Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

преди 18 часа, spear каза:

20 дневен ембрион на пате демек запъртък, Hoi An, Vietnam. Вкусно е.

 

1.jpg

2.jpg

Има кулинарни предавания по телевизията, гледах цял епизод, в който се занимаваха само с тия ембриони, включително показваха как се изяждат в суров вид, но не помня в коя азиатска държава. По-късно ги видях на живо, или сурови е по-правилно да кажа, както ги продават директно на улицата, в Тайланд. Стана ми още по-неприятно и се отвратих напълно. Сега ми е малка утеха твоя коментар, че е вкусно. 🤪 Дай още нещо виетнамско, чувам само хвалби за виетнамската храна, а още не съм ходила.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Японска закуска

20230504_083342.jpg.84945fb857f83e25a4cef2b8353278b3.jpg

 

Окономияки

20230504_224447.jpg.76abdafe63a71e38d3677220be438c98.jpg

 

Някакво местно за Нара сашими със сурово яице

20230506_194754.jpg.8361a69ff54539b7079447e9ded613a5.jpg

 

20230506_194741.jpg.ac102befc942586ff2fa03a8e8dddf37.jpg

 

Саке, което опитах

20230506_155902.jpg.6fedb3ff637882bd355de06d68bc6c74.jpg

 

20230506_160318.jpg.96c3a080a822fbd1ed564d8e08fe530f.jpg

 

20230506_161222.jpg.d301d7f4d5a60f31695d8111e4de08ff.jpg

 

20230506_162403.jpg.0ad1c71a548fec2b63181ab7e9e9dc1d.jpg

 

За мен вкуса на сакето не беше особено привлекателен, различно ми е много, не ми е много ОК. Вкусът е основно като тръпчиво, дори леко горчиво бяло вино. Като не умеят да правят вино, да правят каквото могат. 

Но бирата им е ОК.

20230506_194815.jpg.eb7eba3a25424a89a7146cd312e1c8e0.jpg

Някой беше казал, че плодовете са безбожно скъпи. В Япония - ябълки в този супермаркет: 2.80 лв./ кг. А може пък и да се лъжа и да е за брой. 🤔Бананите бяха около 1 евро (1,96 лв/кг.).

20230507_144150.jpg.3e0b246d98ec57611dfa71c8f764ad22.jpg

 

И яйцата са им по-евтини от нашите

20230507_145914.jpg.b539e0696cdedbb13b67789b20b95a50.jpg

 

Суши (Японски сърми) на по-ниски цени от България (естествено)

20230507_154151.jpg.941d4199c24f538f54ed2bec71f01a0d.jpg

 

20230507_154158.jpg.99972a25cf55fe2c3b7091953e039c93.jpg

 

20230507_162516.jpg.e5a78d90a7b4f5611cb215121272daad.jpg

 

Гьоза

20230507_162539.jpg.e23806b4ebde88be67e4a06377fe9e08.jpg

 

П.П. 1 евро = 144 йени

  • Харесвам 19
  • Браво 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...

Привет от кулинарния турист, успял за една нощувка в Сицилия да си напъха хоботчето къде ли не. :lol:
Бях с хора, които досега не бяха стъпвали в Сицилия и поискаха да опитат максимално много нови за тях неща. Ей такива хора ми дай, вероятно защото и аз самата съм така. :smile3:

След полет, автобус и настаняване в Джардини Наксос, часът вече е четири следобед, не сме обядвали, а едната човеко-единица повтаря само думата „бира“ на равни интервали от по десет секунди и след петдесетия път вече ми иде да го цапна. Но заведенията с храна не работят извън часовете за обяд и вечеря, та от зор-заман утоляваме жаждата в единствения отворен бар на площада.

 

1.jpg.d17a57fb129edd427e46a3ad7fabbbf2.jpg

Аранчините са хубави, но се оказват с кайма, каквато не ям, и ожаднелият биропиец получава подарък за втората си бира.

 

Отиваме в Таормина, където всичко е туристическо и сравнително скъпо, а в събота вечер из главната обикалят дами с вечерни рокли, каквито ние не носим. Намираме непретенциозно кръчме на самообслужване Rosticceria Da Cristina 2 – за мен има печени патладжани с пекорино, за другарчетата – лазаня и паста „Норма“ (от онази с патладжаните).

 

2.jpg.909acd8e28d9412e6941e84f34fe8811.jpg

 

Вечер мокрим крака в море, жадните пият бира (аз така и не изпих ни една), а вечер ни предстои тежка дегустация на три различни вина с pecorino con pepe. 

 

3.jpg.db731088aba1af9192200f5e4a50b16a.jpg

 

В неделя жадната човеко-единица има следобеден полет, а ние вечерен. От предния ден реве, че иска октопод. Като иска, ще го заведем. То и аз искам. Но първо минаваме през сергиите с уличната храна. Пазарът в неделя не работи, но на няколко сергии правят скариди, печени риби, октопод, брускети, гриловани патладжани, таралежи режат пред теб...

 

4.jpg.ea545922f8a151d49973e588e672c0b5.jpg

 

Има и стриди плюс тази трева, която така добре я правят бланширана с чесън и зехтин в Турция и която знам под името deniz börülcesi или европейска солянка. 
Не събираме смелост да ядем стриди в жегата, че знае ли се..., а и до вечерта сме по улиците. Но някой път ще ги преслушаме.

 

5.jpg.b77d8f88fcdda3b3f29e27c00d414ec2.jpg

 

Малко сергии из La Pescheria все пак работят.

 

6.jpg.cded97b54fd7e9a3442b83af2f97c7fb.jpg

 

Октоподът – чудесен, сочен, с нужните подправки, 13€. Едното другарче никога не е яла октопод и не смее да си поръча. Ами ако не смееш, как ще разбереш дали ти харесва? :smile3: Давам октопод, харесва и вече ще яде занапред. Дават ѝ нелоша капона́та с портокали, филирани бадеми и босилек.

 

7.jpg.027e50416f82b4876818575f27a99446.jpg

 

После обикаляме с туристическото влакче из града и на хълма до Бенедектинския манастир съзираме цяла поредица от заведения тип Macelleria с изправени на задните си крака кончета на табелите, където пушат скари и се продават конски кюфтета. Ние такива неща не ядем и нищо не можем да кажем по въпроса.

 

Следобед в Катания е жега (то затова сме се качили на влакче) и отиваме за следобедно разхлаждане до бар Vermut, който е на продължението на via Filomena - улицата с доста барове, където почти няма туристи. Vermut е очукан бар с естествена сянка, една страница от менюто е само вермути, вина и коктейли (ние пием Вермут коблер) и шантави малки мезенца, сервирани на листове хартия. За мен биволската моцарела с карамелизиран лук и мента, портокалите с херинга, лук и мента и местният вариант на сицилийската салата с фенхел и портокал са чудесни открития. Сицилийската салата с портокали, копър и лук и друг път съм я яла и ми е интересна.

 

9.jpg.8e444c730198905a6649acc8782e99fe.jpg

 

За събуждане завършваме с ристрето със самбука. :smile3:

 

10.1.jpg.5eafc0c131263224d54c3de2ff3f2d8f.jpg

 

По-късно сме в Pasticceria Savia, където правели най-хубавите каноли. Не съм много по десертите, но за идеята взимаме две с различен пълнеж – класическа рикота и шамфъстък.

 

10.jpg.311a650cf01bcec79acba2732729bbe0.jpg

 

Канолите стоят на витрината напълнени, но дали заради големия човекопоток, дали заради майсторлъка – тестото е хрупкаво и не се овлажнява от крема. Страхотни са!
Имат и други неща. Касатела (гърдите на Св. Агата).

 

11.jpg.28eaa7090835ec837ec3d43f64a8ea7c.jpg

 

И марципанените плодове.

 

12.jpg.c04d091c179c9960b6fe1426c7e48c8a.jpg

 

Накрая правя компромис да ходим да опитваме великите италиански пици (но те не са точно на този остров), вместо да ям още някой морски дар. За награда ми се пада средно гадна пица „Норма“ с вкусни патладжани, но влажно тесто. Изяждам си само плънката. 

 

14.jpg.7246c9799bdb5b8ec94d84b86377df32.jpg

 

Но какво да им се сърди човек – толкова могат. А и едно Негрони винаги оправя настроението. :smile3: Cin cin e a presto!

 

15.jpg.81b272fa0a7ac04b02877ee7e3aec28f.jpg

 

 

  • Харесвам 21
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Връзка към коментар

Вчера, пряко сили се прибрахме от Тунис. пренаситени сме на вкусове, храни и най-вече открих много хубави ( по моите критерии ) тунизийски вина. в никакъв случай не мога да се каже, че съм гладен, или жален за вкусотии. Но като прочетох гореизложеното за Сицилия съжалих, че не съм там, не знам италиански и не познавам в такива детайли и подробности вкусотиите от там. Да не казвам какви неще се случват в храноприемния ми орган и какви желания изпитва. Абе с две думи направо най, най-благородно си завиждам. Иначе благодаря за вкусния и цветен разказ! 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , дядо Пепи каза:

не познавам в такива детайли и подробности вкусотиите от там. Да не казвам какви неще се случват в храноприемния ми орган

От италианската кухня няма нещо, което да съм опитвала и да не ми е харесало.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 42 минути , chandni каза:

От италианската кухня няма нещо, което да съм опитвала и да не ми е харесало.

Италианската кухня разчита на вкусовете на продуктите. Тя е в основата си бедняшка кухня, кухня на обикновените хора. Нека се замислим какво е пастата, полентата, пицата. Тесто, за да те засити, плюс нещо, което да ти изгони скуката от тестото. 🙂 Именно обаче тази простота прави италианската кухня толкова популярна и харесвана. Аз обичам много неща или дори всичко от тази кухня. 

Отзовах се веднъж в съвсем обикновено ресторантче в Неапол, изпълнено с местни. Няколко готови ястия чакаха гладните гърла. Попитах дебелата леля с ръце на кръста във формата на "Ф" какво ще ми препоръча. Тя с висок и недодялан глас ми обясни: "Туто препарато ди мамма. Туто е боно." Нямах нужда от превод. 🙂 

  • Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 43 минути , Pantelej Putnik каза:

Италианската кухня разчита на вкусовете на продуктите. Тя е в основата си бедняшка кухня, кухня на обикновените хора.

Обикновено това е и моята реч :biggrin:, която изнасям на някой приятел/познат, когато обсъждаме италианската кухня. И за пример давам пулийския специалитет orecchiette con le cime di rapa – т.нар. паста-ушички със зехтин, зелените листа на някаква ряпа и пържени хлебни трохи. Това е! И е вкусно. Има и подобрения в някои рецепти (сирене, аншоа за вкус), но класическата е проста и евтина. С една юнашка тенджера храниш цялата фамилия.
А продуктите са толкова вкусни, че нямат нужда от много подправки. Още си спомням как един горещ август обядвахме в непретенциозно заведение в Лече – през живота не съм яла по-вкусни брускети и салати. Уж прости, но почти през цялото време мучахме от удоволствие и откарахме към три часа обяд.

 

20210810_132139.jpg.eddba881d7135ccecc2d37124da7af91.jpg

 

20210810_131643.jpg.3d83cd14978f5acdcd0b3e55acf56992.jpg


А и в Пулия много го умеят хляба. Малко от хубавия им хляб с хрупкавата коричка, слънчеви домати, зехтин, бурата, маслини и вино и на това мога да карам половин лято. :smile3:

  • Харесвам 21
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 5 минути , Argentique каза:

Обикновено това е и моята реч :biggrin:, която изнасям на някой приятел/познат, когато обсъждаме италианската кухня. И за пример давам пулийския специалитет orecchiette con le cime di rapa – т.нар. паста-ушички със зехтин, зелените листа на някаква ряпа и пържени хлебни трохи. Това е! И е вкусно. Има и подобрения в някои рецепти (сирене, аншоа за вкус), но класическата е проста и евтина. С една юнашка тенджера храниш цялата фамилия.
А продуктите са толкова вкусни, че нямат нужда от много подправки. Още си спомням как един горещ август обядвахме в непретенциозно заведение в Лече – през живота не съм яла по-вкусни брускети и салати. Уж прости, но почти през цялото време мучахме от удоволствие и откарахме към три часа обяд.

