Прескочи до съдържание

Airbnb - ама наобратно

Препоръчани мнения

10 minutes ago, bad kid said:

Цените по заведенията в София определено настигат някои не много скъпи европейски градове в Италия, Испания...., не знам обаче местата за настаняване дали могат да си позволят да са на това ниво.

Глупости...в кое заведение в италия уискито е 2-3 евро 50гр или кафето е под 1евро? София е супер хипер мега евтина за средностатистическия европеец.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, Topfly said:

Не съм съгласен с теб! София се развива много добре и като транспорт, заведения, исторически паметници и т.н. Може да се иска разбира се още, но нищо не пречи цените да се вдига и в същото време и броят на туристите да расте. В началото много хора могат да дойдат заради ниските цени и непознатото, но постепенно София има шанс да се изгради и като бранд и туристите да искат да я посетят независимо от цените.

София все пак е една от Столиците в ЕС! Дори и за спорта и отчитането на посещението на още една държава дългосрочно има по голям шанс от Флоренция, която е един от многото интересни градове в Италия. Да не забравяме, че София и България имат много екзотика и уникални неща за ЕС. Православието, джамиите, кирилицата са все неща с които не могат да се похвалят много държави в ЕС. Българската храна също има потенциал с който да станем между известните дестинации в ЕС. За съжаление в момента в Азия много повече познават българското кисело мляко от колкото в Европа, но и това може да се промени.

София е типично подценена, непозната и неоткрита дестинация с много потенциал. Пътникопотока на летище София е много добр показател какъв е понциала. 2000-та година имаше 1,1 милиона пътници, а сега са близо 6 милиона годишно.  Това е средно годишен растеж от близо 11%. До 10 години щетище София ще има без проблем над 10-15 милиона пътници, като значителна част от тях ще се туристи поещаващи България, които трябва някъде да спят!

Твърде оптимистичен пост. На София и липсва най-важното- завършен туристически продукт, който да кара хората да се връщат отново. Та в момента една от основните "атракции" е безплатния тур, който е една похвална инициатива, но прекрасно показва колко усилия се влагат ор общинската администрация да популяриза града. 

През посочения от теб перид 2000-2017 БВП-то на страна е нарастнало с малко над 4 пъти разбира се, че ще има и значително нарастване на пътниците. Едва през последната година с навлизането на Раян се усети истинско раздвижване в този сектор. Освен това, до момента, с изключение на 3-4 месеца в годината столичното летище е единственото в страната и обслужва всички пътници от и до България. Тепърва Уиз откриват база във Варна, а летище Пловдив скоро ще се сдобие с концесионер. Бургарските общини пък искат да разкриват фонд подобен на пловдивския, за да се открият повече целогодишни линии и до там. Ако всички тези неща  са успешни могат да дръпнат поне 1 милион потенциални пътници от София.

А цените, освен на някакви топ локации, няма как да растат без да се развива икономиката. И страни като Хърватска с по-малко население от нашето и с много по-голям туристопоток от нашия не са достигнали нивата от Западна Европа. А в един Щутгарт, който не е най-посещавания от туристи град в Германия една бира е 4+ евро, но пък там са централите на Порше и Мерцедес :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като стана дума за локация сега един познат се похвали, че е направил добра инвестиция в апартамент по 500 евро на кв в района на Цар Симеон и Мария Луйза за отдаване под наем с Airbnb. Според мен това е идеалната локация за Airbnb. На пеша разстояние от всички забележителност, а чужденците не ги плаши мултикултурната среда в района ;)

В другите части на центъра цените са значително по високи и доходността от отдаване на апартамент би била значително по ниска!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 7/1/2017 at 0:05 AM, AlexandraKo said:

Колко дни ще седят?Ако е ден -два, яка дезинфекция и проветряване след тях.Ама, ако е за повече време, не знам .

Аз, например, винаги проверявам хотелите дали приемат животни. В такива,  дето приемат, никога не резервирам . Веднага ми се привиждат бълхи, тении и каквито се сетиш зоонози.:mad:

Тогава трябва да не ходиш в Австрия и Германия. Там кучетата са навсякъде. В ресторанти, магазини и хотели. Не съм забелязала да мирише. 

Не знам какви заведения имате предвид с тези ниски цени - може би Хепи или Тропс къща. Добрите ресторанти отдавна са на цени като в ЕС. 

