Прескочи до съдържание

Мароко - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мароко. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Позволено ли е да спят неженени двойки в една стая?

- Може ли да шофираме в Мароко с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Казабланка или Танжер?

- Заслужава ли си разходка из пустинята?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

AI/chat gpt не питам за каквото и да било вече, особено след като няколко пъти ми даде грешна информация (за транспорта в Бишкек например или за това, че приемали електронни бордни карти на летището в Бишкек, което се оказа невярно и след всички преминати скенери и рамки, трябваше да се връщам отначало, да се редя на check in опашката, за да ми разпечатат THY хартиена бордна карта). А и май в този форум четох за една, която питала чат гпт за някоя държава дали трябвало виза, отговорът бил "не" и тя отишла на летището, където с изненада установила, че е нужна виза. Та не я качили на самолета и пътуването пропаднало 😄

• Харесвам 5
Публикувано:

Често хващам AI да греши, особено за по-специфични детайли, та избягвам да го питам за пътувания. Обикновено информацията тук е много по-достоверна и полезна.

@some1 акцентът не беше в броя авиокомпании, а че с изброените съм излитал от Маракеш и че конкретно те със сигурност не искат да отидеш на чекин гишето с хартиена бордна карта. За другите авиокомпании нямам идея.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 12.12.2025 г. в 10:54, neuromancer каза:

Теоретично търсиш в Гугъл мапс Al barid bank и гледаш... Ако няма, всеки банкомат става, с такса.

Ние теглихме 3 пъти през последните дни от Барид банкомат с Револют и всеки път ни удържаше такса.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Madonna каза:

Ние теглихме 3 пъти през последните дни от Барид банкомат с Револют и всеки път ни удържаше такса.

Банкоматите на Ал Барид със сигурност нямат такса за теглене. Или банкоматът е бил на друга банка или Револют ви е начислил такса, ако ползвате безплатния план.

Публикувано:

Пътувалите през летище Мохамед V в Казабланка. 3 часа достатъчно ли са за прекачване на следващ полет, като има смяна на терминала. Кацам на терминал 2, следващият полет ми е от Терминал 1. Всичко е на един билет и багажа се прехвърля за следващ полет, без необходимост от взимане и чекиране на ново. Полетите и двата са международни. Кацам от Мадрид, прекачване за Нуакшот. Авиокомпания Royal Air Maroc.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, Madonna каза:

И ние теглихме 3 пъти от банкомат на тази банка (даже по-горе съм показал и от кои локации), нямахме допълнителна такса със сигурност. Тъй като сме на безплатния план на Револют имахме начислени 2 пъти weekend fee и толкова. Може да сте израходили месечния лимит за теглене и затова да имате такса - само предположение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз летя събота така че тези пресни пресни съвети са полезни, особено ако си с платен план на револют, ще ползвам банкомата на централния площад, но имам един може би тъп въпрос. но.. нали затова е групата, адаптори трябва ли или са с нашите контакти? И читав ресторант или бар, имам списъци някакви но от някой бил най скоро, ние сме 4 коча отиваме за купа на африка ангола юар така че не търсим лукс или романтика, да е добре на вкус и да е купон 🙂  a да, местни карти... ще си купувам на място, съвет къде на летището, че вече на виваком за интернет вяра нямам с тия тяхните акаунти...

Публикувано:
преди 30 минути , Hristo Yakimov каза:

Аз летя събота така че тези пресни пресни съвети са полезни, особено ако си с платен план на револют, ще ползвам банкомата на централния площад, но имам един може би тъп въпрос. но.. нали затова е групата, адаптори трябва ли или са с нашите контакти? И читав ресторант или бар, имам списъци някакви но от някой бил най скоро, ние сме 4 коча отиваме за купа на африка ангола юар така че не търсим лукс или романтика, да е добре на вкус и да е купон 🙂  a да, местни карти... ще си купувам на място, съвет къде на летището, че вече на виваком за интернет вяра нямам с тия тяхните акаунти...

Контактите са като нашите. Банкомат има на летището, на заминаващи. Описано е по горе. Карти продават и ги активират на летището. Ако си от Пловдив, може да се разберем утре вечер да ти дам моята, сигурно и половината не съм изразходил от 40ГБ. От Telecom Maroc, за Маракеш и Есауира и по пътя имаше хубаво покритие.

За храна нищо не мога да препоръчам, не съм много по нея.

Публикувано:

Не знам къде ще бъдете , но на нас ни беше много студено,  имайте в предвид , че е зима и тук. Прохода през атласките планини беше затворен вчера, днес го минаваме и сме удивени колко много сняг има, катастрофи, срутвания. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

Да, има сняг, вчера бях в Атласките планини, имаше и кал, че през нощта валя дъжд в Маракеш и съответно сняг в планината. Катеренето до водопадите си беше направо писмо, хлъзгави камъни, нестабилни, няма парапети никъде, пропаст отстрани. Едно хлъзгане и си аут. 
В Маракеш сутрин е 6-8 градуса, следобед пече, 15-16 градуса.

Що се отнася до бус 19 от летището до града, вече не били към Алса, друга фирма ги обслужвала отскоро, макар че логото на спирката още стои. Имаше българи, купили си билети онлайн за Алса, не ги пуснаха в автобуса с тях. Аз купих директно от шофьора (30 дирхама кеш), както посъветва Ж. Матеев. 
Половин час до Джамаа Ал Фна, 35 мин до Баб Дукала. На връщане е към 1 час, защото обикаля града.  За полета на Уиз в 18.45 бъдете не по-късно от 15.25 на спирката на Джамаа Ал Фна, 15.30 Баб Дукала, 15.35 Corre Eden, 15.40 жп гарата. Пристига към 16.30 на летището и после има чакане на чек-ин опашката. Тегаво и със сто проверки. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

С градските автобуси също е греда. Излязохме на булеварда и чакахме 11 или 18 близо 50 минути. Накрая дръпнах Indrive  и на 5 тата минута вече ни возеха към апартамента. 70 дирхама (бяхме четирима) които платих с удоволствие, защото след това возене половинката дълго няма да има забележки към моя начин на каране, когато бързам... Тия тук са по луди и от Истанбул. Пред нас един се преби с моторче.... Луда работа.... 

Публикувано:

Е, Истанбул не е пример, там си е цивилизация, Европа. Предполагам, че си се возил в Египет или други арабски държави... (от летище Александрия до града, шофьорът направо летя с таксито, с едната ръка държи волана, с другата говори по телефона или си чати, колани не се ползват. И така... И целият трафик е пълен xаос. Същото нещо е в Тунис, Йордания, Сирия, Ливан, Индия...). Пред самото летище Маракеш спира автобус 19.  Тези 11 и 18, дето казваш май са по-напред някъде. 

Пешеxодните пътеки са нарисувани само за красота. Никой не спира и едва се пресича.  Също: хората пресичат на червено, а и често колите си пресичат на червено, моторите задължително, за тяx правила няма. И да пресичаш на твое зелено като пешеходец, все мотори ще са се засилили с/у тебе. 

Използваx сим картата, която препоръча Здравко и транспорта, който препоръча Матеев.  Плащането с карта е все така кът.  В КФС при Джамаа ал Фна може с карта 😄 Но например в заведенията на последните етажи в моловете, пак ... искат кеш. 

При туристическите обекти: Мадраса Бен Юсеф, Музей Маракеш, Ел Бади Палас и Баия Палас... само кеш.  Музея и Медресето по 50 дирxама, паласите 100 дирxама, за чавета е наполовина. А за мароканци е на 1/3 от цената. А за марокански чавета е на половината на тази 1/3 😄

Мажорел градините - само онлайн, на място няма каса, не се плаща. От предния ден всичко беше изкупено за следващия поне до обяд. Така че резервирайте дни по-рано. 