 

20210810_132139.jpg.eddba881d7135ccecc2d37124da7af91.jpg

 

20210810_131643.jpg.3d83cd14978f5acdcd0b3e55acf56992.jpg


А и в Пулия много го умеят хляба. Малко от хубавия им хляб с хрупкавата коричка, слънчеви домати, зехтин, бурата, маслини и вино и на това мога да карам половин лято. :smile3:


 

Ама въобще не те харесвам след такива публикации! 🤪

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Ама въобще не те харесвам след такива публикации! 🤪

Ами хайде де, чакаме от теб снимки на някакъв борш, пелмени, капуста.... 😊

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

Ами хайде де, чакаме от теб снимки на някакъв борш, пелмени, капуста.... 😊

Тия дни @Георги Матеев отива в Петропавловск-Камчатски, а онзи регион се слави с огромните си раци, хайвер, сьомга и други океански продукти на доста по-сносни от европейската част на страната цени. И от Байкал може някоя риба да забоде, стига да са му по вкуса. :smile3:
 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

На централната улица в Ханя- избираш си риба и ти я сготвят на място, пържени сардини за плажа, веднага след пристигането ни със сямолет и автобус след това. 

IMG_0034.jpeg

IMG_9992.jpeg

Морско плато в таверна на старото венецианско пристанище на Ханя, накрая подарък от заведението десерт диня и ракия нашенска гроздова, сладко от диня. 

IMG_0032.jpeg

IMG_0043.jpeg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Храната, която вкусих в Исландия, изобилстваше от разнообразни по видове и начин на приготовление риби. Присъстваше и агнешко, свинско месо. Харесах и десертите и сладкишите.

 

ZakuskaA.jpg

 

ZakuskaR.jpg

 

VecheryaFarm2.jpg

 

VecheryaFarm3.jpg

 

VecheryaFarm4.jpg

 

VecheryaFarm5.jpg

 

 

357696007_174026212321420_7710961813305223473_n.jpg

 

357702800_268266689221930_4901365041918842792_n.jpg

 

Vchiniyata.jpg

 

357840298_651655946825290_2111388557375096651_n.jpg

 

357649717_834321221539831_4702491741372813130_n.jpg

 

357659119_1339930410259500_7868174539734317286_n.jpg

 

357643681_808148684283790_61685587766386113_n.jpg

 

357632767_837288217748558_520904100372380349_n.jpg

 

357479334_647568597400179_6397835374039879287_n.jpg

 

357364126_259481783351120_2949799391993059481_n.jpg

 

357017095_1324617858482686_8976501950477906964_n.jpg

 

357413548_949286416180785_3477472088270414869_n.jpg

 

357720959_809683423899709_8047500872401229060_n.jpg

 

357734236_655303616477080_5420344056204380572_n.jpg

 

357788549_105218419297931_5152157119402283788_n.jpg

 

Pizza.jpg

 

dessert.jpg

 

357860724_745917517341033_1414023340317430513_n.jpg

 

357815371_1578840646271586_2441734911031100519_n.jpg

 

357767729_239565158868643_25649155671824866_n.jpg

 

357702800_769496478244990_6149691502397867383_n.jpg

 

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

От Сицилия.

Освен стандартните за Италия неща, тук са известни сардините, има ги в различни ястия, от стандартни, до навити на руло, трохи и печени на шиш.

Аз пробвах тези кюфтета с доматен сос, като нашите, но са от сардини.

 

На доста места в пасти и пици присъства морският таралеж, пробвах пица и морско ризото в което имаше от него.

 Наподобява на аншоа или има силен вкус.

 

Оризовите топки с различен пълнеж  са си нещо много обичайно за там.

 

IMG_9859.jpeg

IMG_9860.jpeg

IMG_9861.jpeg

IMG_9862.jpeg

IMG_9863.jpeg

IMG_9867.jpeg

IMG_9923.jpeg

IMG_9924.jpeg

IMG_9946.jpeg

IMG_9948.jpeg

IMG_9967.jpeg

IMG_9964.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 4
Връзка към коментар
Дани Магелани

До преди три седмици не знаех, че има разлика между сицилиански и венециански каноли. Обясниха ми в Лидо, Венеция.  Дегустирах и харесах повече венецианските. С по-лек крем са и не толкова сладки. 

Като не гледам какво пиша, стават грешки. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Наскоро опитахме с мъжа ми нов за нас ресторант за стекове във Вегас - Smith & Wollensky. Останахме очаровани от качеството на месото и обстановката. Всъщност това е верига заведения, която стартира в Ню Йорк. Като повечето добри стек къщи и тази има собствена изба за разсфасоване и обработка на месото.

 

IMG_6305.jpeg.b29e2f249f94abc5152cd5a8bea39b25.jpeg

 

IMG_6293.jpeg.a7913b8b65c68ac03e00bc53f2e81e73.jpeg

 

IMG_6299.jpeg.48e05b5a76a805f17c731de0f529cd3a.jpeg

 

IMG_6301.jpeg.5ee33dcb438e0268f71ad953324660ac.jpeg

 

На следващия ден пък пребродихме пеша Ивицата от Венишън до Парк Ем Джи Ем за любимите ми италиански сладкиши в Eataly. 
 

IMG_6790.jpeg.924a305c757504a020d2de876f555d1f.jpeg

 

IMG_6310.jpeg.91a9a0d00775e635eff5be4ab554a628.jpeg

(тези с белия крем отдолу 😋)

 

Видях, че са напреднали със строителството на огромен открит комплекс от другата страна на булеварда срещу Ария, а Балис е вече съвсем префасониран в Horseshoe Las Vegas.

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Яяяя, и при вас ли има Eataly? Явно е цяла концепия за експорт на италианската храна и продукти.

 

И да не е само спам - от мен няколко японски специалитета, от по-неизвестните... или по-известните 😂:

- мелонпан (мек бриош с хрупкава бисквитоподобна коричка, набраздена като кора от пъпеш) от пекарна в Асакуса, Токио (която се води уж най-добрата за тях). Не знам дали е най-добрата, но мелонпаните бяха чудни!

- таяки - вафлени кори с форма на риба и пълнеж от паста от червен боб

- momiji manju - сладки с форма на кленов лист и различни пълнежи (на снимката - с черен сусам, дори и да не се вижда 😉 ) - специалитет от остров Ицукушима, до Хирошима

- окономияки от Хирошима (с нудъли) и Осака (без нудъли)

- топено сирене с шоколад и ягоди (от близкото конбини 😂)

- Кит-Кат 😉 

Ще ви спестя всички нудъли, суши, сашими, такояки и други 😂

 

 

20230423_094250-01.jpeg

20230424_135018-01.jpeg

20230503_131913-01.jpeg

20230502_200339-01.jpeg

20230506_131819-01.jpeg

20230430_203238-01.jpeg

20230516_121725-01.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , Роца каза:

Яяяя, и при вас ли има Eataly? Явно е цяла концепия за експорт на италианската храна и продукти.

Да!! Страхотно е. Преди имаше само в Манхатън, но сега има в 5-6 града в САЩ.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 час, Marusinka каза:

 Балис е вече съвсем префасониран в Horseshoe Las Vegas.

Там бях отседнала през февруари. Стаите са много просторни, но с базово оборудване. Явно за любителите на хазарта това няма особено значение. А 45$, които се опитаха да ми вземат за ранно настаняване, е неприятна "екстра" на хотела. 

Извън този случай, от Вегас имам прекрасни впечатления. Да си изкарате супер!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Marusinka каза:

има собствена изба за разсфасоване и обработка на месото.

 

Не искам да се заяждам, ама в избата се съхранява, отлежава и дегустира вино. Месото се обработва в друго помещение - тражорна. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 12 минути , дядо Пепи каза:

Не искам да се заяждам, ама в избата се съхранява, отлежава и дегустира вино. Месото се обработва в друго помещение - тражорна. 

Не знаех, че така се нарича. Идваше ми “месарница” на ум. Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.