Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Тази година стигнах до Париж. О, Париж! Беше за кратко, но все пак отметвам Франция като нова държава. В края на краищата се качих на Айфеловата кула, което си остана неосъществена мечта за моята баба. И бяхме за втори път в Занзибар. 

• Харесвам 15
Връзка към коментар

Стартирахме годината с нова държава - Ирак, където прекарахме 10 дни. На връщане останахме 3 дни в Истанбул и си донесохме ковид във възможно най-подходящия момент, защото след 20 дни заминахме към Карибите. Та 5 дни преди полета за Сен Мартен тестовете вече бяха отрицателни и литнахме спокойно.

Поплавахме из Карибите един месец като добавихме две нови държави - Антигуа и Барбуда + Сейнт Китс и Невис. Повторихме няколко острова - Сейнт Луша, Барбадос, Доминика, Гренада и посетихме за първи път разни отвъдокеански територии като Британски Вирджински острови, Сен Мартен + Синт Маартен.

През април минахме набързо през Барселона (за да влезем най-накрая в Casa Batlló), Марсилия и дебютно в Генуа.

Лятото си обикаляхме из България. А октомври-ноември бяхме за 40 дни в Перу и Боливия, които ни бяха нови държави. Та като теглим чертата имаме 5 нови държави през 2022 г. Следващата година смятаме да се отдадем на Африка, ама да видим какво ще каже съдбата.

• Харесвам 33
  • Браво 5
Връзка към коментар

След 2-годишна ковидна и следродилна пауза, точно заради ковид ми се наложи да се прибера в България по спешност. Не се бях прибирала от 2015-та. Преоткрих любимия си град Пловдив 😍, родното село на баба ми и дядо ми, Пазарджик. Всичко е страшно променено. 
По стечение на обстоятелствата се наложи да пренощувам във Варшава, затова броя Полша като нова страна. Бях приятно изненадана от центъра на столицата, от хората и настроението, което цареше. Иначе след Варшава имах прекачване във Виена, където също не съм била, но не отмятам нова страна, а просто ядене на торта Сахер с виенско кафе на летището 😂

През останалата част от годината посетихме семейно познатите ни Мексико, Вегас (как без него), Калифорния (с нови забележителности). 

0ED9732A-CEDE-4D89-98AD-8B1F4CE02540.jpeg

9E68EFDA-EB0B-4B4F-81A5-9A771DD5835A.jpeg

B34A813D-1626-4E6B-8C28-2FC8719A7945.jpeg

99235B59-2197-4148-A40C-DE5F011EC611.jpeg

4B86B55F-3928-49E3-8F25-28D41EA1620A.jpeg

C09CF183-E4E6-49F6-9C3A-087E309CF82D.jpeg

185ECA8C-9468-48F6-B768-3440DB03E179.jpeg

EA580FAC-4C88-431D-99C4-603EF28360E0.jpeg

3AC46420-1311-4A6A-820E-66DA6CDAC444.jpeg

1CCBF1AE-536A-4F80-A846-4A663FE64B97.jpeg

AE6A5916-884E-4422-B6CB-5A66304425A5.jpeg

19DF7B77-F92D-4A9B-8C88-9996B5898191.jpeg

0388A9F9-306A-48B4-8F67-1D0E5B075C77.jpeg

FE240EB8-07AE-4AAF-ABEF-8E2A02C34302.jpeg

5816C827-7246-4EBE-A0D6-03BF43E3DA1B.jpeg

FCB9A092-A755-4322-B792-AB996D59CFFB.jpeg

• Харесвам 33
Връзка към коментар

Две нови държави само, но пък екзотични - Малдивите и Катар. С повторение на Индонезия, Сингапур и ОАЕ. Иначе повторения на Италия и Швейцария, както и няколко разнообразни пътувания в Гърция и разходка в Струмица.
Въобще откакто се върнах от Милано в България, със съпругата ми преоткрихме Солун - най-близкото усещане за средиземноморски голям град, където хората са навън независимо от климата.
Но най-важното постижение принадлежи на сина ми, който между 2 и 3-годишен записа 8 нови за него държави 🙂 Аз самият нямам толкова успешна година.

• Харесвам 30
Връзка към коментар

Вече мога да кажа, че това е най-добрата година от както пътуваме. До тук 11 полета, като евентуално предстоят още 2 около Коледа.

Пътуванията ни започнаха през април с уикенд в Северна Македония с полетите на Гъливеър.

Май месец посетихме Копенхаген отново за уикенд.

Юни Кипър за няколко дни

Август 3 дни в любимия Истанбул

Октомври, ноември 10 дни Португалия с еднодневен Мадрид на връщане

Декември започна със злополучния Израел и по Коледа спретнахме 3 дневен Рим за успокоение.

Като цяло посетени до момента 7 държави + 2 по Коледа ще станат общо 9. От тях нови за мен са Дания, Кипър, Португалия, Израел и предстояща Ватикана.

За догодина има някакви планове вече. Стартираме с Мароко през февруари, имаме билети за Тунис през април, Атон през май и обмислям Етиопия през октомври. С две думи догодина ще наблегнем на Африка.

• Харесвам 28
Връзка към коментар

След двугодишна ковидна "суша" посетена една нова държава- Малта (със самолет) и нови места във вече посещавани държави- Турция и Франция (с кола-изминати съответно 4200 км и 6200 км 😀)

• Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар

След ковидната суша тази година се оказа по-добра от предните две.

Само една нова държава - САЩ, с 4 посетени града.

За сметка на това попътувах във вече познати държави:

- 5 нови посетени провинции в Италия, от които Долината Аоста и Сардиния ме впечатлиха доста. Още над 15 нови селища във вече посетени италиански провинции, но им загубих точната бройка;

- Най-после посетих Шотландия, след като Ковидът ми провали предното пътуване. Не видях Неси, но пък опитах автентично шотландско уиски.

- За първи път отидох до Канарските острови и по-конкретно на остров Тенерифе. Опитах бананов ликьор и хубав тапас.

- След 15 години отново посетих Албания. Тирана се е развила доста бурно за този период;

- Така се случи, че тази година бях 4 пъти в Швейцария, в 5 нови града. Страната си е все такава приказка, както обикновено;

- Ново посешение на Лихтенщайн. Банкери, царевица и един хълм със замък, но определено интересна микро дестинация; 

От самолетна гледна точка се радвам, че имах възможност да летя на Airbus a340 на Lufthansa - този тип самолети са в процес на пенсиниране по целия свят, така че това бе един от последните шансове. Освен това се повозих и на Boeing Dreamliner.  

Вече чакам новата година. 🙂 

• Харесвам 24
Връзка към коментар

До края на годината ми предстои само една катка разходка до коледна Виена, но това не е нито нова страна, нито даже нов град, така че вече мога да си отчета годината.
И равносметката е  като оня лаф - "малко, но от сърце" :grin:

В началото на годината кратко пътуване с основна цел  Dubai-Expo2020 ( отложено заради ковида). N-то посещение на Емирствата, но първо посещeние на такъв тип изложение. Хареса ми, даже повече от очакваното, може би защото не бях тръгнал с "голяма кошница".
Кое, мисля е интерсно за експото - хората, които обичаме да пътуваме, обикаляме света и търсим местата/нещата/хората които ни се стурват красиви, впечатляващи интересни и т.н. , а на такова изложение страните от цялия свят представят концетрирано и на едно място това, което те самите са преценили, че е най-стойностно, забележително, красиво и впечатляващо от природата, културата, изкуството, бита, традициите и научните постижения на съответната страна. И всичко това показано по най-разнообразни, различни и оригинални начини с помощта както на традиционни така и на най-нови и високотехнологични средства. 

Тази година посетих само една нова страна, ама каква - Исландия - направихме хубава разходка с още двама магеланци през май, като наблегнахме на южната част, а северната  част остава за следващо посещение. 

Още един нов остров - Сардиния, ако и да не е нова страна. Макар и кратка - хубава разходка в северната част на острова - Алгеро, Сасари, Олбия и красиlrя архипелаг Ла Мадалена, наричан още "Карибите на средиземноморието". 

Когато миналата година си тръгвахме от Мадйера, хазяинът ни каза: "И непременно да отидете и до Азорите!"
Е, ето че тази година дойде ред на това португалско владение някъде там между Стария и Новия свят. И въпреки че теоретично м. ноември може би не се води от най-препоръчителните за посещение на Азорските острови, се получи много хубаво пътуване, пък и имахме достатъчно късмет с времето. Тук дължа специални благодарности на @Lindt и @Gentleman Basta за идеята, организацията и програмата, а също и на @Carrie, която на място в движение бдеше да не пропуснем някое мирадуро. :smile3: Както и бяхме чели и чували - Азорите  са наистина много интересни, красиви и зелени, така че препоръчвам всеки, които още не ги е посещавал, да си ги постави някъде по-нагоре в списъка с желания за пътуване. 

След като миналото лято посетихме долината Саас в Швейцария, тази година направих и втора разходка из швейцарските Алпи  - видяхме още планински красоти и струва ми се всички останаха доволни от пътуването, вкл. @домосед, който се включи към групата. Тук пък благодарностите са за @koliob, който преди три години пусна "мухата" за прословутите хотелски ваучери, благодарения на които посещението на иначе доста скъпата Швайцария става съвсем поносимо от финансова гледна точка.

За 2022г. - толкова.

Нова 2023 година - нов късмет! С пожелания за всички магеланци да е богата на пътешествия и хубави емоции! :smile3:

• Харесвам 29
  • Браво 8
Връзка към коментар

След две години не пътуване,анти рекорд за мен от 20 години, тази се отчетох с 4 нови държави. Традиционното зимно семейно пътуване започна от Италия и прескочи океана до Куба за две седмици. После заедно с Оги прекарах около 20  дни в Колумбия. И накрая соло се прехвърлих в Еквадор за още 10 дни и през любимата Барселона (само за ден този път) се прибрах удома. 

Гърция отново я пропуснах лятото, но пък отидох до Южна Африка на 10 дневно сафари. Краят на годината беше вече в традиционни държави като Испания, Румъния-2 пъти и Полша. Резултатът е отново около 3 месеца извън БГ, което се доближава от пътуванията преди К.....

За тази година толкоз, догодина, живи и здрави повече

• Харесвам 29
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Фил каза:

като наблегнахме на южната част, а северната  част остава за следващо посещение. 

В северната стават по-добрите убийства! 

Така поне пише в книгите:  https://www.goodreads.com/review/show/5123523704

преди 2 часа, Фил каза:

всички останаха доволни от пътуването, вкл. @домосед

Абсолютно 😎

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Включвам се и аз, доста скромно както винаги  😄

Една нова посетена държава - Словакия с Братислава и две нови места във вече посетена държава - Турция с Люлебургаз и Текирдаг.

Пожелавам Ви още много дестинации през следващата година! Запазете духа си за пътешествия! 🥳

• Харесвам 15
Връзка към коментар

И аз се включвам с по-силна година от последните:

Новите държави са три: ОАЕ, Швейцария и Лихтенщайн

Посетените повторно са Великобритания и Германия, както и неизменно през последните 4-5 години - Гърция и Италия 🙂 

• Харесвам 14
Връзка към коментар

От мен 2022 - Виетнам, Камбоджа и Лаос (последният предстои след 9 дни, както се казва, иншаллах). Така ще изпълня таргета преди КОВИД за 3 нови държави годишно. Бях и в Белгия и България лятото, където съм живял. И тази година "стигнах до луната", според Флайтрадар. Малко страшно е да си представя, че съм прекарал почти месец от живота си във въздуха, да не говорим за въглеродния отпечатък. 
image.png.1414d514e355897faa55c806bfdd920a.png

2023 - Януари Австралия, живот и здраве, надявам се да се разпиша и на още няколко места (Филипини? Бали? Япония? Китай?) Ще видя според отпуската и полетите. Натискам се и за командировка в Бангладеш, да видим дали ще ми стане работата 😄

• Харесвам 26
Връзка към коментар

Пред двете пандемични години Дубай го посетих 3 пъти и там усещах вятъра на Ковидната промяна. 
март 2021 лежах на плажа на Ал Мамзар е броях излитащите и кацащи самолети. След тава в края на

юни отидох на изложение на 42 градуса.

върнах се на същото изложите в края ня януари 2022 вече на 26-28 градуса. На посетихме със съпругът  ми Фуджейра, Шарджа,бяхме на круиз в Във водите на Оман. Един ден в Абу Даби и отново в Дубай на плажа Ла Мер.

През март служебно в Париж, завръщане след 5 години и отново Лидо, който затвори след 75 години съществуване.

За годишнината от сватбата на 1- ви април Бари и всички градове наоколо.

На Великден отново Египет  за 13- ти път и най- накрая посетихме манатиря на Света Екатерина на Синайскя

полуостров. За два часа и обяд посетихм и Дахаб.

Остров Палма -  в юли за пръв път.

Септември в Мюнхен ден преди Остоберфест.

в средата на ноември - служебни визити на контрагенти в Тбилиси и Ереван. Тук бях за пръв път в този 

регион.

За съжаление ни се провали поради болест на съпруга ми Виена в края ня ноември.

И така до нови мечтани дестинации в 2023-та.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

След разборът на Жоро, моята статистика ще е…. скромна, да кажем. 
Всичките ми пътувания бяха до нови държави, с изключение на любимият Истанбул през април. 
март - ОАЕ, май - Исландия с един инфарктен старт, за който разказах в темата ми, лятото уикенда из България, защото стисках отпуската за двуседмичното пътуване през октомври - Бразилия, Парагвай, Аржентина и Уругвай. 
Новите държави са 6, благодарна съм и се надявам и през 2023 да са поне толкова.

• Харесвам 33
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 38 минути , Цвете каза:

След разборът на Жоро, моята статистика ще е…. скромна, да кажем. 

...

Новите държави са 6, ...

Как така скромна?!

Жоро има само две нови държави, а ти цели шест! :sarcastic_blum:

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 13
Връзка към коментар

Нови през 2022 - 8 бр. Доминиканска република, Хърватия, Словения, Унгария, Сърбия, Черна гора, Дания и Швеция 🙂

Много ме радва факта, че всеки месец от 2022 г. бях някъде извън границите на БГ.

Януари края и началото на Февруари - Доминиканска република, където празнувах 40ти рожден ден 🙂 и беше 40-тата страна в списъка ми 🙂

Март - Дубай, за втори път го посещаваме, но този път с детето, което беше очаровано, а и посетихме доста неща на които не бяхме ходили първия път. Така ме беше яд, че не бяхме ходили в цветните градини, но сега успяхме да ги видим и много ми харесаха

Април - Истанбул ( вече не знам за кой път сме там) за лалетата(отложено посещение от 2020 заради Ковида) , които  обаче едва едва бяха разцъфнали 🙂

Май - Словения и и Хърватска. Отново дестинация за която сме се канили много пъти 

Юни - Будапеща( супер град) и за там имам 2 поредни години изгорели билети, този път обаче от точки на wizz летяхме без пари 🙂

Юли - Ниш, едва успяхме да се впишем в последния ден на месеца

Август - Черна гора. И пак отложено пътуване заради Ковид 2 поредни години

Септември - Дания(голям студ брахме ) за 15та годишнина от сватбата

Октомври - Швеция - Малмьо( много се радвам, че прежалих билетите наобратно от Копенхаген и взехме ден по -късно от Малмьо и така успяхме да си направим един цял ден там, заслужаваше си. Това също ни е отменено пътуване от една Коледа

Ноември -Букурещ и Термите, които се каним да посетим от както съществуват

Декември - Букурещ, понеже термите много ни харесаха, решихме да отидем пак и да съчетаем с Коледния им базар 🙂

Общо взето 2022 ми беше годината на осъществените, отлагани досега дестинации 🙂

• Харесвам 19
Връзка към коментар

Понеже семейството ни се увеличи с един член, посетихме като нова държава само Египет, но пък беше страхотна обиколка.

Новият член посети иначе доста нови за него държави: Австрия, Холандия, Чехия, Румъния, Франция, България 😄 и вече споменатия Египет. Германия не му я броим, понеже тук си се роди човечето.

• Харесвам 19
  • Браво 9
Връзка към коментар

Нищо изцяло ново, за съжаление!

Нови Канарски острови - Лансароте и Фуертевентура. Нови планински части на Швейцария, в които се влюбих - Люцерн, Цюрих, Кандерщег. Нови райони на Испания - Малага и наоколо, нови части на Португалия - Порто и района. Потретен Крит, този път с база Ретимно.

• Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 22 часа, Mary каза:

Как така скромна?!

Жоро има само две нови държави, а ти цели шест! :sarcastic_blum:

Е няма как Жоро да не го бият другите по брой нови държави, те останаха ли въобще налични? Още малко и ще трябва да му основаваме държави, за да може да запази някакво темпо.

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 10 минути , Венелин каза:

Е няма как Жоро да не го бият другите по брой нови държави, те останаха ли въобще налични? Още малко и ще трябва да му основаваме държави, за да може да запази някакво темпо.

Реално той си бяга в самостоятелна писта, но не пречи да се закачам с него, а и още не мога да му простя Сирия и Таджикистан. :wink: :laugh:

• Смея се 4
Връзка към коментар

Не мога и да си помисля да стигна дори половината държави на Матеев, но като за начало сме били в един лаундж едновременно...)  

Моите нови са Мексико, Исландия, Бразилия, Аржентина, Парагвай, Уругвай, Израел и Палестина. В Мексико, Исландия и Аржентина бих искала един ден пак да се върна...Обаче от друга страна още не съм ходила в Северна Македония, та се чудя как да ги приоритизирам....

• Харесвам 12
  • Браво 4
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Привет Магеланци! Хайде и аз да се включа с посетените  държави през годината 🙂  - общо 15. 
Нови за мен през годината бяха 3 държави: Белгия, Йордания и Германия. 
От вече посетените бях отново в 12 : Испания, Италия, 
 Македония, Турция, Сърбия, Хърватия, Черна  гора, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Холандия.

Редактирано от Veselin Petkov
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.