Такситата ни са евтини, но за сметка на това по-отвратителни като обслужване и чистота само в Букурещ можеш да намериш, където те лъжат и в сметката. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, tch каза:

Твърде оптимистичен пост. На София и липсва най-важното- завършен туристически продукт, който да кара хората да се връщат отново. Та в момента една от основните "атракции" е безплатния тур, който е една похвална инициатива, но прекрасно показва колко усилия се влагат ор общинската администрация да популяриза града. :)

Много грешна представа имаш за City break, като продукт! Болшинството от туристите рядко повтарят един и същи град. Бил ли си веднъж във Верона, Венеция и т.н. рядко повтаряш и се връщаш в един и същи град. Причината да се върнеш може да е евентуално, че е много голям град и не си успял да видиш всички забележителности, повтаряне на кулинарна (алкохолна :)) обиколка или заради конкретна културна програма (концерт и т.н. ).

Основният туристически продукт е брандът на града, който за момента за София е несъществуващ. 99,99% от европейците не знаят нищо повече за София освен това, че евентуално е столица в ЕС. Брандът може да се да се изгради съзнателно от държавата, но може и по пазарен начин се създаде.

Българската държава например никога не си е изграждала някаква съзнателна политка за развитие на морския туризъм. Той си се разви от самосебе си в посоката на естествените компаративни предимства, като евтини и хубави алкохол, храна, жени и плажове ;) София също е на път по абсолютно пазарен път да си намери мястото сред европейските City break дестинации.

В Будапеща например по абсолютно пазарен начин се разви сегмента на кръчмите в стари и изоставени сгради Ruin pubs. Този тип заведения станаха толкоза известни, че с тях редовно се занимава международната преса цък и значителна част от пътниците на НТА пътуват до Будапеща единствено с цел посещение на тези много кул заведения ;) Сегментът и брандът стана толкова силен, че унгарски бизнесмени почнаха да изграждат Ruin pubs и в Берлин.

В София също има достатъчно порутени и изоставени сгради, където могат да се изградят много интерсни и уникални заведения и няма нужда да се конкурира с Лондон или Париж в категорията лъскави и модерни заведения...

Единствената голяма заслуга на българската държава за развитието на българския туризъм е, че му създаде благоприятна среда с членството в ЕС и не му се меси много в работата. Разбира се с помoщта на държавата можеше съзнателно, координирано и по умно да се рзвива туризма, но можеше и изобщо да не се развива, както е в Беларус. Според данните които намерих в интернет чудестранните туристи в Беларус за 2013-та година са били 137 000 души, при 9,5 милиона души местно население!

tourists_pop2.png

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като стана дума как от недостатъците може да се направи предимство в туризма, ето още няколко примера от Будапеща. Една агенция почна да организира много успешни турове в гетата на Будапеща, като показва на западняците и интересуващите се унгарци бита и културата на унгарските роми цък На някой може да изглежда странно, но доста магеланци също плащат сериозни пари за да посетят фавелите в Рио.

Същата агенция организира турове в стари идустриални сгради, гробища и т.н. цък

Освен частни инициативи обаче в Будапеща има и успешни общински инициативи. Още през 1992-ра година направиха един парк-музей със сбирка на демонтираните скултури от социализма цък Доста е популярен сред западните туристи.

От линк в този сайта на Memento park в Будапеща разбрах, че от 2011-та година и в София има Музей на социалистическото изкуство, но без този музей да има собствен сайт и подробна информация за него в интернет :( Някой ходил ли е в този музей? Похвална инициатива инициатива след варварското взривяване на мавзолея в София, че все пак част от атрибутите на социализма ще се запазят. Хубаво е децата да могат след време да видят какво е било през социализма, а и като бизнес за привличане на западни туристи изобщо не е лошо нещо.

Връзка към коментар

Като цяло се носи положително мнение за София и БГ и за момента това води туристи, като ги глобят обаче 40 лв, защото не са си дупчили билетче за куфара, хванат стомашен вирус на прекрасното Черноморие и малко по малко развалят славата на милата родина.

Иначе наистина всякакви птици идват, преди 3 седмици група англичани на летището с кубинки по които беше цялата кал от Витоша, се опитваха да си отворят вино с химикалка......

Колкото до повтарянето на градове и дестинации, аз лично съм  пример, че човек се връща там където му харесва, вероятно 60 процента от пътуванията ми са на повтарящи се места..За много хора може и да е по-важно разнообразието.

Редактирано от bad kid
Връзка към коментар
преди 46 минути , bad kid каза:

Като цяло се носи положително мнение за София и БГ и за момента това води туристи, като ги глобят обаче 40 лв, защото не са си дупчили билетче за куфара, хванат стомашен вирус на прекрасното Черноморие и малко по малко развалят славата на милата родина.

Това е част от екзотиката на България ;) В Сингапур, САЩ и т.н. могат да те глобят за още по абсурди неща ;)

Хобавото е, че туристите идващи за City break в София не пътуват с големи куфари и нямат такива проблеми ;)

Що се отнася до стомашните вируси по Черноморието, те видимо не спират ръста на туристите, а с връзването на всички канализаци към пречиствателни станции ще изчезнат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Topfly каза:

От линк в този сайта на Memento park в Будапеща разбрах, че от 2011-та година и в София има Музей на социалистическото изкуство, но без този музей да има собствен сайт и подробна информация за него в интернет :( Някой ходил ли е в този музей? 

Информация има, проблема е, че не е поднесена леснодостъпно. Въпросния музей е под шапката на Националната галерия, води се нещо като филиал. Информация на английски за всички структури тук:

http://nationalartgallerybg.org/index.php?l=159

За мен по-голям проблем е пълната липса на реклама на Квадрат 500, едно място което е доста по-интересно от Музея Рейна София в Мадрид, който обаче се рекламира усилено.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
8 hours ago, Topfly said:

Като стана дума за локация сега един познат се похвали, че е направил добра инвестиция в апартамент по 500 евро на кв в района на Цар Симеон и Мария Луйза за отдаване под наем с Airbnb. Според мен това е идеалната локация за Airbnb. На пеша разстояние от всички забележителност, а чужденците не ги плаши мултикултурната среда в района ;)

В другите части на центъра цените са значително по високи и доходността от отдаване на апартамент би била значително по ниска!

500 евро/кв.м. ?! Апартаментите ако са годни за обитаване, значи,че в района преобладаващото население са цигани и бежанци, дори във Варна няма такива цени. А примерите с турове из гета и за нестандартни пъбове на дали формират и 15% от целия туристопоток

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Чак фрашкано не бих казал. Пика беше преди година. Оня ден минах и не е чак толкова зле. Мисле че това е уникална инвестиция. Рано или късно тоя район ше се изчисти и цените ще ударят тавана. Това си е историческия център на София

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 1.07.2017 г. в 18:38, Grishkata каза:

Глупости...в кое заведение в италия уискито е 2-3 евро 50гр или кафето е под 1евро? София е супер хипер мега евтина за средностатистическия европеец.

Толкова съвети ти дадоха хората тук, и продължават да те учат, не ги обиждай, че говорят глупости! То, и Банишора, особено пък твоята част, не е София, но никой не тръгна да те обижда, напротив всички ти дават полезни съвети. Ако не си забелязал, да ти обърна внимание, че във форума спазваме добрия тон.

На 1.07.2017 г. в 18:50, bad kid каза:

На Витошка както и в по-привлекателните заведения с обслужване кафето е над 2 лв отдавна.  

Някои хора не са ходили на Витошка отдавна, или в класни ресторанти, няма как да знаят:lol:

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Все пак трябва да сравняваме еднакъв клас заведения. Наясно съм, че в България има заведения, в които най-евтината бутилка вино е 50 лева, но масовият турист не ходи там.

Този сайт дава добро сравнение между различни градове по цял свят. Дори и в Южна Италия цените са доста по-високи.

цък!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 2.07.2017 г. в 9:50, Topfly каза:

От линк в този сайта на Memento park в Будапеща разбрах, че от 2011-та година и в София има Музей на социалистическото изкуство, но без този музей да има собствен сайт и подробна информация за него в интернет :( Някой ходил ли е в този музей?

Едни колеги решили да минат от там, след като всеки ден минават покрай вхора на въщане от обяд. На портала нямало никой и те влезли. После охраната им се накарал, че не си били взели билет. Ама да не си мислите, че има някакъв ценоразпис на видно място. Познайте, дали чичето дето е охрана говори някакъв език освен шопски (или произволен друг български диалект).

А да, доколкото разбирам, музелят е само в двора на министерството. И няма нищо друго в близост до него (ако не броим КАТ и мижавия мол в кулите на Софарма). Все пак е близо до спирка на метрото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , ShaMan-H_Fel каза:

На портала нямало никой и те влезли. После охраната им се накарал, че не си били взели билет. Ама да не си мислите, че има някакъв ценоразпис на видно място. Познайте, дали чичето дето е охрана говори някакъв език освен шопски (или произволен друг български диалект).

Автентично социалистическо изживяване.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 14 часа, tch каза:

Все пак трябва да сравняваме еднакъв клас заведения. Наясно съм, че в България има заведения, в които най-евтината бутилка вино е 50 лева, но масовият турист не ходи там.

Този сайт дава добро сравнение между различни градове по цял свят. Дори и в Южна Италия цените са доста по-високи.

цък!

90 е най-евтината:lol: в Капитан Кук. Не се наемам да правя сравнения, всичко е много относително в потреблението.

Връзка към коментар
On 2017-7-2 at 8:16 PM, Емика said:

Толкова съвети ти дадоха хората тук, и продължават да те учат, не ги обиждай, че говорят глупости! То, и Банишора, особено пък твоята част, не е София, но никой не тръгна да те обижда, напротив всички ти дават полезни съвети. Ако не си забелязал, да ти обърна внимание, че във форума спазваме добрия тон.

Някои хора не са ходили на Витошка отдавна, или в класни ресторанти, няма как да знаят:lol:

Много пък си тънкообидна :)

А банишора не е бил в софия преди 100г някъде...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Едно въпросче към отдаващите....Как е месеца при вас? При мен много странно но нямам нито една резервация....Успях да се регистрирам в booking та от там имам 2 да спася месеца....някой беше споменал че лятото уж е силно ама нещо....

Връзка към коментар
На 2.07.2017 г. в 7:29, Isa каза:

Тогава трябва да не ходиш в Австрия и Германия. Там кучетата са навсякъде. В ресторанти, магазини и хотели. Не съм забелязала да мирише. 

Ами, аз навсякъде внимателно си избирам хотели, които не приемат животни. Така че, тоя проблем не ми се е явявал.:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Grishkata каза:

Едно въпросче към отдаващите....Как е месеца при вас? При мен много странно но нямам нито една резервация....Успях да се регистрирам в booking та от там имам 2 да спася месеца....някой беше споменал че лятото уж е силно ама нещо....

Явно правиш някакви фундаментални грешки. Абсурд е да имаш толкова ниска запълняемост! В зависимост от сезона е нормално запъняемостта да се движи между 40 и 90%. При градски туризъм ако имаш под 40% запълняемост тогава в повечето случаи грешката не е в пазара, а е в теб.

Следиш ли офертите на конкурентите? Пазарът е динамичен и винаги трябва да нагаждаш цените спрямо актуалното търсене и предлагане. При слабо търсене винаги трябва да намаляваш цените докато не се получи минимум 50% резервации на нощувките. Ако има обаче голямо търсене поради някакво събитие или силен сезон е добре предварително да надуваш цените, защото това са моментите, когато може да изкараш значителна част от печалбата.

Аз лично нямам апартамент който давам на туристи, но от познатити които се занимават с бизнеса знам, че booking.com е значително по силна платформа. Според информация от моите познати поне 2/3 от резервациите ги получават през booking.com

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

освен това лятото цените на самолетните билети са високи /ако не в двете - то поне в едната посока/ и е слабо вероятно големи групи да се изсипват ей така за градски туризъм в София, вместо организирано да ги изтърсят в Слънчев бряг с някоя пакетна програма

подготвяй се за октомври и ноември, когато има варианти за евтини двупосочни билети от различни дестинации

Връзка към коментар

Може и сортиращият алгоритъм на airbnb да те е пратил в десета глуха и да не излизаш на първите страници. А на какъв принцип работи, никой не знае. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

При мен е пълно, но съм на друг пазар.

Лятото е силен сезон. Антеа е права за скъпите билети, но има много комбиниращи туристи - почивка на морето или СПА и ден-два в София. Моя приятелка дава до НДК и е пълен. Ама апартамента й е разкошен и има цена за двама, нищо че е 140м2.

Ти държиш на цена за 6, не искаш да падаш под 60 евро. Но не се губи от намалена цена на нощувка, а от празен апартамент, както виждаш. Два дена за по 30 за двама са по-добре от нищо. И, не ми се обиждай, но второто ти ревю и отговора ти...аз бих се замислила като гост...

Букинг е много голяма платформа, но там има много "кухи" резервации - просто не се появяват въобще. Дано при теб да не е така.

Успех!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.