palioto Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 (редактирано) Може би си се объркал, ако става въпрос за този: http://www.booking.com/hotel/mv/shadow-palm.en-gb.html?aid=368032;checkin_monthday=25&checkin_year_month=2017-1&checkout_monthday=26&checkout_year_month=2017-1&tab=&origin=hp&hp_avform=1&error_url=%2Fhotel%2Fmv%2Fshadow-palm.en-gb.html%3Faid%3D311984%3Blabel%3Dshadow-palm-IMLm3XtsasXFWeP7UsPFLgS30281500393%253Apl%253Ata%253Ap1%253Ap2300%252C000%253Aac%253Aap1t1%253Aneg%253Afi%253Atikwd-60164149524%253Alp1001448%253Ali%253Adec%253Adm%3Bsid%3D5e90e35e3fbbde2b326c5fd452d4fa1c%3Bdcid%3D4%3B&do_availability_check=on&aid=311984&dcid=4&label=shadow-palm-IMLm3XtsasXFWeP7UsPFLgS30281500393%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2300%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atikwd-60164149524%3Alp1001448%3Ali%3Adec%3Adm〈=en-gb&sid=5e90e35e3fbbde2b326c5fd452d4fa1c&room1=A%2CA&no_rooms=1&group_adults=2&group_children=0 Цената е в лева. NP. Случва се. И пак ми се умешаха тия хотели и къщи за гости. Това е къща за гости, което е 2 звезди хотел? Може би? Ven62,сега погледнах,мое недоглеждане първи резултат от е към 1200лв. с данъци за HB.Просто съм цъкнал на пълен пансион от телефона затова идва разликата Ти по кое време си бил на Маафуши? Да не било нисък сезон? В момента цените са доста добри, но от Ноември до Март е така. Края на януари началото на февруари. За тези пари в слаб сезон Fihalhohi много приличен 3 или 4 звезден ризорт се връзваше тогава с HB към 200лв.с такси ,което си беше супер цена.Много живописен остров с фин бял пясък.И по 130$ за двупосочен трансфер.Предпочетох януари на Мафуши,отколкото дъждовните месеци през лятото. Редактирано 18 август, 2016 от palioto 1 Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 19 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Звяра за вечеря Обърнете внимание на зъбките. Добре заострени. 16 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 19 август, 2016 Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Не си спомням Яничка кога щеше да ходи, ние сме там в средата на октомври и ще напиша подробно как сме се справилиИ ако от нещо не съм доволна, ще го споделя тутакси. Нали в крайна сметка, всеки си има право на мнение. Всички ние сме безкрайно благодарни на Аметистчето, че е така добра да ни дава информация, съвети и напътствия, за да ни е по - лесно. Аз много се радвам, че ще се видим на другия край на света с наш сънародник.Предполагам, че тя също ни се радва, каквито и да сме.Все сме си наши.) 7 Връзка към коментар
Тополска Публикувано: 20 август, 2016 Сподели Публикувано: 20 август, 2016 Аметист, как се казва рибата? Такава риба ще ям със сигурност. Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 20 август, 2016 Сподели Публикувано: 20 август, 2016 (редактирано) Звяра за вечеря Обърнете внимание на зъбките. Добре заострени.20160819_201419.jpg От настройката за "Супер гладуване" , чакащо ни на Малдивите и от допълнителните визуални разяснения на Аметист (виж. последната й снимка) се ... задавих ... забравих да преглътна произведеното от хипер активизираните ми слюнни жлези Редактирано 20 август, 2016 от ven62 1 Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 21 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 август, 2016 Аметист, как се казва рибата? Такава риба ще ям със сигурност. Точно тази забрави да ми каже как се казва, защото вече беше опечена )) 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 21 август, 2016 Сподели Публикувано: 21 август, 2016 (редактирано) Точно тази забрави да ми каже как се казва, защото вече беше опечена ))Значи, се казва риба на скара.))Ама, като и гледам зъбите, ще да е хищна, пък всички хищни са вкуснииии. То, в океана не знам дали има тревопасни, ама един приятел - риболовец тъй разправя. Редактирано 21 август, 2016 от AlexandraKo 2 Връзка към коментар
Тополска Публикувано: 21 август, 2016 Сподели Публикувано: 21 август, 2016 Ами ще поръчваме риба с големи зъби значи. И да не я уцелим тази, ще е някоя друга хищна вкусотия:-) 3 Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 21 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 август, 2016 Значи, се казва риба на скара.)) Ама, като и гледам зъбите, ще да е хищна, пък всички хищни са вкуснииии. То, в океана не знам дали има тревопасни, ама един приятел - риболовец тъй разправя. Незнам дали знаете, но повечето риби се хранят с корали и затова имат доста здрави зъби. Това не им е основната храна разбира се Когато си под водата се чуват звуците на хрупащи корали риби 8 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Не си спомням Яничка кога щеше да ходи, ние сме там в средата на октомври и ще напиша подробно как сме се справили И ако от нещо не съм доволна, ще го споделя тутакси. С Desi75 сме там в началото на ноември. Безкрайно съм благодарна на Ametist, че започна тази тема и на всички останали, които дадоха супер полезна информация, за да може, като пристигнем там, да знаем към какво да се насочим и да не губим време в експерименти. Надявам се, че и ние ще сме полезни на магеланското общество като се върнем. 8 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Звяра за вечеря Обърнете внимание на зъбките. Добре заострени.20160819_201419.jpg И аз искам такава риба (Мра за риба, мога да ям само това денонощно...) Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Незнам дали знаете, но повечето риби се хранят с корали и затова имат доста здрави зъби. Това не им е основната храна разбира се Когато си под водата се чуват звуците на хрупащи корали риби Аметистче, а при вас отравяне сигуатера познато ли е?Има ли такива случаи?Защото по принцип рибите, обитаващи кораловите рифове са преносители на сигуатоксин.Източник на токсина са микроорганизмите "динофлагелати".Те се хранят с мъртви корали и се прикрепят към водораслите.Водораслите са храна за малките рибки, те - храна за по-големички, следват още по -големите и така токсините се изкачват по хранителната стълбица.Рибите не се влияят от сигуатера - токсина, те само го пренасят.По -опасни били по - едри и по - стари риби.Значи, трябва да ги питаме и на колко години са.)) 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Аметистче, а при вас отравяне сигуатера познато ли е?Има ли такива случаи?Защото по принцип рибите, обитаващи кораловите рифове са преносители на сигуатоксин.Източник на токсина са микроорганизмите "динофлагелати".Те се хранят с мъртви корали и се прикрепят към водораслите.Водораслите са храна за малките рибки, те - храна за по-големички, следват още по -големите и така токсините се изкачват по хранителната стълбица.Рибите не се влияят от сигуатера - токсина, те само го пренасят.По -опасни били по - едри и по - стари риби.Значи, трябва да ги питаме и на колко години са. )) Събираш ми очите - откъде ги вадиш тия знания Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Аметистче, а при вас отравяне сигуатера познато ли е?Има ли такива случаи?Защото по принцип рибите, обитаващи кораловите рифове са преносители на сигуатоксин.Източник на токсина са микроорганизмите "динофлагелати".Те се хранят с мъртви корали и се прикрепят към водораслите.Водораслите са храна за малките рибки, те - храна за по-големички, следват още по -големите и така токсините се изкачват по хранителната стълбица.Рибите не се влияят от сигуатера - токсина, те само го пренасят.По -опасни били по - едри и по - стари риби.Значи, трябва да ги питаме и на колко години са. )) Първо - няма какво да се яде. После няма какво да се пие. Сега пък - дори и да се намери нещо - ще се отрови човек ... Стига-а-а Хората на Малдивите очевидно фотосинтезират. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Първо - няма какво да се яде. После няма какво да се пие. Сега пък - дори и да се намери нещо - ще се отрови човек ... Стига-а-а Хората на Малдивите очевидно фотосинтезират. Много моля,нека спазваме добрия тон. Задавам нормален въпрос. Всеки има две права - да чете или да не чете.Можеш да ползваш второто. 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Много моля,нека спазваме добрия тон. Задавам нормален въпрос. Всеки има две права - да чете или да не чете.Можеш да ползваш второто. Чакай бе, AlexandraKo, това беше опит за шега. Виж колко усмивки съм сложил. Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 22 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Аметистче, а при вас отравяне сигуатера познато ли е?Има ли такива случаи?Защото по принцип рибите, обитаващи кораловите рифове са преносители на сигуатоксин.Източник на токсина са микроорганизмите "динофлагелати".Те се хранят с мъртви корали и се прикрепят към водораслите.Водораслите са храна за малките рибки, те - храна за по-големички, следват още по -големите и така токсините се изкачват по хранителната стълбица.Рибите не се влияят от сигуатера - токсина, те само го пренасят.По -опасни били по - едри и по - стари риби.Значи, трябва да ги питаме и на колко години са. )) И какво се случва ако ако се натровиш, че това за първи път го чувам. Аз тук водорасли почти не съм виждала...Това включва ли Индийския океан? Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 22 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 22 август, 2016 (редактирано) Отговарям си сама - да, включва и Малдивите на картата, но на мен не ми е известно да има такъв случай. Ще питам наоколо. Това са риби от рода на Груперите /незнам дали е правилно/, морени, баракуда.... Това със сигурност няма да ме спре да ям риба. Преди време ядох от една огромна риба меч, още съм жива. И друг път ми се е случвало да ям по-големи риби, но не съм имала никакви проблеми. Аз бях писала, че има и Денга, но кой комар я носи.... на късмет. Ето и инфо: Отравяне с риба ciguatera е най-честото небактериално рибно отравяне в някои страни. Всяка година около 50 000 случаи на отравяне с риба ciguatera се случват в световен мащаб. Този вид интоксикация е ендемична в Австралия, Карибите и в Южния пасифик. Последните проучвания показват, че честотата на това заболяване продължава да се увеличава. Отравяне с риба ciguatera се причинява от консумацията на коралови риби, които се хранят с някои динофлагелати (т.е. водорасли), свързани с кораловите рифове. Gambierdiscus toxicus е динофлагелат, най-често отговорен за производството на сигуатоксин. Сигуатоксинът и други подобни токсини са термоустойчиви и разтворими в липиди - те не се влияят от температурата, стомашна киселина или метода на готвене. Наличието на токсин не засяга мириса, цвета или вкуса на рибата. Сигуатоксинът произвежда токсични ефекти чрез активиране на волтаж-зависимите натриеви канали, което води до свръхвъзбудимост, намалена проводимост и продължително неповлияване. Най-силно изразените ефекти са върху невронната, сърдечната и стомашно-чревната тъкани. Смърт в резултат на отравяне с риба ciguatera се случва рядко. Леталният изход обикновено се дължи на депресия на сърдечно-съдовата система, респираторна парализа или хиповолемичен шок. При децата токсичните ефекти са по-тежки в сравнение с възрастните и участват по-често при животозастрашаващи случаи. Клиничната диагноза на отравяне с риба ciguatera се поставя въз основа на съвкупност от симптоми, свързани с поглъщането на съмнителни рибни продукти. Появата на симптомите може да бъде в рамките на 15 минути или най-късно 24 часа (рядко) след поглъщане на токсина. Обикновено симптомите стават очевидни в рамките на 6-12 часа след поглъщане на рибата. Симптомите увеличават честотата и тежестта се през следващите 4-6 часа. Съобщените симптоми са многобройни, но най-често засягат три основни органи и системи: стомашно-чревния тракт, нервната система и сърдечно-съдовата система. Стомашно-чревните симптоми често са първите, които се появяват, и могат да продължат 1-2 дни, като се характеризират с: болки в корема гадене повръщане диария Неврологичните симптоми обикновено са многобройни, разнообразни и понякога странни. Симптомите може да започнат в рамките на няколко часа до 3 дни след консумацията и могат да бъдат устойчиви, продължаващи седмици до няколко месеца. Симптомите могат да включват: лингвална и циркуморална (около устата) парестезия болезнени парестезии на крайниците парадоксална промяна на усещане на температурата (например студени предмети се усещат топли и горещи предмети - студени) - това е класически признак, като се смята, че е резултат от прекомерна и интензивна деполяризация на нервите болка в зъбите сърбеж артралгия миалгия слабост атаксия, световъртеж парализа на дишането кома Сърдечно-съдовите симптоми са по-редки, но могат да бъдат сериозни. Те обикновено преминават в рамките на 2-5 дни. Пациентите могат да получат слабост и световъртеж от: брадикардия хипотония - резултат от загуба на течности, периферна вазодилатация Други признаци вследствие на токсичните ефекти включват: диспнея повишено изпотяване повишено слюноотделяне втрисане скованост на врата След първоначалното или остро заболяване в резултат на отравяне с риба ciguatera чувството на слабост обикновено продължава няколко дни до няколко седмици. Някои пациенти изпитват хронични симптоми с продължителност седмици до месеци, по-специално периферни неврологични симптоми като парестезии на крайниците, сърбеж и невропсихиатрични симптоми като безпокойство, депресия, умора, главоболие. Редактирано 22 август, 2016 от Ametist 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Има и едно добро в цялата работа - този токсин не преминава кръвно - мозъчната бариера,за това пораженията са само от страна на периферната нервна система.