GetУourGuide ползваx ... за водопадите Урика в Атласките планини. Не си искат бакшиши, но мисля, че е редно, в тези държави обикновено е така, 

оставиx на местния гид 2 евро и на шофьора 5 евро накрая като слизаx. Те не се дърпат 😄

Xареса ми Маракеш, с изключение на медината. Моторите вътре по тесните улички ми скъсаха нервите. Не можеш спокойно да се разходиш, да разгледаш стоки... все някой моторист иска да мине на твоето място, все му дишаш изгорелите газове.... а тя отива и върху xраната, дето се продава на открито.

Преди време съм бил само в Казабланка и Рабат, лично на мен ми xаресват.. модерни трамваи, няма такава лудница като въпросната Медина. И мизерийката сякаш е по-малко забележима. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Нагоре Хакари е обяснил повечето неща, аз на водопадите стигнах само до първия нагоре не ми позволява ОФП и дрехите 😂 Но наистина който ще ходи да си вземе зимно яке, има моменти и за къс ръкав но си има и за студено... А аз съм от тези които търпят студ много, за цени и оферти не мога да кажа че не съм водил преговори и като цяло със сигурност дадохме повече пари от колкото ако си търсиш но решихме удобство а и не е нещо фрапиращо. Давам само едно нещо като помощ мен, за хора които искат да теглят от банкомат това е сградата на главния площад където са банкоматите на банка Ал барид, очевидно са най добрите защото имаше яко опашка.. Не видях таксите защото преди мен свършиха парите 😁

IMG20251223120926.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , VVP каза:

Да попитам кеш къде е най-изгодно да се обмени?Има ли голяма разлика в курса от летището и на друго място?

На горната снимка, дето Hristo Yakimov  е показал розовата сграда с банкоматите на Ал Барид - вляво е банкомата за теглене (виждат се опашките, впрочем винаги има опашка там, но минава сравнително бързо, има меню на няколко езика, включително английски), а вдясно (точно отляво на палмата) е банкомат за чейндж. Точно на това място в Маракеш (и на летището) са най-изгодните курсове. Теглене от Револют в делничен ден е без такса. Бях там през март тази година.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Аз обмениx в София,  Никар 2005 на Витошка, 5 дирxама за лев.

Курсът е 5.50 дирхама за лев, т.е. при тази обмяна си загубил близо 10% от парите си. Никар са прекалили лекичко.

Чейнджовете в Мароко също нямат добри курсове, но загубата може да бъде минимизирана съвсем лесно. Както многократно е коментирано в темата възможно най-изгодния вариант е да се изтегли кеш без такса от Al Barid банкомат (има такъв в зала "излитащи" на летището в Маракеш) и тогава се ползва курса на Visa / Mastercard, който е с нищожна надценка. Това важи за цяло Мароко всъщност, няма по-евтин начин за сдобиване с дирхами. Многократно и лично тествано / проверено.

Съвсем отделно - ако се тегли от Curve карта после при поевтиняване на дирхама ATM транзакцията може да се премести към друга карта чрез GoBackInTime функцията и така курса да падне още повече.

@iaia_mama допълвам само, че това вероятно зависи от Revolut плана. Аз съм с метал и съм теглил наведнъж 4 х 2000 дирхама в рамките на 5 минути. Единственото ограничение беше, че сумата не можеше да е по-голяма от 2000 дирхама, но с няколко отделни транзакции нямаше проблем.

• Харесвам 6
Публикувано:

И да добавя, че има ограничение в тегленето от Револют на банкомати на Ал Барид - до 2000 марокански дирхами дневно, което е към 200€, зависи от курса. 

За една седмица аз теглих пари три пъти - първия път изобщо не погледнах да видя по какъв курс са, на втория път видях, че е по фиксинга за деня и третия път - беше само с две стотни над фиксинга. Определено мисля, че е безсмислено от България да си купувате дирхами, най-добре е там намясто да си изтеглите от Ал Барид. И още нещо, вечер след 19ч е много вероятно банкомата да не работи поради липса на пари, имайте го пред вид и затова си теглете пари своевременно, не се отказвайте веднага като видите опашката при банкомата сутринта.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 25 минути , Георги Матеев каза:

Курсът е 5.50 дирхама за лев, т.е. при тази обмяна си загубил близо 10% от парите си. Никар са прекалили лекичко.

Чейнджовете в Мароко също нямат добри курсове, но загубата може да бъде минимизирана съвсем лесно. Както многократно е коментирано в темата възможно най-изгодния вариант е да се изтегли кеш без такса от Al Barid банкомат (има такъв в зала "излитащи" на летището в Маракеш) и тогава се ползва курса на Visa / Mastercard, който е с нищожна надценка. Това важи за цяло Мароко всъщност, няма по-евтин начин за сдобиване с дирхами. Многократно и лично тествано / проверено.

Съвсем отделно - ако се тегли от Curve карта после при поевтиняване на дирхама ATM транзакцията може да се премести към друга карта чрез GoBackInTime функцията и така курса да падне още повече.

@iaia_mama допълвам само, че това вероятно зависи от Revolut плана. Аз съм с метал и съм теглил наведнъж 4 х 2000 дирхама в рамките на 5 минути. Единственото ограничение беше, че сумата не можеше да е по-голяма от 2000 дирхама, но с няколко отделни транзакции нямаше проблем.

Да, така е, зависи и от плана. Аз съм с най-простия, но засега ми върши работа 🙂

Георги Матеев, освен другите ти плюсове, ти си и много полезен човек, да знаеш!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 35 минути , Георги Матеев каза:

И аз това забелязах. Като вариант да кацна в Маракеш с кеш в джоба Никар искаха за 2000 дирхама 420 лв или 214 , 74 евро. 

През Револют (с платен план съм) смених 2000 дирхама за 188,18 евро или разлика от 26 евро. Възползвах се от информацията за банкомат на Al Barid  на летището и изтеглих от там без такса.  Благодаря за информацията описана по горе в темата. 🍻

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Струва ли си да се види Essaоuira (182 km от Маракеш), автобусите от автогарата при Баб Дукала пътуват 3 часа до Есауира и 3.5 часа до Агадир.  Който е ходил, нека шерне някакви впечатления… за ден, за два, доколко си струва? Агадир е курорт, доколкото знам и е по-скоро за морски (океански) почивки 😉

Публикувано:
преди 3 часа, Otnesen каза:

Като вариант да кацна в Маракеш с кеш в джоба Никар искаха за 2000 дирхама 420 лв или 214 , 74 евро. 

. 🍻

“Никар” са на Графа, “Никар 2005” са на Витошка и Гладстон, двете не били верига, а са конкуренция и тези от Графа твърдят, че тези от Витошка са им откраднали името. Разбрах го случайно когато търсех киргизки сомове, нямаха и казах нещо от рода “а в другото ви бюро на Витошка дали има останали?”, сякаш ги пернах с мокър парцал. Уточниха ми язвително, че не са верига. 

Та сигурно говориш за Никар 2005. Останал съм с много добри впечатления и от двете бюра, коректни и на нормални курсове. Не знаех за това с дирхамите.

Публикувано:
преди 33 минути , Hakkâri Spor каза:

Струва ли си да се види Essaоuira (182 km от Маракеш), автобусите от автогарата при Баб Дукала пътуват 3 часа до Есауира и 3.5 часа до Агадир.  Който е ходил, нека шерне някакви впечатления… за ден, за два, доколко си струва? Агадир е курорт, доколкото знам и е по-скоро за морски (океански) почивки 😉

Агадир не, Есауира да. На мен ми хареса, но това си е моето мнение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря, може да се поразгледа. Раянеър тръгват с полетите от края на март, а Уизеър ги връщат в края на октомври. Избор има ;)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.