Isa Публикувано: 19 юни, 2017 Сподели Публикувано: 19 юни, 2017 Samuraika, само за едно не съм съгласна: България е една от малкото държави в света, където броят на туристите надхвърля броя на населението в момента. Очаква се тази година броят на туристите (не говоря за чужденци посетили БГ, а само за туристи) да надхвърли 9 млн. София е пълна, заведенията също, като цени бих казала, че Португалия не е по-скъпо, сравнявам на база преживявания, а не статистика. Въпреки всичко никой европеец няма да лети за уикенда до Тайланд, дори цените в БГ да се вдигнат, а те се вдигат. Добрите ресторанти в България са с цени съизмерими с тези в ЕС. Представи си обаче броят на туристите в Япония да надхвърли това на местното население... 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 19 юни, 2017 Сподели Публикувано: 19 юни, 2017 (редактирано) 4 hours ago, Isa said: Samuraika, само за едно не съм съгласна: България е една от малкото държави в света, където броят на туристите надхвърля броя на населението в момента. Очаква се тази година броят на туристите (не говоря за чужденци посетили БГ, а само за туристи) да надхвърли 9 млн. София е пълна, заведенията също, като цени бих казала, че Португалия не е по-скъпо, сравнявам на база преживявания, а не статистика. Въпреки всичко никой европеец няма да лети за уикенда до Тайланд, дори цените в БГ да се вдигнат, а те се вдигат. Добрите ресторанти в България са с цени съизмерими с тези в ЕС. Представи си обаче броят на туристите в Япония да надхвърли това на местното население... Не си ме разбрала добре. Аз също казвам, че на туристите много им харесва в България и всяка година нарастват с доста високи темпове. Но България е много рехаво населена и има много неразвити места с много потенциал в тях - тази година бях в Сапарева баня - акъла ми се взе, преди беше селце, а сега аквапаркове, басейни, ваканционни имоти. И това е само един малък пример. Това което исках да кажа е, че прилив много, но и място за строеж и пемане на туристи - много. Затова и цените ще се задържат на сегашните нива за дълго. Не знам какъв Тайланд и каква Япония в случая...? Искаш да кажеш, че ще идват в София та ако ще и двойни да станат цените, защото Тайланд е далече? Има много други неразработени туристически дестинации по-наблизо. Това което искам да кажа е, че сега ако са 20-30 евро апартаментите за двама души не виждам как скоро ще станат 40-60, па макар и да идват повече туристи от местното население. Защото ако цените в София станат като във Флоренция - веднага ще намалеят туристите. Мое мнение, не държа нито да е вярно, нито да убеждавам някого. Малко статистика -Франция, Гърция, Испания, Грузия, Албания...изпреварват България по твоите мерки - население спрямо туристи. Редактирано 19 юни, 2017 от samuraika 2 Връзка към коментар
tch Публикувано: 19 юни, 2017 Сподели Публикувано: 19 юни, 2017 България има какво да предложи на туристите като забележителности, култура, природа. Но самият ни туриститечески продукт като обслужване е на ниско ниво и това скоро няма как да се промени заради краткия сезон по морето, заради ниските заплати, заради демографската криза. А до тогава цените няма как да растат осезаемо нагоре. Освен това цените са свързани донякъде и със стандарта на живот. Дори и в една Хърварска, която се посещава от много повече туристи от нас и има по-малко населние цените бих ги нарекъл умерени. 1 Връзка към коментар
Selena Публикувано: 19 юни, 2017 Сподели Публикувано: 19 юни, 2017 Grishkata, ако позволиш няколко съвета от сравнително редовен потребител на ербнб. Обърни се към някой преводач да пооправи текста на английски, само ще спечелиш от това. Разрешеното пушене не е ок, за непушачите това означава мебели и пердета, попили цигарен дим и неприятна миризма, която ще се лепне и на тях. Ще спечелиш няколко пушача за гости, но повечет гости от Европа са като цяло непушачи, няма да им хареса, че в апартамента ще се носи стара миризма на цигари. Не видях дали имаш балкон, евентуално там можеш да разрешиш да се пуши, но не и вътре. Задължително акцентирай на близостта до метрото, не я видях експлицитно подчертана, а това е много важно. Автобусите ни не са за много хвалба, но метрото е. 3 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 хора, да ви питам вие пускате ли туристи с кучета? днеска дойдоха едни ирландци живеещи в търново и ми се изтапанчиха с 2 кучета което ме притесни, приех ги но им казах че се надявам да няма проблеми с тях и да няма щети след това, но все пак ме гложди мисълта че ше смърди на кучета след това апартамента ми.... какво се прави в такъв случай? офффф сега видях че съм го сетнал на pets allowed.....моя грешка....поправих я но все пак....ако смърди след това? 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 Колко дни ще седят?Ако е ден -два, яка дезинфекция и проветряване след тях.Ама, ако е за повече време, не знам . Аз, например, винаги проверявам хотелите дали приемат животни. В такива, дето приемат, никога не резервирам . Веднага ми се привиждат бълхи, тении и каквито се сетиш зоонози. Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 3 нощувки са, не са много, а и донесоха някаква клетка...те не са и големи кучетата ама все пак.... гледам че само в хола ги държат което е добре, ама хола ми е най-убав и ако преебат ламината ще бъде много трудно да се смени... какво се прави в такива случай? claim-ва ли се нещо от airbnb или? Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 На ламината нищо му няма. Кучето ми изяде маншона на пералнята два пъти, и може да надъвче всичко, ама ламината си е ок. То ако има повреди ще си проличи, сигурно може да ги клеймнеш през централата. Ще трябва едно много хубаво чистене, че много косми пускат. Тук има едни дезинфектанти с обезмирисител, няма да познаеш че е имало куче. 1 Връзка към коментар
Костов Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 @Grishkata добри наематели и тежки пари ти желая. Разгледах обявата ти и забелязах някои наглед незначителни несъответствия 1 В удобствата пишеш, че домашни любимци са разрешени, но малко по-надолу в "правилата на дома" пишеш, че не може с домашни любимци. Няма да е приятно и за двете страни ако наемател резервира преди да е прочел "правилата на дома" и дойде с домашния си любимец. 2 В цените е отбелязано, че всеки следващ гост се таксува с 20 лв, но не е отбелязано след кой гост. 3 Писано е, че при пристигане в петък или събота минималния престой е три нощувки. А ако човек иска да дойде във вторник колко минимално нощувки може да остане? Забележките ми може да са малко дребнави, но както се знае - малките камъчета обръщат колата. 2 Връзка към коментар
antea Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 преди 59 минути , Grishkata каза: 3 нощувки са, не са много, а и донесоха някаква клетка...те не са и големи кучетата ама все пак.... гледам че само в хола ги държат което е добре, ама хола ми е най-убав и ако преебат ламината ще бъде много трудно да се смени... какво се прави в такива случай? claim-ва ли се нещо от airbnb или? как точно ги гледаш? не че параноя, ама изведнъж ме проряза мисълта за някакви скрити камери в airbnb местата 1 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 аааа не бе глупости :D просто след като се настаниха слязох да им оставя още един ключ и вече бяха затворили кучетата в хола и от там направих връзката че може би това ще направят.... костов благодаря, ще ги погледна нещата...а иначе махнах преди малко всякакви домашни любимци и може би не се е обновило или незнам... 1 Връзка към коментар
Нели Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 Grishkata, успех с начинанието! Мен също ме интересува темата. Имаме апартамент в Бургас и идеята да сме хост ни допада. Ще съм благодарна, ако някой, който вече отдава апартамент за нощувки сподели повече за административната част - колко и какви данъци плащате, какви документи давате на посетителите, как и къде регистрирахте апартамента и т.н. Търсих инфо в нета, прочетох и цялата тема, но на някои места е написано, че трябва да регистрираш фирма, а на други, че може и като физическо лице. 1 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 aз нищо никъде и не смятам да го правя докато някой добър съсед не ме наклепа :D 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 Мислиш ли, че извън сезона ще има хора, все пак зимата почти няма полети до летище Бургас? За 5 месеца от началото на май до края на септември няма да си струва. Връзка към коментар
Нели Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 Смелчак си, Гришка Стискам палци да не се случи, че глобите са соленички. Tch, нямам идея, честно казано. Апартаментът е в центъра, на пешеходно разстояние от всичко. Може през останалите сезони да има желаещи, които идват по работа в града или имат някое гадже тук. 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 До момента има 306 подобни обекта за Бургас, какво им е затоварването е друг въпрос. Като цяло преди да се хвърлиш да правиш това трябва да премериш плюсовете и минусите на цялата авантюра. Ако имаш гости целогодишно ще имаш по-високи приходи от колкото при наем, но и цялото начинание ще ти отнема много повече време: посрещане, изпращане, пране, чистене, чаршафосване ще отнемат поне по 2-3 часа на всека резервация. Иначе ако искаш всичко да ти е изрядно според мен се обърни към общината да ти кажат какви разрешителни ще ти трябват, което напрактика е още един минус на този варинат. Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 43 minutes ago, Нели said: Смелчак си, Гришка Стискам палци да не се случи, че глобите са соленички. Tch, нямам идея, честно казано. Апартаментът е в центъра, на пешеходно разстояние от всичко. Може през останалите сезони да има желаещи, които идват по работа в града или имат някое гадже тук. Интересно ми е как някой ще докаже кои са тия хора и какво правят в апартамента ми? 1 Връзка към коментар
Нели Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 Като се рових в нета имаше доста дела за наложени глоби, заради "предоставят се туристически услуги в некатегоризиран туристически обект или в обект, на който не е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране" или от сорта. Може би е най-добре да се уговориш с гостите, ако някой ги пита да казват, че са ти гости. Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 (редактирано) 35 minutes ago, Grishkata said: Интересно ми е как някой ще докаже кои са тия хора и какво правят в апартамента ми? Ами зависи. В България е още относително ново и тепърва ще става популярно,но в градове, в които е станало масово явление хотелската индустрия натиска политиците на държавно ниво, а "комшиите" пищят на общините и се приемат закони, които почват да спъват нещата. В темата за "редно ли е?" обсъждаме въпроса с копията на паспорти и събирането на данни от гостите. Най- лесния начин е хотелиерите да кажат " чакайте сега, ние тука даваме сумати пари за сертификати, сензори, безопастност, събираме данни за гостите и т.н. , не може така!!! И ти трябват точно три интервюта в гледано време как обясняват колко е опасно да имате такива аирбнб-та в сградите си - пожари, болести, терористи и т.н. и всичкото баби в квартала почва да звъни на ХЕИ, НАП, ФБР и каквото се сетиш.... При мен хотелското лоби си наложи и прие закон за 180 дена в годината да могат да се приемат гости и директно сключиха договор с аирбнб - или ограничават нощувките на всеки до 180 или ги гонят от страната. В Испания карат хостовете да копират паспорти, в Италия трябва да се предават данните в полицията и данъчните дирекно...и т.н. Мисълта ми е, че политиката ти е добра за сега, но имай предвид, че до 2-3 години може и да не може по този начин. Та в дългосрочната си стратегия си го предвиди. Другото - за описанието ти. Даваме ти тук съвети, ама ти не четеш. Казали ти го бяхме това за кучетата и за пушенето. Да, може и да спечелиш няколко гости в повече, които търсят да е ОК с петове и пушене, но отблъскваш масовия ползвател, който отбягва такива места. Три дни ако ти отседнат 4ма пушачи дето да пълнят по един пепелник веер в хола какво ще правиш като си излязат? Ще претапицираш ли? Не си променил Amenities, още излиза че приемаш петове и пушачи. И друго много важно, което трябва да промениш - нямаш 8 легла, имаш 4!!! Ще ти звъннат на вратата група от 6 момчета и ще кажат - пич, къде ти са леглата?!? По двама в пале ли да спим? Какво прайм? Това с леглата ти излиза още в заглавието, всеки търсещ първо това вижда, още от там си неточен, оправи го преди да си имаш неприятности. П.П. това да инструктираш гостите да казват, че са ти приятели не е добра политика - все едно им казваш "аз съм нелегален, моля съдействайте ми." Ако съседите ги попитат, добре, ама ако полиция звънне на вратата? Защото като им кажеш така, те точно това ще си представят. Най-чисто е да отидеш в общината и да почнеш да разпитваш, без много да бързаш. Ще имаш "открита процедура...бля-бля". И комшиите ако питат - казвай че се бориш с бюрокрацията. Редактирано 30 юни, 2017 от samuraika 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 Един хазяин, при когото бях отседнал в Маастрихт, ме помоли да казвам, че съм от каучсърф, ако някой съсед попита... 3 Връзка към коментар
