Прескочи до съдържание

Панама, Коста Рика, Никарагуа - обща тема за планиране

Препоръчани мнения

преди 5 часа, Калин Цеков каза:

Както споменах блокадите по пътищата са навсякъде.

IMG_7193.jpeg

Леле дано до февруари приключи това чудо, иначе провал на програмата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Калин Цеков каза:

Не, до Коиба така и не стигнахме! Както споменах блокадите по пътищата са навсякъде. Ще дам само за пример снимка от днес във и около Панама, къде е блокирано от протестиращи. Иначе на Бокас , гмуркането беше страхотно- имаше всичко - Morey, StingRay, Angel fish, Lobsters, Nurs Shark. Drum fish, Snappers, Nudy branch и д-р. , както и два потънали кораба.

IMG_7193.jpeg

На кой остров бяхте отседнали, и коя агенция ползвахте?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Боян Димитров каза:

На кой остров бяхте отседнали, и коя агенция ползвахте?

На Isla Colon бяхме! Хотела се казва Bambuda Bocas town. Страхотен хотел на брега. Хотел от части взехме от Букинг, от части директно от тях. Както споменах се наложи да променяме плана и вместо с кола до Бокас се наложи да литнем с AirPanama.

CF7B77E1-E435-47C3-B9F8-FA496FA06FF2.jpeg

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, Калин Цеков каза:

На Isla Colon бяхме! Хотела се казва Bambuda Bocas town. Страхотен хотел на брега. Хотел от части взехме от Букинг, от части директно от тях. Както споменах се наложи да променяме плана и вместо с кола до Бокас се наложи да литнем с AirPanama.

CF7B77E1-E435-47C3-B9F8-FA496FA06FF2.jpeg

агенцията за дайвинг имах предвид

Връзка към коментар
преди 22 часа, Боян Димитров каза:

агенцията за дайвинг имах предвид

Извинявай, грешно съм разбрал. За дайвинг ползвахме Divers Paradise. Много високо качество на обслужване. Те имат и техен хотел, ако някой ще прави повече гмуркания, мисля че дават и по-добри цени, ако се отседне при тях. Иначе стандартната цена е 110$ за две гмуркания от лодка. ( в това е включено и инструктор и оборудване, ако е необходимо).

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Калин Цеков каза:

Извинявай, грешно съм разбрал. За дайвинг ползвахме Divers Paradise. Много високо качество на обслужване. Те имат и техен хотел, ако някой ще прави повече гмуркания, мисля че дават и по-добри цени, ако се отседне при тях. Иначе стандартната цена е 110$ за две гмуркания от лодка. ( в това е включено и инструктор и оборудване, ако е необходимо).

Как беше дайвинга? Имате ли снимки? Видях, че сте написали, че е било страхотно. Гмурках се с бутилка в Червено море (около Хургада) и беше изключително красиво. Ако и около Панама са такива внушителни гледки, със сигурност бих включил дайвинг в програмата ни (за който желае). 🙂 

Връзка към коментар

Слагам един линк към клип в YouTube, качен от една американка живееща в Панама , която редовно дава ъпдейт относно ситуацията с пътните блокади там. Ако се следи канала й, може са се добива актуална  информация.

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Трябва ли да имаш сертификат за дайвър, за да можеш да ходиш на дайвинги в Панама? За Коста Рика видях, че не е задължително.

Edit: Намерих отговор на въпроса - може и без сертификат.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, Lirea каза:

Трябва ли да имаш сертификат за дайвър, за да можеш да ходиш на дайвинги в Панама? За Коста Рика видях, че не е задължително.

Edit: Намерих отговор на въпроса - може и без сертификат.

Зависи къде ще се гмуркаш. Ако ползваш услугите на сертифициран по някоя от световните системи дайвинг център, без сертификат ще те потопят, ако решат някъде на 3-4 метра.  Тези който ползвах аз, намиращи се в Divers Paradise Boutique hotel - bocasdivecenter.com , са сертифициран PADI център и съответно без сертификат можеш да се гмуркаш единствено, като започнеш курс за гмуркане при тях. Доста професионално са организирани, като държат да видят, както сертификата, който притежавате (записват номера му), така и се интересуват от валидна diving  застраховка. Единствено НЕ ми поискаха Log book-а, за да видят датата на последното гмуркане. В Bocas del Torro има 3-4 центъра за гмуркане и до колкото видях не на всякъде са толкова стриктни. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Някой успя ли да вземе нещо от промото на avianca?

Полетите Панама-Никарагуа през Салвадор тотално се скапват. В началото излезе полет за около 90 евро. После греда! Изобщо не показва такива полети.

Иначе в джеткост излизаха, но като ги избереш, препраща към оподо и там блокира... 😞 😞 

• Шок 1
Връзка към коментар

В една Фейсбук група попаднах на пост за Панама и една българка написа, че се е възползвала от услугите на  Víctor Peretz https://www.facebook.com/victorprez . Аз и писах и тя ми обясни, че той е от местните хора и организира екскурзии. Писах на Виктор и той ми изпрати предложенията, които ще ви прикача по-долу. Какво мислите за тях? На нас като че ли ни допаднаха и най-вероятно ще се възползваме от услугите му. Също така се чудим за San Blas кой пакет да изберем - с 1 или 2 нощувки.

Целодневни екскурзии

115$ на човек:

405303049_322475830568381_2447780433122632163_n.jpg.8f7de8f8b499104edc84dbc0370789e7.jpg

90$ на човек:

368675691_161598367011620_5505387122454741192_n.jpg.e9c6aafbf4a5029bcac8019cd47e8fdc.jpg

But if you like beaches, then we can do overnight in the San Blas Islands for 2 nights 🙂 

We pick you up from your hotel from 05:15am.

It is a 3 hours journey up crossing San Blas Hills jungle. We will make a 15-minute stop in the supermarket in case you want to buy snacks or drinks (potable water, wine, and beers).

Around 8:30 am, you will meet our Guide Victor and the team, and you will take the Boat to the paradise.

Our first stop Niadup Island, where you are going to spend your day and night to enjoy the beautiful beach and white-sand. We provide a snorkel mask to appreciate the corals and fish.

Lunch is served at 12:00 pm, and then after a break, we take you to our next island, natural pool, and starfish beach.

Spend the afternoon in Niadup Island, dinner served at 7pm.

The next morning, breakfast is served at 7 am, and we will pick you up at 9 am.

2nd day:
We take you to our community to have a local culture and experience by meeting the Guna family and interacting with them. Try local drink and have an absolutely wonderful time with our family.

We will visit El Porvenir Island before we head back to the port by 4:00pm, where our driver will be waiting for us to bring us back to Panamá City.

You must be back in Panama City by 6:30 pm.

For 1 night would be $225pp

For 2 nights would be $275pp

For a day trip would be $175pp

ALL INCLUSIVE

405384756_311126521794661_1129284521807171206_n.jpg.1ade5bbdbe36f61ae920c0a57224a584.jpg

405378430_7410336999028383_3888029855425664220_n.jpg

368334741_955386782804282_2577821249765190123_n.jpg

367926627_1649546842201221_2953492953701472864_n.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За всички, които са се запътили към Панама в близкия месец - внимателно си преценете плановете, ако смятате да се придвижвате по земя, и по възможност обмислете разбиване на пътя на отсечки. Преди 3-4 дена от Давид до Чирики гранде се придвижихме с 6-7 прекачавания, включващи препускане през "бариери", и превоз в незаконни условия - примерно, на три пъти бяхме 12-на души в каросерията на пикап.

В момента работата на "Минериа" в Панама вече официално е обявена за неконституционна, обаче част от племената продължават да протестират, предстои (контра-)стачка и блокаж на миньорите, а освен тях протестират/блокират пътища и учителите. Ако летите, разбира се, няма проблеми, но пък цените са доста хапливи.

Връзка към коментар

В Бокас бяхме точно в горния хотел и дайвинг център .

DSC02221.JPG.5195f87d09603a570638e5bce2e298fb.JPG

DSC02222.JPG.86b5e92c652b5c0c51fea6e29604e4af.JPG

Мисля че имаха сайт в интернет с цените . Добър хотел и център . С добро оборудване и обслужване . Самият дайвинг не е лош . Различен е разбира се от Филипините и Червено море , но е приятен . Малки дълбочини . Без течения или опасни твари . Релаксиращо гмуркане . Имах късмета да съм единствения мъж с капитана на корабчето и още 6 жени . За моя изненада не бих казал че беше много приятно 🙂 . Всички се опитваха да блеснат и да засенчат принцесата , а едната от мацките беше фотограф и непрекъснато ни се завираше в лицата . 

Много важно е за хората пътуващи с коли да имат предвид , че от Амиранте фериботите мисля че бяха само 2 пъти на ден и то сутрин . Така или иначе нужда от кола няма .  Та важното . След повече от час обикаляне и разпитване на чист испански открихме откъде тръгват водните таксита през половин час . Ето тук  .  Точно срещу тях  има сигурен паркинг за оставяне на колата за няколко дни . Не е скъпо . Препоръчвам . На косъм ни се размина опасен екшън . 

За  Coiba отправната точка и място за престой е Santa Catalina . На място могат да се резервират и намерят всякакви варинти за гмуркане , сърф и риболов . Тук пак нямахме късмет . Обявяваха карантина всяка провинция сама за себе си .  Точно когато бяхме там за нашата обявиха възможно най строгата . Не само че нищо не работи , но и на хората не даваха да излизат от домовете ( Това става повече от година след началото на ковид истерията 😂 ) . 

Ние си изкарахме все пак добре , защото като чужденци се скитахме по близките и далечни плажове наоколо . Ако ни спрат бяхме решили да се правим на тъпи недоразбрали янки 🙂 .  Случихме и на хотел .  Hotel Sol y Mar . Единствени гости . Държи го Луис . Много готин португалец , който го е построил сам от нищото на гола земя .  Много забавен , но за негова мъка след 2 дни пиене и ядене в семейния ресторант  с последните капки бензин ( и бензиностанциите не работят ) успяхме да избягаме в съседната провинция . 

За истинските парашутисти и мъже  🙂 в съседната Коста Рика има интересно място за  гмуркане с бичи акули Islas Murcielagos . Лодките тръгват от  Coco . Пътуването е около 1.5 часа .  Засега няма изядени 🙂 . Тъжното е , че след това не се почувствах по мъжествен а  много по тъп от преди 🙂 .  

Не мисля че мога да съм полезен с друго в темата , тъй като начина ни на пътуване е съвсем различен . Ние търсим забавлението . Да , набелязваме си някакви интересни неща , но не се стремим да ги " отхвърлим " . Програмата ни винаги е свободна и обикновенно резервираме в движение . Може да изглежда странно или невероятно , но например горния хотел в Бокас го резервирах в лодката за натам и то в движение 🙂 .  Почти с всичко е така . Така се чувстваме свободни и живи . Пораснали сме и най много да спим в колата някоя вечер , макар че досега не се е случвало 🙂 .    

По 15-на дни в Панама и Коста Рика ни се сториха препускане . С мъка се въздържам да не съм саркастичен за обикалянето на няколко страни колкото България за същото време .

Все пак ето какво бих правил . Тихоокеанското крайбрежие и на двете страни  е много подходящо за сърфиране . Бих се учил на сърф. Коста Рика казват че е родината на зип линиите . Не бих пропуснал . Почнахме с бебешки . Завършихме с екстремни. Еми ... страхотно е . Резерватите с животинки . Навсякъде и задължително с водач . Ако аз видя нещо . Той вижда 10 . Познава ги . Разказва . Особено за птичарите се отнася 🙂 . За малко да забравя топлите басейни с гореща вода в хубав хотел с чаша коктейл в ръка и за фон  действащ вулкан 🙂  .

IMG_20180907_160106.jpg.5818b24c48ae26b74dddd390073cfd86.jpg

IMG_20180907_175240.jpg.12584ace15a356482b091bc4906efe0f.jpg  

• Харесвам 16
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

Някой наемал ли е кола от Панама сити до Пуерто де Карти? Четох доста разнопосочни мнения из интернет - от това, че е съвсем елемнтарно и безпроблемно да го направиш до това, че местните на чекпоинта при влизане в резервата можело да не те пуснат изобщо да преминеш. Ако някой го е правил това в близките месеци, ще се радвам да сподели впечатленията си, както и да препоръча компания за наем на автомобил. 

Връзка към коментар

Споделям коментар от Фейсбук група за пътувания: "Каско Виехо(Старият град) е задължителен. Каналът също-Мирафлорес и Педро Мигел, където са шлюзовете-дотам ходихме с градския транспорт-по 25 цента е пътуването. Маймунки не обичам да гледам и не съм ходил до Соберания, но и до там има градски транспорт. Не бих дал пари на агенция за тези турове-по 25 цента са автобусите и по 35 цента метрото."

@matse1 - от таблицата на първата страница в темата виждам, че Вие сте били в Панама от 21.11.2023 до 05.12.2023. Бихте ли разказали за пътуването и дали някакви съвети към следващите групи, които ще превземат Панама и околността през идната година? Благодарим предварително! 🙂 

Ние все още не сме правили никакви резервации (освен самолетните билети за Панама), та предвид че пътуваме на 07.02.2024, смятам, че вече трябва по-сериозно да действаме...

• Харесвам 6
Връзка към коментар
На 12.12.2023 г. в 23:09, r_nikolov1 каза:

Споделям коментар от Фейсбук група за пътувания: "Каско Виехо(Старият град) е задължителен. Каналът също-Мирафлорес и Педро Мигел, където са шлюзовете-дотам ходихме с градския транспорт-по 25 цента е пътуването. Маймунки не обичам да гледам и не съм ходил до Соберания, но и до там има градски транспорт. Не бих дал пари на агенция за тези турове-по 25 цента са автобусите и по 35 цента метрото."

@matse1 - от таблицата на първата страница в темата виждам, че Вие сте били в Панама от 21.11.2023 до 05.12.2023. Бихте ли разказали за пътуването и дали някакви съвети към следващите групи, които ще превземат Панама и околността през идната година? Благодарим предварително! 🙂 

Ние все още не сме правили никакви резервации (освен самолетните билети за Панама), та предвид че пътуваме на 07.02.2024, смятам, че вече трябва по-сериозно да действаме...

Нашият план беше Панама ,островите Сан Блас , Бокас Дел Торо,Коста Рика,но за съжаление имаше стачки и блокади и автобусите бяха спрени до Бокас и съответно до Коста Рика.За Панама Сити освен стария град Каско Виехо и Панамския канал ,друго честно казано няма какво да се види,(да не Ви подведа с информация)разбира се ,че посетихме и модерната част ,тази с небостъргачите (но това беше запълване на времето).Придвижвахме се с метро и автобус.Трябват Ви по 5$ банкноти за карта която се закупува от автомат на всяка метростанция ги има ,зареждате си за колкото пътувания решите (може да се използва от много хора),цената на едно пътуване е 0.35цента , понякога си дърпаше и повече (идея си нямам защо),същата карта важи и за автобуса ,там цената е 0.25 цента ,преди да слезете на дадена спирка пак я чекирайте ,мисля ,че до 30мин ,може да смените автобуса безплатно.От всяка спирка на метростанцията се стига до автогара Албрук ,от която има автобуси до Мирафлорес (Панамския канал)Цената за посещение е 17$ ,ако ще ходите най добре  е след 14часа.Не Ви трябва тур,направете го самостоятелно.Навсякъде плащахме с $,имат си тяхна валута "Балбоа" но явно са само монети ,защото книжните пари ни ги връщаха в долари.

.Ние обикновенно ядяхме улична храна (много вкусна),но има заведения за бързо хранене които са на нормални цени.Бяхме в хостел Мамалена в двойна стая 25$ ,бяхме и в хотел с 8.7 рейтинг ,но беше пълен с хлебарки.Явно е въпрос на късмет.Може да си оставите багажа за съхранение почти във всеки хотел или хостел в който отседнете (ние го оставихме за седмица , докато бяхме в Колумбия и хората не ни взеха и стотинка за тази услуга)Не зная какво точно сте планирали да посетите,затова няма да давам информация за островите.Ако имате конкретни въпроси ,бих Ви отговорила с удоволствие.

IMG_20231204_140855.jpg

• Харесвам 5
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
На 14.12.2023 г. в 19:16, matse1 каза:

Не зная какво точно сте планирали да посетите,затова няма да давам информация за островите.Ако имате конкретни въпроси ,бих Ви отговорила с удоволствие.

IMG_20231204_140855.jpg

С коя компания организирахте островите? За колко време и кои острови посетихте? Много ли бяха мизерни условията? Като цяло хареса ли ви?

Ние живот и здраве имаме 2 нощувки в бунгало със собствена баня.

Връзка към коментар
преди 5 часа, Atleastaflush каза:

С коя компания организирахте островите? За колко време и кои острови посетихте? Много ли бяха мизерни условията? Като цяло хареса ли ви?

Ние живот и здраве имаме 2 нощувки в бунгало със собствена баня.

https://www.sanblasdreams.com/san-blas-island-hopping--lemon-keys.html,бяхме резервирали друг тур ,но затвориха острова на който щяхме да спим и го сменихме с този.Относно условията....зависи на какво сте свикнали ,не е чак толкова отчайващо,за мен единствения минус беше ,че от душовете в банята пак течеше солена вода,филтрират я и я пречистват,но пак си е солена.За две нощувки не е фатално :)Общите спални бяха с пясъчен под ,а двойните с дървен,но честно казано от влагата това дърво миришеше на нещо странно:) Като цяло островите са чисти и водата е супер ,но за тези пари не бих повторила :)Нашият тур ни излезе по 400$ на човек за 3 нощувки.Не е нещо което не може да се види другаде.

IMG_20231126_085504.jpg

IMG_20231124_081111.jpg

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Мислим да отскочим за 2 седмици до Панама, от които 3 нощувки в Картахена. Гледах, че има полети между Панама сити и Картахена на много сносни цени. Та въпросът ми е как можем да уплътним 8-9 дни в Панама? За столицата по това, което четох 2-3 дни са напълно достатъчни. Къде можем да прекараме останалите дни? Острови, турове, или нещо друго?

Връзка към коментар
преди 4 часа, Адриан ХН каза:

Мислим да отскочим за 2 седмици до Панама, от които 3 нощувки в Картахена. Гледах, че има полети между Панама сити и Картахена на много сносни цени. Та въпросът ми е как можем да уплътним 8-9 дни в Панама? За столицата по това, което четох 2-3 дни са напълно достатъчни. Къде можем да прекараме останалите дни? Острови, турове, или нещо друго?

3 Нощувки в Картахена мисля ,че са много ,там освен страрият град който се разглежда за няколко часа ,друго няма какво да се види.Аз лично бях в културен шок като пристигнахме наоколо всичко е гето :).Резервирахме тур до Isla del Rosario,но определено не препоръчвам 🙂

ОТ Панама Сити летяхме до Богота,следващ полет до Санта Марта и накрая с автобус 4часа до Картахена.Ако предпочитате острови ,резервирайте си в Панама .Не мога да дам повече информация за уплътняване на времето в Панама защото ние 4дни бяхме на Сан Блас,един ден разглеждахме Каско Виехо и един ден Панамския канал.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Aз купих билети когато всички тук са пазарували, но не разбрах как така стана, че чак сега почвам двуседмичната програма, а пътуваме на 19ти. Чета, че затихват протестите и въпросът ми е какво е движението, българската шофьорска книжка важи ли и средно добър шофьор би ли се справил или е нещо като ужаса в Азия?  Три жени сме,  как стои въпросът за безопастността?

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Ивайла каза:

Aз купих билети когато всички тук са пазарували, но не разбрах как така стана, че чак сега почвам двуседмичната програма, а пътуваме на 19ти. Чета, че затихват протестите и въпросът ми е какво е движението, българската шофьорска книжка важи ли и средно добър шофьор би ли се справил или е нещо като ужаса в Азия?  Три жени сме,  как стои въпросът за безопастността?

До един месец няма проблем да се управлява с БГ книжка. Движението е доста динамично - кара се бързо и рязко (доста често маневрите не се предхождат от даване на мигач). Въпреки бързото карене има доста ограничения на скоростта на повечето места, които следва да се спазват, тъй като има и камери и полиция. Бях изненадан, че колата ни под наем беше със силно затъпнени странични стъкла, които правеха невъзможно ползването на страничните огледал вечер. Клаксона е често използван по всякакви поводи. Единственото място, на което не се чувствахме в безопастност беше Колон, но там не виждам и много смисъл да се ходи.

P.S. По време на празниците ще изпълня обещанието си и ще опиша нашите 12 дни в Панама.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 10 часа, Ивайла каза:

българската шофьорска книжка важи ли

Провери също и изискванията на компанията от която наемаш кола. При мен пишеше да има на латиница всичко и толкоз.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

При пресичане на границата между Никарагуа и Коста Рика вчера ни измамиха граничарите от костариканската страна. Имахме лошия късмет да няма никакви други хора на пункта освен нас и понеже бяхме 5тима, всички ни викнаха на отделни гишета. Само аз говоря испански от групата и тъкмо щяха да ми бият печата за влизане, когато от някое от съседните гишета се развикаха, че трябвало да имаме купени билети за излизане от страната. Понеже нямахме много време за разправии, се наложи да платим по 20 долара на човек за фалшиви автобусни билети. Схемата е граничарите не те пускат, малко след като излезеш от сградата някакъв чичак се приближава и ти казва, че познавал някой, който можел да ти продаде билет, само че трябвало да се действа бързо, тъй като след час щяла да свърши работа и да си ходи. Оказа се, че този някой беше жената, която проверяваше багажите на скенерите. А като й свърши кочанът с билети, нов такъв й донесе охраната. Голяма схема са завъртели.

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.