Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, Kristian Desev каза:

Къде в Гърция бихте разделили 800-километрово пътуване от Парга за България? Мислех си за Метеора и Трикала, но през лятото според мен ще бъде доста горещо за манастирите. Солун ми се иска да го прескоча. Мислех си за крайбрежно пътуване от Парга до Делфи със спирки в Галаксиди и Арахора, като се нощува в Ламия, но пак става доста пътуване. Корча в Албания също е вариант, много искам да посетя този град, но на другия ден пак си има около 700км път. Може би най-добрият вариант е Едеса с водопадите със спирки в Кастория и остров Свети Ахил. Имате ли други идеи? Нямам претенции за мястото, но нека има какво да се разгледа в него и около него. Не познавам Гърция и всичко изглежда интересно 

Мецово (изпробвано), Янина, каньонът Викос си заслужават.

Откъде ги смяташ 800 км? Пътуването не е чак толкова дълго.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Zaro каза:

Мецово (изпробвано), Янина, каньонът Викос си заслужават.

Откъде ги смяташ 800 км? Пътуването не е чак толкова дълго.

Не откъде, а докъде. Крис все пак е от Севлиево 😉 

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Kristian Desev каза:

Благодаря ти! Замисли ме за Метеора и ще разгледам отново. Ти кои манастири би препоръчала, защото едва ли ще има време да посетим всички? Представям си го да тръгнем от Парга, да минем през Мецово, да се настаним в Трикала например (или Каламбака) и следобед да видим някои от манастирите, каквото ни е останало ще разгледаме сутринта. Имаше и един стар мост наблизо, ще му потърся името. 

Тагвам @Mary за избора на манастири 🙂

Ние сме били с организирана екскурзия на младини преди 12 години и от тогава се каня да се върна за два дни и да си се наобикалям и изкатеря спокойно навсякъде. Мислех да е октомври и с есенни багри, обаче прекрасните снимки на @Svetulche от Тимфи ме карат да допускам пролетна обиколка и комбинация. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

Ние сме били с организирана екскурзия на младини преди 12 години и от тогава се каня да се върна за два дни и да си се наобикалям и изкатеря спокойно навсякъде. Мислех да е октомври и с есенни багри, обаче прекрасните снимки на @Svetulche от Тимфи ме карат да допускам пролетна обиколка и комбинация. 

Била съм два пъти в началото на май и беше много хубаво.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Погледнете и в кои дни и часове са отворени манастирите, защото през седмицата обикновено някои от тях не работят. Всички са отворени само в петък, събота и неделя, но пък тогава е много пренаселено. https://visitmeteora.travel/monasteries-opening-hours-and-days/?gclid=Cj0KCQjwy9-kBhCHARIsAHpBjHhiJ3kYrwvUzzUcoiNsfOP9a8-51hKEiNt9I47OpAVuMmfeV5UV-HcaAsdHEALw_wcB

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

На мен всички манастири ми харесаха. Както вече писа dechy преди мен, важно е да видят в кой ден не работят съответните манастири.

Ние за два дни - две половинки от дните, ги обиколихме всичките. Най-много народ има на най-достъпните и с най-малко стълби.

Голямо струпване на хора имаше в женския манастир - Русану - направо не можеш да се доближиш до иконите. За него подходът от долната страна ми се стори по-приятен.

Света Троица за мен беше с най-изморителен достъп, но може и да е защото много бързахме да не го затворят.

На Свети Никола Анапавса беше най-спокойно. 

За Големия Метеор, паркирахме пред Варлаам и пеша отидохме и до първия.

Свети Стефан - най-достъпен и с много хора в него.

Пощадката за залеза - навалица и всякакви изпълнения - от сватбени фотосесии, до гръмогласно пиене на какво ли не.

Като цяло Метеора е магично място, но с твърде много туристи.

В началото на септември бях аз.

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, Kristian Desev каза:

Къде в Гърция бихте разделили 800-километрово пътуване от Парга за България? Мислех си за Метеора и Трикала, но през лятото според мен ще бъде доста горещо за манастирите. Солун ми се иска да го прескоча. Мислех си за крайбрежно пътуване от Парга до Делфи със спирки в Галаксиди и Арахора, като се нощува в Ламия, но пак става доста пътуване. Корча в Албания също е вариант, много искам да посетя този град, но на другия ден пак си има около 700км път. Може би най-добрият вариант е Едеса с водопадите със спирки в Кастория и остров Свети Ахил. Имате ли други идеи? Нямам претенции за мястото, но нека има какво да се разгледа в него и около него. Не познавам Гърция и всичко изглежда интересно 

Миналото лято спрях в Парга по път за западен Пелопонес. Първоначално бях решил да нощувам в Йоанина, но тръгнах рано сутринта и го взех без почивка.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, два въпроса:

1. Мога ли да мина границата с международен паспорт, защото ЛК е валидна до 02.07,а ние тогава ще се връщаме. 

2. Пътуването е Маказа-Кавала.  Виждам, че има платена магистрала, но може ли някой да ми обясни ама като за много, много рус човек - какво се плаща, къде се плаща, от къде се купува. 

Връзка към коментар
преди 40 минути , silviam каза:

Здравейте, два въпроса:

1. Мога ли да мина границата с международен паспорт, защото ЛК е валидна до 02.07,а ние тогава ще се връщаме. 

2. Пътуването е Маказа-Кавала.  Виждам, че има платена магистрала, но може ли някой да ми обясни ама като за много, много рус човек - какво се плаща, къде се плаща, от къде се купува. 

1.Може да минете границата с международен паспорт.

2.Плаща се тол такса. Има един пункт между Комотини и Ксанти- струва 1,40 евро за лека кола. Може би има и друг преди Кавала. Нищо не се купува. Плаща се в брой или с карта. Има си човек на гишето , на когото се заплаща.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, silviam каза:

Здравейте, два въпроса:

Може да минете границата и с личната карта. Още повече, че е валидна до деня на връщане. Вземете си паспорта за всеки случай, но няма проблем и с личната карта. Доколкото съм чела, даже и да е изтекла предния ден, нямат право да не Ви пуснат да се приберете в България. 🙂 

Както са писали- тол таксата се плаща на гише- няма начин да го/ги пропуснете. Те са с бариери. Ако имате дребни, тъкмо да ги оползотворите. 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 22 часа, Zaro каза:

Мислех, че е от Силистра 😁

Силистра само за туризъм 😅. Йоанина може би ще я видим на отиване в комбинация с Додони

преди 13 часа, Mary каза:

На мен всички манастири ми харесаха. Както вече писа dechy преди мен, важно е да видят в кой ден не работят съответните манастири.

Ние за два дни - две половинки от дните, ги обиколихме всичките. Най-много народ има на най-достъпните и с най-малко стълби.

Голямо струпване на хора имаше в женския манастир - Русану - направо не можеш да се доближиш до иконите. За него подходът от долната страна ми се стори по-приятен.

Света Троица за мен беше с най-изморителен достъп, но може и да е защото много бързахме да не го затворят.

На Свети Никола Анапавса беше най-спокойно. 

За Големия Метеор, паркирахме пред Варлаам и пеша отидохме и до първия.

Свети Стефан - най-достъпен и с много хора в него.

Пощадката за залеза - навалица и всякакви изпълнения - от сватбени фотосесии, до гръмогласно пиене на какво ли не.

Като цяло Метеора е магично място, но с твърде много туристи.

В началото на септември бях аз.

Много благодаря за информацията! 

преди 14 часа, dechy каза:

Погледнете и в кои дни и часове са отворени манастирите, защото през седмицата обикновено някои от тях не работят. Всички са отворени само в петък, събота и неделя, но пък тогава е много пренаселено. https://visitmeteora.travel/monasteries-opening-hours-and-days/?gclid=Cj0KCQjwy9-kBhCHARIsAHpBjHhiJ3kYrwvUzzUcoiNsfOP9a8-51hKEiNt9I47OpAVuMmfeV5UV-HcaAsdHEALw_wcB

Благодаря за сайта, ще разгледам

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой може ли да каже, на коя спирка трябва да слезем от автобуса от Пафос до Никозия, за да разгледаме града? Искаме да отидем и до турската част.

На следващия ден ще отидем и до Лимасол. За там също да попитам, къде ще е най-добре да слезем от автобуса?

Връзка към коментар
преди 28 минути , Адриан ХН каза:

Някой може ли да каже, на коя спирка трябва да слезем от автобуса от Пафос до Никозия, за да разгледаме града? Искаме да отидем и до турската част.

На следващия ден ще отидем и до Лимасол. За там също да попитам, къде ще е най-добре да слезем от автобуса?

В Никозия на автогарата до площад Елефтерия.
В Лимасол - на старото пристанище. С уговорка, че ние сме пътували от Ларнака, и не знам дали от Пафос стигат до там.

Междуградски автобуси.

Градски.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Това са спирките на Intercity buses

Nicosia Bus Stops

• Solomou Square
  • Ministry of Commerce (Archiep. Makariou III Ave. - Naxou)
  • APOEL (Technical School Nicosia III)
  • CYTA Bridge (Traffic Education Park)
  • Kalispera City Lights (Lemesou Ave.)
  • Nicosia General Hospital
  • Kalamon (Meteoron)

Limassol Bus Stops

• New Port - Passenger Building
  • Primetel (Ave. Omonoias)
  • Social Insurances (Franklin Roosevelt)
  • Saint Antonios Church (Djelal Bayar)
  • Old Hospital (Archiep. Leontiou A.)
  • Saint Georgios Chavouzas Church
Връзка към коментар
Милена Модева

Здравейте, някой почивал ли е в Северен Кипър и може ли да препоръча конкретно място. Също така има ли проблем да кацнеш в Кипър в Пафос и да почиваш или прекараш няколко дни в Северен Кипър. Предвиждаме да вземем рентакар.  Моля да препоръчате селище за отсядане в Република Кипър, чудя се къде да се ситуираме, за да бъде удобно до добри плажове и до  исторически места за посещение. Обмислям  разделяне на престоя между двете части на острова. Предварително благодаря за всякакви препоръки!

Връзка към коментар

Ние само влезнахме в северен Кипър за няколко часа пеша. Не ни се рискуваше , тъй като застраховката на колата не важеше за там. Запазила съм си тази фирма за следващо пътуване: https://www.pacific-rentals.com

Иначе бяхме взели кола от тук и позволяваха да се пътува до Северен Кипър на собствена отговорност: https://www.cyprus-car.com

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Милена Модева каза:

Здравейте, някой почивал ли е в Северен Кипър и може ли да препоръча конкретно място. Също така има ли проблем да кацнеш в Кипър в Пафос и да почиваш или прекараш няколко дни в Северен Кипър. Предвиждаме да вземем рентакар.  Моля да препоръчате селище за отсядане в Република Кипър, чудя се къде да се ситуираме, за да бъде удобно до добри плажове и до  исторически места за посещение. Обмислям  разделяне на престоя между двете части на острова. Предварително благодаря за всякакви препоръки!

Проблем няма, освен че нямаш застраховка за колата. Евентуално може да минеш пеша и да вземеш друга кола оттатък, като допълнителна възможност освен очевидните - да си без кола или да си без застраховка.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ние миналия септември бяхме за 3 дни само в Северен Кипър, като целта беше обиколка на плажовете на полуостров Карпас. Безлюдни диви плажове, като минус са, че има и боклуци от морето. Но водата е чиста, няма хора. Бяхме отседнали в Elausa Hotel. Мисля, че е било манастир. Не е нещо особено, дори не е на морето, но беше удобно за изучаване на плажовете. Домашна храна, сготвена от баба - туркиня, преселница от континента. На плажа с костенурките, имахме късмет да присъстваме на излюпване на малки. Попаднахме и на плаж с емигранти. Според нас, от там ги прехвърлят в ЕС. На плаж с магарета. Диво, но в хубавия смисъл. Имаше и плажове със заведение и шезлонги тук-там 

С колата няма проблем.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Милена Модева каза:

Зависи кога смятате да ходите. Аз не бих се закотвяла там на едно място при наличие на кола. Цените на по-големите хотели са високи според мен за това, което се предлага. В топ сезон няма да има места никъде. Разгледайте Кирения и Фамагуста и вижте какви хотели има наблизо. Ако нищо не ви хареса, винаги можете да се върнете на юг – колко да е голям този остров?
Последно бях на 3 март тази година, нещо много ме влече в района на Кирения, а като прочетох „Горчивите лимони на Кипър“ на Дърел, още повече ме завлече. Но на 3 март там е разгарът на пролетта, има меки зелени треви до коляно, рапица и много красота. Дивите плажове турците ги замърсяват и боклуците там си стоят с векове....
В Кирения цените в хранителните магазини на турските продукти са двойни на същите в Турция, само алкохолът е евтин.
Всъщност заради полулегалния статус на онзи вилает, там пристигат доста турци от континента и се товарят с щайги и кашони уискита. Освен това има и казина...

Цените по заведенията са нагоре в сравнение с преди три години и ми се сториха доста неадекватни... Ядохме в ресторант във Фамагуста – шофьорът някакъв кебап, аз зеленчуци, имахме малко зеленчукови разядки, нищо свръх изискано, 1 вода и 1 бира – 50€.

За мен в Кирения точно не е за почивка. Но районът около пристанището и крепостта са задължителни.

DSC_1201.JPG.64fb21606d96a99ec1a1996caff90467.JPG

(Кирения, изглед от една крепост).

Във Фамагуста има плажове с чиста вода, които в комбинация с изоставения от 70-те град (квартал „Вароша“) изглеждат сюрреалистично.

DSC_1366.JPG.8dd599cd8a444602da78fad3cb4e07ac.JPG

DSC_1362.JPG.70809bbeaec0386335947ed8783bda88.JPG

От баира на друга крепост (Кантара) си харесах плаж. :) Хотелът е Kaplica on a Beach, можете да прегледате района.

DSC_1396.JPG.8703b5618322b67353e0f5867fd9c548.JPG

Не е близо до градовете, но понеже съдя по себе си, бих бягала далеч от тях за почивка в сезон.
Крайбрежният път от залива на последната снимка към Кирения предлага едни от най-чудните гледки по икиндия....

DSC_1399.JPG.7bc104042abcbe06a664520342e8e2f4.JPG

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Милена Модева
преди 7 часа, MayaS каза:

преди 16 часа, Argentique каза:

Зависи кога смятате да ходите. Аз не бих се закотвяла там на едно място при наличие на кола. Цените на по-големите хотели са високи според мен за това, което се предлага. В топ сезон няма да има места никъде. Разгледайте Кирения и Фамагуста и вижте какви хотели има наблизо. Ако нищо не ви хареса, винаги можете да се върнете на юг – колко да е голям този остров?
Последно бях на 3 март тази година, нещо много ме влече в района на Кирения, а като прочетох „Горчивите лимони на Кипър“ на Дърел, още повече ме завлече. Но на 3 март там е разгарът на пролетта, има меки зелени треви до коляно, рапица и много красота. Дивите плажове турците ги замърсяват и боклуците там си стоят с векове....
В Кирения цените в хранителните магазини на турските продукти са двойни на същите в Турция, само алкохолът е евтин.
Всъщност заради полулегалния статус на онзи вилает, там пристигат доста турци от континента и се товарят с щайги и кашони уискита. Освен това има и казина...

Цените по заведенията са нагоре в сравнение с преди три години и ми се сториха доста неадекватни... Ядохме в ресторант във Фамагуста – шофьорът някакъв кебап, аз зеленчуци, имахме малко зеленчукови разядки, нищо свръх изискано, 1 вода и 1 бира – 50€.

За мен в Кирения точно не е за почивка. Но районът около пристанището и крепостта са задължителни.

DSC_1201.JPG.64fb21606d96a99ec1a1996caff90467.JPG

(Кирения, изглед от една крепост).

Във Фамагуста има плажове с чиста вода, които в комбинация с изоставения от 70-те град (квартал „Вароша“) изглеждат сюрреалистично.

DSC_1366.JPG.8dd599cd8a444602da78fad3cb4e07ac.JPG

DSC_1362.JPG.70809bbeaec0386335947ed8783bda88.JPG

От баира на друга крепост (Кантара) си харесах плаж. 🙂 Хотелът е Kaplica on a Beach, можете да прегледате района.

DSC_1396.JPG.8703b5618322b67353e0f5867fd9c548.JPG

Не е близо до градовете, но понеже съдя по себе си, бих бягала далеч от тях за почивка в сезон.
Крайбрежният път от залива на последната снимка към Кирения предлага едни от най-чудните гледки по икиндия....

DSC_1399.JPG.7bc104042abcbe06a664520342e8e2f4.JPG

Закупих билети за периода 26 август 03 септември, с кацане  и излитане от Пафос, обаче не бях чела много за Кипър, и като започнах да чета, взех, че леко започнах да съжалявам за покупката. Оставам с впечатление, че южната част на острова е много комерсиална и презастроена, навсякъде има ваканционни селища и най-лошото плажовете са пълни и е много горещо през този период. Пренаселеността не я бях предвидила. Затова започнах да обмислям - три дни в Пафос или околностите и плажовете около него и останалите дни да отидем до северен Кипър, където със сигурност плажовете не са пренаселени и може да се насладиш на природата. Та в Северен Кипър може ли да се ходи на плаж спокойно, допустимо ли е да ходи на плаж жена по бански? Доколкото разбирам, там става за обикаляне, а не за плаж, както сме свикнали. Ако наистина е така, то вероятно е по-добре да скъся престоя и да пообиколим доколкото  е възможно в жегите, максимум три дни, а другите да останат за комерсиалния юг.  По отношение на южната част, има ли плажове, които да се по далеч от комерса и пренаселеността, които да препоръчате? Последен въпрос, rent a car от южната част, разбирам, че не може да се застрахова за събитие в Северната част, обаче външна застраховка може ли да се ползва при положение, че Северната част не е призната като отделна държава от множество държави по света? Предварително благодаря за отзивчивостта!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В близост до Пафос препоръчвам плажа Корал бей. Хубав пясък и чиста вода. Единственото неприятно е, че почти няма свободна зона. Чадърите и шезлонгите са навсякъде. В началото на юли водата беше топла. В края на август трябва да е още по-топла.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Милена Модева каза:

Закупих билети за периода 26 август 03 септември, с кацане  и излитане от Пафос, обаче не бях чела много за Кипър, и като започнах да чета, взех, че леко започнах да съжалявам за покупката. 

Не съжалявайте предварително никога – не се знае какво хубаво ви чака. :smile3: А следварително – няма смисъл. :biggrin:
Пускам ви няколко сходни линка за плажове на Северен Кипър на руски език, ако не го разбирате, преведете с гугъл.

https://www.cypruslegend.com/plyazhi-severnogo-kipra/

https://alvi-consult.com/about-cyprus/public/plyazhi-severnogo-kipra/

https://severnyi-kipr.ru/information/plyazhi

Като ги гледам, са си съвсем наред за масовите предпочитания. За „допустимо ли е да ходи на плаж жена по бански?“ - :biggrin: - вероятно е за предпочитане да сте с бански, отколкото без. :biggrin: Шегата настрана, но в Северен Кипър е пълно с по-европеизирани почиващи от Турция, плюс много руски граждани, които в момента нямат директни полети до Южен Кипър, а летят до Северен през Турция (директни полети до Северен Кипър са възможни само от Турция или от трети страни с междинно кацане в Турция - такива са правилата).
Проучете си плажовете, разгледайте свободните налични жилища и си изкарайте хубава почивка. А като ви стане много жега - отивате из планинските селца в Южната част – Троодос, Какопетрия и т.н.
За резервации в Северен Кипър, ако букинг не дава много варианти – вижте hotels.com, airbnb, expedia и други сайтове. 
Няма нищо страшно в този Северен Кипър. Е, освен половината сокаци в центъра на Северна Никозия. :smile3: И да не ви плаши големият брой мигранти – има ги и в двете части. Учат и работят, най-работливи били пакистанците.
Ако решите да ходите в Никозия, направете го в най, най, най-хладния ви ден. :biggrin:

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.