Прескочи до съдържание

Истанбул - конкретни въпроси

k_veleva

Препоръчани мнения

Относно Сапфир - кафенето на панорамната тераса ли е ? А къде е "хеликоптера" - 4Д? Пак там ли? Изкачването - с асансьор, а къде се плащат билетите, вероятно долу на входа до асансьора. Може би горе на изхода, защото има офиси, жилища??? Четох, че има общ билет за терасата и киното... Аз съм ходила веднъж в Истанбул, но надявам се пак скоро да отида. Имам проблем с пътуването с автобус и особено нощем не ми е възможно. Четох доста неща от пътеписите и форумите и много ми помогнаха миналата пролет. Повечето обекти посетихме индивидуално и съм много доволна. Много съм ви благодарна и ще продължавам да чета и питам, разбира се.

Връзка към коментар

Терасата има и открита, и закрита част, а гледката наистина е смайваща, особено ако уцелите залеза.

На предпоследния етаж е киното, в което се возиш с хеликоптер  - има и общ, и отделни билети. Правеха отстъпки за родените в текущия месец.

Това по спомени от 2-3 години, дано не греша...

А наргилето - не го ли забраниха или нещо съм изпуснала?

Редактирано от noshtna_ptica
Връзка към коментар

Аз бих препоръчала едно чудно местенце за чай, кафе не съм пила, но предполагам, че ще е хубаво.Намира се на крайбрежната улица , която води от Юскюдар към Кулата на девицата.Намира се почти до будката, където се продават билети за корабчето към Кулата на девицата...Сядаш на килимчетата, облягаш се на шарените възглавници, пиеш чай и гледаш към морето...:) Oще не знам как се качват снимки, но тук има снимка и на това кафенце на открито:

http://istanbul.for91days.com/2013/06/15/kiz-kulesi-the-maidens-tower/

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, аз и приятелят ми ще посетим Истанбул края на април, стига да успеем да си запазим билети за тенис турнирът, който ще се проведе там. Това е и причината да отидем точно по това време. Сами ще организираме почивката си, като главната тежест се пада на мен :-)

Имам обаче няколко притеснения.

1. Кой хотел да изберем?(ако имате предложения казвайте- до 70 лв.на вечер) Ориентирали сме се да е или в Ларели или по-близо до цент.забележителности.

2.Комплексът, където ще бъде турнирът е Koza world of sports.За момента не мога да намеря с какъв транспорт може да се стигне до там, но по това което чета транспорът е мн.добре развит и не би следвало да има проблеми...Вие как мислите?

3.Знаете ли как стой въпросът със студентското намаление? Задължително ли е да имаме isic карти? Миналата год.ходихме в Румъния и беше достатъчно да си покажем студентските книжки.

4. Кои места ще препоръчате за пазаруване - дрехи, сувенири.

За първи път ще посетим Истанбул, като и двамата сме много развълнувани. Ще съм Ви много благодарна ако имате отговор на моите въпроси :-)

Връзка към коментар

Здравейте, аз и приятелят ми ще посетим Истанбул края на април, стига да успеем да си запазим билети за тенис турнирът, който ще се проведе там. Това е и причината да отидем точно по това време. Сами ще организираме почивката си, като главната тежест се пада на мен :-)

Имам обаче няколко притеснения.

1. Кой хотел да изберем?(ако имате предложения казвайте- до 70 лв.на вечер) Ориентирали сме се да е или в Ларели или по-близо до цент.забележителности.

2.Комплексът, където ще бъде турнирът е Koza world of sports.За момента не мога да намеря с какъв транспорт може да се стигне до там, но по това което чета транспорът е мн.добре развит и не би следвало да има проблеми...Вие как мислите?

3.Знаете ли как стой въпросът със студентското намаление? Задължително ли е да имаме isic карти? Миналата год.ходихме в Румъния и беше достатъчно да си покажем студентските книжки.

