Прескочи до съдържание

Тема: Виена


jennie

Препоръчани мнения

Планирам 5-дневно пътуване до Виена в самия край на ноември (да, знам, че това е доста кофти разположение във времето, но пътуването е свързано и с работа, която всъщност е поводът) и с известна изненада (и малко търсене) установих, че май си нямаме конкретна тема за Виенските неща. Струва ми се, за сметка на това, че доста от присъстващите познават града добре.

 

Та - като един крайно любопитен и все още неинформиран турист търся съвети за всичко: места за шницели, наливна бира, гледки от високо, автентични кафенета, в които цените не са космически, музеи за модерни изкуство, които си сруват, тайни за широката публика забележителности и всякакви други преживявания. Разкажете ми за Виена!

 

Още не съм набелязала почти нищо конкретно.Проверих само, че коледният пазар започва в средата на ноември, така че - макар и без страхотната елха - ще хванем някакъв момент от това толкова любимо нещо.

Връзка към мнение

Аз ще препоръчам една страхотна сладкарница, непозната за туристите - естествено с торти "Сахер" и невероятен виенски щрудел....

Обаче ще ми трябва време, за да я изровя  :)

Връзка към мнение

Да взема да се изкажа и аз по темата Виена :)

 

Шонбрун, Белведере и Зоопарка май се харесват от всички :)

Аз харесвам  и Албертина - http://www.albertina.at/

 

Малко по-нетипично: Машината на времето - https://www.timetravel-vienna.at/

Малко отдалечено(и не съм сигурна, че става за този сезон): Подземното езеро - http://www.seegrotte.at/

 

Заведения

Най-вкусните джолани - http://www.schweizerhaus.at/#!/page_home

Хубави ребърца и прекрасна гледка - http://www.strandcafe-wien.at/?lang=en

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Конкретно заведение не мога да кажа, защото обикновено ме водят, а и да ме упътят - не помня всички кръчми. Имам спомени, че имаше един участък около центъра, известен като "квартала на кръчмите" за него казват че която и да е кръчмата, няма да сгреши човек.
Шницелът трябва да го носят върху пържени картофи, с малко малсо отгоре. И трябва да е от цяло парче месо, не от мляно. Отделно към него трябва да носят и паничка с нещо като салата - състава тук не е унифициран и зависи от сезона.
Във виенските сладкарници няма нищо лъскаво - представляват схлупени прозорчета с наредени дантели и кукли по тях. Често са една идея по-ниско от тротоара. Обикновено сервитьорките са "лелки" с препасани бели престилки. Носят кафето с бита сметана и часа чешмяна (май) вода към него на метална табличка.
Като кафенета - кафето в къщата на Хундервасер и кафе Хавелка в центъра ....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кварталът в центъра вероятно е Бермудският триъгълник. Потвърждавам, готини кръчми, цени и ядене. Приятно място за кафе с гледка е Глориет в Шьонбрун, но не знам каква ще е гледката по това време на годината. 

 

Силно препоръчвам музея на трамваите и Техническия музей. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За Виена, това което се сещам:
- на коледния пазар - да опитате глювайн (греяно вино) и разните сладкишчета

- Гринцинг - бивше село, а сега живописен квартал на Виена с малки къщури и кръчмета, там си избирате някое Хойриге, където да опитате местните вина и разбира се  Виенски шницел (който всъщност би трябвало да се казва Милански, според произхода си, ама айде да не засягаме много австрийците ;)  ), различните видове вурстчета и джолан също са характерни местни специалитети, за десерт опитайте палачинкен :)

- къщата на Хундертвасер

- Климт в Белведере

 

За Шьонбрун вече е станало дума по-горе.

 

P.S. И още нещо - по това време на годината освен студ, във Виена може да се случи и един много неприятен пронизващ вятър, така че - добро подсигуряване със съответните дрешки препоръчвам! ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Края на ноември... колко в края? Защото май коледните базари почват точно тогава, дано изкараш късмет. Пък там - кеф ти греяно вино, кеф ти джинджифилови сладки, кеф ти коледни играчки :)

 

Едно нещо да отбележа, чисто практическо - до центъра на Виена (гара Mitte) от летището се стига или с бързия влак CAT или с нормалните влакчета на градския транспорт. Първия е 7-8 евро по-скъп, а стига да речем 10 минути по-рано, истински туристически капан. Казвам го защото цялото летище е осеяно с реклами на CAT, а нормалните надписи на S-bahn са далеч по-ненатрапчиви. В допълнение билета за S-Bahn може да го ползваш и за връзки с мрежата на метрото. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Едно нещо да отбележа, чисто практическо - до центъра на Виена (гара Mitte) от летището се стига или с бързия влак CAT или с нормалните влакчета на градския транспорт. Първия е 7-8 евро по-скъп, а стига да речем 10 минути по-рано, истински туристически капан. Казвам го защото цялото летище е осеяно с реклами на CAT, а нормалните надписи на S-bahn са далеч по-ненатрапчиви.

