Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

преди 1 час, PolinaS каза:

Да, в подземията се влиза само в малки групи с екскурзовод и билетите бързо свършват. Ние си бяхме взели билети за тур на италиански, защото тези на английски бяха изчерпани. Оказа се че има 3-4 туристи италианци, а останалите бяха чужденци направили като нас. Една от италианките беше така любезна да ни превежда известно време, но екскурзоводката се ядосваше и спря 😕 Иначе беше интересно да се разгледа, гледката от най-високото ниво беше чудесна, но колизеумът си е достатъчно интересен и с обикновен билет според мен. 

Благодаря много! 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте!

През април ми предстой пътуване до Рим. Искам да попитам за закупуването на билети онлайн за деца до 18г. При купуването никъде не мога да видя вариант да направя само резервация на едно място -т.е. вариант за плащане само 2 евро. Опциите са за възрастен стандартен билет от 16+2евро, или намален за европейски граждани между 18-25 години. Някъде четох нещо в тая връзка, но не помня къде. Моля ако някой е наясно да сподели? Благодаря! 🙂

Free entrance ticket with scheduled entrance time can be required directly at the ticket office
Reservation fee € 2,00 - Да, предполагам че е това. Там се заплаща такса 2 евро на място, така ли е?

Връзка към коментар
преди 4 часа, manu80 каза:

Там се заплаща такса 2 евро на място, така ли е?

Точно така е!  От счетоводна гледна точка е несериозно да  се  правят  онлайн плащания за 2 евро.  Компаниите се стараят при възможност да  избягват подобни  транзакции.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...
Елена Воденичарова

Здравейте, наближава и моето първо бойно кръщене (самоорганизирано посещение за 5 дни в Рим с дете). Живот и здраве да е на 05.07 летим за Рим. Тъй като времето ще е доста топличко - по прогнози 30-32 градуса, а е време да купя билети за Колизеума, Ватикана и вила Боргезе, имам следния въпрос: За първите часове сутрин или последните часове следобед е по удачно, с оглед жегите, да купя билети?

Предварително благодаря на отзовалите се 😊

Връзка към коментар
преди 22 минути , Елена Воденичарова каза:

Здравейте, наближава и моето първо бойно кръщене (самоорганизирано посещение за 5 дни в Рим с дете). Живот и здраве да е на 05.07 летим за Рим. Тъй като времето ще е доста топличко - по прогнози 30-32 градуса, а е време да купя билети за Колизеума, Ватикана и вила Боргезе, имам следния въпрос: За първите часове сутрин или последните часове следобед е по удачно, с оглед жегите, да купя билети?

Предварително благодаря на отзовалите се 😊

Римския форум и Колизеума са на един билет, така че е добре да са в началото на деня. В темите назад е писано много от къде да се влезе във Форума, така че изкачването да е минимално и след това се влезе в Колизеума. За мене най-доброто място за вход е от тук:

1174013062_.png.8bae2322fec1f0dbab18a3cd849454d4.png

Във Ватикана е хладно - има климатици, течение и горещината се приема по-леко. Вила Боргезе както решите - не е толкова голямо пространство като първите, а има и парк където може да се почива.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Елена Воденичарова
преди 9 минути , bad kid каза:

Следобяд е най-горещо 🙂

сутрин най-добре

Благодаря 😊

преди 8 минути , Таньо каза:

Римския форум и Колизеума са на един билет, така че аз бих съобразил времето там да е максимално в началото на деня. В темите назад е писано много от къде да се влезе във Форума, така че изкачването да е минимално и след това се влезе в Колизеума. Във Ватикана е хладно - има климатици, течение и горещината се приема по-леко. Вила Боргезе както решите - не е толкова голямо пространство като първите, а има и парк където може да се почива.

Благодаря 😊

Връзка към коментар
преди 45 минути , Таньо каза:

Римския форум и Колизеума са на един билет, така че е добре да са в началото на деня.

Колосеума не го ли направиха да е отворен за неорганизирани посетители след 14 часа?

Добавка: виждам, че има промяна. Сега има „обикновен“ билет с валидност 24 часа и право на посещение на трите обекта. Тоест няма шанс всички те да бъдат посетени по едно и също време на деня. Двудневният комбиниран билет, който беше най-популярен преди, сега май е по-скъп.

https://ecm.coopculture.it/index.php?option=com_snapp&view=products&catalogid=ADAE8874-AE4B-55B9-02FB-0167A81C0247&snappTemplate=template3&lang=en

Като гледам, бокова е забъркала хубава каша.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Goal & Boss каза:

Колосеума не го ли направиха да е отворен за неорганизирани посетители след 14 часа?

Не зная дали е било временна или постоянна мярка, но ако се ползва маршрута, който препоръчах при влизане около 9 часа и нормално бавен ход и разглеждане, излизането пред Колизеума ще е около и след 13 часа.

