Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

Всеки вижда местата по свой си начин, включително според настроението и компанията. Както и според предварителните очаквания, които, ако са далеч от реалността, може да не доведат до добър резултат. Нещата, които описва @Balkanka ги видях и аз, но не ги усетих по този начин. След това Неапол ми се видя един много чист и приветлив град /. Но в Сицилия ще се върна пак, имам още за гледане. А дори и само за ден -да седна на рибния пазар за едно фрито мисто 😄

• Харесвам 5
Връзка към коментар

@jul, абсолютно съм съгласна. Очакването ми беше доста напомпано. На мен Неапол много ми хареса, въпреки че ми беше преди Катания и имаше бая боклуци и препълнени кошчета...може би заради интересните музеи. Воалираният Исус още ми е пред очите. Друг момент е и, че аз изобщо не съм по яденето, изключая спорадични моменти и неща и мога и вода да не пия, ако си наумя да гледам нещо определено и да ходя до някъде. Та в една дестинация ядивната част я пропускам и не я слагам сред важните неща. Май атмосферата се нагнети от камерите в наетия апартамент и неразбориите по грешните ключове и несменените чаршафи. На мен, за щастие, бързо ми минава и най-вероятно пак бих отишла, но по-нататък. Сега да си оправя възпалението на очите, че скоро пак ще пътувам :) . 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Balkanka, ключов е рибният пазар, не фрито мисто 😉 За атмосферата бих се върнала там и ако си пропуснала, следващ път запазваш място с чисти чаршафи и тръгваш от рибния пазар в Катания за настройване на чакрите на местна вълна 😃

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , tougherty каза:

Здравейте! Автобусът от летището къде ви спира в Катания? На автогарата ли?

Виж приложената карта. Има много спирки. Синята линия - точките (спирките) са дадени в легендата.

catania-tourist-attractions-map.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , deian каза:

Modica и Scicli правят ли се за 1 ден заедно, или ако нямаме време за двете градчета - кое от тях  препоръчвате? С влака мислим да сме.

Ти все едно питаш кой какъв плод предпочита... Освен анкета да пускаме 😉 Колкото хора, толкова различни мнения ще получиш, правят се заедно само ако си трениран планински бегач 🤣 Толкова баири и стъпала по тези двете, че си приготви колагенови инжекции за колена 🤣 На мен лично Шикли ми легна повече на сърце, но Модика не отстъпва много... Сигурно можеш и двете да "видиш", но според мен няма наистина да си ги видял и да си се насладил...

• Браво 1
Връзка към коментар

Именно за да не ги "видим"... защото гледам организираните екскурзии ги правят двете за ден, но то е колкото да се каже, че си бил там (или както е модерно - да се "тагнеш").

Връзка към коментар

А рибният пазар в Катания дали го има и в неделя? Тъкмо подреждам програмата за трите дни в Сицилия - петък, събота и в неделя летим наобратно в 22.00. Единият ден ще е за Таормина с автобуса, още един ден за Сиракуза с влака и ми се щеше последният ден да е за Катания, защото с оглед полета е най-добре логистично. Ако обаче рибният пазар не работи в неделя ще трябва да ги пренареждам.

Връзка към коментар
преди 21 минути , tougherty каза:

А рибният пазар в Катания дали го има и в неделя? Тъкмо подреждам програмата за трите дни в Сицилия - петък, събота и в неделя летим наобратно в 22.00. Единият ден ще е за Таормина с автобуса, още един ден за Сиракуза с влака и ми се щеше последният ден да е за Катания, защото с оглед полета е най-добре логистично. Ако обаче рибният пазар не работи в неделя ще трябва да ги пренареждам.

Като пазар ли ви интересува или като ресторанти 🙂 

Връзка към коментар
преди 23 минути , tougherty каза:

Почти нищо няма в неделя, не оставяй за тогава. Някоя друга сергия за ядки, заведения тук-там, битак!, но основното го няма.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, deian каза:

Modica и Scicli правят ли се за 1 ден заедно

За Шикли - 2ч, другото от деня за Модика (5-6ч). Без дълги заседявания (за обяд, кафета ...) е ОК. Зависи от темпото и от къде се тръгва/връща де.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, jul каза:

Почти нищо няма в неделя, не оставяй за тогава. Някоя друга сергия за ядки, заведения тук-там, битак!, но основното го няма.

Благодаря, ще реорганизирам нещата тогава и ще сложа Таормина или Сиракуза в неделя преди полета. До кое от двете се стига по-бързо и кое отнема по-малко време за разглеждане, че малко ме притеснява пътуването точно преди полет, особено предвид прословутата сицилианска точност?

Връзка към коментар
преди 58 минути , tougherty каза:

Благодаря, ще реорганизирам нещата тогава и ще сложа Таормина или Сиракуза в неделя преди полета. До кое от двете се стига по-бързо и кое отнема по-малко време за разглеждане, че малко ме притеснява пътуването точно преди полет, особено предвид прословутата сицилианска точност?

Пътувала съм два пъти направо от летището към Сиракуза. Има начесто и редовни автобуси. Удобни са и спирките в Сиракуза. От Таормина не знам как е. В неделя, извън сезон, би трябвало да няма трафик. Все пак имаш пълен ден, ще ти стигне времето.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Според мен си оставете Катания за неделя. Този пазар се разглежда за не повече от 5 минути, няма какво толкова да правите там. Можете да минете през него в някой от другите дни, ако ви е удобно. Лично мнение, разбира се 🙂 Не бих пътувала точно неделя преди полет до Таормина или Сиракуза. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

И аз ще бъда благодарен, за съвети относно предварителната програма.

Кацане тази неделя около обяд в Палермо, взимаме колата, разглеждане на централната част, нощувка. На сутринта Монреале, следва преход до Чефалу, нощувка. Вторник сутрин разглеждане на градчето, пътуване към района на Катания. Там четири нощувки в къща, стратегически разположена на еднакво разстояние, от северните и южните забележителности с 3 пълни дни.Единия за Ното и Модика, един за Сиракуза, и последния за Таормина и евентуално Етна. В събота сутринта наобратно от Катания. Много ли е амбициозно?

Връзка към коментар
преди 11 часа, HUNT каза:

И аз ще бъда благодарен, за съвети относно предварителната програма.

Кацане тази неделя около обяд в Палермо, взимаме колата, разглеждане на централната част, нощувка. На сутринта Монреале, следва преход до Чефалу, нощувка. Вторник сутрин разглеждане на градчето, пътуване към района на Катания. Там четири нощувки в къща, стратегически разположена на еднакво разстояние, от северните и южните забележителности с 3 пълни дни.Единия за Ното и Модика, един за Сиракуза, и последния за Таормина и евентуално Етна. В събота сутринта наобратно от Катания. Много ли е амбициозно?

Напълно изпълнимо е щом ще сте с кола. 

Някой по-назад беше питал за рибния пазар. В деня за посещение на Таормина можете да съчетаете с пазара без да пренареждате програмата. И аз смятам, че в деня за полета е добре да сте в Катаня, че в Сичилия нещата са бавни и непредвидими😉

И е ... прекрасна!😀

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, Eva eva каза:

Според мен си оставете Катания за неделя. Този пазар се разглежда за не повече от 5 минути, няма какво толкова да правите там. Можете да минете през него в някой от другите дни, ако ви е удобно. Лично мнение, разбира се 🙂 Не бих пътувала точно неделя преди полет до Таормина или Сиракуза. 

А бе ... 5 минути. Зарежи. Аз просто се намърдях между едни местни дядовци и гледах с възхищение как продавачите се надвикват и хвалят стоката си. Ако щеш, не рибата е толкова интересна, ами хората - щото тези пазари у нас са изчезнали много отдавна. И точно заради пазара изпуснахме влака за Ортиджа :beach:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , deian каза:

В транспорта или някъде другаде има ли все още изискване за носене на маски?

Не, но да не се изненадваш, че някои си носят.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

@jul, aко правилно съм разбрала, че там се продана истинска риба, то не е моето. Вегетарианка съм от 33 г., Миризматна на риба няма да я преживея ....от дете ми е безкрайно непоносима. Благодаря за разясненията! 🙂 Let's agree to disagree 😉 

Връзка към коментар

Да дам, след като се върнахме, няколко непоискани съвета, пък може да са от полза на някого.

В getbybus, google и други сайтове не излизат като опции междуградските линии на AST - техните часове може да се видят на адрес:

http://www.aziendasicilianatrasporti.it:8080/ - задавайте по-ранен час, за да ви излязат всички линии за целия ден.

По-популярните междуградски автобуси по източното крайбрежие са на Interbus: www.interbus.it

Влаковете също бяха доста редовни (освен на 14.04 - имаха стачка) - http://www.trenitalia.com

Moovit ползвахме в Катания, работи добре. Градският билет е 1 евро за 90 мин.

Автобус 534 ходи от Катания до Ачи Кастело и Ачитреца. Приятна полудневна разходка. Между двете "Ачита" се ходи приятно и пеша покрай морето, има само един участък преди Ачитреца, който го минахме по камъните край морето, защото там алеята се прекъсва за кратко.

Поздрави 🙂

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.