ven62 Публикувано: 13 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 Освен това, което @Георги казва, моето впечатление е, че предлагането е до-о-ста повече от търсенето в София. Стотици хотели и стотици аирбнб апартаменти. 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 32 минути , ven62 каза: Освен това, което @Георги казва, моето впечатление е, че предлагането е до-о-ста повече от търсенето в София. Стотици хотели и стотици аирбнб апартаменти. Това как успя да го установиш? За последните 2 години пътниците на летище София се увеличиха с 2 милиона души, като значителен дял от тях са туристи посещаващи София. Увеличиха ли се с толкова местата в хотелите и апартаментите в София? 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 4 часа, antea каза: освен това лятото цените на самолетните билети са високи /ако не в двете - то поне в едната посока/ и е слабо вероятно големи групи да се изсипват ей така за градски туризъм в София, вместо организирано да ги изтърсят в Слънчев бряг с някоя пакетна програма подготвяй се за октомври и ноември, когато има варианти за евтини двупосочни билети от различни дестинации Лятото цените на самолетните билети са по високи, защото и пътникопотока е по голям. При повече пътници би трябвало да има и повече туристи! Защо изобщо трябва организирани групи да се изиспват в София? Градският туризъм със самолет е типично неорганизирано мероприятие. Връзка към коментар
antea Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 коментарът ми е пряко свързан с това, че на Гришката апартаментът му е позициониран за 6 човека /пътуващи заедно/, които е по-вероятно масово да идват в София при цени по 10 евро, отколкото по 100 евро на човек /в едната посока/ разбира се, това си е моя трактовка, базирана на личните ми разбирания, че хората обикновено посещават градове, които не блестят с нещо изключително и не са им били някаква мечта, основно и главно когато им изпадне евтина оферта да идат дотам 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 1 минута , antea каза: коментарът ми е пряко свързан с това, че на Гришката апартаментът му е позициониран за 6 човека /пътуващи заедно/, които е по-вероятно масово да идват в София при цени по 10 евро, отколкото по 100 евро на човек /в едната посока/ разбира се, това си е моя трактовка, базирана на личните ми разбирания, че хората обикновено посещават градове, които не блестят с нещо изключително и не са им били някаква мечта, основно и главно когато им изпадне евтина оферта да идат дотам Когато цените са по 10 евро повечето хора типично не могат да си вземат отпуска, а времето е доста по студено и неприятно. По въпроса трябва да се изкаже някой исайдър, който вижда по добре колко са туристите в София през различните сезони и защо Гриша не може да ги хване. Мойто лично усещане е, че в момента би трябвало много лесно да се запълва легловия капаците в София, защотото пследните две години не се е разширил много, а туристите в същото време са много повече. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 Според мен основният проблем е, че апартаментът е далече от центъра, въпреки евтините таксита и метрото. То ако в мизерна София не можеш да си позволиш да спиш на удобно място... 5 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 На 2.7.2017 г. в 12:05, Edem каза: Информация има, проблема е, че не е поднесена леснодостъпно. Въпросния музей е под шапката на Националната галерия, води се нещо като филиал. Информация на английски за всички структури тук: http://nationalartgallerybg.org/index.php?l=159 За мен по-голям проблем е пълната липса на реклама на Квадрат 500, едно място което е доста по-интересно от Музея Рейна София в Мадрид, който обаче се рекламира усилено. Мога да пратя снимки от експонатите в двора, че ми е под прозореца на офиса 2 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 25 minutes ago, Topfly said: По въпроса трябва да се изкаже някой исайдър, който вижда по добре колко са туристите в София през различните сезони и защо Гриша не може да ги хване. Мойто лично усещане е, че в момента би трябвало много лесно да се запълва легловия капаците в София, защотото пследните две години не се е разширил много, а туристите в същото време са много повече. Без да съм инсайдер, ми стана интересна темата и реших да видя какво казва НСИ по въпроса. Та в София град има близо 12 000 легла, до колкото съм наясно се броят местата за настаняване с над 10 легла, така че в действителност са мнооого повече. Освен това се вижда, че запълняемостта на леговата база за месец май е под 50% , така че има сравнително високо предлагане при умерено търсене източник! Връзка към коментар
Гост Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 1 час, antea каза: коментарът ми е пряко свързан с това, че на Гришката апартаментът му е позициониран за 6 човека /пътуващи заедно/, които е по-вероятно масово да идват в София при цени по 10 евро, отколкото по 100 евро на човек /в едната посока/ разбира се, това си е моя трактовка, базирана на личните ми разбирания, че хората обикновено посещават градове, които не блестят с нещо изключително и не са им били някаква мечта, основно и главно когато им изпадне евтина оферта да идат дотам Моето мнение е идентично. Лятото цените на билетите от Западна Европа към където и да е са неприлично високи, а България - тоест София, не мисля че е е притегателен център за посещение независимо от цената на билетите. Освен това разположението на апартамента е от огромно значение. Аз лично съм търсила веднъж - за себе си и едни приятели, и съм българка, и София ми е роден град, но игнорирах всички предложения извън идеален - т.е. - пешеходен център. Освен това лятото стремежът е повече към морето, а не градски туризъм...сякаш. Пожелавам успех. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 3 часа, tch каза: Без да съм инсайдер, ми стана интересна темата и реших да видя какво казва НСИ по въпроса. Та в София град има близо 12 000 легла, до колкото съм наясно се броят местата за настаняване с над 10 легла, така че в действителност са мнооого повече. Освен това се вижда, че запълняемостта на леговата база за месец май е под 50% , така че има сравнително високо предлагане при умерено търсене източник! Странни са ми тези данни, но спрямо миналата година има ръст на 12 000 души, които са преспали в София. Голям въпрос е обаче до колко статистиката регистрира правилно и пълно нощувките. Възможно е хотелите с цел криене на приходи да показват по ниски от реалните данни. 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 36 minutes ago, Topfly said: Странни са ми тези данни, но спрямо миналата година има ръст на 12 000 души, които са преспали в София. Голям въпрос е обаче до колко статистиката регистрира правилно и пълно нощувките. Възможно е хотелите с цел криене на приходи да показват по ниски от реалните данни. Защо са ти странни данните? Със сигурност статистиката няма да обхваща на 100% нощувките в по-ниските категории, но все пак дава добра представа какво се случва. Още повече ръстът с 12 000 на практика се дължи само на чужденците, така че явно статистиката не е само въздух под налягане и добре е уловила тенденциите. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 преди 1 минута , tch каза: Защо са ти странни данните? Със сигурност статистиката няма да обхваща на 100% нощувките в по-ниските категории, но все пак дава добра представа какво се случва. Още повече ръстът с 12 000 на практика се дължи само на чужденците, така че явно статистиката не е само въздух под налягане и добре е уловила тенденциите. Странно ми е защото ако сега запълнямоестта е 50%, колко е била преди няколко години? Как са се издържали тези хотели? В Капитал има няколко статии, които по казват по оптимистична картина за сектора: София 2018: Само с резервации Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/23/2994211_sofiia_2018_samo_s_rezervacii/ Връзка към коментар
tch Публикувано: 13 юли, 2017 Сподели Публикувано: 13 юли, 2017 1 hour ago, Topfly said: Странно ми е защото ако сега запълнямоестта е 50%, колко е била преди няколко години? Как са се издържали тези хотели? Явно е напълно нормално: източник! Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 14 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 (редактирано) преди 18 часа, Topfly каза: Това как успя да го установиш? За последните 2 години пътниците на летище София се увеличиха с 2 милиона души, като значителен дял от тях са туристи посещаващи София. Увеличиха ли се с толкова местата в хотелите и апартаментите в София? Не ми е съвсем яко да споря с теб. Няколкото опита в тази посока доведоха до нещо от типа: „Ама те защо бият негрите в Алабама“ Все пак ще ти отговоря и нататък няма да продължа: С най-бегло търсене в аирбнб и боокинг се вижда следното: Airbnb: 300+ свободни апартаменти: 300х3=900 – за една вечер. Booking: 500+ хотели, предлагащи нощувки: 500х20 - 10000 Т.е. 11000 легла за една вечер – това е силно занижено. 11000 х 365 = 4015000 за една година. С тази бакалска сметка искам само да докажа, колко несъстоятелно е да се хвърлят едни числа просто ей така - нито тя е коректна, нито тези два милиона, дето ги споменаваш, че дошли в София за две години в повече са някакъв аргумент в спора. Нали ръста им не е 400%? А иначе, конкретно на въпроса ти: Увеличиха ли се с толкова местата в хотелите и апартаментите в София? Да, или са се увеличили или са си били там, но предлагането е доста повече от търсенето. Редактирано 14 юли, 2017 от ven62 5 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 30 минути , ven62 каза: А иначе, конкретно на въпроса ти: Увеличиха ли се с толкова местата в хотелите и апартаментите в София? Да, или са се увеличили или са си били там, но предлагането е доста повече от търсенето. Сори ако имаш усещането за некоректен спор, но аз винаги се опитвам да търся логиката за числата които виждам. Ако е реалистично в момента 50% от предлаганите легла да не се реализират, това означвава, че преди няколко години 60 или 70% от леглата не са били продавани при положение, че не е имало строеж на много нови хотели. При 30-40% запълняемост за мен е странно как са успявали хотелите да си вържат сметките и защо не са затваряли хотели? Разбира се възможно е секторът да е по динамичен от колкото аз си го представям. Възможно е и предлагането на апартаменти да е скочили толкова динамично, че да е глътнал целият ръст на туристите и свръхпредлагането на пазара да е останало. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 11 часа, tch каза: Явно е напълно нормално: източник! В тези цифри вероятно влизат всички хотели със сезонна запълняемост и затова сравнението не е коректно с един градски хотел, който е отворен 12 месеца в годината. В България хотелите на морето вероятно имат средна запълняемост от 20-25% (3 месеца сезон, който не се продава на 100%), но не е коректно да се сравнява рентабилността на един такъв хотел с хотел в София. От една страна в София е много по скъпо да се построи хотел, поради по високите цени на парцелите за строеж, а от друга страна разходите за персонал са 12 месеца, а не 3 месеца в годината. От тук следва, че запълняемостта в София трябва да е поне 50% за да се вържат сметките. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 преди 15 минути , Topfly каза: Разбира се възможно е секторът да е по динамичен от колкото аз си го представям. Възможно е и предлагането на апартаменти да е скочили толкова динамично, че да е глътнал целият ръст на туристите и свръхпредлагането на пазара да е останало. Това е много резонно обяснение. Самата аз бях мислила за такъв вариант, когато търсих апартамент в центъра на София през 2012 г. и ми беше безкрайно трудно да намеря такъв свободен - изън сезон - около 1 ноември. Оттогава туризмът претърпя огромни промени. Да, със сигурност търсенето много се е повишило, но предлагането - много повече, според мен. Хората, които не познават спецификите на бизнеса, смятат че е лесна дойна крава (и аз бях от тях). Решават, че хоп троп и печалбите започват да текат. Поне аз бях наясно, че ако не е в центъра, успеваемостта ми ще е много ниска. За всички останали детайли съм била много наивна да смятам, че дистанционно бих се справила. @samuraika беше направила доста детайлно обяснение на бизнеса и неговите предизвикателства... Не знам дали си даваме сметка, но туристите не приемат София като високобюджетна дестинация. Аз наблюдавам нашите очаквания, когато тръгнем за нискобюджетна дестинация - много хора се мръщят на хотели/къщи за гости наг 15-20 долара, примерно. В рамките на Европа ние сме точно такава нискобюджетна дестинация и е въпрос на сериозен професионализъм на балансираш цена, местополжение и сезон - особено когато се отнася за платформи като Airbnb, от които финансовите очаквания са много занижени. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 За да не звуча съвсем въздухарски само ще ви кажа, че съм участвал преди 15 години в даване под наем на хотел в Будапеща и имам малък поглед върху хотелиерския бизнес. Когато се заехме с хотела, той имаше около 30% годишна запълняемост при около 60% средно за Будапеща. Тези 30% запълняемост бяха достатъчни да се платят заплатите на персонала и режийните, като оставаше минимална “печалба“. Печалбата обаче не покриваше амортизационните разходи и не носеше никакъв доходност на собственика върху капитала който е ивестиран в имота. След като намерихме професионален наемател на имота се оказа, че запълняемостта бързо може да скочи от 30% на 50-60%, а собственикът да получава такъв доход от наем с който от части да може да инвестира в обновяване на сграда и в същото време да има доход с който свободно може да разполага и да си го изплаща като дивидент. При Airbnb горе долу е същата работа ако човек си смята труда който хвърля като заплата и иска да има добра доходност на инвестирания капитал. Ако няма минимум 50-60% средна годишна запълняемост и е се занимава с тази дейност 12 месеца в годината няма как да се вържат сметките. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Забравих още един много важен елемент при сравнение на софийските имоти с тези на морето. На морето рядко има минусови температури и там не отопляват празните имоти през зимата. В София обаче много от имотите са на парно без възможност за регулация, но дори да може да намалиш отоплението пак не може да го изключиш при -10, -20 градуса температура. По голямата запълняемост на леглата в София е нужна и за да може да се плащат сметките за отопление, кабелна телевизия, интернет и т.н. Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 On 7/13/2017 at 8:32 AM, Topfly said: Явно правиш някакви фундаментални грешки. Абсурд е да имаш толкова ниска запълняемост! В зависимост от сезона е нормално запъняемостта да се движи между 40 и 90%. При градски туризъм ако имаш под 40% запълняемост тогава в повечето случаи грешката не е в пазара, а е в теб. Следиш ли офертите на конкурентите? Пазарът е динамичен и винаги трябва да нагаждаш цените спрямо актуалното търсене и предлагане. При слабо търсене винаги трябва да намаляваш цените докато не се получи минимум 50% резервации на нощувките. Ако има обаче голямо търсене поради някакво събитие или силен сезон е добре предварително да надуваш цените, защото това са моментите, когато може да изкараш значителна част от печалбата. Аз лично нямам апартамент който давам на туристи, но от познатити които се занимават с бизнеса знам, че booking.com е значително по силна платформа. Според информация от моите познати поне 2/3 от резервациите ги получават през booking.com Значи юни беше добре и то за първи месец. Имах 12 дни заетост някъде, което като за пъври месец считах за ОК. Следя офертите и на другите да, гледам да държа цени под тези на апартаменти за 6 човека но няма резултат.... Колкото до booking.com си прав, наистина е доста по-голяма заетостта там. Вчера ми дойде едната резервация - белгийци...да се надяваме че няма да имам такива които не са дошли. Георги, не съм в трета глуха а напротив, първи резултат излизам, пробвах през различни акаунти, различни компютри (заради cookies евентуално). Мисля че наистина главния проблем е локацията....като гледаш апартаменти да кажем и виждаш концентрация в идеален център и някъде там в далечината е моя апартамент, нищо че съм на 2 евро с такси от въпросния идеален център, което при групи от поне 4 човека наемащи апартамента е супер цена.... samuraika държа на цена за 6 защото цена за 2ма ще трябва да е 30-40лв за моята локация, а да дам на някой апартамента за 30-40лв то по-добре да го пусна дългосрочно под наем и да не се разправям със смяна на завивки сметки за ток и вода и т.н. Иначе да, 2ма са по добре от 0, но не ми се тръгва по този път.... Просто исках да видя дали е само при мен проблема..... Второто ревю имаш предвид това "a bit out of the way" ли? 2 Връзка към коментар
Isa Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 2 hours ago, Rainy said: Не знам дали си даваме сметка, но туристите не приемат София като високобюджетна дестинация... Генерално "не", но има хора за всичко. Мой близък дава страхотен апартамент(на много висока цена) под наем в airbnb и до сега са го наемали няколко холивудски звезди, които снимат в София. При това говорим за апартамент от около 120м2, със само една спалня и се намира в Бели брези. Моето впечатление е, че хората търсят и нещо различно, когато наемат през airbnb, а не непременно ниска цена, много легла и център. 5 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 30 minutes ago, Isa said: Генерално "не", но има хора за всичко. Мой близък дава страхотен апартамент(на много висока цена) под наем в airbnb и до сега са го наемали няколко холивудски звезди, които снимат в София. При това говорим за апартамент от около 120м2, със само една спалня и се намира в Бели брези. Моето впечатление е, че хората търсят и нещо различно, когато наемат през airbnb, а не непременно ниска цена, много легла и център. a дано....ама надали :D 1 Връзка към коментар
Sju Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Преди 1 час, Grishkata каза: Георги, не съм в трета глуха а напротив, първи резултат излизам, пробвах през различни акаунти, различни компютри (заради cookies евентуално). Мисля че наистина главния проблем е локацията....като гледаш апартаменти да кажем и виждаш концентрация в идеален център и някъде там в далечината е моя апартамент, нищо че съм на 2 евро с такси от въпросния идеален център, което при групи от поне 4 човека наемащи апартамента е супер цена.... Аз не те открих. Не съм ползвала airbnb до момента, така че не знам тънкости за търсачката. Опитах да се ориентирам единствено по описанието ти, че си на 3 км от ЦУМ и че си в Банишора. Задавах 4,6, 8 човека, но не попаднах на твоя апартамент без директния ти линк във форума. 1 Връзка към коментар
Grishkata Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Пробвай с дати 18-15 юли, защото може да си селектнала дати в които е зает Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 юли, 2017 Сподели Публикувано: 14 юли, 2017 Преди 1 час, Isa каза: Генерално "не", но има хора за всичко. Мой близък дава страхотен апартамент(на много висока цена) под наем в airbnb и до сега са го наемали няколко холивудски звезди, които снимат в София. При това говорим за апартамент от около 120м2, със само една спалня и се намира в Бели брези. Моето впечатление е, че хората търсят и нещо различно, когато наемат през airbnb, а не непременно ниска цена, много легла и център. Ама разбира се! Затова е пазар... Аз съм наемала само веднъж апартамент през Homeaway - беше в центъра на Колмар и никак не беше евтин, но пък за компанията беше възможно най-доброто решение. Просто дадох мнение на база личните ми търсения и впечатления. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега