Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Всяка италианска дума завършва на гласна буква. Това правило не се отнася за чуждиците в италианския език, като Canal, bar, film, autobus.

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря много! Подозирах верния отговор, но и в "официалната" българска преса го срещнах с Е и съвсем се обърках.

Добре, че знам къде да попитам 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте! Не знам дали точно тук е мястото да попитам - възможно ли е да вземем кола под наем от Бари, да обиколим за 2-3 дни забележителностите там, след това да се придвижим към Соренто и там да я върнем?

Връзка към коментар

да разбира се

като правите резервацията сложете за място на връщане на колата съответния град и вижте има ли допълнителна такса

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Предстои ми пътуване до Венеция на 28 януари за 3 дни заедно със съпругата.Тъй като няма много време до тогава ще приема идеи за хотелско настаняване на удобно място за разглеждане на забележителностите. Бюджет до 350 лева за 4 нощувки. А също така препоръка за ползване на обществен транспорт. Много ще се радваме ако има и други магеланци за тези дати.

Връзка към коментар
преди 18 часа, valpet каза:

Предстои ми пътуване до Венеция на 28 януари за 3 дни заедно със съпругата.Тъй като няма много време до тогава ще приема идеи за хотелско настаняване на удобно място за разглеждане на забележителностите. Бюджет до 350 лева за 4 нощувки. А също така препоръка за ползване на обществен транспорт. Много ще се радваме ако има и други магеланци за тези дати.

Имаш две възможности: да преровиш AirBnb и да се опиташ да намериш нещо там. Бюджета е нисък, а Венеция е доста скъпа. Има възможност обаче да откриеш нещо. Препоръчвам ти да търсиш около района на автогарата и гарата, както и в студентския квартал. 

Другата възможност е да отседнеш в Местре, около автобусна спирка и да пътуваш всеки ден. За там бюджета е съвсем приличен. 

За транспорта - Венеция се обикаля пешеходно, така че нямаш проблем. За един от дните си купете дневна карта и тогава идете до островите + обиколка по каналите на Венеция. Задължително е да се види Венеция от водата. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , traveler каза:

Не е най-подходящото,но става,стига да не вали.

То с дъждовете е Божа работа. Миналата година през месец Май едва не ни удави от дъжд в Тоскана ... По-скоро ако е доста ветровито или е все още студено и неприятно за пешеходни обиколки.

Връзка към коментар

По това време всичко може да се очаква.Миналата година по това време бях в Неапол и Амалфийското крайбрежие,през цялото време беше облачно,но пък нямаше вятър и температурата беше 10-15 градуса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
33 minutes ago, gery_2431 said:

Времето в края на март подходящо ли е за разглеждане на Чинкое Терре или Костиера Амалфитана?

Ориентировъчно: https://www.accuweather.com/en/it/amalfi/212365/month/212365?monyr=3/01/2019

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой има ли идея какво се случва последния уикенд на април в Сицилия, че цените на билетите са такива? :ohmy:
Само заради Великден? 
image.png.e49d08f2d5f3641bb5c2144e9f880bd6.png

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
Преди 1 час, Фичо каза:

Някой има ли идея какво се случва последния уикенд на април в Сицилия, че цените на билетите са такива? :ohmy:
Само заради Великден? 
image.png.e49d08f2d5f3641bb5c2144e9f880bd6.png

Може да се събират капи ди тути капи... Ако всички тайници и землянки на острова са резервирани за тия дати - това ще да е!

Редактирано от Goal & Boss
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 8 минути , luba_rizova каза:

Алибус видя ли разписанието? Гледам, че е от доста рано, не ти ли върши работа? 

Това ли трябва да е http://www.amt.ct.it/blank.php?linea=alibus ? Малко ми е трудно да се ориентирам с разписанието, намирам само от летището до града. Полетът е 6:40 . 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам и още едно питане, на летище Бергамо ( до сега не сме кацали там) дали ако сме само с ръчен багаж , за два часа и 40 минути ще успеем да се прекачим на друг полет?

Връзка към коментар
8 minutes ago, gery_2431 said:

Имам и още едно питане, на летище Бергамо ( до сега не сме кацали там) дали ако сме само с ръчен багаж , за два часа и 40 минути ще успеем да се прекачим на друг полет?

Ако сте българи или граждани на ЕС и Швейцария, точно преди паспортните проверки има странично гише за преход към гейовете, без излизане от стерилната зона. Слизате от автобусчето и гледате вдясно от опашката огромна червена табела с имената на държавите и т.н. може да няма човек на гишето, но "покажете", че сте там. 

Всъщност мисля, че и полетът на заминаване не може да е към не-ЕС страни, примерно Мароко. Но всичко си го пише на голямата табела

Ако няма закъснение самолетът от София, 2:40 е повече от достатъчно и за повторно преминаване през секюрити.

Редактирано от Венелин
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, gery_2431 said:

Това ли трябва да е http://www.amt.ct.it/blank.php?linea=alibus ? Малко ми е трудно да се ориентирам с разписанието, намирам само от летището до града. Полетът е 6:40 . 

Имат промени в обслужващата транспортна фирма. Преди бяха Интербус/ Етна транспорт, но сега гледам, че е общинската AMT. И аз открих само графика летище - град. 

Изтегли си, ако го нямаш приложението Moovit. Върши добра работа и в Палермо. Може би си видяла, че дори официалните сайтове за транспорт препращат към него.

Друг съвет, често проверявай разписанията за промени, защото правят такива, а също и от сезона зависи графика.

Не е зле деня преди отлитането да проверите и на автобусната гара, ако от там тръгва де /не съм гледала маршрута/

Сега видях, че тръгва от Stazione Ovest, коете е пред ж.п. гарата едно голямо кръгово, а по средата са автобусите. Приложението moovit ми дава нощни часове 1.59 и 5.59, последният ще ти е късен. Дава 60 мин. пътуване. 

Редактирано от ДиянаВ
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.