Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Публикувано:

@Eva eva, в Истанбул рядко съм чувала за храна средна хубост, обикновено всичко е страхотно. Ето че е имало плюс от вашия престой там... 🙃

И за да не е спам... Най-вкусният октопод в живота ми ме намери в Мадейра в махаленска кръчма в Монте над Фуншал, където в момента гледам мача Португалия-Мароко... Съжалявам,  Малта (1-во място досега), съжалявам, Гърция. Учете се... 🤭 13 евро е една порция...

 

20221210_151230.jpg.d30551f3480b5722765ae4ed5d5f2f20.jpg

  • Харесвам 17
  • Шок 3
  • Браво 5
Публикувано:

На Мадейра се хапва много вкусно. Не само октопод. Рибена чорба, риба, а и стекове. Всичко полято с Порто накрая. 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

На Мадейра се хапва много вкусно. Не само октопод. Рибена чорба, риба, а и стекове. Всичко полято с Порто накрая. 

Надявам се да опитам, каквото мога. Предстои ми седмица тук...

  • Харесвам 6
Публикувано:

@Argentique, дааааа, чуден плюс 😄 От Виетнам имаме по още няколко плюса на кантара хахахааа 😄 

Безспорно най-вкусната кухня от държавите, където сме били.  Ох, сега като се сетя - скаридите, рибите, пържените и пролетните рулца... а плодовете - най-вкусните, ароматни и сочни плодове на света!!! Е, дурианът мирише доста гадно, но не е лош на вкус. И всичко евтино, направо без пари, хубави, големи порции. Всичко опитахме 🙂 @Lindt, специални благодарности за мнението ти, когато си приказвахме да взимаме ли билети за Виетнам 🙂 

 

Сега - предупреждавам!!! Ако има гнусливи да не четат 🙂 Опитахме и - кафе със суров жълтък, жабешки бутчета, крокодилско, змиорка. Всичко много ни хареса. Ето и снимков материал 🙂 

 

DSC_0544-3.jpg

 

DSC_0546-3.jpg

 

Това е част от закуската в хотела

DSC_0553-2.jpg

 

DSC_0709-2.jpg

 

Кафе със суров жълтък

DSC_0723-2.jpg

 

DSC_0763-3.jpg

 

DSC_0764-2.jpg

 

DSC_0765-2.jpg

 

DSC_0770-4.jpg

 

Обяда на корабчето по Ха Лонг

DSC_0792-2.jpg

 

DSC_0794-2.jpg

 

DSC_0008-2.jpg

 

DSC_0036-2.jpg

 

DSC_0046-2.jpg

 

DSC_0069-2.jpg

 

DSC_0197-2.jpg

 

Жабешко бутче

DSC_0203-2.jpg

 

Плодове 

DSC_0289-2.jpg

 

DSC_0321-2.jpg

 

DSC_0323-2.jpg

 

DSC_0339-2.jpg

 

В дясно - крокодилско.

DSC_0400-3.jpg

 

DSC_0469 (2)-2.jpg

 

В дясно - змиорката

DSC_0606 (2)-2.jpg

 

В дясно - кафе с матча

DSC_0616 (2)-2.jpg

  • Харесвам 19
  • Шок 2
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

И пунш /понча/ трябва да опиташ.

Нямаш грижи! 🤭 Но не класическа понша, а с маракужа (така произнасят 'маракуя' тук). Дават я с нещо като недосварен боб за мезе.🤭 Него ще пропусна. Барът е на брега, с гледка,  и на 50 м от къщата ми. А това, че донякъде са го кръстили на мен, ще възприема като знак за редовни посещения. 😜

@ДиянаВ, cheers и се стягай за баирите и вкусотиите тук. 😉🥂20221210_184629.jpg.a2338b629a3db94fd8651ede5969aba8.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

Нямаш грижи! 🤭 Но не класическа понша, а с маракужа (така произнасят 'маракуя' тук). Дават я с нещо като недосварен боб за мезе.🤭 Него ще пропусна. Барът е на брега, с гледка,  и на 50 м от къщата ми. А това, че донякъде са го кръстили на мен, ще възприема като знак за редовни посещения. 😜

@ДиянаВ, cheers и се стягай за баирите и вкусотиите тук. 😉🥂/cdn-cgi/mirage/f2f9312d2b286dad4c16a8307baa8b60defb25d715a411dcff3d0a77ca40f219/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221210_184629.jpg.a2338b629a3db94fd8651ede5969aba8.jpg

Това с боба е доста странно.

Аз гледах как го правят - фреш от маракуя, от лайм, мед се смесва, прецежда и се смесва с много лед. И май доливаха фреш портокал. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , Argentique каза:

Нямаш грижи! 🤭 Но не класическа понша, а с маракужа (така произнасят 'маракуя' тук). Дават я с нещо като недосварен боб за мезе.🤭 Него ще пропусна. Барът е на брега, с гледка,  и на 50 м от къщата ми. А това, че донякъде са го кръстили на мен, ще възприема като знак за редовни посещения. 😜

@ДиянаВ, cheers и се стягай за баирите и вкусотиите тук. 😉🥂/cdn-cgi/mirage/79d1e751b85bf06ad00f41a5a3284705022c085799c7828507f301485b0140fb/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221210_184629.jpg.a2338b629a3db94fd8651ede5969aba8.jpg

И къде е това?

Публикувано:
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

И къде е това?

Фуншал, Мадейра, вж. първо мнение на тази страница. 

В махаленското заведение горе в Монти завърших обяда с еспресо и ром, хубав ром, уви, ненамерен в близкия супермаркет. 

 

20221210_190507.jpg.cb1d880acf053a765b77dde2a0e3c5b7.jpg

 

20221210_190535.jpg.78f82b1f34418e08584a615504f300c3.jpg

 

Кафето не е зле, каквито са опитите на мнозина, сред които и @Lindt, а за еспресо е прекрасно направо.  Но освен еспресо друго по заведения не пия.

 

 

Между другото,  като вкараха гол на 'портукалците', никой не реагира!!! Аз в ступор!!! После питам бармана... защо е тази тишина? Той... еми... нали видя, че не вкарахме ние... Казах му, че я Бг по-нервни граждани щяха да му счупят чаши с бонус благословии на марокански (в случая) майки, треньора и съдията. И той отиде да разправя на околните за България. Криво-ляво разбирам испански, та и него го разбрах... 🤭

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 минути , Argentique каза:

Фуншал, Мадейра, вж. първо мнение на тази страница. 

В махаленското заведение горе в Монти завърших обяда с еспресо и ром, хубав ром, уви, ненамерен в близкия супермаркет. 

 

/cdn-cgi/mirage/79d1e751b85bf06ad00f41a5a3284705022c085799c7828507f301485b0140fb/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221210_190507.jpg.cb1d880acf053a765b77dde2a0e3c5b7.jpg

 

/cdn-cgi/mirage/79d1e751b85bf06ad00f41a5a3284705022c085799c7828507f301485b0140fb/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221210_190535.jpg.78f82b1f34418e08584a615504f300c3.jpg

 

Кафето не е зле, каквито са опитите на мнозина, сред които и @Lindt, а за еспресо е прекрасно направо.  Но освен еспресо друго по заведения не пия.

След азиатското в Бергамо е съвсем резонно да се пие кафе на Мадейра. 😆 

Кога ли ще видим сушито в Мексико. 😋

  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

 

Сега - предупреждавам!!! Ако има гнусливи да не четат 🙂 Опитахме и - кафе със суров жълтък, жабешки бутчета,

Как гнусливи?😊 Това са си деликатеси! Докато ги имаше жабешките бутчета в Пловдив- не пропусках. А кафето със суров жълтък се пие в семейството от поколения. Разбива се жълтъка с малко захар до бяло и- хоп, върху кафето!😋

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 18 часа, marycap каза:

жабешките бутчета в Пловдив

Имам личен принос към това един ресторант в Пловдив ( така и не му запомних името)  да предлага в менюто си този деликатес. До гарадока на едно военно летище, където служих минаваше канал. Който естествено беше пълен с жаби. Роднина на мой колега идваше вечер преди залез, организираше хайката и ни въоръжаваше с по един фенр. Отивахме около канала и се започваше. За около 3-4 часа багажинкът и задната седалка на една Волга ( и такива коли имаше едно време, правени от немски каски ) беше пълен с чували с жаби. Човечецът веднага тръгваше за Пловдив, защото клиантелата е придричива и не търпи "няма' за отговор.  Но с това си останах . Никога не вкусих от нашия добив. 

  • Харесвам 4
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Най-креативният ресторант в света предлага ястия от отпадъци и насърчава клиентите да даряват органите си.

И тези в не са добре..... 

В мига, в който се отворят тежките врати на сграда в груба постиндустриална улица, навлизате в тъмно пространство, изпълнено с чудеса. Първите стъпки в ресторант Alchemist в Копенхаген, удостоен с две звезди "Мишлен", е като да попаднете в заешка дупка.

 

orig.jpg?_=1673426896
Снимка: Alchemist

 

В луксозния салон, където на гостите се сервират първите няколко блюда, прозорец към кухненската лаборатория осветява буркани със съставки на задната стена. След това се пренасяте в куполно пространство, където пластмасовите торбички танцуват като медузи в "океана" над вас, а гостите опитват от около 40 главозамаймащи странни хапки.

 

orig.jpg?_=1673426909
Снимка: Alchemist

 

Омар в маслен сос, билки, подредени във формата на профила на Ханс Кристиан Андерсен, които се разтварят, когато върху тях се излее супа. Чудесна кръгла снежна топка, която, когато я опиташ, има вкус на зрял домат. Силиконова лъжица във формата на език, която трябва да оближете, за да откриете вкуса ѝ на цариградско грозде и тиквени семки. Суров морски таралеж от Фарьорските острови, смесен с фоа гра, за да се получи текстура като коприна.

 

orig.jpg?_=1673426914
Снимка: Alchemist

 

Когато се сервира напитка, съдържаща биолуминесценция, извлечена от медузи, светлините се приглушават, за да може тя да заблести.

Създаването на сюрреалистично преживяване е за малцината привилегировани, които могат да се хранят тук - менюто струва 4600 датски крони (609 евро) на човек без напитките, а билетите, пуснати в продажба три месеца предварително, се разпродават за секунди.

Главният готвач Расмус Мунк обаче има и по-важни задачи. За него не е достатъчно да създаде ресторант с две звезди "Мишлен", включен в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, той иска да промени начина, по който мислим за храната. "Искаме хората да разбират работата, която вършим, и за целта наистина се занимаваме с разказване на истории", казва той.

И действително разказва странни истории. Ястията представят "глада" в най-смущаващия му вид. Тънки сребърни ребра са покрити с месо от заек, сладолед с форма на капка кръв, сервиран с QR код, който се свързва с идеята за донорството на органи, и пилешко краче, представено в клетка с точните пропорции на клетката на пиле, отглеждано в заводски условия, докато куполовидният таван се изпълва с видео на метални клетки, които се блъскат една в друга.

 

orig.jpg?_=1673426916
Снимка: Alchemist

 

Други ястия засягат темата за устойчивостта и биоразнообразието - фарьорският морски таралеж е инвазивен вид, който унищожава подводната растителност, поради което консумирането му е акт на опазване на околната среда; ястието с коприва и пеперуди е разработено, след като изследователският екип осъзнава потенциала на отглеждането на богатите на протеини насекоми. Това е повече от театър - от 2020 г. насам близо 13 000 гости са използвали QR кода за даряване на органи. Не е ясно дали всички са изразили наистина волята си да дарят органите си.

 

orig.jpg?_=1673426912
Снимка: Alchemist

 

Идеята за изискан ресторант, който далеч надхвърля класическото съзвездие от бели покривки, сервитьори, посетители и готвачи, се заражда, когато Расмус е готвач на полуостров Ютланд. Кулинарната му кариера се развива по по-традиционен начин, докато един доброволчески проект не му дава възможност да прозре за различна концепция.

"Една година се развълнувах от приготвянето на коледна вечеря за група деца в неравностойно положение", казва той. "Това ме накара да се замисля - в храната има нещо повече от това да сготвиш нещо, което е вкусно."

През 2015 г. той открива първия си ресторант Alchemist на друго място в Копенхаген, като бързо се утвърждава като готвач, който мисли нестандартно, предлагайки ястия, сред които блюдо представляващо ядлив пепелник, вдъхновено от борбата с рака на белия дроб. Докато други регионални готвачи на това ниво следват утвърдения модел на New Nordic, той иска включва изкуството, науката и обществото в подход, който нарича "холистична кухня", обхващащ всичко - от начина, по който се отнасяш към персонала и доставчиците си, до начина, по който проектираш ресторанта.

А това означава и още нещо. Служителите му работят на 48-часова работна седмица, което е нечувано в този бизнес, известен с изтощителни многочасови смени, с почивни дни и четиридневна работна седмица, те получават също така пенсионно осигуряване и здравни грижи. Наред с готвачите, в ресторанта работят композитор, артисти и 3D аниматори, за да се допълни цялостният подход, посетителите се посрещат от актьори и танцьори.

 

orig.jpg?_=1673426917
Снимка: Alchemist

 

Креативното мислене на Расмус привлича вниманието на милиардера и финансист Ларс Сейер Кристенсен, което му позволява да отвори настоящия си ресторант през 2019 г. в бившата работилница за декори на Датския кралски театър. Седем месеца по-късно той е удостоен с две звезди "Мишлен". Когато легендарният испански готвач Феран Адриа го посещава, той определя блюдата като едни от най-запомнящите се ястия, които е консумирал през последните 10 години.

Концепцията се основава на прецизност, съчетана с отворено съзнание. Отвъд главната кухня, където 24 готвачи остъргват пилешки крачета, приготвят пухкави миниатюрни бао кифлички и подготвят ресторанта за вечерно сервиране, изследователският екип, ръководен от Диего Прадо, разработва нови съставки и експериментални храни на бъдещето.

 

orig.jpg?_=1673426903
Снимка: Alchemist

 

"Ние създаваме градивните елементи, за да може тестовата кухня да прави интересни и нови ястия", казва Диего. "А това означава да намираме нови съставки, нови техники и да правим всичко това възможно за тестовата кухня."

В последно време това означава да се усъвършенства коприната на копринените буби, за да се създаде протеин, който може да се превърне в леко меренге, да се убедят фермерите да събират копринена трева (екскременти), за да се приготвя чай, да се прави кисело мляко с мравки и да се провеждат тестове с пеперуди, за да се разбере как сезонността влияе на вкуса им.

Освен Диего, докторантът Набила Родригес Валерон работи по проект за премахване на горчивината от зеленчуците, вдъхновен от японското вкусово усещане кокуми.

Ресторантът си сътрудничи с изследователи от Техническия университет на Дания (DTU). В момента се работи върху разработването на устойчиви храни от водорасли и гъби, разграждащи различни видове материали, за да създадат нещо ново. Фокусирани са и върху проекти, които не са свързани с ресторанта.

Един от тях е сътрудничество с изследовател от лабораторията на Масачузетския технологичен институт за космическа храна, където екипите експериментират с лунна пръст и изпращат мисо в космоса, за да тестват ферментацията като възможен процес, който да помогне за изхранването на бъдещите космически жители.

Диего също така разговаря с доставчиците и фермерите за частите от техните продукти, които те не използват и не продават, за да създаде храна от това, което иначе е предназначено за отпадъци. Този подход е довел до създаването на много ястия и коктейл, наречен Fur Martini, чиито съставки включват заешки уши.

Може би най-вълнуващото нещо, което ще излезе от кухнята, изобщо не е в чинията, а използването на знанията и цялостния подход към храната в помощ на обществото. По време на пандемията Расмус използва кухнята на Alchemist, за да нахрани бездомниците в Копенхаген чрез своята организация с нестопанска цел JunkFood. Alchemist си сътрудничи и с детското отделение на местната болница Rigshospitalet, като помага на децата в отделението за лечение на рак.

Ресторантът създава и приложение, което да им помага при избора на храна, въведе нови хранителни технологии в болничната кухня и създаде богат на протеини сладолед за деца, които се възстановяват след тежка химиотерапия и единственото възможно, което могат да консумират е именно този сладолед.

В момента екипът на Alchemist помага на болница "Мери Елизабет" в пилотен проект за създаване на болнична храна на световно ниво.

"Става дума за създаване на влияние извън чинията. Винаги мисля - коя е следващата стъпка, за да можем наистина да окажем въздействие? Това е, което ще направим по-нататък.", казва Расмус.

 

 

orig.jpg?_=1673426906
Снимка: Alchemist

 

 

  • Харесвам 6
  • Шок 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

От Бергамо 🙂 За пореден път 🙂 

DSC_0820-2.jpg

DSC_0822-2.jpg

Първата и последните две снимки ги има по архивите на всеки, посетил този чуден град.  😋 😂Тоест, по архивите на почти целия форум.

  • Браво 1
  • Смея се 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Филипините: Unicorn fish

Има си рогово образование отгоре. Много е вкусна със соев сос. Приготвят я по туровете с лодките на Корон и Ел Нидо:

20230209_132438.jpg.a6bc341121e72de3e6584ed21d173e5f.jpg

А това е риба mackerel - също голямо парче. След като 2 дни се превъзнасях колко е вкусна, проверих в речника и установих, че това е...скумрия :)

20230203_124553.jpg.923f79e9ff760b5d27e91d7d3f519005.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
  • Смея се 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Буенос Айрес - пред кафене Тортони 10 минути опашска.

кафето и от тяхна специална селекция, сладкишите също. 

C50369BA-9D05-4A8C-B5CC-408C7B0E5F38.jpeg

Буенос Айрес преди полета - Миланеса Неаролитана и бих чоризо  поляти с Малбек.

08E34B20-BB9E-4531-95DF-C12DB66CBD5F.jpeg

687B36E7-5F19-4E6C-AEB7-E42861BBD190.jpeg

9AA7B044-3393-4267-B477-8A0B500D2861.jpeg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Публикувано:

След дългия полет от снощи Буенос Айрес- Истанбул, днес сме в най- ветровитото градче-Арнауткьой, на 7-8 км от новото летище.

джигер кебап в питка.

33B0F3D8-F8DE-4B3F-988F-D18478BCC1E7.jpeg

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:

Уличната храна на Джамал Ел Фна в Маракеш и един тажин от Фес. 

20230207_185344.jpg

 

20230209_195846.jpg

 

20230209_195411.jpg

 

20230209_195421.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:

Доминикана

 

Закуска с пюре от плантейн (банани за готвене), пържено сирене и шунка. 
 

DBD7511D-6895-42E2-BF46-ACC173ABCBE3.jpeg.e17a9717d0251177d64a996ef57868a0.jpeg

 

От рибите - групер, марлин, и червен скобар на скара, яхния с морски дарове:

 

53104579-0531-442B-BC44-49162D788F01.jpeg.b62954468c256e0d7f206f14fb0ea717.jpeg
 

Пържен плантейн и чеснови скариди:

 

4760BF4D-4AF8-45C7-B451-F15EC2AD7EF0.jpeg.b9573d03b3af57936e1c804df7c49d94.jpeg

 

Чипс от плантейн и патладжан с доматена салца:

 

D5B83ED3-4ECB-4A03-89E4-1756DC11974B.jpeg.5d2d0b33c15ce53be367eae50753d059.jpeg

 

Крокети от маниока и козе сирене:

 

F924A299-A802-4CC0-AA12-FF223925CE05.jpeg.ac6a10524bfdd6af92006a78e6a4677d.jpeg
 

Традиционна супа Sancocho с пилешко, свинско и телешко месо, царевица, тиква, сладък картоф, плантейн и маниока (най-вкусното нещо, което опитахме):

 

4D19AB74-959F-4C94-9AD7-3E6A9E4518B6.jpeg.43145fa83f07cf7f6d71cf882647b9cf.jpeg

 

376BA7D9-190C-440C-96C9-B6B23D432CCC.jpeg.2bb34bf42c22b8a059e65e44096701c5.jpeg

 

Друга традиционна яхния, Chivo guisado  - козе месо, сготвено на бавен огън с леко пикантен сос и зеленчуци, също много вкусно:

 

0FBA3B8A-F28A-4E0B-B2A4-06CB9DEA9585.jpeg.67a562d4ecd76451c7ccb3bb9e6cb0e9.jpeg
 

За десерт - доминикански сутляш (същият като нашия с канела), млечен крем от царевица с канела и крем с брашно от маниока и кондензирано мляко с джинджифил. А в малката чашка е Mamajuana - ром, вино, мед и подправки:

 

AD8A5D53-8299-441D-8FE6-DD1C6A360F78.jpeg.0121e2cd677311cecb5ed8ada736b119.jpeg

  • Харесвам 20
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:

Няма нищо по-вкусно от такос с риба в Сан Диего 😍, но тези на снимката са вегетариански с карфиол и честно казано всеки компонент в тях беше подправен уникално.

Другите две са нещо като порция суши, но не завито на рулце (poke bowls). Това е хавайско ястие със сурова риба, обикновено сьомга или тон, сервирана върху ориз, мариновани водорасли, пресни зеленчуци, и т.н.

 

D4501124-B1E3-49A3-B6F9-D56381C8C967.jpeg

68904B7D-8D21-42E9-95C4-09EBEEC79157.jpeg

9B34EF6D-75B5-49ED-B9F9-740D092F4079.jpeg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.