Прескочи до съдържание

Панама, Коста Рика, Никарагуа - обща тема за планиране

Препоръчани мнения

Попаднах на една карта на Панама, на която са отбелязани точно местата, които искам да посетя. За сега плановете ми включват кола под наем и следните места за отсядане:

1. Panama city - 3 нощувки

2. Santa Catalina - 1

3. Boquete - 1 ( с идеята да стигнем и до volcan Baru)

4. Bocas del Toro - 3 ( или 2)

5. San Blas Islands - 2

6. Panama city- 1

panama_map-1.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Страхотна група сте се събрали, браво 😃! Аз не съм ходил в ЦА, но от трите посочени страни според мен най-разнообразна и заслужаваща си е Никарагуа. Там наистина има всичко - колониални градове като Гранада и Леон, вулкани като Масая, множество възможности за среща с диви животни и възможности за плаж в Corn islands San Juan del Sur. Езерото Никарагуа също е доста впечатляващо. Бих влязъл сухопътно през Либерия в Коста Рика и бих се върнал с вътрешен полет от Манагуа до Панама, за да не пътувам 2 пъти голямото разстояние Панама - Коста Рика - Никарагуа. За хората съм чел, че са спокойни, дружелюбни и че не е много опасно, въпреки че са в политическа криза. Страната е много бюджетна в сравнение с Коста Рика и Панама. Аз лично бих останал поне седмица. Ето повече инфо: https://www.laidbacktrip.com/posts/nicaragua-ultimate-travel-guide

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, Kristian Desev каза:

Бих влязъл сухопътно през Либерия в Коста Рика и бих се върнал с вътрешен полет от Манагуа до Панама, за да не пътувам 2 пъти голямото разстояние Панама - Коста Рика - Никарагуа. 

Само полетите са по-скъпи от София-Панама-София

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , ivan69 каза:

Само полетите са по-скъпи от София-Панама-София

Погледнах полетите и наистина не са евтини. От Сан Хосе има повече опции, което пак е добре 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А дали няма да пуснат някое зимно разписание и да се промени малко положението с полетите? Скайскенер ми изкарва за някои месеци прилични цени, най-често до Колумбия и Коста Рика, но не съм задълбала в анализа още, че има почти 1 година.

Връзка към коментар

Това за им по-евтините дестинации, но масово са по 500 долара и нагоре.

Според мен държат такива цени, защото нямат големи самолети.

Всичко е 737, дори за полети по  6-7 часа.

Връзка към коментар

В Централна и Южна Америка няма много авиокомпании (какво остава за нискотарифни) и цените са високи. Едва в последните години това се променя и то откъм южния край на ЮА (Чили и Аржентина) нагоре.

Тоест вътрешен полет струва колкото полет от Европа или САЩ и това е, ако искаш. По-икономично е с автобус.

ПП

да допълня, европейците пак са късметлии, защото двупосочен полет от Европа към Лат. Америка винаги струва по-малко, отколкото от Л.А. към Европа. 

@Lindt нямам много опит точно с Копа (5-6 полета), но тук в ЮА не се сменят чак толкова полетите както с Уиз и Райън, направо за 20г си спомням 3-4 смени общо с по 15-20 минути (но аз и никога не съм имал билети за повече от едно пътуване напред).

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, neuromancer каза:

В Централна и Южна Америка няма много авиокомпании (какво остава за нискотарифни) и цените са високи. Едва в последните години това се променя и то откъм южния край на ЮА (Чили и Аржентина) нагоре.

Тоест вътрешен полет струва колкото полет от Европа или САЩ и това е, ако искаш. По-икономично е с автобус.

ПП

да допълня, европейците пак са късметлии, защото двупосочен полет от Европа към Лат. Америка винаги струва по-малко, отколкото от Л.А. към Европа. 

@Lindt нямам много опит точно с Копа (5-6 полета), но тук в ЮА не се сменят чак толкова полетите както с Уиз и Райън, направо за 20г си спомням 3-4 смени общо с по 15-20 минути (но аз и никога не съм имал билети за повече от едно пътуване напред).

Аз всъщност не питах конкретно за Copa, май само Авианка ми излизат с хубави цени и то през някои месеци. Например февруари.

@Dian, ти летя ли между Панама и Коста Рика?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Lindt каза:

Аз всъщност не питах конкретно за Copa, май само Авианка ми излизат с хубави цени и то през някои месеци.

И Copa, и Avianca са в Стар Алианс, където е и Aegean / Turkish / LH. За Южна Америка е добре, ако имаш точки от тях, да ги пооползотвориш, понеже и таксите са ниски.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , cck каза:

И Copa, и Avianca са в Стар Алианс, където е и Aegean / Turkish / LH. За Южна Америка е добре, ако имаш точки от тях, да ги пооползотвориш, понеже и таксите са ниски.

Стана ми любопитно и проверих.

За Панама -Хавана -Панама искат 30-35 хиляди мили + 120-130 долара..

не си поплюват изобщо.

Само с пари е 450-500 долара за най-евтината тарифа.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , Alexander каза:

За Панама -Хавана -Панама искат 30-35 хиляди мили + 120-130 долара..

Може, идеята ми беше, че с Живко летяха с гърците и ако имат натрупани точки, могат да ги вкарат в употреба.
Аз се загледах в маршрут Кито - Галапагос - Кито (UIO - GPS - UIO) с Авианка, ок.3,5 ч.
Дава ми 25 K мили и 50 евро такса, срещу 284 евра на сайта.

А точки в Авианка също се купуват (в момента с голям бонус) и там има игра, ама е за по-напреднали от мен 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , cck каза:

Може, идеята ми беше, че с Живко летяха с гърците и ако имат натрупани точки, могат да ги вкарат в употреба.
Аз се загледах в маршрут Кито - Галапагос - Кито (UIO - GPS - UIO) с Авианка, ок.3,5 ч.
Дава ми 25 K мили и 50 евро такса, срещу 284 евра на сайта.

А точки в Авианка също се купуват (в момента с голям бонус) и там има игра, ама е за по-напреднали от мен 🙂

Уф, ми не бих казала, че сме натрупали нещо. Не летим достатъчно, а и правим повече грешки в събирането, отколкото смятах за възможно. Мисля, че тези в търкиш кротичко ще изтекат, както и едни мизерни, които натрупахме в Авианка. Всъщност сме толкова печални, че май ще започнем наново събиране при егейците, че поне да не изтичат. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Вижте wingo. Това е местната нискотарифна авиокомпания. Имат полети до Колумбия, Коста Рика, Канкун, Хавана, Санто Доминго. Ползват друго летище в Панама и не излизат през всички търсачки, така че най-добре директно от техния сайт.

• Харесвам 8
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

Аз всъщност не питах конкретно за Copa, май само Авианка ми излизат с хубави цени и то през някои месеци. Например февруари.

@Dian, ти летя ли между Панама и Коста Рика?

Да,с Wingo :

https://www.wingo.com/en

Още не са заредили зимното разписание. 🙂 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 17.05.2023 г. в 22:06, Marisha каза:

Да попитам  @Dian, @patilana, @ruwenzogy  ползвахте ли мобилен интернет?

Ами пак съм аз @Marisha 😊. В Коста Рика мисля че от някакво хранително магазинче си купихме СИМ. После си купувахме някакви карти за чегъртане 😊 с допълнителни данни. В Панама май от летището взехме . Нямам спомен за някаква драма в смисъл на цена или чакане. Покритие почти навсякъде имаше. 

И малко спам може да е полезен за още някой с по стар телефон . В момента в Набия и Ботсвана вече се изисква регистрация и се губи поне по час за глупости. Особено трагично е положението на летището във Виндхук, където опашката е огромна . Който тръгва от там по разумно е да си купува сим от града. 

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivooo каза:

Ами пак съм аз @Marisha 😊. В Коста Рика мисля че от някакво хранително магазинче си купихме СИМ. После си купувахме някакви карти за чегъртане 😊 с допълнителни данни. В Панама май от летището взехме . Нямам спомен за някаква драма в смисъл на цена или чакане. Покритие почти навсякъде имаше. 

И малко спам може да е полезен за още някой с по стар телефон . В момента в Набия и Ботсвана вече се изисква регистрация и се губи поне по час за глупости. Особено трагично е положението на летището във Виндхук, където опашката е огромна . Който тръгва от там по разумно е да си купува сим от града. 

Малко извън темата. @ivooo Вече имаме билети за Джакарта за април догодина и планове за Derawan и Maratua благодарение на теб.

• Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 час, ivooo каза:

В Панама май от летището взехме . Нямам спомен за някаква драма в смисъл на цена или чакане.

Тук леко да поправя, Август месец като бях в Панама, на летището цената на симкартите почваше от около 30 долара. Във всяко обикновено магазинче обаче цената е 5-6 долара (за гигабайтите ще излъжа, но е някъде около 1-2ГБ май). Аз си взех на Digicel, защото бях чел, че е най-добре и наистина имаше обхват дори на островите Сан Блас (на места много слабо, но за viber ставаше).  Та избягвайте сим-карта от летището в Панама.

В Kоста рика си купихме sim карта от Walmart близо до летището. Струваше 9 долара, като в цената влиза и активация на картата....

• Харесвам 10
Връзка към коментар
На 17.05.2023 г. в 21:18, Dian каза:

Да,с Wingo :

https://www.wingo.com/en

Още не са заредили зимното разписание. 🙂 

На теб сменяха ли ти полетите, успя ли да се чекираш онлайн?

Чета доста лоши неща за тях и не знам доколко са реални.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.