Прескочи до съдържание

Истанбул - конкретни въпроси

k_veleva

Препоръчани мнения

Хайде и малко цени:

- Долмабахче - 40 т.лири - за студенти с карта - 2 т.лири

- Сапфир -  терасата+филмчето - 28 лири

- Топкапъ - 30 лири+15 лири за харема(по спомен имаше някаква отстъпка при комбиниран билет)     

- Аквариум Тюркоазо - 39 т.лири

- Света София - 30 т.лири(сега видях, че съм я пропуснала в пътеводителя и утре ще я добавя)

- Миниатюрк -  10 т.лири

- разходка с корабче от 10 до 25 т.лири

Благодаря.Много пълно инфо!!!Цените са различни от тези на агенцията.Само ще те помоля за мнение за корабчето-разходка по Босфора.Кога,къде,в какъв час.?И другото е-чета за стари пазари.Кои си заслужават?Никой не отива на "шопинг",а за гледане и екзотика.Знам,че никога човек не може да е сигурен в качеството на ресторант(може един ден да е Ок,друг ден-НЕ),но ако може и да ми препоръчаш кафене,ресторант,бюрек,баклава,кадаиф:-)))))

Връзка към коментар

Агенцията може би включва екскурзовод и превоз? Или те са отделно? Ако е така е доста нагло.

Пазари - Капалъ Чаршъ и Мисир Чаршъ (Египетския пазар или пазара с подправките). Втория е по-малък и по-удобен, ако не смятате да купувате нищо  :) Близо е до пристанището.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм ползвала този тур, но при него отива цял ден в разходка, а според мен не е подходящ в студено време.

Може да си изберат между: това - 12 лири, това - 12 лири, това - 15 лири и тръгват от Кабаташ или да отидат на Еминьоню и да си намерят на място корабче, което ги устройва като час на тръгване - с пазарене цената е около 10-12 лири.

Пазарите ги написах - Капалй Чарши и Египетския пазар.

Ресторант не мога да препоръчам(сядаме където ни хареса, но имена не помня) - избора е голям и вариацията на цените огромна. Винаги могат да поискат меню и да преценят дали ги устройва цената. Ресторантите, които предлагат алкохол са с по-високи цени.

Кафене - изключително приятно е кафенето под Топкапъ, откъдето се открива невероятна панорама към Босфора. Ето го на картата .

Бюрек, баклави и други сладости: Тук . Бюрек могат да намерят и на много други места.

Да не пропуснат да опитат и гевреците(симид) - много са вкусни.

Най-добрата баклава според мен Тук

Кадаиф не знам къде да препоръчам, но седнат ли в ресторант да пробват кюнефе - аз лично много го харесвам - подобно е на кадаиф, но има добавено сирене/кашкавал.

Първите две корабчета, които написах тръгват от Еминьоню.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз съм влизала в Топкапъ с харема и в Света София с  online билети, с които не чакаш опашка.

От този сайт го бяхме купили, разпечатахме го и влязохме без чакане на опашка..

https://www.muze.gov.tr/tr/purchase?t=5

А за Истанбул  - и аз бях с предубеждения, най - вече заради ученото в училище. Сега ми е любим град:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Така е защото мислиш за него, като за Истанбул. Смени името с Константинопол и всичко ще си дойде на мястото... ;)

Бе сигурно трябва да взема да отида и аз един -два пъти там.Но какво да направя,като ДжиПиТо не ми разрешава:-))).Но може някой ден,по някакъв повод!!Знае ли човек.

Връзка към коментар

Здравейте! За втори път ще посетя Истанбул и се опитвам да бъда още по-подготвена! Искам да питам за сайта за онлайн билети. Какво пишете на адрес? Получават се на мейла и се разпечатват? Това ли е?

Връзка към коментар

Мархаба, да помагате и на мен.
По великденските 4 дни смятаме да прошетаме Истанбул. Ние сме били 3, 4 пъти там ама все бегом или транзит. Къде за ден, къде за по-малко. Така че може да се наречем напълно непознати и малко вече ни е срам.

Идеята е да идем с кола, така си ни е най-сгодно. Ще бъдем 4 ма. Да ударим яйцата насред Константинопол. Да опитаме пак халка татлъ, кукурец/ч/и и пр. да се прошетаме и в Азия.

Та началото е хотела, стаята, апартамента. Ръчкайки из букинга много опции много възможности. Ама за тия 4-3 нощувки е по-добре да сме по близо до интересната част отколкото да ги инвестираме в транспорта.

Моля за идеи, основно предимство е паркинг да има, не че там ще ползваме колата. 

Мари и Дюк кажете как да подбера квартала. Ако търсим на място има ли шанс или ранното букване носи дивидент?  
Благодаря 

Връзка към коментар

Мархаба, да помагате и на мен.

По великденските 4 дни смятаме да прошетаме Истанбул. Ние сме били 3, 4 пъти там ама все бегом или транзит. Къде за ден, къде за по-малко. Така че може да се наречем напълно непознати и малко вече ни е срам.

Идеята е да идем с кола, така си ни е най-сгодно. Ще бъдем 4 ма. Да ударим яйцата насред Константинопол. Да опитаме пак халка татлъ, кукурец/ч/и и пр. да се прошетаме и в Азия.

Та началото е хотела, стаята, апартамента. Ръчкайки из букинга много опции много възможности. Ама за тия 4-3 нощувки е по-добре да сме по близо до интересната част отколкото да ги инвестираме в транспорта.

Моля за идеи, основно предимство е паркинг да има, не че там ще ползваме колата. 

Мари и Дюк кажете как да подбера квартала. Ако търсим на място има ли шанс или ранното букване носи дивидент?  

Благодаря 

Ако аз трябваше да избирам местоположение на хотел щях да предпочета един от двата варианта: Сиркеджи или района под Синята джамия - с предимство на първия.

Има много хотели, които пишат в резюмето си паркинг, но често това е паркомясто на улицата, затова трябва предварително да уточните с хотела къде е възможно да паркирате и те да имат ангажимент за това. Не разчитайте, че когато пише паркинг(особено в старата част на Истанбул), това ще е паркинг по нашите представи - понякога едва се побират една-две коли на този така наречен паркинг. :)

Аз бих резервирала хотел предварително с право на безплатна анулация и до последно да следя цените, защото за Истанбул наистина съм виждала ниски цени съвсем преди пътуването. Това, че ще бъдете с кола е и предимство и недостатък, защото ви ограничава в избора на хотели. На място със сигурност можете да намерите хотел, но за съжаление си мисля, че ако не владеете турски ще бъдете доста натоварени с цената. Когато се съберат няколко почивни дни в България, доста народ се изнася към Истанбул и става още по-сложно с търсенето и намирането на приемлив хотел на добра цена. Можете да се пробвате да си издействате отстъпка, още повече, че ще резервирате две стаи, но това може да стане само по телефона.

Районите, които посочих са удобни за пешеходна обиколка на историческия полуостров и добра отправна точка към новата част и към азиатската част.

Особено района около Сиркеджи - пеша стигате до всеки обект в Султанахмед, трамвая е близо,  имате много автобуси наблизо, имате спирка на Мармарай и имате пристанище, което те свързва с по-отдалечени райони и азиатския бряг.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря 

Видях, че Мари ме изпревари и докато пиша пусна мнение с основното. Затова ще се съсредоточа върху частта паркиране. Паркирането е много сериозен проблем за Истанбул, особено в старата му част. Затова аз винаги препоръчвам ето този хотел:

Topkapi Inter Istanbul Hotel

Принципно е доста по-скъп хотел, но обслужването е на европейско ниво и наистина заслужава своите 4 звезди по международните стандарти. Най-важното, разбира се, е наличието на собствен охраняем паркинг и близостта до спирката на трамвая. С трамвай Т 1 за 15 минути сте в сърцето на града - Султанахмет. Местонахождението на хотела е ключово и от гледна точка на пристигане и заминаване, защото на практика е съвсем близо до един от многолентовите ръкави на входната магистрала и на практика нито на влизане, нито на излизане се попада в сериозни задръствания...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

teşekkür ederim за помощта 

След дълго и напоително лутане из безбройните възможности сключихме сделка с Ramada http://www.booking.com/hotel/tr/ramada-encore-bayrampaaa.en-gb.html?aid=368032;label=gog235jc-hotel-XX-tr-interistanbulhotelistanbul-unspec-bg-com-L%3Aen-V%3A0CFYQFjAC-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo;sid=eb9a734a390691c30932094f5d13d753;dcid=1

Както пишат хората малко е в нищото, но ни спечели с цена и лукс, и паркинг. Ще похарчим спестеното по транспорта стига да е наблизо. Ние не се плашим от ходене. Както прочетох по-горе от Мари можем с една карта да пътуваме четиримата. Включва ли и метрото и градските ферита?

Връзка към коментар

...

Както прочетох по-горе от Мари можем с една карта да пътуваме четиримата. Включва ли и метрото и градските ферита?

Можете да пътувате четиримата с една карта.

Да, включва метрото и повечето ферита(по спомен само някакъв експрес до Принцовите на включваше, но това беше отдавна и вече може да не е така).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имайте предвид, че при прекачване в рамките на някакъв период (60 минути ли беше?) се ползва отстъпка с картата. Но отстъпката я ползва само първия, останалите трима ще си минат на пълна тарифа! Това го открихме като ходихме преди 10-ина дни, в крайна сметка се оказа, че купуване на индивидуална карта за всеки щеше да ни се изплати след 5-6 прекачвания. 

До Принцовите с експреса все още не работи картата. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Точно щях да пиша за картата и Георги ме е изпреварил. Ние купихме две, за да ползваме отстъпката при всяко прекачване. Да кажа още, че автоматите приемат всякакви банкноти, но не можеш да избереш точна стойност за зареждане на картата. Така на автогарата успях да купя две карти от автоматите, всяка на стойност от 10 турски лири, но заредих само едната с допълнителни 20 турски лири поради липса на дребни банкноти за зареждане на втората. Така или иначе 4-те турски лири в другата карта бяха напълно достатъчни за достигане до центъра с едно прекачване. След като се настанихме в хотела и излязохме навън, заредих и втората карта с 20 турски лири. Предварително бях прежалил 2х6 турски лири, които стоят като депозит в картите, но за мое учудване на връщане в автогарата един от търговците на павилиони ги взе и ми върна 12 турски лири. Явно разчиташе, че в картите има нещо, а там бяха останали точно по 2 турски лири - халал да са му...

До Принцовите острови можеш да стигнеш с Истанбулкарт, но с нормалните корабчета от системата на градския транспорт, което всъщност е и предпочитаната опция, защото спират на различни места и пътуването се превръща в малко екзотично пътешествие...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте от една новоизлюпена „магеланка”.

Благодаря на всички, които разказват за пътешествията си и дават полезна информация за интересни места.

В началото на април ми предстои пътуване до Истанбул.

С голямо удоволствие прочетох и Магеланския пътеводител на Мари.

Имам въпрос:

Купувал ли в някой оn-line билети за небостъргача Сапфир?

Аз не успявам да се справя.

Връзка към коментар

Заслужава ли се ходенето там?

Ако въпроса е за Сапфир - аз казвам - да.

Невероятна гледка отвисоко, особено, ако времето е хубаво!

Има и симулация на летене с хеликоптер, който минава по най-интересните места в Истанбул.

Има и кафене, в което можете да пийнете по нещо, гледайки Истанбул отвисоко. :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ако въпроса е за Сапфир - аз казвам - да.

Невероятна гледка отвисоко, особено, ако времето е хубаво!

Има и симулация на летене с хеликоптер, който минава по най-интересните места в Истанбул.

Има и кафене, в което можете да пийнете по нещо, гледайки Истанбул отвисоко. :)

Благодаря ти Mary :)  :)  :) 

Ако всичко това ти харесва desislavna може да посетиш Сапфир.

Редактирано от tom777
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Имам следния въпрос - каква е цената на Истанбулкарт, таксуването на билетите с нея и билетите без нея.

За да не пиша отново, моля погледнете ТУК в раздела Транспорт в Истанбул и по-точно в: Накратко за транспорта в Истанбул.

Връзка към коментар

Другият ми въпрос е свързан с посещението на парк Емиргян с използването на ферибот. В този случай разходката по Босфора излишна ли е? Каква е продължителността на пътуване? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.