Прескочи до съдържание

Помощ за Базел-Колмар-Страсбург-Баден Баден

luba_rizova

Препоръчани мнения

On 5/13/2019 at 5:42 PM, gery_2431 said:

Нещо съм се замислила за кратка лятна ваканция в Елзас, с база Колмар. Идеята за вело преходи между Колмар и близки селища ми се видя доста привлекателна. Ще се радвам, ако някой може да даде съвети от личен опит за този тип предвижване.

Миналото лято в неделя в края на юни - прекрасно преживяване! Бяхме с брат ми - мъже на около 30, но имаше всякакви хора по пътчетата. Районът се рекламира много за велопоходи и има защо.
Колела под наем май дават на доста места, но аз взех от Velo Docteurs на гарата в Колмар (имат си сайт), работят всеки ден, което е важно. Не бях сигурен в температурите и имах програма максимум в 10-ина часа, та взехме електрически колела. Карахме ги главно на нормален режим, но смело качвахме стръмни баири и тогава токът помагаше и за около 60км никъде не изплезихме езици от умора.
За човек, който последните 10 години е карал само дървени bike sharing колела в градове като Милано и Париж, имах чувството, че карах Ферари - удобни, леки, стабилни... Нямаха кошници, или поне не поискахме, та привързвахме раниците на багажниците, че в това слънце щяхме да заврим. Ако имаш по-голяма раница, може да помислиш за някакъв вид дисаги, а може и фирмата да има нещо подобно.
През деня температурите се вдигнаха над 30 градуса, но това е Западна Европа... по-скоро да те изненада студ, отколкото извънредна жега. В по-студените страни на север от Алпите извънредните жеги рядко са през август, защото земята не се е нагряла прекалено през предните месеци - обикновено са по-близко до слънцестоенето, през юни и юли. Аз обикновено не слънчасвам и никога, ама никога не нося шапка, та не съм добър пример, но все пак с колелото човек си прави вятър.
Цената на електрическото колело беше 25 евро на ден, но си заслужаваше всеки цент. Обикновеното беше под 10 евро. Нямам спомен дали влизането в нова дата не се броеше за втори ден или смятаха 24 часа, но ще си пише в сайта.
Според мене, за август задължително трябва да им пишеш имейл достатъчно рано и да "резервираш" колело, питат те колко си висока и колко тежиш и го подготвят. Писах им на френски с гугъл транслейт и на английски - разбрахме се. Възможно е за август да искат малка предплата, не знам. В сайта пишеше какво се оставя като гаранция, мисля, че беше личен документ и някаква сума пари. За сигурност можеш да си набележиш и адреси на още някоя фирма, ако стане фал с тези, но изглеждаха огромни и реномирани.
В нета имаше някакви карти специално за велосипедисти и ти показват профил на височината на пътя и всякакви интересни информации. Има достатъчно пътчета, по които няма почти никакви коли, а и шофьорите са свикнали с велосипедисти. Мисля дори, че в гугъл мапс имаше специална опция за машршут за колоездачи.
Не помня как се оправяхме с водата, но това не са Балканите - не помня по пътя да имаше чешмички и някъде в градчетата сме си наливали явно.

В един ден посетихме Егисхайм, Тюркхайм, Кайзерсберг, Риквер и Рибовил, за 10 часа наем на колелата, от които около 4 каране и спиране по пътя за снимки. Само в Риквер беше препълнено с туристи, хем беше в най-голямата жега, в другите градчета беше поносимо. Мисля, че ако човек закъса от умора, може да качи колелото на влак, но точно в тези селца няма близки гари, схемата може да се използва за по-далечен преход.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Здравейте,

планувам едно предколедно пътешествие из този район, като ще кацнем и съответно литнем от Баден Баден, реши ли сме да си наемем кола под наем, но ето тук идва и въпроса ми от къде? Тъй като изгледах много сайтове, а цените бяха доста високи, накрая открих в Orbitz евтина оферта с Herz, но не мога да разбера колко още ще ни вземат на място за застраховки, които не са включени, също гледах че повечето компании вземали такса, за каране на колата извън Германия, в нашия случай във Франция...ще помоля ако може @Цвете да ми разясни как стоят нещата, тъй като видях че е резервирала именно от този сайт колата под наем и с тази компания отново...

Ако някой друг е ползвал друга компания, ще съм благодарна за предложения и помощ 🙂  толкова пъти сме наемали до сега коли, а точно за тази дестинация нещо не мога да се справя с условията им, то не бяха такса за зимни гуми, за граници ужас...

Връзка към коментар
преди 3 часа, zvezda9001 каза:

Здравейте,

планувам едно предколедно пътешествие из този район, като ще кацнем и съответно литнем от Баден Баден, реши ли сме да си наемем кола под наем, но ето тук идва и въпроса ми от къде? Тъй като изгледах много сайтове, а цените бяха доста високи, накрая открих в Orbitz евтина оферта с Herz, но не мога да разбера колко още ще ни вземат на място за застраховки, които не са включени, също гледах че повечето компании вземали такса, за каране на колата извън Германия, в нашия случай във Франция...ще помоля ако може @Цвете да ми разясни как стоят нещата, тъй като видях че е резервирала именно от този сайт колата под наем и с тази компания отново...

Ако някой друг е ползвал друга компания, ще съм благодарна за предложения и помощ 🙂  толкова пъти сме наемали до сега коли, а точно за тази дестинация нещо не мога да се справя с условията им, то не бяха такса за зимни гуми, за граници ужас...

Не взех тяхна застраховка, имах външна,въобще не са настоявали. Никакви проблеми. Ние взехме колата от летище Базел и я върнахме в градски офис в Страсбург, където спахме последната нощ. До Баден Баден отидохме с влак.

Мога да препоръчам страхотна къща в едно село. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, zvezda9001 каза:

Здравейте,

На кои дати пътувате, ако не е тайна? 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 2 часа, ivelina666 каза:

Някой ходил ли в Колмар и района в края на септември/началото на октомври да каже дали има все още цветя и красива растителност тогава?

Предполагам, че все още ще е зелено и красиво, тъй като е доста по-влажен и мек климатът от тук. Тези снимки са от началото на ноември:

IMG_7781.JPG

IMG_8008.JPG

IMG_8034.thumb.JPG.8c6c03e5ebd1aa641e310ed76dcf79fe.JPG

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Това е добре, тези цветенца изглеждат обещаващо. Гледам, че за края на септември температурите са 15-16 градуса, което хладничко ми се вижда, предполагам, че октомври и ноември си е направо студено. 

Връзка към коментар
преди 27 минути , ivelina666 каза:

Това е добре, тези цветенца изглеждат обещаващо. Гледам, че за края на септември температурите са 15-16 градуса, което хладничко ми се вижда, предполагам, че октомври и ноември си е направо студено. 

Всичко е до късмет, преди да отида беше към 15-16 градуса, но точно в дните, когато аз бях, беше между 5 и 10, на моменти валеше дъжд, в други духаше силен вятър, а най-неприятно беше в съчетание. В деня, в който си тръгвах пак стана към 15 градуса. По принцип е най-сухия регион на Франция, но това не попречи да ме завали дори сняг на замъка Кьонигсбург.

• Шок 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

От къде точно тръгва автобус 11 по линията гара Сейнт Луис-летище Базел? Понятието от гарата е много относително, а не искам сутринта рано да се лутам около гарата да го търся. И нали може от шофьора да си купя билет?

Връзка към коментар
преди 12 часа, ivelina666 каза:

От къде точно тръгва автобус 11 по линията гара Сейнт Луис-летище Базел? Понятието от гарата е много относително, а не искам сутринта рано да се лутам около гарата да го търся. И нали може от шофьора да си купя билет?

Гарата там е много малка, точно зад нея спира. От шофьора си купихме билет.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Тоест не пред централния вход на гарата, който се вижда на гугъл мапс с една хубава градинка отпред, а трябва да вляза вътре в гарата и да изляза от другата страна, там не са ли пероните вече?

Връзка към коментар

Здравейте пътешественици. Днес някак  така се сдобих с  билети за Баден Баден за 06.11- 10.11. Имам нужда от помощта Ви и съвети за престоя там ☺️, доста съм боса в тази част . Плана ми е 2 нощувки в Колмар и 2 в Баден Баден, като искаме и да посетим някое Баденско СПА 😁 .  Пристигаме в Баден Баден в 9 сутринта.  Идеята ми е  възможно най- бързо към Колмар. Та моля за съдействие как да стигнем до там? Там единия ден ще е за градчето, а другия  за обиколка на селцата- Riquewihr, Ribeauvillé - тях ли да посетим. Автобуси за тях има ли  на често и откъде се хващат. Искрено Благодаря на отзовалите се на питанията ми 🌺

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Привет,

Ходилите вече, дайте съвет.

Идеята е или 3 или 4 нощувки.

Като полета е до Базел и от там желанието ни е да посетим Риквир, Колмар и евентуално Страсбург.

Ще имаме нужда и от съвет за нощувките. В Бергамо сме супер доволни от предложението на Фичо 🙂 Също така, полета на връщане от къде ще ни посъветвате да летим. Виждам, че доста от вас се връщат от Баден Баден.

Като за начало го обмисляме кацане в Базел и последна нощувка там, разглеждане и полет на следващия ден.

Очаквам предложения, като предварително благодаря ❤️

Връзка към коментар

Здравейте, 

Сдобих се с билети и сега съм в процес на планиране. Изчетох всичко в темата, много полезно, благодаря. Притеснява ме връщането. Полетът от Базел е в 8,55ч, явно ще се спи там. Как е транспорта до летището, не съм резервирала още хотел, притеснявам се да не изпуснем самолета. Съвети? 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Мимика каза:

Здравейте, 

Сдобих се с билети и сега съм в процес на планиране. Изчетох всичко в темата, много полезно, благодаря. Притеснява ме връщането. Полетът от Базел е в 8,55ч, явно ще се спи там. Как е транспорта до летището, не съм резервирала още хотел, притеснявам се да не изпуснем самолета. Съвети? 

Здравейте! И аз планирам пътуване за края на септември дотам. Засега това, което изчетох е следното: Дават безплатни карти за пътуване от хотелите и сутрин рано също има транспорт-автобуси до летището. Аз лично съм резервирала хотел близо до централната жп гара в Базел и оттам ще хванем автобус до летището. По-подробно мога да пиша след като се върна. 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...

Здравейте, пътешественици!

Ще пътувам в края на месеца 26-31.08. до/от летище Базел-Мюлуз-Фрайбург и съм си направила програма, така че да я уплътня 6 дни (кацам сутринта в сряда и си излитам вечерта в понеделник). Имам някаква програма, която @Фичо я прегледа, но все още аз имам съмниния, че ще е точно баш така, та бих помолила за някои уяснения.

1. Този билет АЛСА+, който е ЕДНОДНЕВЕН ЗА 24 часа (тя е за свеки ден, а не като груповата само за уикенд) , ще купя варианта за едно лице....Обаче не знам какъв да го купя. Искам да го купя още от шофьора на автобус 11 или от летището (ако има гише (автомат) и то с карта и да не се занимавам повече целия ден. Говоря ФРЕНСКИ. Това е въриантът - АЛСА + О РЕН?

Т.е. искам да не се занимавам целия ден с билети и гишета и най-вече пипане на пари. С този езнодневен и еднолицев билет искам от летище БМФ да стигна до Колмар, там да си хвърля багажа или във веломагазина или в хотела, независимо, че по-късно ще се чекирам и да обикалям из селата. Разбирам, че този билет включва и влакове и селски автобуси и градски? Мисля някои къси дистанции да ги пешеходствам. 

2. От проучване разбирам, че е по-изгодно да купя АЛСА+ още на летището и после цял ден да обикалям около Колмар. Обаче дали не е по-смислено с Фликсбус от летището да отида до Колмар и там да си купя АЛСА+ за едно лице, само за колмарския регион, която е 3.60 евро и да си обикалям? 

3. Понеже ще обикалям 3 делнични дни из Колмал и областта - сряда, четвъртък и петък - явно АЛСАТА+ ще е най-добрия вариант. Обаче тук стигам до затруднение Шато дьо Кьонигсбург с каква АЛСА+ СЕ ПОКРИВА и изобщо покрива ли се напълно? Въпросната наветка (CG67) от гарата в Селеста до шатото май влиза в билета (според сайта на SNCF, но не съм 100% сигурна. Това е регион БА БРЕН, според сайта на шатото. Бидейки в колмар, което е О РЕН, как до се озова в БА РЕН с картата АЛСА + ? Или да търся по-прост вариант - купуване на билет за влак Колмар - Селеста и обратно и после наветка за 2,5 евро?

4. В събота мисля да отида за един ден в Страсбург. Как е най-интелигентно да действам? Фликсбус Колмар - Кел и там да ходя пеша.през моста до Страсбург.Да гледам катедралата, туи-онуй.да се ача на орабче и да видя и Европарламента.....Още идеи за Страсбург са добре дошли. Искам до ходя повечето пеша.......инак някакъв дневен билет има ли?

5. В неделя съм решила да се добера до Льорах в Германия и да спя там една нощ.. Не съм решила окончателно (рзерзациити през букинг са ми с опция анулиране). Как е най-разумно да се придвижа. Признавам си , не се оправям. През летището БМФ ли е най-добре или през Базел?

6. В понеделник се отправям към от Льорах Базел града - предполагам с влак, нали и зяпам там каквото зяпам (благодаря за линка с маршрутите) и вечерта си отивам на летището и към София (автобус 50). В тази връзка мога ли с карта да платя тези символични суми за автобусен билет, за да не разнасям пари (швейцарски франкове в брой)?

Благодаря в аванс! 🙂 

Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Най-удобен транспорт има до Базел. Градски автобус, който стига до центъра за 20тина Мин. Базел за мен е много приятен град, но нощувките са по-скъпички, като за Швейцария.

Щом имаш толкова време може да отидеш до Колмар. От летището има директен автобус до гара St. Louis, оттам има по няколко влака на час до Колмар

А може да разгледаш първо Базел и оттам да си вземеш влака до Колмар. Билетите бяха по 5 евро, ако се вземат достатъчно рано.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...

Здравейте драги магеланци!

Бих искала да ми дадете съвет относно предстоящото ми пътуване в Колмар в края на януари . /кацане и излитане от летище Базел/

Ще имаме 4 пълни дни и 4 нощувки. На петият ден рано тръгваме от летище Базел/ 

Планувала съм традиционните селца , Страсбург и Колмар разбира се.

Как бихте разпредели дните най-рационално ?  Четири дни не са ли много за Колмар, Страсбург  и селцата ?

Имайки в предвид сезона/ дано да не е чак такъв студ/ се чудя дали има смисъл да обиколим Базел в деня на пристигане  и късният след обяд да ходим към Колмар ?

1. На връщане полетът ми е в 9,20 сутринта.  Видях ,че от Колмар  flixbus  пътува рано и пристига на летището в 7.30ч което е добре. Но ще ми е малко рисковано и си мисля дали да направим четвъртата нощувка в Сент Луйс например.

2. Има ли смисъл от нощувка в Страсбург или да използваме Колмар за база и да наема и трите нощувки там? 

