Прескочи до съдържание

Евтини банкови преводи с transferwise.com

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци,

за първи път пиша във форума и имам въпрос - дъщеря ми ще учи през учебната 2017/2018 в Сеул Южна Корея. Вече има банкова сметка в корейска банка и пред мен стои въпроса как най-изгодно да ѝ превеждам пари от България. Запознах се в темата с  transferwise и ми се струва че това е най-добрия начин. След като влязох в сайта не намирам в падащото меню на валутите  южнокорейски вон. Моля за помощ! 

Връзка към коментар

За съжаление не работят с всички световни валути. От менюто с валутите обаче можеш да се абонираш да ти съобщят, когато започнат да извършват трансфер във валутата, която те интересува.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Интересен случай от мой познат днес, на който му препоръчах да ползва transferwise. 

Превод в евро към Словения. Всичко минава тип-топ, парите пристигат след няколко часа. 

Пристига извлечението им от банката (ОББ) и  се оказва, че банката им е начислила допълнителна такса от 2% за "покупка в интернет", която след няколко разговора с банката се оказва, че е  автоматично начислена от системата им за сайтове за залагания, за какъвто се смята transferwise според тях. И нищо не можели да направят. 

На някой да му се е случвала подобна глупост? 

Връзка към коментар
преди 4 часа, pikonio каза:

Интересен случай от мой познат днес, на който му препоръчах да ползва transferwise. 

Превод в евро към Словения. Всичко минава тип-топ, парите пристигат след няколко часа. 

Пристига извлечението им от банката (ОББ) и  се оказва, че банката им е начислила допълнителна такса от 2% за "покупка в интернет", която след няколко разговора с банката се оказва, че е  автоматично начислена от системата им за сайтове за залагания, за какъвто се смята transferwise според тях. И нищо не можели да направят. 

Най-харесвам някой като обясни как нищо не можело да се направи, особено след като е в издънка. Жалби до дупка и досаждане. Ако не помогне - смяна на банката. И без това ОББ са доста зле в немалко отношения.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 15 часа, pikonio каза:

Поне искай да ти върнат тези 2%, след като покажеш, че не е сайт за залагане. Утре може да решат да слагат и 20% по тази логика..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Поне искай да ти върнат тези 2%, след като покажеш, че не е сайт за залагане. Утре може да решат да слагат и 20% по тази логика..

Иска, разбира се, подал е жалба.

Питали са го колко често пазарува от този сайт :D 

И аз направо обезумявам, когато някой ми каже, че нищо не можело да се направи, защото системата автоматично го правила това. Сякаш зад тази система не стоят хора :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Поздравления за страхотната тема! Изчетох я горе- долу цялата, но не открих като моя случай. Искам да наредя превод от фирмена сметка в Уникредит към фирмена сметка в Турция, съответно е необходимо да напиша някъде основание на превода. Тази система дали може да ми свърши работа?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Ако е към фирма, може да се въвежда основание за превода. Въвежда се, когато приготвяш превода в Transferwise, после при банковия превод към тях слагаш за основание номера, който ще ти дадат.

Ако правиш превод към частно лице (избираш си типа в началото) не може да се пише основание.

Връзка към коментар
На 26.09.2017 г. в 14:20, neuromancer каза:

Ако е към фирма, може да се въвежда основание за превода. Въвежда се, когато приготвяш превода в Transferwise, после при банковия превод към тях слагаш за основание номера, който ще ти дадат.

Ако правиш превод към частно лице (избираш си типа в началото) не може да се пише основание.

Благодаря много!

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте Магеланци.

В Англия съм и от известно време търся начини да пращам по изгодно пари до българската ми банкова сметка.

От няколко месеца ползвам OpalTransfer. Но последно попаднах на TransferWise.

От няколко дни го разгледам и търся информация та стигнах и до тази тема чрез Google.

Та направо искам да си питам директно тук запознатите хора.

Тъ,,,

Имам моя си нормална банкова сметка с дебитна карта тук в Англиня в HSBC на мое име.

Имам си и нормална банкова сметка в България на Raiffeisen Bank на мое име с дебитна карта.

Искам да пращам пари до българската ми банкова сметка най-изгодно.

Времето което отнемат трансферите ми не ме интересува. Може и да е дни дори седмица.

Стига обменни курс да е по добър от Opalа.

Още не съм се регистрирал в TW.

Като сравних калкулатора на TW и Opal. ТW излиза много по-изгодно откъм обменен курс дори и от към такси.

Та какви са стъпките от тук нататък за TW. И има ли по - добри варианти?

Връзка към коментар

Аз пращам пари с TW в обратната посока и на този етап го намирам за добър вариант.  Стъпките са регистрация, нареждане на превод до посочена от теб сметка в сайта- те ти посочват тяхна сметка, по която да преведеш парите, превеждаш ги там, а после те ги прехвърлят по посочената от теб сметка на краен получател. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, BulgarBulgar каза:

Здравейте Магеланци.

В Англия съм и от известно време търся начини да пращам по изгодно пари до българската ми банкова сметка.

От няколко месеца ползвам OpalTransfer. Но последно попаднах на TransferWise.

От няколко дни го разгледам и търся информация та стигнах и до тази тема чрез Google.

Та направо искам да си питам директно тук запознатите хора.

Тъ,,,

Имам моя си нормална банкова сметка с дебитна карта тук в Англиня в HSBC на мое име.

Имам си и нормална банкова сметка в България на Raiffeisen Bank на мое име с дебитна карта.

Искам да пращам пари до българската ми банкова сметка най-изгодно.

Времето което отнемат трансферите ми не ме интересува. Може и да е дни дори седмица.

Стига обменни курс да е по добър от Opalа.

Още не съм се регистрирал в TW.

Като сравних калкулатора на TW и Opal. ТW излиза много по-изгодно откъм обменен курс дори и от към такси.

Та какви са стъпките от тук нататък за TW. И има ли по - добри варианти?

На сметка в лева ли ще превеждаш?

Виж темата за карта Revolut.

Няма такси за банковите преводи до 5000 паунда месечно. Пристигат за около 3 дни по бг сметка. Работи на принципа на TW. 

Трябва да си дръпнеш мобилното приложение. 

Връзка към коментар
15 hours ago, Алекс said:

На сметка в лева ли ще превеждаш?

Виж темата за карта Revolut.

Няма такси за банковите преводи до 5000 паунда месечно. Пристигат за около 3 дни по бг сметка. Работи на принципа на TW. 

Трябва да си дръпнеш мобилното приложение. 

Да на нормална левова сметка.

Дебитната ми карта на Raiffeisen Bank сметката ми е в Българуя пина също. Майката я ползва тая карта за да тегли когато има нужда. Или когато аз кажа. :)

За това питам за варианта с най-добър обменен курс.

За Revolut нищо не знам за пръв път го видях да се говори за тоя вариант в тази тема. До колкото видях лимита е 650 евро на месец дето може да се тегли. Проблема ми е че ако искам да пратя голяма сума защото в определените дни курса е стигнал предпочитана за мен стойност. Но ударя на камък защото мога да пратя само 650 евро(колко паунда там идват). И трябва да чакам края на месеца докато имам право пак да пратя? То до тогава курса на паунда ще е паднал както става  последно време.

Тук четох че първия трансфер през TW е без такси. Та ми идва на акъла да пратя голяма сума още първия път.

Тъй като и ще се прибирам за отпуска Януари та за това още от сега да си наредя нещата. Вместо да нося кеш с мен и да се занимавам с мизерни Change=ове и такива. Това ми беше голямата грешка като се прибрах последния път.

Въпросите ми са.

Колко голяма сума мога да пратя на 1 трансфер? Оставам с впечатлението че е 2000.

Трябва ли да се плаща нещо от България за да влязат тия пари в българската ми банкова сметка?

Редактирано от BulgarBulgar
Връзка към коментар
преди 8 часа, BulgarBulgar каза:

Да на нормална левова сметка.

Дебитната ми карта на Raiffeisen Bank сметката ми е в Българуя пина също. Майката я ползва тая карта за да тегли когато има нужда. Или когато аз кажа. :)

За това питам за варианта с най-добър обменен курс.

За Revolut нищо не знам за пръв път го видях да се говори за тоя вариант в тази тема. До колкото видях лимита е 650 евро на месец дето може да се тегли. Проблема ми е че ако искам да пратя голяма сума защото в определените дни курса е стигнал предпочитана за мен стойност. Но ударя на камък защото мога да пратя само 650 евро(колко паунда там идват). И трябва да чакам края на месеца докато имам право пак да пратя? То до тогава курса на паунда ще е паднал както става  последно време.

Тук четох че първия трансфер през TW е без такси. Та ми идва на акъла да пратя голяма сума още първия път.

Тъй като и ще се прибирам за отпуска Януари та за това още от сега да си наредя нещата. Вместо да нося кеш с мен и да се занимавам с мизерни Change=ове и такива. Това ми беше голямата грешка като се прибрах последния път.

Въпросите ми са.

Колко голяма сума мога да пратя на 1 трансфер? Оставам с впечатлението че е 2000.

Трябва ли да се плаща нещо от България за да влязат тия пари в българската ми банкова сметка?

If you've been invited by another TransferWise user to use us, you'll receive a discount for your first transfer. This will either remove or reduce the fee on your first transfer. 

Това е за TW. Да не те излъжа, но имам спомени, че първия път като превеждах ми беше безплатно само до 600 евро. След това имах дискаунт. 

Ето тук са условията за бг преводи. 

Screenshot_20171031-060506.png.1df41e6bd8d262b6d30100f1b9cdc0aa.png

Не виждам ограничение за 2000. Може би идва от картата, ако се мъчиш да направиш превод от дебитна карта, защото те имат дневни лимити. 

Аз бих те посъветвала да се запознаеш с револют. Доста по- удобно е. Там също превеждаш на банкова сметка, а не на друг револют, макар че това също е много удобна опция. И преводът е безплатен. Това ограничение от 650 не важи в случая, защото майка ти може да отиде в банката и да си изтегли цялата сума на каса. Ако я тегли с карта, ще важат лимитите на нейната карта. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Алекс каза:

If you've been invited by another TransferWise user to use us, you'll receive a discount for your first transfer. This will either remove or reduce the fee on your first transfer. 

Това е за TW. Да не те излъжа, но имам спомени, че първия път като превеждах ми беше безплатно само до 600 евро. След това имах дискаунт. 

Ето тук са условията за бг преводи. 

Screenshot_20171031-060506.png.1df41e6bd8d262b6d30100f1b9cdc0aa.png

Не виждам ограничение за 2000. Може би идва от картата, ако се мъчиш да направиш превод от дебитна карта, защото те имат дневни лимити. 

Аз бих те посъветвала да се запознаеш с револют. Доста по- удобно е. Там също превеждаш на банкова сметка, а не на друг револют, макар че това също е много удобна опция. И преводът е безплатен. Това ограничение от 650 не важи в случая, защото майка ти може да отиде в банката и да си изтегли цялата сума на каса. Ако я тегли с карта, ще важат лимитите на нейната карта. 

Revolut е по-добър избор, но преводът е безплатен само от тяхна страна. Нашите банки си взимат такса, ако сумата е над 100 евро, а доколкото разбирам, ще се ползва карта по българска сметка. Ако пък могат да се правят преводи до 100 евро, няма алалтернатива. 

Връзка към коментар
преди 1 час, Zaro каза:

Revolut е по-добър избор, но преводът е безплатен само от тяхна страна. Нашите банки си взимат такса, ако сумата е над 100 евро, а доколкото разбирам, ще се ползва карта по българска сметка. Ако пък могат да се правят преводи до 100 евро, няма алалтернатива. 

Ако превеждаш в евро по еврова сметка в България, тогава бг банките удържат такса за постъпване на еврото по сметката. В случая неговата сметка е в лева, затова може да нареди превода в лева, като обмяната на валутата ще се извърши по курса на Револют и в българската му сметка ще постъпят левове. Парите постъпват от някаква бг сметка на револют в Райфайзен IBAN: BG87RZBB91551099900130, но със сигурност няма такси, ако преводът е направен в лева. Мисля че работят на същия принцип като TW.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, направих превод на фирма до Англия в понеделник 30.10, а вече е 2.11, т.е минали са 4 дни, а те казват че не са ги получили, аз също нямам мейл, че са вече по сметката им, а доколкото разбрах TW изпращат такъв мейл, когато преводът е по тяхната сметка. Може ли да не са видели превода понеже е от TW? 

Връзка към коментар

Писах им, изпратиха ми извлечението, което и аз си изтеглям от профила в TW.  мен ми се струва, че тези в Англия не го виждат защото сигурно им излиз по странен начин. А аз дори написах и номера на фактурата, по която плащам. 

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, не открих нищо по моя въпрос в темата, затова и пиша конкретно какво ме интересува.

Ще получавам плащане периодично от САЩ само че в английски паунд, какви данни трябва да предоставя на изпращача и трябва ли да си отварям акаунт в TW ако да какъв точно трябва да е? От информацията там мисля че Borderless account" е за моя случай, но не съм сигурен? Парите след като са получени в акаунта ли стоят или трябва да ги withdraw към сметката ми?

Понеже от UK  преди време имах получени пари, но те директно си постъпиха в БГ сметката ми  сега от САЩ не знам дали е по различно и по изгодно за изпращача, ако имам отворен акаунт.

Другото ми питане е каква сметка ще е най-изгодно да предоставя на човека при положение че парите ще са в паунд имам българска в ДСК и една английска (Монийз) ще тегля в левове.

Благодаря предварително!

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Започнах да ползвам TranferWise активно.

Но само банкови трансфери. Което ми е малко неудобно.

До колкото чета тук https://transferwise.com/help/article/2340345/paying-by-card/paying-by-card#/Debit credit.

Ще ми вземе 0,2% от сумата дето пращам? Плюс таксата за трансфера ако ползвам дебитната ми карта от тая банкова сметка??

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Така е, няма пълно щастие. Ако искаш за удобство да си закачиш дебитната карта към Transferwise профила си, тогава плащаш и допълнителна такса при нареждането на всеки превод през дебитната. Докато при банков трансфер такса няма.

Преди в темата бяхме коментирали Paysera или Transferwise са по-изгодни за преводи в Европа. Днес трябваше да направя превод до UK и сравних как би изглеждал превода през 1) Paysera, 2) Transferwise и 3) Revolut и победителят с най-ниска такса се оказа Transferwise. (Все пак допускам, че според индивидуалните особености на Transferwise профила - откога сте регистрирани и колко активно го ползвате може да има вариации в таксата им)

Редактирано от Marco Polo
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.