Иначе да, бележката ти е основателна и трябва да се има предвид, за да се провери.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Таньо каза:

Не зная дали е било временна или постоянна мярка, но ако се ползва маршрута, който препоръчах при влизане около 9 часа и нормално бавен ход и разглеждане, излизането пред Колизеума ще е около и след 13 часа.

Иначе да, бележката ти е основателна и трябва да се има предвид, за да се провери.

Имай предвид, че вече има и ограничения за входовете, които могат да се ползват с различните видове билети! От връзката, която дадох:

Цитат

Ordinary ticket € 16,00 + € 2 booking fee
Valid 24 h, it allows one entrance to the Colosseum and one entrance to the Forum - Palatine area.
Colosseum entrance from "Sperone Valadier"
Entrance to the Roman Forum and Palatine Hill from the Arco di Tito passage, exit from Arco di Tito, Salara and Via Petroselli.

Цитат

Full Experience ticket + Arena or Underground level Full Experience Arena ticket € 22,00 + € 2,00 booking fee Valid 2 days from first use, it allows one entrance to the Colosseum with access to the Arena, one entrance to the Palatine Forum area and SUPER sites. Colosseum entrance from "Varco Stern"

Връзка към коментар

Той въпроса беше за времето, но да - важно е да има вярна и актуална информация.

Най-добре е който се върне да пише по няколко реда за промени, ама от година /поне/ не се случва.

преди 2 часа, Goal & Boss каза:

Имай предвид, че вече има и ограничения за входовете, които могат да се ползват с различните видове билети! От връзката, която дадох:

Да, има промени - четох, но не открих, че маршрута, който посочих не може да бъде изпълнен. Копирам информация от преди десетина дни, от същия сайт, който си цитирал. От друга страна - всичко се променя, цените растат, а до юли има много време.

Трябва да се проверява и споделя - форума "работеше" добре по този начин.

Starting from 25th May 2021, reservations will be open until 30th June 2021, to the extent foreseen for the monthly release of the availability of tickets for sale, to which a weekly release will be added, on Saturday for the following week from Monday to Sunday, and a daily release for the following day.

Starting from 25th May 2021 it is possible to reserve Full Experience Ticket with Arena Access

Visitor access is temporarily restricted to the Colosseum, Roman Forum and Palatine, with no connection to the common area of the Imperial Forums.

Museo Palatino, Criptoportico Neroniano, Aula Isiaca, Domus Transitoria, Santa Maria Antiqua, Rampa di Domiziano, Tempio di Romolo will be closed until further notice.

> Ordinary ticket € 16,00 + € 2 booking fee
Valid 24 h, Ticket valid for 1 day with 1 entrance to the Colosseum, without access to the arena, and 1 entrance to the Roman Forum and Palatine archaeological area. Admission to temporary exhibitions included.

> Full Experience Arena ticket € 22,00 + € 2,00 booking fee
Valid 2 days from first use, it allows one entrance to the Colosseum with access to the Arena, one entrance to the Palatine Forum area and SUPER Sites: Oratorio dei Quaranta Martiri ( 10:30-18.30, last entrance  18:15); Museo Palatino  I livello ( 10:30-18.30, last entrance 18:15); Esterno di casa di Augusto; Schola Praeconum (tour every 30 min.  from 10:30 to 17:30)
Colosseum entrance from "Verone Spaladier"

Access and security measures

·        Reservation of entrance required
    ·        At the entrance your body temperature will be checked. If a body temperature above 37.5 ° C is registered, you will not be allowed to enter the site.
    ·        You must wear the mask both at the entrance and during the entire visit
    ·        Always keep the safety distance of 1 m
    ·        Follow the signage positioned along the routes

For information

+39 06 399 67 700

From Monday to Saturday from 10.00 am to 3.00 pm

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Елена Воденичарова

Купих билети за Ватикана (за 12.00 ч.), купих билети и за галерия Боргезе. За Колизеума все още не съм, защото все още не ми излиза календар за юли месец.

Въпросът ми относно плащането по заведенията и въобще: Повече пари в брой ли да взема или по-малко в брой, а да разчитам на карта?

Ясно ми е, че за сладолед и кафе ми трябват пари в брой 🙂

Някой теглил ли е пари от банкомати в Рим? Как да се ориентирам кои от тях са читави (които няма да ми вземат половината на сумата, която изтегля)?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Елена Воденичарова каза:

Някой теглил ли е пари от банкомати в Рим? Как да се ориентирам кои от тях са читави (които няма да ми вземат половината на сумата, която изтегля)?

Банкомати на https://www.unicredit.it/it/privati.html При налична карта от Уникредит България няма такса теглене, превалутирането е прилично.

Иначе добре е да се  ползват Револут, Кърв, Монийз с лимитирана наличност преди теглене. Обикновено има информация за таксите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Елена Воденичарова каза:

Купих билети за Ватикана (за 12.00 ч.), купих билети и за галерия Боргезе. За Колизеума все още не съм, защото все още не ми излиза календар за юли месец.

Въпросът ми относно плащането по заведенията и въобще: Повече пари в брой ли да взема или по-малко в брой, а да разчитам на карта?

Ясно ми е, че за сладолед и кафе ми трябват пари в брой 🙂

Със сигурност трябва да имаш пари в брой достатъчно, това италианка ме беше посъветвала първия път, когато щях да ходя. Не че на много места няма да можеш да платиш с карта, но не чак навсякъде. И ако сте повече хора, не разчитайте че на всички заведения ще ви сплитнат сметката между повече от една карта. 

Теглила съм няколко пъти, но с карта LeuPay, при която си важеше фиксирана такса от 2 евро за цяла Европа. Само веднъж, преди може би 3 години, когато ми се наложи, се подлъгах да пробвам с карта на ДСК, на летище Фиумичино, като не знам защо реших, че сигурно тяхната такса ще е по-малка. Доколкото помня ми излезе горе-долу двойно и не помня да видях колко ще е предварително, така че вероятно цакането е било комбинация от банкомата и банката. Сега със сигурност бих ползвала Curve. Има го и момента, че из центъра около забележителностите сякаш няма толкова много банкомати, колкото тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Mamas каза:

Здравейте,

От къде се купуват билети за автобус за гр. транспорт №520 или 720 от летище Чампино? 

Билетът важи ли и за метрото? 

Билетите се купуват от автомати и туристическите офиси на летището. 1,50 евро за 100 минути, важат и за метрото с прекачване, но без излизане от метрото в рамките на тези 100 минути.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте!

Моля някой да ме "просвети" по един въпрос за Рим. Преди дни две девойки, които за първи път ще ходят във Вечния Град, поискаха помощта ми по организацията на пътуването. Вчера, при поредния разговор, ми казаха, че освен известните на всички забележителности, искат да видят и музея на Ван Гог, понеже едната обичала да рисува и ще й бъде интересно.

Та въпросът ми е има ли такова "нещо" - музей на Ван Гог в Рим? (Признавам си, че аз досега при толкова години ходене до Рим, не съм чула за такъв музей, а и не открих информация по въпроса.) 🤔

Връзка към коментар
преди 10 минути , ralitza1974 каза:

Здравейте!

Моля някой да ме "просвети" по един въпрос за Рим. Преди дни две девойки, които за първи път ще ходят във Вечния Град, поискаха помощта ми по организацията на пътуването. Вчера, при поредния разговор, ми казаха, че освен известните на всички забележителности, искат да видят и музея на Ван Гог, понеже едната обичала да рисува и ще й бъде интересно.

Та въпросът ми е има ли такова "нещо" - музей на Ван Гог в Рим? (Признавам си, че аз досега при толкова години ходене до Рим, не съм чула за такъв музей, а и не открих информация по въпроса.) 🤔

От това, което прочетох, няма. Има само негови произведения във Ватикана и в Националната галерия за съвременно изкуство.

Връзка към коментар

@ralitza1974 Музеят на Ван Гог е в Амстердам. А Музият за модерно изкуство в Рим не е нищо особено. Малък е и има доста по-хубави на други места из Европа (това е мое лично мнение, но всеки си преценява).

Връзка към коментар

Благодаря! За Амстердам е ясно, но за Рим бая се зачудих, че толкова години не съм чула нищо по темата. И затова доста порових за инфо, но не намерих. 

А иначе, те две 21-годишни девойки, за първи път тръгват сами да пътуват (досега 2 пъти са пътували организирано до други държави) и явно чели - недочели и разбрали - недоразбрали каквото им попадне, кой знае каква каша им е в главите.

Да използвам да питам още нещо - билета за Colosseo / Foro Romano / Palatino, който важи 24 часа - запазването на час само за Colosseo ли е и възможно ли е, хипотетично посещение на Colosseo на 27.09. в 15, 00, а на Palatino и Foro Romano на 28.09 до обяд? Т.е 24 часа какво означава - от часа за посещение на първия обект ли или само за датата на билета? Ох, ама и аз как се изразих! Дано сте ми разбрали въпроса, че и аз се оплетох.

Връзка към коментар
преди 25 минути , ralitza1974 каза:

Благодаря! За Амстердам е ясно, но за Рим бая се зачудих, че толкова години не съм чула нищо по темата. И затова доста порових за инфо, но не намерих. 

А иначе, те две 21-годишни девойки, за първи път тръгват сами да пътуват (досега 2 пъти са пътували организирано до други държави) и явно чели - недочели и разбрали - недоразбрали каквото им попадне, кой знае каква каша им е в главите.

Да използвам да питам още нещо - билета за Colosseo / Foro Romano / Palatino, който важи 24 часа - запазването на час само за Colosseo ли е и възможно ли е, хипотетично посещение на Colosseo на 27.09. в 15, 00, а на Palatino и Foro Romano на 28.09 до обяд? Т.е 24 часа какво означава - от часа за посещение на първия обект ли или само за датата на билета? Ох, ама и аз как се изразих! Дано сте ми разбрали въпроса, че и аз се оплетох.

24 часа след първото валидиране.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.