neuromancer Публикувано: 26 декември, 2014 Сподели Публикувано: 26 декември, 2014 Вероятно няма да доведе до нищо добро, ще махнат кешбека примерно и може да вдигнат годишните такси 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 При теглене от банкомат в чужбина с карта на УниКредит Булбанк може да не заплащате никаква такса, стига банкоматът да е на определена банка.На мен ми дадоха един списък с местоположението на всички банкомати, на които няма да плащам такса, за държатава, която ме интересува. Това обаче важи само за дебитните карти, не и за кредитните. При кредитните е 2.5% + 4 евро на теглене, както и силно вероятно моментално започване на лихвата. Това ще доведе ли до видима промяна освен Visa и Mastercard да си го избият от крайният потребител ? ЕС ограничава размера на таксите за транзакции с банкови карти от 2015 г. http://m.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/19/2442453_es_ogranichava_razmera_na_taksite_za_tranzakcii_s/ Честно да ти кажа, аз като фен на свободния пазар (с няколко много сериозни условности), също бих решил, че просто ще намерят друг начин как да си вземат своето. Но видях, че подобна мярка с мобилните оператори и техните космически тарифи за роуминг всъщност проработи и сметките при разговори в Европа паднаха драстично без това да се отрази на други компоненти. Та си мисля, че може би по подобен начин трябва да се борят монополистите (MC и Visa на практика са такива), колкото и груб и недодялан метод да е. Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 Това обаче важи само за дебитните карти, не и за кредитните. При кредитните е 2.5% + 4 евро на теглене, както и силно вероятно моментално започване на лихвата. Честно да ти кажа, аз като фен на свободния пазар (с няколко много сериозни условности), също бих решил, че просто ще намерят друг начин как да си вземат своето. Но видях, че подобна мярка с мобилните оператори и техните космически тарифи за роуминг всъщност проработи и сметките при разговори в Европа паднаха драстично без това да се отрази на други компоненти. Та си мисля, че може би по подобен начин трябва да се борят монополистите (MC и Visa на практика са такива), колкото и груб и недодялан метод да е. Не точно всъщност. При роуминга, много оператори тихомълком въведоха разни глупави ограничения, които всъщност правят услугата по-скъпа или поне на същите цени като преди. Пример с мобилният ми Интернет на EE (фирма собственост на France Telecom и Deutsche Telekom). Преди имах 100 MB Интернет в роуминг, който важеше 30 дни след покупката или до изчерпване на количеството за £5, а сега същият booster, макар, че вече струва £3, 100-те мегабайта важат само 24 часа и ако не ги изразходя за това време, на другия ден трябва да платя още £3, за нови 100 MB и т.н. На Мтел пък, има разлика в цените и ако в държавата в която съм, няма мрежа на Vodafone или техен партньор, планът ми е на доста по-високи цени от ако използвам партньорска мрежа на Vodafone. Почти съм убеден, че повечето оператори имат такива уловки, просто си провери условията на роуминга и ще намериш от къде си избиват номинално по-евтините разговори. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 Не точно всъщност. При роуминга, много оператори тихомълком въведоха разни глупави ограничения, които всъщност правят услугата по-скъпа или поне на същите цени като преди. Пример с мобилният ми Интернет на EE (фирма собственост на France Telecom и Deutsche Telekom). Преди имах 100 MB Интернет в роуминг, който важеше 30 дни след покупката или до изчерпване на количеството за £5, а сега същият booster, макар, че вече струва £3, 100-те мегабайта важат само 24 часа и ако не ги изразходя за това време, на другия ден трябва да платя още £3, за нови 100 MB и т.н. На Мтел пък, има разлика в цените и ако в държавата в която съм, няма мрежа на Vodafone или техен партньор, планът ми е на доста по-високи цени от ако използвам партньорска мрежа на Vodafone. Почти съм убеден, че повечето оператори имат такива уловки, просто си провери условията на роуминга и ще намериш от къде си избиват номинално по-евтините разговори. Говоря за най-първата вълна на поевтиняване, която смъкна роуминга от по няколко евро на минута/мб, до поносими нива. Следващите стъпки се поразмиха с нещата, които ти споменаваш. Но такова нещо като пакет със 100мб роуминг за 5 паунда беше нечувано преди първите рестрикции, независимо дали е за 24 часа или седмица. 1 Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 Говоря за най-първата вълна на поевтиняване, която смъкна роуминга от по няколко евро на минута/мб, до поносими нива. Следващите стъпки се поразмиха с нещата, които ти споменаваш. Но такова нещо като пакет със 100мб роуминг за 5 паунда беше нечувано преди първите рестрикции, независимо дали е за 24 часа или седмица. ХМ, а аз не знаех, че е имало първи, втори и не знам си колко вълни общо. Идеята ми беше, че с регулации нищо не се постига дългосрочно, при монополен пазар. Ако поставиш даден пазарен играч до стената, рано или късно, той си го избива върху всички клиенти. Ако се появи конкурент на Visa и MC, ще е много по-добре от това, като в един същински СССР, някой да спуска отгоре разни скапани директиви, с които да се опитва уж да помогне на крайните клиенти, обаче такъв играч не се очертава да се появи на пазара в обозримо бъдеще. Поне се надявам банките да се стегнат и да намалят драстично таксите за международните преводи в ЕС, тъй-като вече има Transferwise и едва ли ако много хора почнат да ползват Transferwise, а не банката си за такъв вид трансфери, банките биха били щастливи от тоя факт. И това без глупави директиви, закони и т.н. Иначе съм съгласен с теб, че понякога обуздаването на монополиста на даден пазар е не само здравословно, а дори и препоръчително. 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 ХМ, а аз не знаех, че е имало първи, втори и не знам си колко вълни общо. Идеята ми беше, че с регулации нищо не се постига дългосрочно, при монополен пазар. Ако поставиш даден пазарен играч до стената, рано или късно, той си го избива върху всички клиенти. Ако се появи конкурент на Visa и MC, ще е много по-добре от това, като в един същински СССР, някой да спуска отгоре разни скапани директиви, с които да се опитва уж да помогне на крайните клиенти, обаче такъв играч не се очертава да се появи на пазара в обозримо бъдеще. Поне се надявам банките да се стегнат и да намалят драстично таксите за международните преводи в ЕС, тъй-като вече има Transferwise и едва ли ако много хора почнат да ползват Transferwise, а не банката си за такъв вид трансфери, банките биха били щастливи от тоя факт. И това без глупави директиви, закони и т.н. Иначе съм съгласен с теб, че понякога обуздаването на монополиста на даден пазар е не само здравословно, а дори и препоръчително. Абсолютно съм съгласен с теб, на принципна основа. Ама заради празници ли, що ли, гледам да съм по-положително настроен към такива новини, въпреки че ме ръчкат малко вътрешно. И искрено се надявам ефекта да е както с роуминга. Ето инфо, ако ти е интересно, започва се от 2007. Вземи Швейцария за пример, ако ги нямаше теслите на ЕС спрямо операторите из цяла Европа още щяхме да си плащаме тарифи подобни на тези със Швейцария в момента. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_roaming_regulations http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/roaming-tariffs 1 Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 27 декември, 2014 Сподели Публикувано: 27 декември, 2014 Абсолютно съм съгласен с теб, на принципна основа. Ама заради празници ли, що ли, гледам да съм по-положително настроен към такива новини, въпреки че ме ръчкат малко вътрешно. И искрено се надявам ефекта да е както с роуминга. Ето инфо, ако ти е интересно, започва се от 2007. Вземи Швейцария за пример, ако ги нямаше теслите на ЕС спрямо операторите из цяла Европа още щяхме да си плащаме тарифи подобни на тези със Швейцария в момента. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_roaming_regulations http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/roaming-tariffs Благодаря за линковете, не се бях сетил да потърся в Уики инфо за тези директиви и въобще за процеса. Обаче си прав да те ръчкат тези интервенции, защото дори и тук гледай какво са измислили Италианците за след като отпадне роуминга след края на 2015. Дано да не се е приело вече: 'To avoid end users abusing the system by subscribing in the cheapest country, and then using the phone mainly or solely in another country, Italy proposed to set a "fair use" limit for how much of an end user's phone usage may be in other countries, an idea "well received by all member states".' Връзка към коментар
adreno Публикувано: 29 декември, 2014 Сподели Публикувано: 29 декември, 2014 При непълно погасяване банките обикновенно намаляват задълженията по най-изгодният за тях начин - първо лихвите от транзакции за покупка, после тези от тегленията, таксите, главницата от покупките, накрая на опашката са главниците за теглене в брой - просто така им е най-изгодно. Тази информация обаче не я пише в договора. Всъщност дължимата лихва, която пише в извлечението не е процент върху усвоената сума като цяло, а сума от лихвите върху всяка отделна транзакция до момента на пълното и погасяване - което предвид най-удобната за банката схема в предния абзац може да значи, че ако февруари сте изтеглили 500 лв и не погасявате напълно задължението си може да се окаже, че през май ви се наислява лихва върху февуарското теглене все още, а мартенските транзакции са погасени напълно вече. 3 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 22 януари, 2015 Сподели Публикувано: 22 януари, 2015 (редактирано) Днес се порових доста, с незадоволителен резултат, но все пак повече глави е по-добре, та: Освен ПИБ и ДСК, и Райфайзен , има ли други банки, които предлагат твърд поне 1% отстъпка/cashback/moneyback за покупка на туристически услуги онлайн и в чужбина, с тяхна револвираща карта? Да не се бърка с Виза кеш-бек услугата, при която можеш да си изтеглиш кеш при плащане на стока Редактирано 22 януари, 2015 от macf1an Връзка към коментар
Ardent Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Абе темата е малко стара, но ми се струва че тук е най-подходящо да се възмутя от тези от ПИБ. Тихичко са сложили ето това забито при условията им за кредитни карти: Уважаеми клиенти, Уведомяваме Ви, че от 19.09.2015 г. натрупаните бонус точки от програма "Cashback" (включително и натрупаните до момента) ще се изчисляват вече в съотношение 0.50 лв. за всеки 100 натрупани cashback точки. Демек от единия процент става половин и то със задна дата. 1 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 (редактирано) Абе темата е малко стара, но ми се струва че тук е най-подходящо да се възмутя от тези от ПИБ. Тихичко са сложили ето това забито при условията им за кредитни карти: Уважаеми клиенти, Уведомяваме Ви, че от 19.09.2015 г. натрупаните бонус точки от програма "Cashback" (включително и натрупаните до момента) ще се изчисляват вече в съотношение 0.50 лв. за всеки 100 натрупани cashback точки. Демек от единия процент става половин и то със задна дата. За съжаление е вярно: http://www.fibank.bg/bg/kreditni-karti-mastercard-i-visa/page/129#bonus-programa EPIC FAIL от страна на ПИБ. Много мизерен похват от тяхна страна и съм силно разочарован. Интересно дали тази промяна ще засегне и кешбек програмата на Diners. Редактирано 7 септември, 2015 от Георги Матеев 4 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Ах, това е лошо. Но не е задна дата, 19.9.2015 не е минал. Между другото се е появила някаква европейска директива да се ограничи процента такси, които Виза/Мастеркард взимат от търговците (с идеята уж да се намалят малко надценките, което вероятно няма да стане). Та май всякакви такива кешбекове ще паднат и годишните такси ще се увеличат, в цяла Европа... [ОТ] Banco do Brasil вече няма да начисляват точки за покупки с дебитна карта, което ще ми отреже един голям източник на мили и прави картата безсмислена... Та ще трябва да убеждавам жената да смени картата, щото тази е нейна [/OT] Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Ах, това е лошо. Но не е задна дата, 19.9.2015 не е минал. Според текста става въпрос за "натрупаните бонус точки от програма "Cashback" (включително и натрупаните до момента)". Аз както го разбирам - ако нямаш късмет до 19.09.2015 да ти се занули кешбек периода и да получиш 1%, то след това целия период заедно с натрупаното до момента ще се преизчисли при 0,5% кешбек. Което си е със задна дата отвсякъде и както и да го погледнеш не е особено коректно, особено поднесено така тихомълком. То не че има много карти с кешбек в България, но ми е интересно да видя дали ще има промяна и в програмите на другите банки. Ако няма - може сериозно да се замисля за друга основна карта. 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Мда, вярно, още по-зле. Ако достатъчно хора протестират поне заради задната дата дали има шанс да направят нещо? Нещо комисията за защита на потребителя? Аз оттук поне един мейл ще пусна. 2 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Мда, вярно, още по-зле. Ако достатъчно хора протестират поне заради задната дата дали има шанс да направят нещо? Нещо комисията за защита на потребителя? Аз оттук поне един мейл ще пусна. Ти пък... наистина ли мислиш, че има шанс протести да променят нещо, особено когато банката иска да те прецака? Бъди сигурен, че ще покажат 25 условия, с които си се съгласил подписвайки договора за картата, и според които банката може да прави каквото и когато си поиска. Дотолкова съм издразнен, че като се прибера ще си разкарам от ПИБ разплащателната сметка (барабар с наличността). И без това отдавна ме дразни тая такса от 1 лев месечно. Ето това ще е ефективен протест. 7 Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Според мен не е лошо да им напомним на ПИБ някои неща: http://www.fibank.bg/bg/ot-rakovodstvoto-na-fibank/page/782/item/771 http://www.peticiq.com/90610 http://www.sofia.utre.bg/2014/06/30/239445-nova_initsiativa_v_podkrepa_na_pib_ne_poziray_depoziray При следващия опит за разклащане на банката хората може добре да си помислят, преди да я подкрепят. Щом тоя мизерен 1% толкова им дотежа, та го разцепиха на две... 5 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 много селска история, ПИБ 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Дразнят много последните две години , сега и с това. Лошото , че не виждам някаква по-добра алтернатива , та се налага да ги ползвам и занапред. 3 Връзка към коментар
LaBarba Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Банките в БГ са държава в държавата, кешбека е само сламка на фона на това що бизнес са фалирали и колко новодомци са разорили чрез едностранно вдигане налихви и отказ за предоговаряне и разсрочване на кредит. Хората отиват при адвокатите с молбата "помагай щото иначе влизам с пушката". 2 Връзка към коментар
Bled Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Резачката отвсякъде, жалко. На 19-04 са ми заприходени последно 195,20лв. От тогава са натрупани нови 9310 cashback точки, но ще се заприходят на 19-10 наполовина !!! Отделно и в картите на съпруга ми… Да видим какво ще стане с картите от другите банки и Diners ? Добре, че се възползваме редовно от членството си/от картите/ в www.iapa.com да не изчезне и то… Каквото това, няма да спрем да пътуваме я…. Ще търсим други вратички… 2 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Добре, че се възползваме редовно от членството си/от картите/ в www.iapa.com да не изчезне и то… Извинявай, какво е www.iapa.com? Какви точно са ползите и как се става член чрез картите на ПИБ (и струва ли нещо)? 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 То не стига , как тоя 1% си беше жалък , няма промо мили , няма гявол. Това със задната дата както на практика се получава е много подло , ама щом става дума за пари няма чуства. Затова и ние ще се възползваме , колкото и където можем без никакви скрупули. Това за iapa гледам и аз 1 Връзка към коментар
Bled Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 (редактирано) Мислех, че знаете www.iapa.com е това: Старата ни книжка, скоро я подновиха. Книжката е проспект на вериги хотели с бонуси и фирми за колите. Само за платина, получаваш няколко карти: За полети За хотели За рента кар + бонуси Ползваш този сайт http://www.hotelstayuk.com/HotelResults.aspx?npage=1¤cy=EUR Останалото може да се види в сайта www.iapa.com Не струва нищо, но трябва платинена карта... Редактирано 7 септември, 2015 от Bled 2 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Мислех, че знаете www.iapa.com е това: Старата ни книжка, скоро я подновиха. Книжката е проспект на хотели с бонуси и фирми за колите. Само за платина, получаваш няколко карти: За полети За хотели За рента кар + бонуси Ползваш този сайт http://www.hotelstayuk.com/HotelResults.aspx?npage=1¤cy=EUR Останалото може да се види в сайта www.iapa.com Не струва нищо, но трябва платинена карта... Благодаря за инфото. Щяхме да знаем, ако някой от маркетинга на ПИБ си беше свършил работата като хората Когато навремето избирах между златна или платинена карта никой не ме уведоми за тези опции... И след като не видях кой знае каква полза от платината предпочетох златна карта с по-ниска годишна такса. 1 Връзка към коментар
Bled Публикувано: 7 септември, 2015 Сподели Публикувано: 7 септември, 2015 Напълно си прав, не е късно да го промениш. Имаме и златна, като махнахме доста карти точно заради таксите. Не може от едно да печелиш, а да го губиш в друго. Дори ако не бяха салоните, отдавна да съм махнала Diners... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега