Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Исландия

Light

Препоръчани мнения

За храната мога да споделя няколко места:

- вкусният и евтиният хот-дог е тук: Baejarins beztu pylsur

адресът е: ул. Tryggvatagata 1, Рейкявик 101

Работно време: Неделя – Четвъртък -  10:00 – 01:00 ч.
Петък – Събота - 10:00 – 04:30 ч.

Lebowski Bar от Trip Advisor го открих и ходихме 2 пъти там. Намира се на главната улица - Laugavegur 20a, Reykjavik

Работно време: Неделя – Четвъртък – 11:00 – 01:00 ч.

Петък – Събота - 11:00 – 04:00 ч.

Happy Hour-a в бара е всеки ден от 16 до 19 ч. – тогава можете да вземете 2 бири на цената на една. Същото важи и за виното, но не и за храната. Иначе вътре има хубави шоколадови шейкове, Хамбургер Honey Boo и пържени картофки. На сайта на бара има  меню с цени.

Друг евтин вариант за хапване са пицариите от веригата Domino`s Pizza.

Хубавата супа от раци е тук - Sea Baron. Георги ми я беше препоръчал и много ни хареса. Миналия май цената беше 25 лв. Може за бг стандарта да не звучи евтино, но за исландския стандарт е наполовина. Намира се на пристанището в Рейкявик: Geirsgata 8. Вътре е малко, но уютно. Отвън също има столчета. Който иска, там може да пробва пържола от кит.

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря за споделеното на включилите се.
@ Мими - Въобще не мисля да пестя. То в Исландия няма и как да пести човек, впрочем :) Просто водоеми с аромат на сяра не ми понасят. Почти щях да умра в един такъв в Перу, помня. Лепкави/солени неща тип спа също не търпя по себе си. По подобни причини и в Мъртво море не влязох, както и в 2те Сини лагуни в Лаос и Малта, а и другаде. Като се замисля, аз въобще не влизам в каквато и да е вода, независимо къде е и каква е. Различаваме се :peace:  
@ Яничка - Благодаря за инфото за обиколката с гид. Ще им пиша да питам. Благодаря и за инфото за манджата. Планирам да опитам от всичко, включително от вмирисаната акула, ако успея да се накарам :)
@ wiliko - май-май ще се засечем по Исландските пътища :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако ти е мерак просто да видиш странния цвят на водата, то около самата лагуна има доста каналчета, които са извън комплекса и го има този млечнобялосин цвят на водата на фона на черни вулканични камъняци. Ако мерака ти е да видиш това, може и безплатно точно извън комплекса. Но не съм сигурен, че си заслужава, ако нямаш намерение да влизаш. 

Denitsa, пускай за храната на всички, даже може и в отделна тема :)

Връзка към коментар

Привет,

След 2 седмици летим за Исландия и реших да се визуализирам тук с практически въпроси.

Първият е за синята лагуна. Отворено е сега, виждам, въпреки че е зима. И билети продават. Гледам цената е 5400 пари. Не съм сигурна, обаче, че аз ще кисна там, та се чудя има ли начин да ида, снимам, без квасенето и билетите.

Има два начина. 1. Първият е като на централния вход още при паркинга не тръгнеш по коридора със стадото към входа, а погледнеш отстрани до лавовите натрупвания има една черна пътека. Тя води до участък, който разкрива много красива област от лагуната, без планцикащи се хора вътре, само за разглеждане. Започва с една синя вада и  криволичейки през много участъци продължава до входа.

2. Вторият начин е от Лава ресторанта вътре, към който се влиза без билет през централния вход. Няма туристически изход до самата вода, но през прозорците се вижда всичко. Разбира се, не и голите мъже и жени от душовете и съблекалните :)

Вторият касае самостоятелно стоящите къщички, пръснати тук-там из Исландско - пишат ги cabin. Наехме една до Selfoss, получихме и GPS данните за по-прецизно намиране, че картата в airbnb не е твърде прецизна, но започнах да се чудя тия къщички щом са така метнати някъде из полята, Е ли възможно да са студени. Ако не са, как точно става топленето. Някой да има въждане?

Студ в къща, кабинка, ербиенби, блок, бунгало или какъвто и да е подслон в Исландия няма никога да усетиш. Земята ври и кипи отдолу, хората по интелигентен начин са добили геотермална енергия и отоплили къде що видиш човешко, животинско или растително помещение, като за народа е решено чрез парно на 6 степени (още на 3 е жега). Енергията е много евтина, дори в излишък и по-вероятно да се изпотиш и плувнеш вътре, отколко усетиш и най-малък хлад. Спокойно.

Третият въпрос е практически - супермаркети за храна къде има и от/до колко работят.

Както вече знаеш - най-вече Бонус (розовото прасе), Nettó (до пристанището, адрес Fiskislóð 3, отворен е 24 ч.) и Кронар (жълтата усмихната паричка) са фаворитите. В Рейкявик по главните улици избягвай по-скъпия 10/11 (зеления магазин - леко туристически капан е - уж евтин) Различните магазини отварят с малка разлика в работното време но към 10 ч. вече работят. Затвяарят към 18:30-19 ч. Някои има и до 19:30 работят.

bonus_map_eng-09.jpg

Има всичко - и от пиле мляко, вкл. и не за ядене неща и подаръци дори. Но най-евтино от там. Попадал съм на добри сиренца и сокове за без пари:

post-3680-0-12532000-1483955033_thumb.jpg

post-3680-0-57640500-1483955043_thumb.jpg

Има много сладкарници, пекарни и магазинчета за хот-дог по центъра и широкия център. Американска фаст фууд храна и Старбъкс няма. Не смесвай много скира с риба. На крак имаш доста евтини алтернативи, които Деница е дала в темите за манджа и други (като рибата с картофки напр). Ресторантите са скъпички. Не всички и не безбожно, но да речем 3/4-ти от тях. В закусвалните има агнешка супа, въпреки че не навсякъде. От нея яж. Към 1600 крони е. Или нещо друго агнешко, ако не ти смърди и то. Имай предвид че всичко вече е много потуристичено. Акулата я зарежи. Леко неуспешен маркетингов модел за запознаване с викингски традиции. Лично мнение. Напазарувай си от веригите. Избягвай баровете по Austurstræti и китайките имитации на исландски пуловери. Бар евтин вече почти няма. Крафт исландски бирички има в Микро бара, който на гърба на ресторант Рейкявик на центъра. Банка в Рейкявик ползвай централната Landsbankinn ако ти трябва - влизаш ей тук и си теглиш номерче:

AR-712279979.jpg

Четвъртия е за град/село Borgarnes. И там взехме апатамент, но започнвам да се чудя нямаше ли по-удобно място за спане.

Borgarnes си е прилично градче със сетълмънт център, музей, църквичка и хубави гледки. Всичко зависи на къде е тръгнал човек, колко му е дневната отсечка и светло и натовареността на програмата. Нямаш безкрайно много места като избор в провинцията зимата, мястото е красиво и удобно, така че не е зле. Ако пътуваш за Snæfellsnes би могла и по на север да намериш добро настаняване, но мисля, че и така си добре.

Други:

1.Тази зима се очертава рекордно топла, но все пак - вземи си непромокаеми яке и панталон. Ама не там да ги пробваш дали са такива, а наистина да са такива. Намажи обувките или използвай импрегниращ спрей. Ушанката за вяътъра върши добра работа.

2. Не разчитай винаги на 100% на Гугъл мапс. Дава ти най-прекия път, който понякога не е най-добрия. Винаги проверявай за затворени пътища http://www.road.is/ - това като едно на ум.

3. Вземи си допълнителна батерия и пази техниката от влага, че по водопадите е мощен душ отвсякъде. Много народ безразсъдно жертва техника по исландските забележителности.

4. Щом не обичаш миризмата на сяра имам леко обезкуражаваща новина за теб - топлата вода от чешмите и душовете в Рейкявик Е такава. Студената - не. Но можеш да пиеш дори от чешмите. Мека е. Продават, естествено, и бутилирана всякаква. 

Всичко е казано по няколко пъти из темите де, но ти си знаеш най-добре. Каквото и да посъветваме тук, то е субективна призма. Всички сме толкова различни, както целите, практиката и пътуванията ни, така че само ти можеш да усетиш най-добре зоната си на комфорт. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Продават, естествено, и бутилирана всякаква. 

Това от теб не го очаквах  :lol:  Бутилираната вода в Исландия е най-голямата измама, защото е като тази от чешмата. Даже преди години бяха глобили един хотел, в който изрично предупреждавали пристигащите туристи да си купуват вода от тях, защото другата не ставала за пиене. Иначе за манджите бях пускала малко снимки и цени в ето тази Тема, където само с Бай Добри си пишем  :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това от теб не го очаквах  :lol:  Бутилираната вода в Исландия е най-голямата измама, защото е като тази от чешмата. Даже преди години бяха глобили един хотел, в който изрично предупреждавали пристигащите туристи да си купуват вода от тях, защото другата не ставала за пиене. Иначе за манджите бях пускала малко снимки и цени в ето тази Тема, където само с Бай Добри си пишем  :)

Е чак измама е пресилено казано. Пил съм многократно да ги сравнявам - не бих казал, че са 100% едно и също. А и явно не пиеш газирана или от вашите чешми се е газирала естествено :) Или не обичаш такава с лимон. Продават, нормално, всякаква. Не мога да съветвам хората да я бойкотират умишлено като надъханите типове в нета, щото видиш ли има конспирация, и да налапват чучурите на чешмите. Че си приличат - приличат си, ама.. то е и до култура на консумиране. Почти съм сигурен, че глациалната търпи обработка. Пък и е под 100 крони, нищо не и плащаш. А и трудно се търсят чучури на чешми като тръгнеш из дивия :) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Е чак измама е пресилено казано. Пил съм многократно да ги сравнявам - не бих казал, че са 100% едно и също. А и явно не пиеш газирана или от вашите чешми се е газирала естествено :) Или не обичаш такава с лимон. Продават, нормално, всякаква. Не мога да съветвам хората да я бойкотират умишлено като надъханите типове в нета, щото видиш ли има конспирация, и да налапват чучурите на чешмите. Че си приличат - приличат си, ама.. то е и до култура на консумиране. Почти съм сигурен, че глациалната търпи обработка. Пък и е под 100 крони, нищо не и плащаш. А и трудно се търсят чучури на чешми като тръгнеш из дивия :)

Е да, и аз не съветвам да я бойкотират, но съвсем не е задължителна (за разлика от много други европейски градове, където без вода от магазина не става, а даже и тя не е особено добра). А газирана вода пия, но само с аперол  ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Дъждобрани носите ли при посещение в Исландия? Или само водоустойчиви якета?

Там дъждобран никога не е излишен. А и не заема много място. Моят го ползвах като минавах под един водопад.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние се доверихме на якетата и нямахме грижи. Но някаква защита от дъжд и вятър е задължителна.

ПП. Носех дъждобран за фотоапарата също и го използвах именно на този водопад (Seljalandsfoss), както и на други места, където ни валя. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

4 нощувки/3 пълни дни достатъчни ли са да се усети тази страна и да се видят някои красоти?

Със сигурност не според мен. 

В смисъл, някои красоти ще видиш, но в никакъв случай достатъчно, че да се каже, че си бил там. Ще отидеш и после само ще планираш кога да ходиш пак за повече време, това може да е бонуса :) 4 пълни летни дни и 5 зимни бих казал, че е минимума за мен. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

€120 билет ретърн от София предполагам е прилична цена?

Май месец предполагам също няма да са некви ниски температури? Между другото гледам в момента температурата в Рейкявик е по-висока от София ..

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Май месец предполагам също няма да са некви ниски температури? Между другото гледам в момента температурата в Рейкявик е по-висока от София ..

Супер си е направо цената. Предполагам е без багаж, но пак си е супер.

Аз бях май месец. Беше си хладно, но с едно прилично яке за вятър, нямахме никакви грижи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

По принцип са малко дните, но за такава цена 100 % си струва. Май месец има някои предимства - все още не са дошли тълпите, малко по-ниски цени на настаняване, температурите може да са около 10 градуса, ако си към края ще хванеш началото на белите нощи. 

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

4 нощувки/3 пълни дни достатъчни ли са да се усети тази страна и да се видят някои красоти?

Не, но цената е много добра, а някои красоти ще успееш да видиш със сигурност. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.