Прескочи до съдържание

Лондон - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Благодаря за отговорите. С риск да стана вече нахална- още един въпрос :-) Заради малката ще гледаме да имаме по- малко пешеходни преходи и прекачвания с различни превозни средства между отделните точки. Можете ли да ми препоръчате кой hop on- hop off автобус можем да използваме с оглед на това да минава покрай повече от забележителностите. В случая няма да гоним най- икономичния вариант, защото приоритет ще е по- бързото пред по- евтиното придвижване. За влака до летището пак от тази гледна точка ще изберем автобуса- той буквално тръгва от хотела ни на Кингс крос. Няма да ходим до Ливърпул стрийт, да прекачваме и тн. Влезем ли веднъж в автобуса и седнем ли е по- лесно :-)

Връзка към коментар

Аз така плахо питам, защото съм нова и защото наскоро в един форум на абв за пътуване питах нещо и всички ме наругаха да си търся в нета, така и не разбрах защо има форум и реших, че сигурно човек пита, ако е чел 3 дни и няма никъде отговора :-)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

.

Аз досега не съм ползвал летище Станстед, но се питам - вместо да убиваш толкова часове в път (ако има задръстване) или на летището (ако стигнеш бързо), защо не ползваш Stansted expres от Ливърпул стрийт ...  :rolleyes:

Цената на билета е 12.5 паунда като се купи предварително.

При железниците няма задръствания :) , пътуването е 50мин. и няма да се притесняваш кога ще стигнеш   ;)

аз предишните пъти ползвах станстед експрес, но цената за двама (възрастен и дете) беше някъде над 20 паунда (предварително купен онлайн), а сега плащам с изибус 4 паунда (предварително купени онлайн билети), при положение че време имаме да тръгнем по-рано, а на летището има достатъчно магазинчета и кафенета, където да похарчим с кеф спестените пари, за мен лично рейса си е перфектен вариант  :lol: а и никога не ми е било досадно висенето по летища - детето също е свикнало, макар че нейния най-дълъг престой на летище е бил едва 8 часа  :lol:

Аз така плахо питам, защото съм нова и защото наскоро в един форум на абв за пътуване питах нещо и всички ме наругаха да си търся в нета, така и не разбрах защо има форум и реших, че сигурно човек пита, ако е чел 3 дни и няма никъде отговора :-)

не мисля че тук някой ще Ви наругае за въпрос, напротив - тук всички са много отзивчиви, на мен лично страшно много ми е помогнал този форум за планиране на лични пътувания

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Тук със сигурност няма да ви наругаят!

Всеки, който има възможност отговаря.

Аз също не съм ползвала тези автобуси, но съм ги описала в пътеводителя за Лондон.

Ако до утре никой не е дал съвет, ще разгледам маршрутите и ще се изкажа по тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз за сега май съм се спряла на този, защото имат много варианти с прекачване, че и по Темза с корабче, а като гледам и едната им линия тръгва от Кингскрос  

the-original-tour-map-hr.jpg

Редактирано от Георги
оправяне на картинката
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Който и тур да изберете, не лишавайте детето от предния ред на втория етаж на обикновен средностатистически лондонски автобус...пък и за вас ще е фън :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Каква е разликата между предния ред на горния етаж на тези туристическите и същото място, но на обикновен?

Не съм се качвал на туристическите за да сравня адекватно. Аз като цяло не съм фен на хопон-оф автобусите, защото в повечето случаи можеш да си направиш същото нещо с градски транспорт и няма да си заобиколен от толкова много туристи с камери и автоматизиран глас на 10 езика. За мен тези автобуси те вкарват в някакъв ограничителен мехур, от който губиш малко реален досег с дестинацията. Но това е лично мнение - не отричам практичността им, особено ако искате да покриете доста терен с малко дете. 

Може би най-голямата разлика ще е, че в хопон-а трудно ще се доберете до първи ред, сигурно и други туристи ще искат да пробват :)

Връзка към коментар

Каква е разликата между предния ред на горния етаж на тези туристическите и същото място, но на обикновен?

В цената :) 

За честта на истината хоп он - хоп оф автобусите са много удобни. Не говоря само за Лондон. Просто Лондон е огромно изключение, защото има двуетажни автобуси като редовен транспорт. С дете препоръчвам хоп он - хоп оф :)

... но цената за двама (възрастен и дете) беше някъде над 20 паунда (предварително купен онлайн), а сега плащам с изибус 4 паунда (предварително купени онлайн билети), при положение че време имаме да тръгнем по-рано, а на летището има достатъчно магазинчета и кафенета, където да похарчим с кеф спестените пари, за мен лично рейса си е перфектен вариант...

Затова и не си позволявам да препоръчвам влак. Ако е цяло семейство, цената става умопомрачаваща... Иначе по-бързо и удобно от влака няма. Но е скъп. 

И да повторя - тук никой няма да ви наругае! :) Аз тук знам едно, другаде съм боса та боса. Взаимно си даваме рамо :)

Връзка към коментар

Пак ще се върна на Уиндзор. Чета в нета, че най- бързият начин от Кингс крос е да се направи смяна на Vauxhall. Моя приятелка ми каза, че е ходила (но не знае от коя спирка) с метрото до Хийтроу и от там с автобус до Уиндзор. Кой е оптималният вариант като бързина и смяна на превозни средства (пак ще жертваме икономичността)

Връзка към коментар

Пак ще се върна на Уиндзор. Чета в нета, че най- бързият начин от Кингс крос е да се направи смяна на Vauxhall. Моя приятелка ми каза, че е ходила (но не знае от коя спирка) с метрото до Хийтроу и от там с автобус до Уиндзор. Кой е оптималният вариант като бързина и смяна на превозни средства (пак ще жертваме икономичността)

Бързината на влаковете няма аналог - освен ако не стане някой съклетлък, тогава генерално се овапцват :) Освен това при Хийтроу има огромни преходи и детето може да се умори. Бях писала в чернова за Уиндзор, но не съм го публикувала. Сега ще го изровя и ще пиша пак...

Windsor

Официална страница:

http://www.windsor.gov.uk/

Дo Windsor има организирани ескурзии с автобус, обикновено комбинирани с Bath и Stonehenge. Цените им варират около 90 паунда

Ако имате желание за такава екскурзия, ето някои идеи:

https://www.goldento...-and-stonehenge

http://www.premiumto...ance.id321.html

http://www.viator.co.../d737-3858EE021

Има и специализирани екскурзии само до Уиндзор:

https://www.goldento...or-castle-tours

Ако нямате желание или бюджет за такава екскурзия – с градски транспорт не е възможно да видите тези забележителности за един ден, трябва ви кола под наем – може да отидете спокойно само до Windsor.

Подсказка: Стремете се да пътувате извън пиковата тарифа – такава със сигурност имате през уикенда. Тогава цените са сериозно намалени.

Как може да стигнете до Уиндзор:

1) Влак – най- удобна опция, която категорично препоръчвам. Крайната спирка е Windsor & Eton Riverside station. Най-удобни гари са

- London Paddington – около 35 минути, прехвърляне на Slough, двупосочен билет за същия ден около 10 паунда ,

- London Waterloo – около 50 минути, директен влак, , двупосочен билет за същия ден около 10 паунда.

2) Автобус – Green Line оперира на всеки час между London Victoria Coach Station и Windsor, като спира на Hyde Park Corner, Kensington High Street и Hammersmith. Еднопосочният билет е около 10 паунда.

http://www.greenline...goland-windsor/

3) Кола – не е препоръчително, освен ако не сте повече хора и бихте спестили бюджет. Трябва да сте много внимателни, защото улиците са тесни и с много хора. Предварително проучете паркингите.

Замъкът: Култов обект за Англия, който няма да описвам - в мрежата има твърде много информация и снимки. Тук ще намерите максимално полезна практическа информация:

https://www.royalcol...plan-your-visit

Работното време варира в зависимост от сезона – проверете официалният сайт по-горе преди да тръгнете. Цената е 20 паунда, но има различни отстъпки – проверете ги.

Подсказка: При натоварени празнични дни силно се препоръчва купуване на билет онлайн – ще влезете през друга, а не огромната опашка за стандартни пилети.

Извън замъка:

Windsor предлага не само атракция като световноизвестния замък, а и е много красиво провинциално градче, предпочитана дестинация и за много местни.

Екскурзии по Темза са силно предпочитана атракция. Силно препоръчвам – must see.

Кратките круизи са около 8 паунда на човек (има семейни намаления), но има и по-дълги и по-скъпи круизи. Ето някои идеи:

http://www.frenchbro...nute-round-trip

http://www.saltersst...ver-cruises.php

http://www.windsorducktours.co.uk/

http://www.rivertham...boating/cruises- ако искате да отидете първо до Оксфорд и да прескочите до Уиндзор.

Връзка към коментар

Аз съм ползвала тези автобуси и останах много доволна. Те ми дадоха възможност да се запозная отвън с голяма част от забележителностите и след това да посетя тези, които ми харесат. Мисля, че ползвах жълтата и червената линия и направих по една обиколка и с двете + корабчето. Наистина за предните седалки има доста мераклии, но при топ забележителностите много хора слизат и така има голям шанс да се доберете до първия ред. Аз поне успях.

Ползвала съм и екскурзията до Уиндзор с Бат и Стоунхендж от първия линк на Рейни. Беше много добре организирана и за ден успяхме да разгледаме всичко. Има човек, който е водач на групата, но забележителностите разглеждате сами. Просто ви казва, че имате например час за Бат и в този час вие решавате какво да правите. На мен ми хареса. Ако решите да го правите се подгответе с храна, за да ядете в автобуса докато се придвижвате, тъй като няма специална почивка за това. Ние си бяхме купили обяда от фирмата и беше добър.

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Аз за сега май съм се спряла на този, защото имат много варианти с прекачване, че и по Темза с корабче, а като гледам и едната им линия тръгва от Кингскрос  

Ако решиш да ги ползваш - ето ти едно кодче ATOC2011 , което ще ти спести ... 50 пенса на билет  :biggrin:  

Връзка към коментар

За билетите за замъка Windsor - от всяка гара на железниците можеш да си ги купиш с намаление, освен на самата гара в  Windsor. Купени от там, билетите са по 16.50 за възрастен, вместо по 20: http://www.nationalrail.co.uk/times_fares/92346.aspx

Връзка към коментар

Добре де, аз не разбирам, при положение, че много хора вече имат от безконтактните карти, защо въобще се занимавате с Oyster? Ползвайте си картите за плащане и това е. А който е с iPhone 6 и нагоре или часовника, може и с Apple pay да плаща.

Защото спестява пари. Например, ако трябва да смениш Овърграунд с Метро по време на едно пътуване, няма как с беконтактната да минеш през транзитните автомати. Или поне до миналата година нямаше как това да се случи...

Който и тур да изберете, не лишавайте детето от предния ред на втория етаж на обикновен средностатистически лондонски автобус...пък и за вас ще е фън :)

Бих казал, че горното е валидно и за възрастни. Обожавам лондонските автобуси. Винаги когато не бързаме за някъде, предпочитам да се качим на автобус. Обикновено го правим на място извън централната зона, което пък ни позволява да седнем именно на местата на първия ред на втория етаж. Много се кефя на шофирането на водачите, за мен са най-добрите в света...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Защото спестява пари. Например, ако трябва да смениш Овърграунд с Метро по време на едно пътуване, няма как с беконтактната да минеш през транзитните автомати. Или поне до миналата година нямаше как това да се случи...

Това за мен е изненада... Виж линка по-долу, моля те.

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/how-to-use-it

Djgeorgie, на 18 Септ. 2016 - 15:13, написа:snapback.png

Добре де, аз не разбирам, при положение, че много хора вече имат от безконтактните карти, защо въобще се занимавате с Oyster? Ползвайте си картите за плащане и това е. А който е с iPhone 6 и нагоре или часовника, може и с Apple pay да плаща.

Защото - според мен - хората се притесняват, както и някои чуждестанни дебитни карти може да не се приемат от машините. С Ойстър туристите се чувстват по-спокойни. Иначе аз ползвам само безконтактна карта. 

Бих казал, че горното е валидно и за възрастни. Обожавам лондонските автобуси. Винаги когато не бързаме за някъде, предпочитам да се качим на автобус. Обикновено го правим на място извън централната зона, което пък ни позволява да седнем именно на местата на първия ред на втория етаж. Много се кефя на шофирането на водачите, за мен са най-добрите в света...

В цяла Англия шофирането е удоволствие. Не познавам друго място в света с толкова толерантни водачи...Иначе в Лондон автобусите се движат често като луди :)

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Това за мен е изненада... Виж линка по-долу, моля те.

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/how-to-use-it

Явно условията са променени и вече е възможен "capping", както и използване на "pink card readers" с безконтактни карти. Остава и да уцелиш българската карта, която ще работи в системата на TFL и нещата заспиват...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Явно условията са променени и вече е възможен "capping", както и използване на "pink card readers" с безконтактни карти. Остава и да уцелиш българската карта, която ще работи в системата на TFL и нещата заспиват...

Точно "уцелването" е причината и лично аз да препоръчвам Ойстер, за да няма неприятни изненади с чуждестанни дебитни карти (макар че не би трябвало, ама...).  

Връзка към коментар

Ами винаги може да се пробва с дебитната карта и ако не мине, отиваш и си купуваш ойстър, 2 минути повече. 

Проблемът е, че може да мине на качване, но да не мине при прекачване (или пък да не отчита натрупването за деня), макар, че е логично ако мине веднъж да мине и на останалите устройства...

Аз като цяло на тези устройства в Лондон им нямам особена вяра и затова си карам с ойстери. Да не говорим, че поне пет пъти съм се возил без пари в автобус, защото устройството при водача не работи/отчита и в този случай той обикновено ти маха да влизаш навътре...

Връзка към коментар

Естествено бъгове винаги може да има, ама аз лично ако съм проверил, че едно нещо работи, приемам, че ще работи и занапред, освен ако впоследствие не се окаже обратното, в който случай се свързвам с отдела за борба с клиенти и се разправям ... То иначе с постоянно недоверие къде ще му излезе края.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Обожавам лондонските автобуси. Винаги когато не бързаме за някъде, предпочитам да се качим на автобус. Обикновено го правим на място извън централната зона, което пък ни позволява да седнем именно на местата на първия ред на втория етаж. Много се кефя на шофирането на водачите, за мен са най-добрите в света...

+1. Наистина са добри! Ужасно добри. Но дори и при най-добрите се случват сакатлъци. Два-три пъти съм катастрофирал с автобус, за щастие, винаги без жертви. Добре, че разкараха гадните bendy buses с които шансът да попаднеш в трилър си беше доста реален.

Иначе за картите вярно, че не съобразих, че винаги ползвам системата с местни кредитни и дебитни такива и нямам представа наистина дали няма да има проблеми с чуждестранни карти. Иначе правилата са променени поне от половин година, така, че ако картата ти сработи, е същото като да плащаш и с Oyster.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте! Предстои ни първо самостоятелно пътуване до Лондон с деца 5 дни  - 22.10-27.10. Ще съм благодарна някой да сподели каква карта за транспорт да им вземем (децата са на 10, 11 и 12 години, т.е  почти са и изглеждат на една възраст).

Лошото е, че трябва да се справяме с много ограничен бюджет, т.е налага се да използваме всяко намаление.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.