4. Кои места ще препоръчате за пазаруване - дрехи, сувенири.

За първи път ще посетим Истанбул, като и двамата сме много развълнувани. Ще съм Ви много благодарна ако имате отговор на моите въпроси :-)

Да се опитам да отговоря:

1. Конкретен хотел не се наемам да препоръчам, но като район - Лалели, който сте избрали - става, но не е от харесваните от мен райони. Аз предпочитам района на Сиркеджи.

2. Комплексът е доста отдалечен от старата част на Истанбул. Транспорт точно до Koza не намерих, но намерих да минават сравнително близо до там и да са удобни за ползване: 146Т(от Йеникапъ) и 76Е(от Таксим, като може да се хване и на Аксарай). Само предполагам, че за турнира ще бъде пуснат специализиран превоз - следете сайта(или Фейсбук страницата) за актуална информация, ако си купите билети естествено. :)

3. Доколкото съм чела трябва ви картата Isic. Освен, ако не знаете турски.

4. Сувенири - навсъкъде, а дрехи по моловете.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

AnImpasse

Имайте на предвид, че с 76Е от Лалели до Koza world of sports е поне 1 час път.

Ако все още не си се снабдила с билет, избарзай.

http://www.biletix.com/etkinlik-grup/98435371/ISTANBUL/en

post-2672-0-27394300-1425366055_thumb.jpg

Редактирано от tom777
Връзка към коментар

Благодаря за бързите отговори. 

Mary и аз предполагам, че ще пуснат специален превоз до комплексът, понеже турнирът предизвика голям интерес. Ще следя за някакво развитие.

tom777 много ми се иска да избързам, но за съжаление чакам виза картата ми да излезе, за да мога да си закупя билетите (с обикновената ми дебитна не успях). Силно се надявам няколко билета да ме чакат след 1 седмица, че с тези почивни дни много се удължи срокът за издаване на карта. Благодаря за упътването, не се бях замисляла колко време ще е пътуването с автобус.

Връзка към коментар

Снощи се върнах от второто ми самостоятелно посещение на Истанбул. Да напиша и аз някои неща, които ми идват на ум, докато не съм ги забравил. Първо благодаря отново на Mary за страхотното водене на темата, и отзивчивостта й :) Понеже някой пита за времето - на 1ви Март беше около 10-11 през деня, доста хладичко сутринта и вечерта, цял ден нямаше слънце. На 2ри вече имаше и слънчице, малко по-добре от предния ден около 11-12 през деня, но беше доста приятно. На 3ти от около 11 ч започна да вали ситно, около обяд се засили и валя до около 18-19 ч. За купуването на Истанбулкарт мисля, че стана ясно, че е задължителна. Цената на жетона в момента е 4 лири, за сравнение миналата година беше 3 лири. С 3-4 пътувания цената на картата се избива, а и неимоверно по-евтино и удобно след това за всякакъв вид транспорт. Малко неприятно впечатление ми прави това, че когато се сменя линия в метрото за новата линия трябва да се таксува/маркира пак картата. Ако не се лъжа никъде не ми се налагало в друг европейски град да се таксува при смяна на линията. Пристигнах в Неделя сутринта с Мапту, чиито превози се изпълняват от Alpar Turizm - (70 лв за двупосочен билет от София) и попитах за съпътващия шатъл до Aksaray или Taksim , но ми казаха че единствено в Неделя нямат такъв, така че си стигнах с метрото. От Otogar (Coach station) взима се червената линия в посока Aksaray, слиза се на Yenikapi и се прекачвате на зелената линия в посока Haciosman - може да слезете на Taksim, а може и на предната Sishane в зависимост от това къде сте отседнали. Зареждането на Istanbulkart е много лесно, на повечето спирки на градския транспорт има машини, на които да си я заредите като се слага/допира картата на посоченото място - вкарвате пари и готово. Минималното зареждане е 5 лири, на машините видях и опция за 4 лири на монети, но явно вече не е достъпна, защото бяха запупешени дупките за монети и пишеше, че не е възможно зареждането с 4 лири. Ако пък забравите колко пари имате в картата, както ми се случваше често на мен, при допир на картата още преди да я заредите ви изписва наличния баланс.Този път не си бях взел турски лири оттук, само малко за из път, а си действах с евро да видя как е - change бюрата са идеални, очарован съм - няма никакъв смисъл да си сменяте пари оттук.  Друго за, което мисля, че не е писано, безплатния градски IBB Wi-Fi, има го на повечето ключови места в града. При свързване ви иска да си въведете телефона и направите профил - пращат ви парола и готово. Още от миналата година имах акаунт и за изненада, все още ми беше валиден и си влизах с него :) Мислех да му дам идеална оценка, в повечето пъти работеше без грешка, но накрая все да се бъгва от време на време, но като цяло е супер. Ето един линк с инфо по темата : 

http://www.mymerhaba.com/Free-Wi-Fi-Spots-in-Istanbul-in-Turkey-4551.html

До кафето на Пиер Лоти стигането е елементарно, вижте описанието на Mary, аз ходих с корабче от Karakoy до Eyup, след това с лифта Teleferik както го наричат те. Лифта на Пиер Лоти си е твърдо 2,15 ,не важи намалението за второ ползване на транспорт, както и няма машина за зареждане на Istanbulkart. На връщане го взех пеша, беше ми интересно и странно усещането да вървя из гробищата. На слизане мислех веднага да си взема корабчето за връщане и добре, че имаше към 40 мин до следващото, защото така тръгнах да се разхождам из квартал Eyup и направих много голяма обиколка там - много интересен и различен район, хареса ми. Върнах се до Eminonu с автобус 99. Миналия път докато ходих до Emirgan park от автобуса много ми хареса когато минавах покрай Ortakoy и Bebek и този път специално ходих и до двете - страхотни са, уникални заведения и в двете, препоръчвам ги горещо ! :) Изобщо мога да пиша много неща, хиляди неща са ми в главата, ако някой се интересува от нещо да пита. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За транспорта в Истанбул - аз използвам сайта  http://buradanoraya.com/istanbul/en/index.htm   - понякога дава странни маршрути, но като цяло съм много доволна от него.За хотели в Лалели - аз ще ходя в началото на април в  този хотел: http://huxleyhotel.eu/. Резервирала съм го през booking още в началото на януари и тройна стая излезе 90 лева - намира се зад Синята джамия. Мои приятели са много доволни от Golden Haliç hotel. Все пак зависи от изискванията на човек. За мен е важно доброто местоположение и чистотата - тераса и лукс не търся, обикновено по цял ден съм по улиците. Тези два хотела са скромни , с добри отзиви и добра локация. А какво да се види в Истанбул - накъдето и да тръгнете, все има по нещо красиво и интересно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте на всички!

Прегледах темата до момента,но е възможно и да съм пропуснала нещо,така че се извинявам предварително,ако отговорите на въпросите ми са дадени вече.

Няколко пъти съм ходила до Истанбул с екскурзия.Началото на Април ми се очертава още едно пътуване до там,в което смятам да съчетая работа със семейна екскурзия.Реших пак да пътуваме с организирана екскурзия,но ми се иска престоят ни там да бъде самостоятелен ( не искам отново да давам около 300 лв. за допълнителни екскурзии).Ще бъдем там за 2 нощувки.Ще спим в района на Лалели. Имам следните въпроси,ще ги отделя в точки :

1. От Лалели с какво мога да стигна до квартал Мертер? (Някой ходил ли е в този квартал,вярно ли е,че там се намират част от фабриките където шият дрехи?)
  2. От Лалели с какво мога да стигна до градинката на Синята Джамия и Света София?
  3. От Лалели с какво мога да стигна до най-близкото пристанище с корабчета за разходка по Босфора ( през какъв интервал са корабчетата,колко струва,колко време е разходката).
  4. Знаете ли някакво традиционно турско заведение в района на Лалели в което можем да вечеряме и да има примерно програма,бели денс или нещо подобно с ориенталска атмосфера.

Благодаря предварително :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дайте, моля, читав хотел в Лаляли, ама проверен. Знам няколко, дето съм била, но искам нещо ново.

AlexandraKo, аз съм отсядала само веднъж в района на Лялели и със сигурност не бих ти препоръчала хотела.

Надявам се да се включи някой, който е отсядал в добър хотел в този район.

Ако се колебаеш между някои хотели, можеж да ги пуснеш да се изкажем дружно. :)

...

1. От Лалели с какво мога да стигна до квартал Мертер? (Някой ходил ли е в този квартал,вярно ли е,че там се намират част от фабриките където шият дрехи?)
  2. От Лалели с какво мога да стигна до градинката на Синята Джамия и Света София?
  3. От Лалели с какво мога да стигна до най-близкото пристанище с корабчета за разходка по Босфора ( през какъв интервал са корабчетата,колко струва,колко време е разходката).
  4. Знаете ли някакво традиционно турско заведение в района на Лалели в което можем да вечеряме и да има примерно програма,бели денс или нещо подобно с ориенталска атмосфера.

...

1. Да си призная изобщо не знам къде е този квартал, нито какви фабрики има там. Само предполагам, че спирка на метрото с такова име е в този район. :)

2. Пеша или с трамвая

3. Отново пеша или с трамвая. Пристанището е Еминьоню и избора на корабчета за разходка е голям. За повече информация можете да погледнете темата Истанбул - магелански пътеводител, където са описани фирмите, превозващи с корабчета. Освен те, разходка предлагат и много други фирми с частни корабчета, които не са описани в сайт.

4. Не знам

Редактирано от Mary
Връзка към коментар

Здравейте на всички!

Прегледах темата до момента,но е възможно и да съм пропуснала нещо,така че се извинявам предварително,ако отговорите на въпросите ми са дадени вече.

Няколко пъти съм ходила до Истанбул с екскурзия.Началото на Април ми се очертава още едно пътуване до там,в което смятам да съчетая работа със семейна екскурзия.Реших пак да пътуваме с организирана екскурзия,но ми се иска престоят ни там да бъде самостоятелен ( не искам отново да давам около 300 лв. за допълнителни екскурзии).Ще бъдем там за 2 нощувки.Ще спим в района на Лалели. Имам следните въпроси,ще ги отделя в точки :

Благодаря предварително :)

Я да изпробваме сайта на Ивайла от по-горния пост  :), за който й благодаря!

1. http://goo.gl/18bVOK

2. http://goo.gl/mB71NV (този линк не може да излезе коректно, но във второто поле пишете "Sultanahmet Camii (Blue Mosque), Fatih, Turkey [favourites]" и става)

3. http://goo.gl/NeESQU

4. ...

Третият маршрут наистина е малко странен. :)

Редактирано от rik4o
Връзка към коментар

Я да изпробваме сайта на Ивайла от по-горния пост  :), за който й благодаря!

...

Третият маршрут наистина е малко странен. :)

Да, сайта е добър като цяло, затова съм го включила в пътеводителя и съм написала, че понякога дава странни маршрути. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За ресторантите с или без  програма - внимавайте с цените...Скоро четох за хора, не поискали меню и сметката накрая била 700 лири  за стандартен обяд в средна класа заведение ...Аз ще ходя през април и съм си набелязала няколко места за хапване, без програма.Избрала съм ги от сайтове - пътеводители и проверени в tripadvisor.  Но мога да ги препоръчам след като се върна. Иначе добър сайт за търсене на хапване в Истанбул е http://istanbuleats.com/2010/02/48-hours-in-istanbul-an-eaters-guide/.

За Мертер - и аз не съм го чувала, но в сайта за транспорт, който ползвам, излиза Merter Tekstil Merkezi(нещо като Текстилен пазар в Мертер) - до там се стига с Т1 - трамвая, който минава през Лалели...:

http://buradanoraya.com/istanbul/en/#active-tab=page-route_planner

Но все разберете какво по - точно търсите, по  -точен адрес, после е лесно...

За цената на корабчето на Босфора - първият път отидохме сами, платихме 10 евро цена като за комшу на хората, които те причакват на пристанището, вторият път си отидохме с агенцията и разбрахме какво всъщност гледаме, а третия път - вместо да си купим билети от пристанището, отидохме направо на кораба и ни взеха само 10 вместо 20 лири...И сега вече се возя с корабчетата за градски транспорт...Но не мога да си представя до отида в Истанбул и да пропусна корабче по Босфора в какъвто и да е вариант...

За търсенето на места в Истанбул - google maps върши идеална работа, поне за мен. Ако са от известните забележителности, излизат веднага, ако не  - търся адреса. А в Yandex даже виждам какво търся. За Истанбул никога не ми омръзва да търся нови места за разходка.:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Препоръчвам ви една руска поредица документални филми "Орел и решка", което се превежда " Ези или тура". Идеята е двама души да прекарат уикенд в даден град. Хвърлят ези или тура за да видят кой ще има 100 долара за двата дни и кой - неограничени средства....Това е епизода за Истанбул, поне на мен ми беше много приятен...:)

https://www.youtube.com/watch?v=sm_Qd-ESqX4

Връзка към коментар

Ще изпратя голямото дете в Истанбул в края на месец март с организирана екскурзия за 3-4 дена(3 нощувки).Тъй като нито Турция,нито Истанбул са ми на сърце ,,не се старя нито да помня за тях,нито да чета ,ще ви попитам за програма и възможности.

Ще спят в хотел The City Port.До колкото разбирам това си е хотел в туристическата част на Истанбул.

Всички турове и забележителности се заплащат отделно.В това няма нищо лошо.Само ме хвърлиха в"тъч" цените за Долмабаче-25 евро,посещение на сграда Сапфир-22 евро,Аквариум-20 евро.

Има и опции за панорамни обиколки от 12 до 17 евро.

Въпросът  ми е  какво задължително трябва да се разгледа за 3 дена в Истанбул(може малко инфантилно да звучи въпроса).

Възможно ли е цената за Долмабахче да е по-висока от цената за Музеите на Ватикана,Музея на Пикасо,Музея на Д'Анунцио на езерото Гарда,от комплекса Аламбра,и 3 по висок от входа за джамията в Кордоба??Възможно ли е да се закупят он-лайн билети от тук,чака ли се на опашка?

Заслужава ли си да се разглежда този Аквариум ,при положение ,че детето е разглеждало аквариума в Барселона,Кейп Таун и Гардаленд?.(те са по-евтини от 20 евро,може да са по обикновени)

Може ли човек сам да разгледа Св.София,трябва ли билет,може ли да се закупи он-лайн,чака ли се на опашка?

Кои пазари да се разгледат?

Има и в екскурзията опция за някакви Моло-ве.100% сигурно си е губене на време,но има ли нещо по интересно което да се види в тях?

Опитах се да вляза в сайт за он-лайн билети ,но ми изпраща за пассо-ве,от време на време се губи английския.:-))

да ви кажа много съм объркан за Турция!!

Разбрах само ,че трябва Турските Лири да се купят тук в Бг и да се купи книжка на НатГео за Истанбул.

Връзка към коментар

Нахраних мъжете у нас и сега мога да отговоря на въпросите. :)

Да уточним - колко голямо е детето и дали е студент?

Предполагам, че първия ден ще имат обзорна обиколка с екскурзовод?

Местоположението на хотела е добро - съвсем близо до станция Йеникапъ, откъдето могат да ползват метрото в посока Таксим и Сапфир; могат да ползват и Мармарай за да отидат до азиатската част на Истанбул.

Цените, които си цитирал, предполагам са на агенцията?

Предполагам, че аквариума няма да е интересен щом са посещавани и други такива.

Това, което аз бих препоръчала за първо посещение е: поне единия от дворците(по-автентичния за мен е Топкапъ, подобни на Долмабахче дворци има из цяла Европа), Света София, Цистерната Йеребатан, Капалъ чарши и Египетския пазар(разглеждане по-скоро като забележителности, а не място за пазаруване), разходка по Босфора, Сапфир, Миниатюрк(ако харесвате подобни места), кула Галата, отиване до Азиатската част и може една джамия - бих предложила Ортакьой.

Мисля, че това ще е достатъчно за три дни.

Сега ще погледна и реалните цени на забележителностите. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Еминко, поразгледай първоначално тази тема и после ще се опитам да отговоря на всички въпроси. :)  

Благодаря за информацията.Много пълна,доста има за четене.Най-важното е ,че отпаднаха съмненията за индивидуално посещение и купуване на билети.Както се и оказа,цените на БГ тур-оператор са доста завишени.Лично аз,(а и не само ) се спряхме на Св.София,Хиподрума,Топ Капъ и разходки до някоя стар пазар.Ако имаш някои предложение с удоволствие ще чета и уча за тях.

Просто съм силно предубеден за Истанбул.Смята,(а и съм 100% сигурен ,че е преекспониран като дестинация,музеи,цени и сервиз)....като и да е.Това си е мой проблем.

https://www.google.bg/search?q=the+city+port+istanbul+hotel&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=v9_9VNmOBsvcaqbGgKAI

Качил съм ти и местоположението на хотела.Мисля,че децата ще са на пешеходно разстояние до някои забележителности.

Спрял съм се на карта за градския транспорт.

Нахраних мъжете у нас и сега мога да отговоря на въпросите. :)

Да уточним - колко голямо е детето и дали е студент?

Предполагам, че първия ден ще имат обзорна обиколка с екскурзовод?

Местоположението на хотела е добро - съвсем близо до станция Йеникапъ, откъдето могат да ползват метрото в посока Таксим и Сапфир; могат да ползват и Мармарай за да отидат до азиатската част на Истанбул.

Цените, които си цитирал, предполагам са на агенцията?

Предполагам, че аквариума няма да е интересен щом са посещавани и други такива.

Това, което аз бих препоръчала за първо посещение е: поне единия от дворците(по-автентичния за мен е Топкапъ, подобни на Долмабахче дворци има из цяла Европа), Света София, Цистерната Йеребатан, Капалъ чарши и Египетския пазар(разглеждане по-скоро като забележителности, а не място за пазаруване), разходка по Босфора, Сапфир, Миниатюрк(ако харесвате подобни места), кула Галата, отиване до Азиатската част и може една джамия - бих предложила Ортакьой.

Мисля, че това ще е достатъчно за три дни.

Сега ще погледна и реалните цени на забележителностите. :)

Децата са 20-21г:-))...ще има и майки:-))Както и да е.Просто ме шокираха цените на музеите,на липсата на английски на някои сайтове и т.н.Разчитам на избора ти на джамии(въпреки,че това лято видяхме тази в Кордоба,Севиля,а и Алаамбра-))))....

Връзка към коментар

Хайде и малко цени:

- Долмабахче - 40 т.лири - за студенти с карта - 2 т.лири

- Сапфир -  терасата+филмчето - 28 лири

- Топкапъ - 30 лири+15 лири за харема(по спомен имаше някаква отстъпка при комбиниран билет)     

- Аквариум Тюркоазо - 39 т.лири

- Света София - 30 т.лири(сега видях, че съм я пропуснала в пътеводителя и утре ще я добавя)

- Миниатюрк -  10 т.лири

- разходка с корабче от 10 до 25 т.лири

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.