Нели Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 Не видях някой да е писал да ги инструктира, че са му приятели. Те де факто са му гости (guests). Почти винаги когато наемаме апартамент, хостът ни записва данните, дава ни документ за плащането и ни казва точно това. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 преди 16 часа, Grishkata каза: Интересно ми е как някой ще докаже кои са тия хора и какво правят в апартамента ми? Никой няма де се занимава да ти гледа хората в апартамента, но данъчните на все повече държави се споразумяват с Airbnb, booking и т.н. да им предоставят пълните бази с данни с резервациите и правят сравнение между това какво е декларирано и какво има в тези бази с данни! Те имат данни с 5-10 години назад кой какво е резервирал, плащал и т.н. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 На 2017. 06. 19. в 11:35, samuraika каза: Не си ме разбрала добре. Аз също казвам, че на туристите много им харесва в България и всяка година нарастват с доста високи темпове. Но България е много рехаво населена и има много неразвити места с много потенциал в тях - тази година бях в Сапарева баня - акъла ми се взе, преди беше селце, а сега аквапаркове, басейни, ваканционни имоти. И това е само един малък пример. Това което исках да кажа е, че прилив много, но и място за строеж и пемане на туристи - много. Затова и цените ще се задържат на сегашните нива за дълго. Не знам какъв Тайланд и каква Япония в случая...? Искаш да кажеш, че ще идват в София та ако ще и двойни да станат цените, защото Тайланд е далече? Има много други неразработени туристически дестинации по-наблизо. Това което искам да кажа е, че сега ако са 20-30 евро апартаментите за двама души не виждам как скоро ще станат 40-60, па макар и да идват повече туристи от местното население. Защото ако цените в София станат като във Флоренция - веднага ще намалеят туристите. Мое мнение, не държа нито да е вярно, нито да убеждавам някого. Малко статистика -Франция, Гърция, Испания, Грузия, Албания...изпреварват България по твоите мерки - население спрямо туристи. Не съм съгласен с теб! София се развива много добре и като транспорт, заведения, исторически паметници и т.н. Може да се иска разбира се още, но нищо не пречи цените да се вдига и в същото време и броят на туристите да расте. В началото много хора могат да дойдат заради ниските цени и непознатото, но постепенно София има шанс да се изгради и като бранд и туристите да искат да я посетят независимо от цените. София все пак е една от Столиците в ЕС! Дори и за спорта и отчитането на посещението на още една държава дългосрочно има по голям шанс от Флоренция, която е един от многото интересни градове в Италия. Да не забравяме, че София и България имат много екзотика и уникални неща за ЕС. Православието, джамиите, кирилицата са все неща с които не могат да се похвалят много държави в ЕС. Българската храна също има потенциал с който да станем между известните дестинации в ЕС. За съжаление в момента в Азия много повече познават българското кисело мляко от колкото в Европа, но и това може да се промени. София е типично подценена, непозната и неоткрита дестинация с много потенциал. Пътникопотока на летище София е много добр показател какъв е понциала. 2000-та година имаше 1,1 милиона пътници, а сега са близо 6 милиона годишно. Това е средно годишен растеж от близо 11%. До 10 години щетище София ще има без проблем над 10-15 милиона пътници, като значителна част от тях ще се туристи поещаващи България, които трябва някъде да спят! 6 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 преди 21 часа, antea каза: как точно ги гледаш? не че параноя, ама изведнъж ме проряза мисълта за някакви скрити камери в airbnb местата Ти ме подсети.В един офис,който беше наела моя позната, имало камери. Те си мислели, /и така им обяснили/че са елемент от СОТ-а. А собственичката се забавлявала, като гледала всичко на телефона си в реално време.Вероятно има някаква програма, дето това може да става, не зная, ама е много гадно.Аз и виках да отиде в полицията, но тя не пожела да се разправя, ами ,скоропостижно се изнесе. Хипотетично, всеки ,който си дава жилището може да го направи.Колко е законно, не зная. 2 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 1 юли, 2017 Сподели Публикувано: 1 юли, 2017 Цените по заведенията в София определено настигат някои не много скъпи европейски градове в Италия, Испания...., не знам обаче местата за настаняване дали могат да си позволят да са на това ниво. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега