изсипвам я в малко по-голяма купичка, поставям в нея купичката с желатина и бъркам докато хубаво се втечни, след което го изсипвам в сместа която ще желирам. Уточнявам, водата я топля с кана и бъркам на плота.

@Миланка, твоят начин ми изглежда, по- кат за моите сръчности, ще пробвам, да видим, дали ще стане.

преди 3 часа, Тони каза:

Кето шоколадова торта, стана чудна!

Не си поиграх да стане и красива , но леко ме примързя. 🤣🤣🤣

20210213_143725.jpg

20210213_143717.jpg

20210213_154004.jpg

20210213_154011.jpg

Нали няма да я водиш  на изложба, ами ще си я хапвате у вас:)))

 

Стискайте палци, сърбам кафето ипочвам:)))

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 43 минути , Тони каза:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2124145344328228&id=1628233937252707

Линк към страницата във фейсбук.

Ако нещо има проблем ще я снимам, но е дълга.

Аз замених кравето  масло в блатовете с кокосово.

@Тони, преди време четох една статия, по  повод на кокосовото масло и там пишеше, че не се различава много от палмовото. Та копнах но- надълбоко и наистина, се оказва, че не е баш тъй и толкова полезно и безвредно, колкото го хвалят. 

И тъй като, много-много не го харесвам, та тъкмо ми се  яви основание, да  го махна:)Не съвсем - за кокоски , пак го ползвам, но предпочитам орехово, тиквено - пак растителни, но от нашите си ширини:)))

 

  • Харесвам 3
Публикувано:

В крайна сметка, боята ми се оказа, по-скоро розАва, пасирах и малко ягоди, уж, за подсилване на цвета.

Наплесках я, турих я да се замразява, после ще я доукрасявам. Корите са Медовик,кремът:

1 течна сметана, 31%, 250 мл, разбита с пасираните  ягоди, половин кутийка рикота, половин малка кутия маскарпоне, няколко капки подсладител. Кремът е лееекинко кисел от ягодите, много приятно се получи.

 

D3E3A48E-C87E-417E-B1CD-AB8BD5D3C266.jpeg.e1d9983dc412da3a3de5c9576ee0aee1.jpeg

Току-виж, с общи усилия и вашите съвети, изненадам Сър Антъни за празника:))))

  • Харесвам 19
  • Браво 9
Публикувано:
Преди 1 час, Радо каза:

Mozzarelle fritte con salsa di pomodoro

 

20210213_105842.jpg

20210213_105856.jpg

Спри се, бе, човек!

 

От последните ти 5-6 "готвения" само ме вкарваш в приключения !!

 

Онези спагети със "сланината", дето бяха много тежки, са тъкмо за днешния студ.

 

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Вместо  червен желатинов крем, направих бял от сметана/рикота и го ливнах отгоре.

Воала, какво се получи:

5901D75E-623F-441B-9F9D-E3F720A1A039.jpeg.cfe7ba2ca08e4a00140c92198760d5ea.jpeg

Туй в средата е конфитюр от останалите ягоди, с еритритол.

Утре ще се реже , за  да видим, как ще е на вкус.

Останаха ми и ягоди, и крем, направих десерт в чашка:


BD954657-8AD2-4113-B97F-35B82480DF5A.jpeg.7f7df8b5e584415ad228533b04fce967.jpeg

 

Отгоре, едното е пак от конфитюра.

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 8
Публикувано:

За обяд - наденички на сърца, гарнитура - краставици на сърца, таханов хляб - на малки и големи сърца:)))

Празнуването започва:))

Наздравеее!

 

15CE67D0-AB33-4F05-81F1-A9B9CDAF807A.jpeg.05449ffdb475f57a494e51da6aec1922.jpeg

 

  • Харесвам 21
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 часа, AlexandraKo каза:

Сипал си си тринки ли?:drinks:

само две моцарели имах. 🙂

преди 5 часа, но нейм каза:

Спри се, бе, човек!

 

От последните ти 5-6 "готвения" само ме вкарваш в приключения !!

 

Онези спагети със "сланината", дето бяха много тежки, са тъкмо за днешния студ.

 

 

Хех. Спагетите стават най-бързо, затова е 😉 А и сега още се уча, но ми харесва резултата.

Днес няма да има - сега съм се заел с изготвяне на проект на  trip програма, остана да наглася още 2 дни и съм готов.  

Втората е в процес 

 

Наздраве 🍷

  • Харесвам 6
Публикувано:

Аз пък ще се оплача. 

Понеже не ми се скитосваше в студа, реших да купя месо от едно голямо Фантастико. Прибирам се у дома ентусиазирана, отварям пликчето и от вътре се разнася една кофти миризма.... :bad:

 

Та трябваше на ново да тичам до кварталната месарница в снега... Ама така е, който се опитва да спести нещо.... 

 

От тук нататък ще се готви... Гювеч от свинско със зеленчуци, в пръстен гювеч, във фурната. Ще го чакаме следващите час и нещо. 

  • Харесвам 6
Публикувано:

Не можеш ли да се оплачеш? Тук ми се случва и съм връщал. Само трябва да имаш касова бележка. 

Сега покрай короната се купува по-рядко по повече и така е кофти, но за един-два дена ако има нещо го връщам без да се замислям

Иначе кварталната месарница най-добре, проблема е с тия зрели меса дето са вакуумирани за дълго съхранение

  • Харесвам 1
Публикувано:

На “Д.Николаев”, Сър Антъни, в някаква нова месарница , заловил едни превъзходни наденички и взел за проба. Освен, дето бил удивен от чистотата на магазина /според мен, че е нов/, му харесали и месАта, най-вече, суровите наденички.

Та за вечеря, изпържих праз с мАсълце и наденички. Проста, селска манджа, стана супер вкусна, ама, кат за едно ядене.

Ще се разходя натам, тия дни , да видя и аз, какво има в тоз дюкян:)))И да примъкна,  някое кило от тез наденички.

Една част, пекох на конвекторната фурна и зорко следих - хич не тече мас:)И хрущяли немА:))))

 

16090EDE-2C0C-4CA4-8ACE-3B07A80E7E65.jpeg.4299338756b4cd3e0cc9d06f00f696a9.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Честит празник!

 

Ние, го започнахме, с торта, кафенце и по една мъъъъничка глътка червено вино. Отдавна сме минали на бяло, но традицията трябва да се спази.

 

818EB62B-EC6E-4761-AB5D-2B6165F7E83A.jpeg.e49c9d54f9ddefc7b98269ab5a349658.jpeg

 

Да доложа  за тортата - чудна се е получила на вкус, лееекинко киселка, от пасираните ягоди,нали не сложих много подсладител.

Наложи се една корекция:( Конфитюрът от ягоди и еритрит, беше станал като твърда плочка - явно съм го преварила вчера:(

Та го замених със сметана от спрей. Трябва да е роза ,уж:)))Ама,не съм @Роца или @Eva eva, с техните тортени таланти, толкоз ми е майсторлъкът:(((((


D1ADB785-2027-4F35-ADB8-DF725F3C3706.jpeg.8fc1c390c958c30d7099373069d01b27.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 10
Публикувано:

Честит празник и от мен, кой каквото празнува! Направих една тортичка, че ще празнуваме в разширен семеен кръг и добре, че я снимах преди пренасянето, че на крайната дестинация не можах да я позная. Дано е вкусна, след малко ще видим. И зайче в гювеч от снощи, приготвено от мама. Имаме да наваксваме с празнуването заедно, заради пандемията.

IMG_20210213_133932.jpg

IMG_20210213_135529.jpg

IMG_20210213_190510.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 14
Публикувано:

Покрай дискусията за "сгущенката" преди време се сетих, че имам една неотворена консерва от варена такава и реших  да я оползотворя за сладки алфахорес (маслени бисквити слепени с дулсе де лече). В чест на Св. Валентин - във форма на сърца, вместо обичайната кръгла форма 🙂, виното в чест на Трифон Зарезан - довечера 😀:

 

 

DSC03480.JPG.3387d2b14409d0d22a5c08d4481eb0fc.JPG

 

  • Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

Любовта е преходна,

Пилешката супа за душата вечна

20210214_130636.jpg.137d9020520a495ef12dc56b2809c656.jpg

Ама за всеки случай, ако не съм права и сложих няколко сърчица 

Кой както иска да го разбира, все ще е вярно🤭

Честито на празнуващите!

  • Харесвам 18
  • Смея се 3
Публикувано:

За днес салата Цезар с домашно приготвени крутони и дресинг, пилешки крилца на фурна  (за мен) и аржентински рибай стек (за половинката). За десерт домашно приготвено кюнефе ( @ven62 да не чете, че ми става съвестно, че му саботирам диетата :girl_crazy:).

 

KUNEFE.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 13
  • Смея се 1
Публикувано:

И аз готвя специално меню, снимки - като стане:))))Че досега ринахме сняг:(

За сега, казвам наздраве!


Готова съм с ордьовъра.
За начало, коктейл от миди, с Перно:

 

B191FC91-EC36-481E-B3B7-36F8CAB4685E.jpeg.9666f9c5fbcc204ae12b089b7301f202.jpeg

 

A18AD823-1FD9-44DD-AB38-CFCFABA9DDAD.jpeg.da093f3f8b96d506448f66c471a82747.jpeg

 

 

 

 

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:


Преди вряме разправях на моите приятели как като дете, по разни поводи нашите ме водеха в ресторант "Варшава", който се намираше до парка "Заимов", и там любомо ястие ми беше Медальон с гъби, даже понякога ми поръчваха допълнително втора порция и сервитьорите се шашкаха как малко дете може да изяде толкова много храна.  :grin:
Та вчера си направихме една камерна сбирка по случай Зарезан/Валентин ... отивам и какво да видя - взели, че приготвили специално за мен точно Медальон с гъби. :smile3: Както се казва - облизахме си пръстите! :yes: 

20210213_202926.jpg.88471d75d04d3fe8e8d3fd030110a14f.jpg

 

  • Харесвам 24
  • Браво 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.