Argentique Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 10 минути , jorocontrola каза: Може да искаме, но явно не ни стигат парите или просто другите да имат повече пари за даване и самолетите да са насочени натам... Бай китаец да пусне София-Банкок/КЛ/Виетнам... за 400€ от Сф, да видиш как всички ще се окажат с повече пари. Може би много хора, които летят спокойно до Европа самоорганизирано, все още нямат достатъчно увереност да идат до Истанбул или европейски град и да се прекачват (аз познавам такива, но и от другите има). Пък и това е свързано с повече време+пари+неудобство. преди 19 минути , jorocontrola каза: Не бих си го причинил пак. А къде отиде авантюризмът? 😄 Между другото, една кака и тя така ми каза. 7 1 1
Doctor Who Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Преди 1 час, Argentique каза: Бай китаец да пусне София-Банкок/КЛ/Виетнам... за 400€ от Сф, да видиш как всички ще се окажат с повече пари. Следковидно бях заложил на тях, като новия бъдещ европейски играч и от тогава следя инвазията на китайците в UK. Те избират не топ летищата (като лоукост), но предлагат продукт съизмерим с водещите. В началото бяха за кратко от Хийтроу, но много бързо се насочиха към Гетуик и вече имат сериозно място в сектора с трансконтиненталните полети. Преди година и половина се насочиха към Манчестър и в тази година имаха изключително добри цени навсякъде, а като пример ще дам Япония с кратки престои в Шанхай и Пекин за около 650 евро двупосочно в топ сезон съвпадащ с ваканция на децата. Конкурентите от Англия летяха на двойни цени, а аз намерих след дълго търсене компромис с дълги стопове за 900 евро. ..., така, че мисля , че @Argentique e интуитивно права за София, като въпросът е дали има политическа воля да покажем възможностите на София. Чел съм преди време мнението на @Duke за възможността София да се превърне в югоизточен хъб на Европа, смятам го за ценно заради точната преценка и логика и е жалко, че някой с власт не го е прочел и после помислил ... П.П. Пък ако/като не можем да покажем възможностите на София вярвам, че прозорливостта на китайците ще види потенциалните ползи и затова продължавам да залагам на София, защото за сърби, македонци и българи София е по-удобна, отколкото Букурещ за първите двама. 8
jorocontrola Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 25 минути , Argentique каза: А къде отиде авантюризмът? 😄 Между другото, една кака и тя така ми каза. За ден по-далече от Бергамо не отивам (реално чакам да свърши ремонта на ЖП линията до Lecco края на годината). Младите да го мислят... Мен децата ми порастват и или ще дойдат с мен, или ще се оправят няколко дни и без мен 😉 2 1
Loverboy Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Абсолютно е така, те и сега сърби и македонци летят от София - паркингът редовно е пълен със сръбски и македонски коли като паркирам и я оставям за уикенда. Истината е, че от София не изпадат вече много добри цени за междуконтинентални полети - Търкиш станаха алчни и нямат конкуренция, особено след оттеглянето на Катар. И колкото и да си говорим тук колко е по-евтино от Букурещ, Белград, Истанбул или Солун - нека да не се лъжем, обикновеният човек не би направил такива еквилибристики, колкото и да му е по-евтино. Тук изключвам хора от погранични региони и примерно Варна, които редовно си ходят до Букурещ. Масата обаче си търси удобството, за което си плаща съответната сума. Дори аз на мои приятели, които уж са отворени, като им кажа, че ще ходим с два полета до Берлин и оттам ще летим, щото ще спестим 1000 евро, правят физиономии. И както Георги каза - това е причината пазарът да търпи 1200 евро цена на Гъливер или примерно на БългарияЕр, които продължават да държат безобразни цени до определени дестинации като Амстердам. В интерес на истината Луфтханза има конкурентни цени в икономи от София за някои дестинации, но това не е достатъчно. Българският пазар се държи от Уиз и Раян. И не виждам как ще привлечем повече авиокомпании без ясна и последователна политика за намаляване и пускане на ниски цени за кацане/излитане на авиокомпаниите - напротив, ние вдигаме и очакваме те да дойдат. Но като изключим редовните Уизз и Раян, ние реално нямаме големи "новини" за някоя нова авиокомпания, която стъпва на българския пазар - нито дестинации, нито нови играчи. Напротив - масово се изтеглят - Катар, Трансавия, режат се и полети дори от Раян като Париж, което е притеснително. И пак - без ясна държавна политика ние да станем хъб или достъпна дестинация, няма как да се случи. Нито да дойдат китайци, нито Етихад - това са политически решения, които са плод на сериозни преговори, които не мисля, че на този етап се водят от Радев и компания. 9 1
Фил Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 28 минути , Loverboy каза: това са политически решения, които са плод на сериозни преговори Не знам дали са толкова политически, имаше едни политически решени полети до Скопие и до Баку, например, и видяхме какво стана. По-скоро политиката трябва да създава благоприятни икономически предпоставки. 3
thrcn Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август 38 minutes ago, Loverboy said: Но като изключим редовните Уизз и Раян, ние реално нямаме големи "новини" за някоя нова авиокомпания, която стъпва на българския пазар - нито дестинации, нито нови играчи. Докато тече тази дискусия, United са обявили полет от Нюарк до Любляна… 🤔 1
Георги Матеев Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 49 минути , Фил каза: Не знам дали са толкова политически, имаше едни политически решени полети до Скопие и до Баку, например, и видяхме какво стана. По-скоро политиката трябва да създава благоприятни икономически предпоставки. Специално с китайците ще е 100% политическо решение, но не поради липсата на икономическа логика (като Скопие и Баку), а точно обратното. Китайските компании по принцип се гледат под лупа в ЕС, а и в случая на всеки му е кристално ясно какво ще стане, ако ги пуснат в София - цените по много дестинации ще паднат драстично, "бедните" българи изведнъж масово ще намерят по €500 за билети до Азия, а сегашният немско-турски монопол ще претърпи голям отлив и намаление на печалбите. Липсата на конкуренция е идеална за авиокомпаниите, но пагубна за пътниците. Ситуацията е дотолкова удобна за някои, че почти няма да се изненадам да играят сериозни пари под масата за да не се допуска промяна. Проблемът не е в липсата на потенциал - трябва най-вече воля за да се смени модела. Да видим дали някой ще я прояви. Уви, по-скоро съм песимист засега. А дотогава ще продължавам да летя от съседни летища и да ползвам София само за лоукост свързващи полети. П.С. Любляна... Столица с 300 хиляди население с директен полет от Ню Йорк. Нямам какво да кажа повече. 9
Климент Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Не знам как си представяте създаване на условия за транзитен трафик ? 1 Някой взима малки самолетчета 20-30 + няколко големи които да летят до Азия / Африка/ Америка. --> Гъливер пробваха дори бяха получили лиценз за полети до САЩ, но не посмяха. Има ли административни пречки от българска страна, ако някой знае да каже 2. Голяма чужда компания решава да направи хъб под носа на турците изглежда ми абсурнно? Няма достатъчно голяма диаспора която да пълни целогодишно полети да САЩ/Канада, нито бизнес който да носи печалба. ПС Не мисля че пистата е проблема. 2
stanimir Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август 2 hours ago, Фил said: Не знам дали са толкова политически, имаше едни политически решени полети до Скопие и до Баку, например, и видяхме какво стана. По-скоро политиката трябва да създава благоприятни икономически предпоставки. Но пък Катар бяха тук 13 години 😉 От това което съм чел/гледал няма и минимален шанс София да се превърне в хъб.Тя си е 100% point to point летище като изрисувано по картинка.Само на 40 минути има летище мастодонт по всички световни стандарти / не европейски и дори само това стига 🙂 5
logist13 Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август България става все по-изолиран остров, много видимо по морските летища и по-малко видимо в София, засега. Но комбинацията от некадърно управление на държавата и нагласени пишман концесионери водят дотам. На Фрапорт не им излизат сметките - вдигаме летищните такси, толкова е просто решението. Да, ама не, та затова пътниците по морските летища още не могат да стигнат предковидните нива. За умниците в София са важни паркингите и раздутите наеми (и съответно цени), а, и да говорят за петзвездно летище и обслужване. Ама доста са се объркали, защото няма кой да плаща сметката. От Ryan примерно имаше доста адекватни коментари по темата, никой не ги отрази. Та всъщност нищо не се очаква да се промени и е логично да очакваме нещата да продължават точно както досега. И само едно сравнение да се видим къде сме, спрямо една Албания да речем: общо пътници през летищата, 2019 - България ≈ 12,2 млн., Албания ≈ 3,3 млн.; 2025 - България ≈ 12,3 млн., Албания ≈ 11,6 млн. 11
Zaro Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 1 час, Фил каза: По-скоро политиката трябва да създава благоприятни икономически предпоставки. Абсолютно вярно. Политиката трябва да създава условия и за входящ трафик - бизнес и туристически, не само за изходящ - не можем да привлечем никоя авиокомпания, ако разчитаме само на него, щото капацитетът ни като население не е особено голям. Нашата политика дава (не)ясни сигнали, че не желае развитие в тази насока.
tch Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 1 час, Георги Матеев каза: Специално с китайците ще е 100% политическо решение, но не поради липсата на икономическа логика (като Скопие и Баку), а точно обратното. Китайските компании по принцип се гледат под лупа в ЕС, а и в случая на всеки му е кристално ясно какво ще стане, ако ги пуснат в София - цените по много дестинации ще паднат драстично, "бедните" българи изведнъж масово ще намерят по €500 за билети до Азия, а сегашният немско-турски монопол ще претърпи голям отлив и намаление на печалбите. Липсата на конкуренция е идеална за авиокомпаниите, но пагубна за пътниците. Ситуацията е дотолкова удобна за някои, че почти няма да се изненадам да играят сериозни пари под масата за да не се допуска промяна. Проблемът не е в липсата на потенциал - трябва най-вече воля за да се смени модела. Да видим дали някой ще я прояви. Уви, по-скоро съм песимист засега. А дотогава ще продължавам да летя от съседни летища и да ползвам София само за лоукост свързващи полети. П.С. Любляна... Столица с 300 хиляди население с директен полет от Ню Йорк. Нямам какво да кажа повече. Първо Любляна обслужва цялата държава с население над 2 милиона, второ полетите са само лятото и кой знае дали ще се утвърдят. преди 3 часа, Duke каза: +1 Това с пазара не работи по същия начин у нас. Има огромна маса от пътници, които ползват полетите на групата до Франкфурт, Мюнхен, Виена и Цюрих като свързващи полети на междуконтинентални. Никой не си е направил труда да си поиграе с данните, за да отчете потенциала на София. Дори и тук във форума надделява песимистичното мнение. Преди време бях писал за възможността София да се превърне в югоизточен хъб на Европа, а ако това се случи, следващата стъпка е експанзия в западна посока. Проблемът е в липсата на повече писти, които да обслужват подобен трафик. И да, докато политиците мислят на парче, а не глобално, недолюбваната тук група трупа огромни печалби и се превърна в абсолютен монополист за редовните полети с прекачване... Хората обслужват 20-30 милиона пътници с една писта, ние с нашите 9 ще правим нова. Преди 1 час, logist13 каза: България става все по-изолиран остров, много видимо по морските летища и по-малко видимо в София, засега. Но комбинацията от некадърно управление на държавата и нагласени пишман концесионери водят дотам. На Фрапорт не им излизат сметките - вдигаме летищните такси, толкова е просто решението. Да, ама не, та затова пътниците по морските летища още не могат да стигнат предковидните нива. За умниците в София са важни паркингите и раздутите наеми (и съответно цени), а, и да говорят за петзвездно летище и обслужване. Ама доста са се объркали, защото няма кой да плаща сметката. От Ryan примерно имаше доста адекватни коментари по темата, никой не ги отрази. Та всъщност нищо не се очаква да се промени и е логично да очакваме нещата да продължават точно както досега. И само едно сравнение да се видим къде сме, спрямо една Албания да речем: общо пътници през летищата, 2019 - България ≈ 12,2 млн., Албания ≈ 3,3 млн.; 2025 - България ≈ 12,3 млн., Албания ≈ 11,6 млн. 2025/2026 зимното разписание от Варна беше с най-много дестинации от създаването на летището. 4
Георги Матеев Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 17 минути , tch каза: Първо Любляна обслужва цялата държава с население над 2 милиона, второ полетите са само лятото и кой знае дали ще се утвърдят. София обслужва над половин България + части от Сърбия и С. Македония, т.е. сумарно поне двойно повече население от цяла Словения. Пък от години полетите до САЩ (дори и сезонни) са мираж. И само не казвайте, че е заради липса на потенциал. Между другото сладурите от Bulgaria Air са пуснали София-Бургас по €250 за периода на Евровизия. Ето така се прави "бизнес" у нас - одираме всички наред без значение дали някой някога ще се върне като клиент. С този манталитет ще има доста да почакаме за развитие в София 🙂 11 1
Иван Попов Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Не съм убеден, че София непременно може да се превърне в огромен регионален хъб, особено при наличието на Истанбул толкова близо. Но също така не мисля, че сегашното разписание отразява реалния потенциал на пазара, ако имаше по-богат избор. В момента масовият пътник просто ползва това, което му се предлага – Lufthansa Group през Франкфурт, Мюнхен, Виена и Цюрих, Turkish Airlines през Истанбул, а голяма част от хората започват да търсят алтернативи от съседни летища. Точно тук според мен се губи част от реалното търсене за София, защото този трафик изобщо не влиза в статистиката на нашето летище. Въпросът е чисто практичен: ако от София полет до дадена далечна дестинация струва 1000–1200 евро, а от съседно летище има значително по-изгодна оферта, напълно нормално е да се избере другият вариант. За хората от Югозападна България Солун въобще не е екзотична еквилибристика, а естествен избор. За други това са Букурещ, Белград или директно Истанбул. Затова трудно приемам кръговия аргумент „няма полети, значи няма търсене“. Ясно е, че авиокомпаниите си правят сметката, но ако утре се появи превозвач с добър продукт и конкурентни цени към Азия например, никак няма да се изненадам да се окаже, че има доста повече пътуващи с желание и възможности, отколкото изглежда в момента. 😄 А колкото до Т3 – прекрасно е да има по-модерен терминал и повече капацитет, но лъскавата сграда сама по себе си не привлича авиокомпании. Много по-важно е да видим реална конкуренция, нови превозвачи и нови дестинации – тогава вече и новият терминал ще има истински смисъл. 🙂 9
stanimir Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Нали идеята на големите , като Air Canada и United е да почнат полети с A321-XLR до относително привлекателни, но второстепенни летища, където няма търговски потенциал за големи машини. Надеждата е някъде по тая линия да се вредим и ние.Дано някой там да забележи София на картата.Малко ли македонци има в Канада ? Ами украинците как се придвижват до Украйна , колкото и да е безумна последващата логистика от София ? 2 1
tch Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 49 минути , Георги Матеев каза: София обслужва над половин България + части от Сърбия и С. Македония, т.е. сумарно поне двойно повече население от цяла Словения. Пък от години полетите до САЩ (дори и сезонни) са мираж. И само не казвайте, че е заради липса на потенциал. Между другото сладурите от Bulgaria Air са пуснали София-Бургас по €250 за периода на Евровизия. Ето така се прави "бизнес" у нас - одираме всички наред без значение дали някой някога ще се върне като клиент. С този манталитет ще има доста да почакаме за развитие в София 🙂 Сърбия вече си има полети до САЩ, вярно субсидирани, но ги има. Като добавиш, че до скоро летище София изобщо нямаше право да извършва полети до САЩ и добавиш близостта с Истанбул се вижда, че няма потенциал - както административен, така и икономически. 1
Георги Матеев Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 34 минути , tch каза: Сърбия вече си има полети до САЩ, вярно субсидирани, но ги има. Като добавиш, че до скоро летище София изобщо нямаше право да извършва полети до САЩ и добавиш близостта с Истанбул се вижда, че няма потенциал - както административен, така и икономически. Не съм на това мнение въобще. Лесно проверим факт е, че между България и САЩ трафикът е около 80-100 хиляди пътника годишно (с транзит). Наистина ли мислиш, че това не е достатъчно за поне 2 директни полета седмично? Но остави полетите до САЩ. Целият разговор тръгна от това, че летище София има в пъти по-голям потенциал за много дестинации, който остава неоползотворен по нясно какви причини. И отгоре на всичко изборът постоянно намалява, а цените са значително по-високи спрямо летища с повече конкуренция. Не го намирам за нормално. 6
infectedmushroom Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 28 минути , Георги Матеев каза: Не съм на това мнение въобще. Лесно проверим факт е, че между България и САЩ трафикът е около 80-100 хиляди пътника годишно (с транзит). Наистина ли мислиш, че това не е достатъчно за поне 2 директни полета седмично? По скоро 60-80 хиляди от това което има като данни в нет-а. По публичните данни няма точна официално публикувана цифра за целия трафик София–САЩ
Иван Попов Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 31 минути , infectedmushroom каза: По скоро 60-80 хиляди от това което има като данни в нет-а. По публичните данни няма точна официално публикувана цифра за целия трафик София–САЩ Дори да приемем по-консервативния диапазон от 60–80 хиляди, а не 80–100 хиляди, това според мен изобщо не променя същината на казаното от @Георги Матеев 🙂 При всички положения говорим за немалък годишен поток между България и САЩ, който в момента изцяло минава с прекачване през други хъбове. Точната бройка със сигурност е интересна, но дали са 70 или 90 хиляди според мен е по-скоро детайл. По-важният въпрос е дали част от този съществуващ трафик би могла да поддържа поне ограничена директна линия – например няколко пъти седмично и с подходящ самолет, както каза и @stanimir – примерно с A321XLR 🙂 2