Относно CAT влака от летището - цената е по-висока, тъй като влака е далеч по-приятен. Вагоните са на 2 етажа, салона е чист и приятен, седалките са индивидуални. Времетраенето за пъвуването е близо наполовина от стандартния влак, който е тип "пътнически" - мръсен или по-скоро стар салон/вагони, спира на всяка спирка, пътуват доста хора и не винаги има място да седнеш или да си оставиш нормално куфара.

Общо взето едното е по-премиум версия, която е нормално да е по-скъпа, докато стандартния влак е добро бюджетно решение, но има и своите недостатъци.

Редактирано от Alenn
Връзка към мнение

Относно CAT влака от летището - цената е по-висока, тъй като влака е далеч по-приятен. Вагоните са на 2 етажа, салона е чист и приятен, седалките са индивидуални. Времетраенето за пъвуването е близо наполовина от стандартния влак, който е тип "пътнически" - мръсен или по-скоро стар салон/вагони, спира на всяка спирка, пътуват доста хора и не винаги има място да седнеш или да си оставиш нормално куфара.

Общо взето едното е по-премиум версия, която е нормално да е по-скъпа, докато стандартния влак е добро бюджетно решение, но има и своите недостатъци.

 

ОК, може би малко крайно се изказах, че конкретно за мен това е чист капан, за други хора е ясно, че може по-луксозните условия да си заслужават. Аз никога не съм имал проблеми с S-bahnа, винаги съм сядал и винаги е имало място, все пак летището е първа спирка, ако не се лъжа. Може би в обратната посока да е по-сериозен проблем с местата, но пак не ми се е случвало да не мога да седна. Отсечката съм я взимал 3-4 пъти. Но наистина нека всеки си прецени на базата на практическа информация:

 

CAT: 12€, 16 минути до центъра, по-луксозни условия

S-bahn: 4.40€ с включени трансфери до цялата мрежа на метрото, 25 минути до центъра, по-обикновени условия, в никакъв случай не бих казал мизерни

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Джени, Мерси за темата! Ще ми е полезна, планирам Виена за април, Великденските почивни дни. Даже смятам скоро да купя билети от Австрийците, че са на хубава цена все още. На теб успех с организацията!

Връзка към мнение

За кафенетата тук преди време направих класация. Това, което се твърди по пътеводителите, много често не отговаря на очакванията. Кафето и десертите във Виена не са черешката на тортата, но самите кафенета са аристократични и за мен лично си струва някои от тях да бъдат посетени.

 

Идеалният вариант музей - кафене е Музея на историята на изкуството. Най-стойностният музей с класически произведения, съчетани с кафенето в средата.

 

Харесвам Виена. Макар по-стерилен на моменти и не особено автентично стоящ в други моменти, има една грандиозност, която не стои кичозно, а напротив внушително. Има и приятни изненади.... фантастичните фонтани из целия град. Всъщност Виена за мен стои на второ място сред столиците в Европа по критерий "фонтан". Църквите също мачкат.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Края на ноември... колко в края?

 

Съвсем в края, пътуваме обратно на 1 декември. :-) В официалния сайт на града пише, че пазарът започва на 16 ноември и силно се надявам да има греяно вино и ванилени кравайчета и за мен, наистина съм голям любител.

 

Шницели - приготвени и сервирани по правилния начин - съм яла много пъти в Германия. Сигурно ги има почти навсякъде във Виена, но някое изпитано място би било най-добре. (Може би ще попитам за това домакинята от airbnb.)

 

Благодаря за всички отговори!

Разбира се, Климт и къщата на Хундертвасер, задължително ще хапнем по нещо сладко в "Демел", записвам си и Kunsthistorisches museum.

 

А какво мислите за Дунавската кула? Не си падам особено по разни такива неща, но знае ли човек...

 

luba_rizova, и ние ще пътуваме с Австрийците, после ще пиша коментари. ;-)

Редактирано от jennie
Връзка към мнение

Да не пропуснеш Пратера, и за по-големите е интересен. 

Още един музей, Heeresgeschichtliches Museum: http://www.hgm.at

В този не съм ходила, но сигурно е много интересен, Naturhistorisches Museum

Редактирано от Nine
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз по темата за папкането, че съм чревоугодник, знаете... :blush:

 

Наясно съм, че колкото и човека тук да ти кажат, че шницелите не са най-важното което трябва да се опита във Виена, все пак още първата вечер ще поръчате шницели. Няма лошо, това е нормално, разбира се. Във всички случаи обаче, намерете начин поне една вечер да посветите на истинската виенска кухня. Предлагам ти едно място, което май и друг път съм споменавал в този форум. Става дума за един фамилен ресторант, който се намира в сърцето на Naschmarkt. Казва се "Zur Eisernen Zeit" и е най-старият ресторант на пазара. Заслужава си, защото продуктите са пресни, а ястията прекрасни:

 

http://zureisernenzeit.at/willkommen

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Освен греяно вино,по това време излиза и младото вино Хойригер(Heuriger).Продава се по базарите.Голямо удоволствие е да слушаш уличните музиканти с чаша Хойригер :) .

Модерно изкуство,освен в Албертина,може да видиш и в Museums Quartier http://www.mqw.at/  - зона за изкуство и всякакъв вид културни мероприятия.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Най-добрите джолани са в Пратера, както Mary е посочила - http://www.schweizerhaus.at/ Резервацията е задължителна, като е добре да се направи няколко дни предварително.

 

Интересен ресторант е и Plachutta - http://www.plachutta.at/de/home/ 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А какво мислите за Дунавската кула? Не си падам особено по разни такива неща, но знае ли човек[/font][/color]

Аз не бях особено впечатлен от кулата. Малко встрани ми дойде. За гледка от високо много ми хареса Виенското колело, защото се вижда целият Пратер, заедно с Коледния базар, намиращ се точно под колелото. Там има и музей на "М.Тюсо", ако не си ходила другаде.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Относно музеите - освен изброените по-горе, аз бих препоръчала Природонаучния музей /вторият от близнаците - намира се на площад Мария Тереза, от другата страна на улицата е дворецът Хофбург/. Разкошна сграда, интересна експозиция, има скелети на динозаври и движещ се макет на тиранозавър.

Ако си падаш по Климт, в горния от дворците Белведере има галерия с най-богатата експозиция на негови картини. Самите дворци също са много красиви и не са за изпускане.

Интересна е и кралската съкровищница в Хофбург.

Ако си падаш по опера, също не е за изпускане. Ако нямаш време - има екрани на стената на операта, на които в реално време и безплатно прожектират представлението, което в момента върви вътре /поне напролет има такива екрани, за зимата не знам/.

Имам едно любимо ресторантче в една малка уличка срещу Ам Хоф, но не знам адрес, така че там не мога да помогна.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Мечтаех си да посетя Виена тази Коледа, по - точно преди Коледа, но май няма да стане...

Църквите са много красиви, в тази срещу входа на Хофбург - Св Михаел, веднага като се влезе, поглеждаш в дясно и виждаш посмъртните маски на Моцарт.

Имам едно нетрадиционно предложение. Капелата на Капуцините - там са гробниците на Хофбургите. Не знам дали е най-подходящото за периода, но за мен беше интересно.  Нещо много мрачен уклон дадох, :) 

Също концертите, за които продават билети навсякъде. Най - добре е да се вземе за такъв в самия Хофбург. Залата има еднакво добра акустика изцяло, така, че  на най- евтините билети от 30евро - последните редове - получаваш прекрасно "шоу". Препоръча ми българин, работещ там, прекрасно беше.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Kunsthistorisches museum - единия от "близнаците" и Leopold museum в Museumsquartier.

 

Той е по-красивият от близнаците (лично мнение). В него видях за първи път творби на Арчимболдо...

Между Щефанс-дом и Грабен в едно ресторантче отвън (бяхме лятото) ядохме най-вкусните ребърца...

Обичам този град :wub:  Мечтата ми е да отида на един от Новогодишните концерти. И всяка година участвам в лотарията за билети, но засега нищо :( . Догодина пак... дано имам късмет...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
 

Наясно съм, че колкото и човека тук да ти кажат, че шницелите не са най-важното което трябва да се опита във Виена, все пак още първата вечер ще поръчате шницели. Няма лошо, това е нормално, разбира се. Във всички случаи обаче, намерете начин поне една вечер да посветите на истинската виенска кухня. 

 

Много си прав, пък и ги обичам шницелите, колкото и да са... обикновени.  :rolleyes:

А каква е истинската виенска кухня? Руладини, телешко, гулаш?

 

Иначе този "Zur eisernen Zeit" ми харесва много 'на хартия'. (И шницели има гледам, екстра!)

 

naTpuoT, благодаря! Значи с чиста съвест ще я зачеркна тази кула още сега.  ;)

Връзка към мнение

Надявам се да разкажеш като се върнеш какво си видяла и какво те е впечатлило. Може би другото лято ще минем за няколко дни през Виена и ще ми е интересно да прочета какво е интересно да се види.

Редактирано от alienad
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.