3. Украсата по къщите с мечетата махат ли я след НГ или ще я има ли и началото на февруари?

Някой ходил ли е в музея на Бугати в Милюз ? Ще се развам да споделите.

Благодаря ви предварително!:girl_in_love:

Връзка към коментар

Относно Страсбург, според мен е за 1 ден и не си струва нощувката там, може да се ползва Колмар като база.

За традиционните селца много зависи дали сте с кола или автобуси и кои от селцата искате да обиколите. Аз посетих първия път Риквир, Хунавир и Рибовил и доста ми харесаха и ги препоръчвам, ако сте с автобуси. Ние взехме до Риквир автобус, а останалото то ходихме пеша, но ако автобуси има по-начесто и ви се връзват като график, може да ги ползвате и между  Рибовил и Риквир. От останалите селца изборът става труден - Егисхайм, Кайзерсберг и Тюркхайм…може би в този ред, последните две съм ги посетила с автобуси, но са различни автобуси и се пътува сравнително бавно, а и са нередовни. До Егисхайм също има автобус, но тогава не намерихме спирката му и в едната посока използвахме такси. Ако сте с кола може да обиколите и трите за 1 ден или пък да прибавите 1 от тях в деня, когато сте в Колмар.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 5.12.2022 г. в 15:26, Илиана каза:

Здравейте драги магеланци!

Бих искала да ми дадете съвет относно предстоящото ми пътуване в Колмар в края на януари . /кацане и излитане от летище Базел/

Ще имаме 4 пълни дни и 4 нощувки. На петият ден рано тръгваме от летище Базел/ 

Планувала съм традиционните селца , Страсбург и Колмар разбира се.

Как бихте разпредели дните най-рационално ?  Четири дни не са ли много за Колмар, Страсбург  и селцата ?

Имайки в предвид сезона/ дано да не е чак такъв студ/ се чудя дали има смисъл да обиколим Базел в деня на пристигане  и късният след обяд да ходим към Колмар ?

1. На връщане полетът ми е в 9,20 сутринта.  Видях ,че от Колмар  flixbus  пътува рано и пристига на летището в 7.30ч което е добре. Но ще ми е малко рисковано и си мисля дали да направим четвъртата нощувка в Сент Луйс например.

2. Има ли смисъл от нощувка в Страсбург или да използваме Колмар за база и да наема и трите нощувки там? 

3. Украсата по къщите с мечетата махат ли я след НГ или ще я има ли и началото на февруари?

Някой ходил ли е в музея на Бугати в Милюз ? Ще се развам да споделите.

Благодаря ви предварително!/cdn-cgi/mirage/c1636a86162d61404a42eee50818dba3a2ac731faaf5e6a927ab8a6b889b363f/1280/https://magelanci.com/uploads/emoticons/girl_in_love.gif

Пиша коментар, за да не забравя утре да ти споделя моето мнение.

• Смея се 1
Връзка към коментар

@Илиана, @mary_shery ти е дала вече основни напътствия. Според мен 4 дни за селцата са прекалено много. Много са хубави, но на третия ден вече ни беше писнало. Защото пак виждахме хубавите къщи, но нямаш разнообразние. Ние бяхме с кола и бяхме из селца, които не ги споменаваме често. Та, добре, че бяхме с колата и отидохме до Люцерн и Берн в Швейцария (нашият полет беше вечерен късен), та така "убихме" четвъртия ни ден.

Преди 2 седмици бях в Страсбург, за коледните пазари (ще споделя снимки в съответната тема). Не знам дали украсата ще бъде там до края на януари (стискам палци да е), но като не мисля, че повече от един ден си заслужава. Евентуално, ако включиш посещение на парламента (той е на около 25 мин с трамвая от Grand Île - островът със старата част на града), може би да отделиш два дни.

Лично на мен Колмар много повече ми хареса от Страсбург.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.