Loverboy Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Аз мисля, че дестинации като САЩ са изключени в условията, в които се намираме - забога Раян реже ПАРИЖ, а какво остава да мечтаем за някоя друга дестинация. То не знам какво остана, наистина. Искрено се притеснявам. 3
tch Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Преди 1 час, Георги Матеев каза: Не съм на това мнение въобще. Лесно проверим факт е, че между България и САЩ трафикът е около 80-100 хиляди пътника годишно (с транзит). Наистина ли мислиш, че това не е достатъчно за поне 2 директни полета седмично? Но остави полетите до САЩ. Целият разговор тръгна от това, че летище София има в пъти по-голям потенциал за много дестинации, който остава неоползотворен по нясно какви причини. И отгоре на всичко изборът постоянно намалява, а цените са значително по-високи спрямо летища с повече конкуренция. Не го намирам за нормално. Не съм авиационен експерт, но не мисля, че е достатъчно. При дори 300 души на полет, значи над 60-хиляди да предпочитат директния полет, който сигурно ще е по-скъп и няма да е всеки ден за разлика от полета с прекачване. 1
infectedmushroom Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 13 минути , Иван Попов каза: Дори да приемем по-консервативния диапазон от 60–80 хиляди, а не 80–100 хиляди, това според мен изобщо не променя същината на казаното от @Георги Матеев 🙂 При всички положения говорим за немалък годишен поток между България и САЩ, който в момента изцяло минава с прекачване през други хъбове. Точната бройка със сигурност е интересна, но дали са 70 или 90 хиляди според мен е по-скоро детайл. По-важният въпрос е дали част от този съществуващ трафик би могла да поддържа поне ограничена директна линия – например няколко пъти седмично и с подходящ самолет, както каза и @stanimir – примерно с A321XLR 🙂 тези 60–80 хил. са общият пазар. Той вече се обслужва от Lufthansa, Turkish, Austrian, LOT, British Airway. Директният оператор трябва да открадне достатъчно голям дял от този поток, а не просто да съществува такъв поток.от „има 60–80 хил. годишен поток“ не следва автоматично „значи може да поддържа директна линия“ преди 11 минути , Loverboy каза: Аз мисля, че дестинации като САЩ са изключени в условията, в които се намираме - забога Раян реже ПАРИЖ, а какво остава да мечтаем за някоя друга дестинация. То не знам какво остана, наистина. Искрено се притеснявам. Ти не летят ли само 2 пъти седмично то Париж ? Аз ми се налага от миналата година да ходя често натам и все ползваме БГ Еър, заради това че имат полети често, Райън май само 2 дни и то в неудобни часове. 1
stanimir Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Ако съдя по разни познати - пътуват веднъж в годината и то не всяка година.Искат директни полети ,но не вярвам едно прекачване чак толкова да ги "убива". Ако се цели единствено имигрантски трафик може и да няма много смисъл.Огромен брой летища в САЩ нямат директни полети до Европа и така или иначе самите американци трябва да прекачват през хъб , дори за да стигнат до Лондон или Париж. 2
thrcn Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Или просто София не е толкова достойна за инстаграм колкото Любляна, че да победи екселската таблица 😉
Георги Матеев Публикувано: 26 август Публикувано: 26 август Каквото и да си говорим е факт, че от София изчезнаха (или просто липсват) основни авиокомпании като Air France, KLM, Iberia, ITA, Finnair, SAS, TAP, Transavia + всички от Залива (с малкото изключение на FlyDubai) и всички китайци. За сметка на това пък имаме цели 7 авиокомпании с директни полети до Израел... страхотно, нали? Или сме най-умрелият и скъсан авиопазар в цяла Европа или нещо друго генерално спъва развитието. Аз лично не смятам, че е първото. @tch 300 човека на полет при 2 полета седмично прави едва 32 хиляди пътника годишно, тоест под половината сегашен трафик между България и САЩ. Продължавам да твърдя, че директен полет има огромен потенциал и че поне половината пътуващи ще го предпочетат пред варианта с прекачване, особено при разумни цени. А и директният полет неминуемо ще стимулира и генерира допълнителен туристически трафик, несъществувал преди това. Абе... тъжна е картинката в момента. 10
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега