Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 8 часа, Topfly каза:

Странно. Кешбекът по принцип не би трябвало да е доход, защото той е вид отстъпка от цената на стоките и услугите, която е достъпна до широк кръг от хора. По скоро трябва да е някаква награда от автоматична томбола и т.н..

точно така е, прав си и според мен, стандартният кешбек не е доход, така че явно е някаква друга кампания, за която обаче изобщо не сме разбрали, а и сумите по двете ни карти са различни и предполагам, че е обвързано с оборота по тях

понеже сме в тема за банки, и днес уплътних 3 часа да ни подавам данъчните декларации, а и доста хора тук плащат много с карти, напомням, че има данъчно облекчение - 1% намаление на общия годишен данък по данъчната декларация за безкасови плащания през годината, при определени условия, разбира се - 100% от облагаемия по данъчната декларация доход да е получен по банков път, и да са били направени безкасови плащания в размер на 80 или повече процента от него (удържаните осигуровки и данъци също се зачитат за такива плащания, нищо че ги е внесъл работодателят, така че реално за собствени плащания остават към 60-65%), при средна ръка хора това прави към 50-100 лв данък, който ви го връщат ефективно, не е кой знае какво, но много от магеланците се радват на спестявания и от по няколко евро :smile:

• Харесвам 10
Връзка към коментар
Емил Маринов

Има и 5% отстъпка ако се плати до 1-ви април. За тези които не са го правили досега - трябва изрично да се попълни ръчно/автоматично преди подаването на декларацията.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Има ли хора с World Elte карти ?

Ако да , може да оберете топ статусите в рентакар гигантите, което ще ви даде отстъпки и  сериозни привилегии - препоръчвам да се започне с Avis President’s Club:

https://www.mastercard.com.ge/en-ge/personal/offers-and-promotions/avis-35.html

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз да се оплача малко от Уникредит.

Дебитната ми Виза изтича скоро и случайно разбрах, че са ми я подновили автоматично с МС. Обадих се да питам как така те самоволно ще ми сменят бранда. Уж сега работели само с МС. Пълни глупости.

Мисля да ги сменя заради своеволието и тапите им оправдания по мейла.

Коя банка няма такси за зареждане на финтех карти, обменният курс е добър и нямат такси при плащане онлайн извън БГ.

ПС само да кажа за Уникредит, че плащанията във валути, които ги няма на техният сайт са на много добър курс, малко по-добре и от револют, а няма такса за събота/неделя.

Връзка към коментар

Просто са решили вече да работят само с Мастъркард, тяхно право си е да спират да предлагат даден продукт. Те още преди години пуснаха съобщение, че спират да издават стандартните дебитни на Виза и ще обслужват вече издадените до изтичане на техния срок на валидност. А и дали ще е Виза или Мастъркард - няма разлика при стандартните дебитни карти.

За банка без такси и с добър обменен курс - трудна работа, трябва да се гледат тарифи. ТБИ са без никакви такси и с добър курс.

Връзка към коментар
преди 2 часа, dafigg каза:

Аз да се оплача малко от Уникредит.

Дебитната ми Виза изтича скоро и случайно разбрах, че са ми я подновили автоматично с МС. Обадих се да питам как така те самоволно ще ми сменят бранда. Уж сега работели само с МС. Пълни глупости.

Мисля да ги сменя заради своеволието и тапите им оправдания по мейла.

Коя банка няма такси за зареждане на финтех карти, обменният курс е добър и нямат такси при плащане онлайн извън БГ.

ПС само да кажа за Уникредит, че плащанията във валути, които ги няма на техният сайт са на много добър курс, малко по-добре и от револют, а няма такса за събота/неделя.

image.png.52c85b7fba2546a302473385f3a2b971.png

Издават тази карта в момента.

Винаги съм ползвал Visa DEBIT, защото минава през някои от сайтовете като друг тип. При преди година ми преиздадоха Visa plan plus - нямаше друг тип, но сега очевидно има промяна.

Връзка към коментар

Имам следният казус - издадохме на близък роднина, след закриване на Данърса му - Виза Голд от Първа инвестиционна банка, без да гледаме, че при визата достъпа е само до бизнес салона в София, той поиска да е Виза, че все визи имал.

Онзи ден при разглеждане пак на брандовете и аз видях и вие тук информирахте, че само при Мастекард Голд ги има салоните в близките държави, вкл. и София. Сега се питаме дали да пуснем ново искане за Мастеркад Голд и след това да закрием Визата Голд? Ще има ли някакви неустоики и как е най-удачно да се процедира?

Връзка към коментар

най-добре да проверите на място, в нашите договори за MC Gold пише, че таксата за първата година не се дължи, при условие, че не закрием съществуваща сметка и карта в рамките на годината, ние имаме и стандартни кредитни карти при тях, на които в началото на март им платихме таксите за година напред и така или иначе не смятахме да ги закриваме веднага, а като наближи края на годината, но при току-що издадена Visa Gold вижте да не са ви го натресли в договора и на вас това условие

• Харесвам 2
Връзка към коментар

някой има ли опит с фирмена сметка в Paysera? ако правилно съм разбрала, няма такса за откриване и месечна поддръжка, има ли такса за превод в България, и такса за закриване? сметката, която дават е с IBAN от Пощенска, нали? търси се най-евтин вариант за получаване на еднократно плащане по банка и след това закриване на сметката, като ми е известно, че откриването и закриването на сметката се декларат в БНБ + тримесечен отчет там, но това не е особен проблем

Връзка към коментар
21 hours ago, timobg said:

Просто са решили вече да работят само с Мастъркард, тяхно право си е да спират да предлагат даден продукт. Те още преди години пуснаха съобщение, че спират да издават стандартните дебитни на Виза и ще обслужват вече издадените до изтичане на техния срок на валидност. А и дали ще е Виза или Мастъркард - няма разлика при стандартните дебитни карти.

За банка без такси и с добър обменен курс - трудна работа, трябва да се гледат тарифи. ТБИ са без никакви такси и с добър курс.

Ами преди месец някъде питах банкерката ми за дебитна карта виза голд, даде ми инфо и нищо не каза, че не издават.

Отделно сега в мейл ми каза, че работели ексклузивно с МС само, което няма как да е вярно. Имат хиляди активни карти виза и няма как да не ползват мрежата им.

Демек служителите не разбират материята и пишат глупости. Както и да е.

Връзка към коментар
2 hours ago, antea said:

някой има ли опит с фирмена сметка в Paysera? ако правилно съм разбрала, няма такса за откриване и месечна поддръжка, има ли такса за превод в България, и такса за закриване? сметката, която дават е с IBAN от Пощенска, нали? търси се най-евтин вариант за получаване на еднократно плащане по банка и след това закриване на сметката, като ми е известно, че откриването и закриването на сметката се декларат в БНБ + тримесечен отчет там, но това не е особен проблем

ИБАНа е в пощенска, да. За таксите на пейсера за фирми не съм сигурен, освен, че няма месечна такса там. 

Връзка към коментар

При всички карти на Пощенска банка с малки изключения има скрита такса за превалутиране.

Ако извършите плащане във валута различна от лева, не се гледа само курса на банката за деня, а се слагат и въпросните данбавки.

Ето таблица:

Postbank-ECB.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, antea каза:

Имам сметка в Paysera, но не я ползвам активно и не знам подробности. Таксите за преводи са ниски. За поддръжка няма.

Може да видиш и фирмените сметки и карти на Айкарт (MyPOS). Те имат само такса неактивност ако не се използват една година.Таксата им за теглене от банкомат е 1 лев, независимо от сумата. Единствено валутните им курсове са дървени. Благодарение на тях отдавна приключих взаимоотношенията на фирмата си с българските банки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Ilian359 мерси :smile: Paysera ми отговориха, че няма да открият сметка на неработеща активно фирма (такъв е случаят, само инцидентното получаване на плащане сега), ще ги видя тези другите, за които казваш

Връзка към коментар

ДСК на сайта пишат, че предлагат онлайн откриване на сметка без такса, включително и без месечна такса за нея.

Единствено 30 лв такса за закриване преди да са изтекли 6 месеца. Но пък може да се остави сметката и да се закрие без такса на 7-я месец..

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Айкарт и те са с 6 лв месечна такса, и закриването звучи тегаво - някакво обратно изкупуване на електронните пари (защото те с такива работят), @timobg къде точно го виждаш това за ДСК, при мен излиза само следното

image.png.472f78e3e051525c93999a2fcf2fa717.png

Връзка към коментар

Тук го видях - https://dskbank.bg/бизнес-клиенти/моят-бизнес/сметки-и-разплащания/откриване-на-бизнес-сметка

И в тарифата за бизнес клиенти е посочено, че няма такси за открита онлайн сметка - https://dskbank.bg/документи

Връзка към коментар
преди 2 часа, timobg каза:

ДСК на сайта пишат, че предлагат онлайн откриване на сметка без такса, включително и без месечна такса за нея.

Единствено 30 лв такса за закриване преди да са изтекли 6 месеца. Но пък може да се остави сметката и да се закрие без такса на 7-я месец..

имах предвид това - че нямало месечна такса... иначе откриването почти навсякъде е без такса, а тук минималната месечна е 20 лв, или поне аз не откривам някъде да пише друго

Връзка към коментар
преди 1 час, Надя каза:

Кои банки зареждат без такси MyFin с дебитна карта?

Уникредит, ТБИ, ПроКредит. Сигурно има и други, трябва да им се провери тарифата дали имат такава такса.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.