Ниска леталност, ама стомашно - чревните мъки и изтръпванията могат да продължат неизвестно дълго време. Препоръчват предизвикано повръщане и медицински въглен.Има на таблетки, препоръчвам всеки да си носи по екзотичните места. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Има и едно добро в цялата работа - този токсин не преминава кръвно - мозъчната бариера,за това пораженията са само от страна на периферната нервна система.Ниска леталност, ама стомашно - чревните мъки и изтръпванията могат да продължат неизвестно дълго време. Препоръчват предизвикано повръщане и медицински въглен.Има на таблетки, препоръчвам всеки да си носи по екзотичните места. Пропуснах нещо - препоръчват да не се яде главата на рибата, вътрешностите и хайвера в размножителен период. Аметистче,рибата меч няма общо с случая, тя живее в открито море.Сетих се за сигуатера-та когато каза, че рибата има остри зъби, защото яде корали. Това се среща при рибите, живеещи около кораловите рифове. 1 Връзка към коментар
Botko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 AleksandaKo...на Сокотра с Теди и Влади месото,което имахме в менюто си,почти 10 дни беше само прясна риба.Имаше моменти я хващаха и пред нас.На една от лагуните с корали,се кефих на риба-папагал.Много цветна и красива,с човка като на папагал...която гризкаше точно корали.После за всеобща изненада в обедната тава имаше такава,печена.Вечерта и други..Нито съм чел за опасности,нито съм предполагал,че има такава при консумация на определен вид риби.Все си мисля,много зависи от обстановката...печена във фурна /пещ или на барбекю,би било предпочитано и вероятно ще "изгори" някой "вредни" неща в нея.А токсините вероятно са в малки количества или пък не се срещат във всички видове корали.Местните може и да имат имунитет по силен от на туристите,но лютото помага много.Вероятно е да ви предлагат риба от открито море-хищна,която не се храни с корали,не се притеснявайте излишно. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 .Вероятно е да ви предлагат риба от открито море-хищна,която не се храни с корали,не се притеснявайте излишно. Ботко, благодаря ти! Не е въпрос на притеснение, добре е човек да е подготвен и информиран. Въпреки че, колкото по-малко знае, толкова по-щастливо си живейка. ;) 2 Връзка към коментар
Botko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Имаш много право и ти,подготовката и инфото са първото ,което трябва да сложиш преди багажа и самолетните билети Просто последните години свръхинформираността и големия избор на информация,ни докарва и главоблъсканици за опасности и какво ли не. Искам да попитам Аметист..Местните когато пържат нещо,растителна мазнина ли ползват(палмова) или вносна-слънчогледова,палмова,зехтин ? 1 Връзка към коментар
Ametist Публикувано: 24 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 24 август, 2016 (редактирано) Искам да попитам Аметист..Местните когато пържат нещо,растителна мазнина ли ползват(палмова) или вносна-слънчогледова,палмова,зехтин ? Тук има всичко - растителна, маргарин, зехтин. Според възможностите. Ако е голямо семейство, например от 10 човека, се готви за всички. Тогава ще им излезе доста скъпо да готвят със зехтин. За палмова незнам. Просто не съм се интересувала, но има олио, което се продава в едни огромни туби. Мисля че го ползват хотелите. Какво е качеството незнам.Повечето стоки са внос от Индия, Шри Ланка, Дубай, Малайзия, Австралия.... Редактирано 24 август, 2016 от Ametist 1 Връзка към коментар
Botko Публикувано: 25 август, 2016 Сподели Публикувано: 25 август, 2016 Благодаря Аметист. Защо според теб,някой посетили Малдивите и в часност Маафуши,споделят мнение,че местната кухня е вредна?Заради преобладаващи пържени ястия,използване на много мазнина(фабрична),много тестени ястия...или поради друга причина ? 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега